Slovenija

FOTO: Ko se v jami zgodi nesreča: na terenu 140 ljudi, tokrat gre le za vajo

Tolmin, 15. 10. 2016 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Sloveniji se na leto zgodi okoli pet jamarskih nesreč. Pri reševanju ponesrečencev je nepogrešljiva Jamarska reševalna služba. V primerih zahtevnejših nesreč je potrebna tudi mednarodna pomoč. Ravno zato so mednarodna urjenja ključna. Tokratni scenarij je bil potres.

Na Tolminskem že drugi dan poteka mednarodna reševalna vaja Pološka jama 2016. Vaje se udeležujejo jamarski reševalci iz Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Italije. Njen namen pa je utrjevanje sodelovanja med različnimi reševalnimi ekipami različnih držav v angleškem jeziku.

Pološka jama velja za zahtevno jamo in ravno zato je primerna za mednarodno vajo Jamarske reševalne službe, je pojasnila Mateja Mazgan iz JRS. 

V Sloveniji se na leto zgodi okoli pet jamarskih nesreč. Ker ljudje vedno bolj iščejo adrenalin, posebnosti, beg iz vsakdana, se predvideva tudi več obiska podzemnih jam. Ravno zato je Jamarska reševalna služba nepogrešljiva, saj le z njeno pomočjo lahko rešimo poškodovance iz globokih ter zahtevnih jam, pojasnjuje Mazganova. V primerih zahtevnejših nesreč je potrebna tudi mednarodna pomoč in zato so potrebna tudi mednarodna urjenja.

Prisotnih 140 reševalcev

Pred vsako vajo se izvede scenarij. Tokratni scenarij je povezan s potresom, ki je prizadel jamarje, ki so bili na vaji ter testu nosil v jami. Bilo jih je sedem, od katerih sta se dva huje ter dva lažje poškodovala. Kot je pravilo, je eden ostal ob poškodovancih, eden je počakal pri vhodu v jamo, eden pa je odšel do planine Polog, kjer je počakal na reševalce.

Ker gre za zahtevno jamo, so aktivirali tudi reševalce iz ostalih držav in sicer Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Italije. Ker gre za obsežno vajo, so za pomoč aktivirali tudi Gorsko reševalno službo iz Tolmina, Gasilci Tolmin ter Civilno zaščito Tolmin. Vseh prisotnih na vaji je okoli 140. 

Namen mednarodne vaje je preveriti delovanje vseh reševalnih ekip, katere so potrebne za poseg v primeru zahtevnejše nesreče, še pojasnjuje Mazganova. V primeru zahtevne nesreče, bi na pomoč poklicali reševalce iz tujine. "Torej ob tem preverimo tudi delovanje sistema za zaprosilo mednarodne pomoči. Na sami vaji se preverja tudi usklajenost delovanja med reševalci različnih reševalnih enot, usposobljenost vodji ekip, preverja se sodelovanje med ekipami."
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.