Slovenija

FOTO: 135 milijonov za izgradnjo kanalizacije. 'Tri leta bomo eno veliko gradbišče v dobro občanov'

Ljubljana, 17. 08. 2017 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek/STA
Komentarji
407

V naslednjih letih se bodo številne ulice v občinah Ljubljana, Vodice in Medvode spremenile v gradbišče. S pomočjo evropskega denarja bomo namreč zgradili 131,5 km kanalizacije, razširili osrednjo čistilno napravo ter na novo v komunalno omrežje priključili 22.200 prebivalcev. Župani mirijo prebivalce k strpnosti zaradi predvidenih gradbišč in obljubljajo boljše bivalno okolje za vse.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Orjaška čistilna naprava
    02:19
    Iz SVETA: Orjaška čistilna naprava
  • Iz SVETA: Največji okoljski projekt v državi
    01:10
    Iz SVETA: Največji okoljski projekt v državi
  • Iz 24UR: 111 milijonov evrov za nadgradnjo čistilne naprave
    02:59
    Iz 24UR: 111 milijonov evrov za nadgradnjo čistilne naprave

V prostorih Centralne čistilne naprave Ljubljana so pristojni, vključno s premierjem Mirom Cerarjem, predstavili trenutno največji kohezijski projekt s področja okolja pri nas, ki bo predvidoma zaključen do konca leta 2020. Brez upoštevanja DDV je projekt posodobitve kanalizacijskega omrežja v treh občinah – Ljubljana, Vodice in Medvode vreden kar 111 milijonov evrov. Dobro polovico denarja bo zagotovila Evropska komisija, ostalo pa vse tri občine in nekaj tudi država.

Zoran Janković in Janez Škrabec.
Zoran Janković in Janez Škrabec. FOTO: Miro Majcen

Direktor podjetja JP Vodovod – Kanalizacija Krištof Mlakar je poudaril, da se toliko kanalizacije v Ljubljani in okolici na enkrat še ni gradilo vse od časov starih Rimljanov, župan občine Ljubljana Zoran Janković pa je dejal, da je ta veliki in uspešen projekt tipičen primer dobrega horizontalnega in vertikalnega sodelovanja med župani in pristojnimi ministrstvi oziroma vlado. Namreč, če je imela Ljubljana še pred desetimi leti komaj 68-odstotno priključenost na kanalizacijo, bo ta po zaključku tega projekta že 98-odstotna.

Seveda bo to s seboj prineslo veliko gradbišč in posledično tudi veliko nejevolje med prebivalci teh treh občin. "261 cest bomo razkopali v naslednjih dveh letih. Seveda bodo prebivalci jezni na nas," je dejal Janković in dodal, da si zgolj želijo dati Ljubljančanom tisto, kar si zaslužijo. "Tri leta bomo eno veliko gradbišče v dobro naših občank in občanov."

Navdušenja nad projektom pa ni skrival niti premier Cerar, ki se je zahvalil vsem za sodelovanje in vzorno povezovanje. "Slovenija se razvija in je v marsičem celo boljša od drugih," je poudaril in dodal, da si vlada prizadeva, da bi bilo takšnih okoljskih projektov še več, saj bi tako zagotovili še boljše življenje za državljanke in državljane.

"S tem projektom se v Sloveniji začenja še ena zgodba, za katero verjamem, da bo naložba v našo skupno prihodnost," pa je izpostavila ministrica, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Alenka Smerkolj

Vsi deležniki trenutno največjega kohezijskega okoljskega projekta:

Najdražji del bo nadgradnja osrednje čistilne naprave, dela bo izvajal Škrabčev RIKO

V Občini Vodice je načrtovana gradnja povezovalnega kanala od naselja Vodice do obstoječegakanalizacijskega sistema v Ljubljani (Zgornje Gameljne) in treh povezovalnih kanalov do naselij Bukovica in Utik (aglomeracija Bukovica pri Vodicah). Skupna dolžina načrtovane kanalizacije v Občini Vodice je 9,1 km.

Projekt z naslovom Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja bo med drugim končno prinesel nadgradnjo osrednje čistilne naprave s terciarno stopnjo čiščenja, kar naj bi, vsaj tako je bilo predvideno, zagotovili že do sredine lanskega leta. Terciarno stopnjo čiščenja zahteva zakonodaja za vse komunalne čistilne naprave, iz katerih se prečiščena odpadna voda odvaja v vodotoke Donavskega porečja. To pa pomeni, da se iz odpadnih voda poleg ogljikovih spojin in nitrifikacije odstranjujejo tudi dušikove in fosforjeve spojine.

Posodobitev osrednje čistilne naprave. Z rdečo so označeni načrtovani novi objekti.
Posodobitev osrednje čistilne naprave. Z rdečo so označeni načrtovani novi objekti. FOTO: JP Vodovod - Kanalizacija
V Občini Medvode je načrtovana gradnja kanalizacije na območju Vikrč, Spodnjih Pirnič, Zgornjih Pirnič, Verju, ter dograditev kanalizacijskega sistema vnaseljih Preska, Medvode (Čarmanova ulica), Ladja, Goričane in Vaše. Skupna dolžina načrtovanegakanalizacijskega omrežja v Občini Medvode je 22 km.

Projekt posodobitve bo zagotovil zelo potrebno nadgradnjo centralne čistilne naprave Ljubljana (III. faza), ki bo povečala tudi njeno zmogljivost, ki je potrebna zaradi priključitve novih uporabnikov. Njena zmogljivost se bo tako povečala s 360.000 populacijskih enot na 555.000 populacijskih enot, s čimer bodo lahko ukinili obstoječe, preobremenjene čistilne naprave na Brodu, v Pirničah, na Rakovi Jelši, v Vodicah in Polju. Vrednost teh del brez DDV znaša dobrih 40 milijonov evrov, izvajalec del pa je že izbran, in sicer bo čistilno napravo posodabljalo podjetje RIKO v skupnem nastopu s francoskim OTV.

Kanalizacijo v Medvodah in Vodicah bo gradila Javna razsvetljava

Del projekta predstavlja tudi nadgradnja sistema odvajanja komunalne vode v občinah Medvode in Vodice ter izgradnja povezovalnega kanala v MOL. Ta del projekta je vreden slabih 28 milijonov evrov brez DDV, izvajalec del pa je tudi že znan, in sicer bo dela izvajalo podjetje Javna razsvetljava.

Območja, kjer bodo potekala gradbena dela na območju občine Vodice in občine Medvode.
Območja, kjer bodo potekala gradbena dela na območju občine Vodice in občine Medvode. FOTO: JP Vodovod - Kanalizacija

Preverite, kje v Ljubljani bodo gradbišča!

Vse skupaj (na območju vseh treh občin) bo na novo na javni sistem odvajanja in čiščenja odpadnih voda priključenih skoraj 22.000 prebivalcev, v okviru obsežnih gradbenih del pa bo zgrajenih še 131 kilometrov sanitarnih kanalov, tri vakuumske postaje, 16 črpališč in zadrževalni bazen.

Tretji del projekta pa predstavlja dograditev kanalizacije v aglomeracijah Mestne občine Ljubljana. Načrtovana je gradnja kanalizacije na 39 območjih v MOL – Gameljne, Tacen, Sadinja vas in Ljubljana. Skupna dolžina načrtovane kanalizacije znaša 88,3 km, predvidena pa je tudi gradnja 13 črpališč odpadne vode in 3 vakuumske postaje. To pa pomeni, da bo na novo na javno kanalizacijo priključenih okoli 17.500 prebivalcev. Izvajalci del še niso izbrani, glede na velik obseg dela, pa se planira izvedba do sedmih javnih naročil gradenj. Sama izvedba del naj bi potekala do leta 2020, ocenjena vrednost del pa je slabih 40 milijonov evrov brez DDV. 

Načrt dograditve kanalizacije na območju MOL.
Načrt dograditve kanalizacije na območju MOL. FOTO: JP Vodovod - Kanalizacija

Območja, kjer bodo potekala dela, so: Galjevica, Glince in Dolnice, Gornji Rudnik, Hrušica in Litijska cesta, Kamnogoriška cesta, Kašelj, Kozarje, Polje, Slape, Stožice, Šmartinska cesta, Tržaška cesta, Vevče, Zadobrova, Zalog, Zaloška – Studenec, Pod Debnim vrhom, Na Trati, Ježica, Kleče, Brdo vzhod, Brdo zahod, Cesta dveh cesarjev, Kalinova ulica, Cesta Andreja Bitenca, Medveščkova ulica, Ulica Mire Miheličeve, Ogrinčeva ulica, Novo polje, Ižanska cesta – jug, Ilovica in Ižanska cesta – sever, Rakova Jelša, Sibirija, Gameljne, Šmartno, Tacen, Dobrunje, Sostro, Žabja vas.

Na centralni čistilni napravi Ljubljana se dnevno očisti okoli 80.000 kubičnih metrov odpadne vode, a je potrebno njene kapacitete še povečati.
Na centralni čistilni napravi Ljubljana se dnevno očisti okoli 80.000 kubičnih metrov odpadne vode, a je potrebno njene kapacitete še povečati. FOTO: Miro Majcen

Vse za boljše okolje

Prebivalce bodo o delih obveščali tudi prek posebne spletne strani, pripravili bodo tudi predstavitve v četrteh, kjer bodo začenjali dela. Po izgradnji kanalizacijskega omrežja pa prebivalce čaka plačilo komunalnega prispevka - za povprečno družinsko hišo se bo to predvidoma gibalo med 3000 in 4000 evri.

S posodobitvijo kanalizacijskega omrežja se bo zmanjšala količina direktnih izpustov v okolje, izboljšala kakovost podtalnice Ljubljanskega polja ter kakovost rek Ljubljanice, Save in Donave ter zmanjšala evtrofikacija Črnega morja zaradi terciarnega čiščenja.

Slovenija ima eno najboljših čistilnih naprav, a bo ta kmalu še boljša 

Centralna čistilna naprava Ljubljana je enostopenjska mehansko-biološka čistilna naprava in je zaenkrat namenjena za odstranjevanje neraztopljenih snovi, ogljikovih spojin in za nitrifikacijo. Za obdelavo odvečnega blata, ki pri tem nastaja, je predvidena anaerobna stabilizacija blata v ogrevanih gniliščih in strojno zgoščanje ter sušenje blata do vsebnosti suhe snovi nad 90 odstotkov. Poleg ožjega mestnega jedra se v centralno čistilno napravo stekajo vode strnjenih urbanih predelov Bežigrada, Šiške, Šentvida, Viča, Galjevice in Most. Pa tudi z območja Medvod, Savelj, Tomačevega, Sneberij, Polja, Zgornjega Kašlja, Vevč, Kosovega polja in Majlanda ob Tržaški cesti, Brda, Vrhovcev, Podutika in Pržana. Na CČN Ljubljana očistijo 85 odstotkov vse odpadne vode, ki se steka v javno kanalizacijo na ožjem ljubljanskem območju. Večino (62 odstotkov) odpadnih vod predstavljajo komunalne vode, sledijo padavinske (21 odstotkov), industrijske (11 odstotkov) ter tuje vode (6 odstotkov). Dnevno se očisti okoli 80.000 kubičnih metrov odpadne vode, a je povečanje zmogljivosti čistilne naprave nujno potrebno.

Okoli 40 milijonov evrov (brez DDV) bo znašala posodobitev osrednje čistilne naprave.
Okoli 40 milijonov evrov (brez DDV) bo znašala posodobitev osrednje čistilne naprave. FOTO: Miro Majcen

Nekaj podatkov o javni kanalizaciji v Sloveniji

Gospodinjstva ustvarila več odpadnih voda

Po podatkih Statističnega urada je bilo v letu 2014 v Sloveniji iz javne kanalizacije odvedenih 183,2 milijona kubičnih metrov odpadnih voda različnega izvora, od tega 0,2 odstotka iz kmetijstva, gozdarstva in ribištva, 5,8 odstotka iz industrijskih dejavnosti, 5,9 odstotka iz drugih dejavnosti, 37,5 odstotka iz gospodinjstev, 50,6 odstotka pa so predstavljale druge odpadne vode (padavinska voda, zaledne vode, udori iz morja in podobno). Gospodinjstva so v letu 2014 proizvedla 68,7 milijona kubičnih metrov komunalnih odpadnih voda, kar je za 6,4 odstotka več kot v letu 2013.

12 odstotkov komunalnih voda še neprečiščenih

V letu 2014 je bilo glede na predhodno leto iz javne kanalizacije izpuščenih za 19,5 odstotka več prečiščenih odpadnih voda. Od tega je bila velika večina (88 odstotkov) odpadnih voda izpuščenih iz kanalizacijskih sistemov v letu 2014 prečiščenih v čistilnih napravah, ostalo je bilo neprečiščenih. Od skupno 10,7 milijona kubičnih metrov neprečiščenih odpadnih voda, jih je bilo skoraj 65,6 odstotka neposredno izpuščenih v površinske vode, približno 34,4 odstotka pa v podzemne vode. Prečiščene odpadne vode v skupni količini 79,8 milijonov kubičnih metrov pa so bile skoraj v celoti izpuščene v površinske vode (87,4 odstotka), približno 7,5 odstotka jih je bilo izpuščenih na obale, nekaj več kot pet odstotkov pa v podzemne vode.

Povečanje količin padavinskih in meteornih voda

Skoraj 93 milijonov kubičnih metrov odpadnih voda je odteklo s streh in utrjenih površin neposredno ali po kanalizaciji v odtoke. Te padavinske in meteorne vode so v letu 2014 predstavljale 50,6 odstotka odpadnih voda. Glede na leto 2013 so se v letu 2014 količine padavinskih in meteornih voda povečale za manj kot en odstotek.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (407)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

malapo
03. 04. 2018 14.22
A ni tako, da je gradbeno dovoljenje za C0 kanal že preteklo?
obožeobože
19. 08. 2017 14.31
+5
Mrhovinarji se že zbirajo okoli plena!
wolfterier
19. 08. 2017 16.00
+4
Ne bo ravno koristno,da sta Zoki in Škrabi zraven,de !
marker1
18. 08. 2017 19.46
+5
Me pa res zanima, koliko tega denarja se bo dejansko porabilo za izgradnjo kanalizacije. Glede na pretekle izkušnje se je denar porabil vedno v druge namene. Evropska skupnost jim bo morala krepko gledati pod prste.
batom@pinkponk.com
18. 08. 2017 18.55
+1
Vse za ljubljano... drugod pa vse propada...
SDS_je_poden
19. 08. 2017 16.05
+0
Male občine, z manj kot 5000 prebivalci so NERENTABILNE!
Skunk Works
18. 08. 2017 16.50
+2
O Prašek se je vrnil z dopusta...
prašek
18. 08. 2017 16.54
-3
Skunk Works
18. 08. 2017 17.03
+2
Ha, ha, ha a letos pa doma kuhaš in pospravljaš?
prašek
18. 08. 2017 17.21
-2
Zdajle ravno pečem na žaru ! Pridi, boš lahko duhal !
prašek
18. 08. 2017 17.22
-3
Ti bom dovolil, da greš dvakrat mimo ! Potem pa ......
Skunk Works
18. 08. 2017 17.37
+1
a daj Prašek, pri meni še povohat ne bi moral...
prašek
18. 08. 2017 17.58
-3
Najbrž ne bi MOGEL, ker ničesar ni ! Ali ti je pa mamica slučajno kupila 10 dkg mesa ????
Skunk Works
18. 08. 2017 18.12
+1
prašek
18. 08. 2017 18.17
-3
Skunk Works
18. 08. 2017 18.23
+0
prašek
18. 08. 2017 18.27
-4
Kava zvečer ni zdrava. Jaz ponoči raje spim. Ti pa, ki niti ženske nimaš, pa visiš pod raznimi 100 nicki na forumu ! Potem si pa zapoješ tisto ; ne sina ne hčere po meni ne bo, mam plesnovga q...a pa v j..cih meglo !
Nightyfly
18. 08. 2017 16.11
+1
No , vsaka cast tistim ,ki sodelujejo pri tem . To je pa res velika pridobitev .
prašek
18. 08. 2017 16.25
-3
Lep pozdrav. Čakam samo, da SDS zahteva referendum o izgradnji.
BUONcaffee
18. 08. 2017 15.55
+3
A bo kaka farmacevtka sodelovali pri projektu????
Nightyfly
18. 08. 2017 16.12
-1
Kaj , ne bi smela ? Kaj imate proti farmac ...am .
prašek
18. 08. 2017 16.27
-3
Nighty ........ Farmacevtke so izobražene, to ni za njega !
Ka pa mislis
18. 08. 2017 14.33
-6
Sektaši kaj čakate??? Referendum proti izgradnji....
Skunk Works
18. 08. 2017 14.10
+5
spet bodo farmacevtke popularne, nje...
vertex
18. 08. 2017 14.15
-6
Skunk Works
18. 08. 2017 14.23
+4
vertex
18. 08. 2017 14.55
-2
na mars ni šel na sodišče in potem vsaki plačal 6500 eur,to je bilo na zemlji,lep pozdrav iz zemlje
wolfterier
18. 08. 2017 15.56
+3
Eno čaka pozdrav iz Trsta,svoje laži bo drago plačala,tam ne bo imela imunitete stricev.
Uporabnik113189
18. 08. 2017 14.04
+6
Finančna konstrukcija. 50% državna birokracija in občine in odvetniki, 10% Zoki, 10% projektanti, 30% izvajalci (gradbena podjetja) = SKUPAJ 100%. Od bruto 30%nega kolača za gradbince gre 22%za DDV, prevozi (s trošarinami in davki) 20%, 10% material za izdelavo, ostane še 48% za bruto plače in dobiček lastnika. Od teh bruto plač, gre 30% za davke, 30% za lastnika, 40% pa delavcu. Slovenska stvarnost.
CyberWorm90
18. 08. 2017 14.16
+5
zokni ma 10% neobdawčeno na cipru : )) pa tut če je slučajno dolžen na dawčni ga nuben ne terja mu nič ne zarubi itd : )))
rossi66
18. 08. 2017 13.58
+1
Odlicno. Tole se zelo dobro slisi in bere...
sodelujem
18. 08. 2017 13.44
+1
Tisto "prečiščeno" vodo bi morali napeljati v pipe na OU.. Ljubljana.....(brez flašk).!
sodelujem
18. 08. 2017 13.42
+2
Odoše pare.......spet bo narejeno v velikem stilu ,probleme bodo pa ljudje reševali kot doslej......Smrdi kot je že nekdo napisal, pa še bolj bo.!
ooResnicA
18. 08. 2017 13.40
+1
....toti ribnčan ima pa spet nasmeh preko učes čuj....
marker1
18. 08. 2017 13.13
+2
Po prestolnici spet smrdi, zato z novo kanalizacijo se zelo mudi....
prašek
18. 08. 2017 13.19
-5
Včeraj sem se kar nekaj ur sprehajal po Ljubljani, pa nisem nič zaduhal, da bi kje smrdelo !!!! Naj morebiti to pomeni, da tebe ni bilo v bližini ???
prašek
18. 08. 2017 13.22
-5
Tako, sedaj grem pa nazaj delat. Uživajte tovariši dalje !!!
prašek
18. 08. 2017 13.06
-6
Me pa prav veseli, da se je vrnila radirka, ki zelo dobro skrbi za kulturo na portalu !
prašek
18. 08. 2017 12.40
-4
Pozdravljeni tovariši ! A sta Ivan in Vili že napovedala zbiranje podpisov za referendum proti izgradnji kanalizacije ? sam prašam
HorstWiesel
18. 08. 2017 12.41
+0
prašek
18. 08. 2017 12.46
-6
A so naši s.p. že napovedali referendum ?
prašek
18. 08. 2017 12.47
-6
HorstWiesel
18. 08. 2017 12.53
-1
prašek
18. 08. 2017 12.59
-5
Sposobni so napovedati ga, speljati pa nikakor !
HorstWiesel
18. 08. 2017 12.21
+0
Sam res, marsikera vukojebina bi rabla Jankoviča, da jo mal porihta.
opazovalec_
18. 08. 2017 12.31
+5
Kaj, da bi prišel oprat denar in z njim odšel? Kdo pa nebi rihtal na tuj račun in za svoj žep! Vsi župani pač niso lopovi....Lahko pa pride tebi domov, da ti malo porihta finance...
Aijn Prenn
18. 08. 2017 12.33
+0
@jihugz: Tvoje dojemanje sveta je pa bolj tako, preprosto, kajne??
HorstWiesel
18. 08. 2017 12.43
-1
Aha, torej imamo sposobne lopove ter nesposobne poštenjake?
HorstWiesel
18. 08. 2017 12.44
-1
Dejstvo je, da je marsikatera občina precej bolj zapufana po glavi rezidenta, pa nimajo od tega nobene korisit.
prašek
18. 08. 2017 12.45
+0
Sprehod po Ljubljani je prav lep. Jankovič jo je že uredil, še malo jo pa bo !
opazovalec_
18. 08. 2017 12.49
+3
Kmalu še boš dobil ninže in pok-pok kulturo gratis!!
HorstWiesel
18. 08. 2017 12.51
+0
HorstWiesel
18. 08. 2017 12.51
+1
prašek
18. 08. 2017 12.51
-3
Sem prepričanja, da so tisti, katere ti imenuješ ninže, daleč bolj kulturni kot si pa ti !!!!!!
opazovalec_
18. 08. 2017 12.55
+2
Še posebej do enakopravnosti spola in človekovih pravic!!
prašek
18. 08. 2017 12.58
-2
Jaz sem omenil kulturo. Veš, to je nekaj , kar ti sploh ne poznaš !
opazovalec_
18. 08. 2017 13.08
-1
Nekje sem ti že omenil, da te čaka na kožo pisana služba na čistilnici, ko rad drek mešaš :)
prašek
18. 08. 2017 13.09
-1
jaz sploh ne potrebujem službe, imam zelo dobro pokojnino ! Naj ti pa zaupam, da kljub penziji še vedno delam. In delam prav z veseljem .
opazovalec_
18. 08. 2017 13.10
+1
Moja kultura je odvisna od družbe v katero sem trenutno vključen. Vsem tudi ne moreš kvantne fizike tolmačit...
prašek
18. 08. 2017 13.11
-1
In naj še zelo previdno dodam, da te ne morem več mešat. Si namreč že do konca .......
prašek
18. 08. 2017 13.12
+1
Kultura nima z kvantno fiziko popolnoma nobene sinergije ! Tako, da ostajam kar pri svojem opažanju!!!!!
opazovalec_
18. 08. 2017 13.24
-1
Sam za primer sem ti dal, če nisi opazil. K vsem pač ne moreš na enak način pristopit in se z njimi na enakem nivoju pogovarjat... Sicer pa ti tak vse obvladaš in tvoj Zoki je lahko vsem vzgled!
sandi101
18. 08. 2017 12.19
+1
Saj ni to problem da se gradi in razvija. Problem je da vsi vemo, da se bo med tem na veliko tudi kradlo in spet bo nova afera zunaj! V Sloveniji se žal ne da speljati projekta kjer se ne bi kradlo, pa da ne govorim o korupciji, ki smrdi že na daleč... In sami taisti vedno skupaj, iste face, isti besede...
Transformerji
18. 08. 2017 12.11
+0
Saj je Zoki že obljubil, da se bomo lahko kopali v Ljubljanici.....
ROMELS
18. 08. 2017 12.19
-1