Slovenija

Forum 21 soočil tri kandidate

Ljubljana, 25. 09. 2007 19.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Peterle, Türk in Gaspari so na okrogli mizi Foruma 21 razpravljali o slovenski identiteti in odnosih s Hrvaško.

Forum 21 je na soočenje povabil le tri uradne predsedniške kandidate.
Forum 21 je na soočenje povabil le tri uradne predsedniške kandidate. FOTO: Tomo Juvan

V Cankarjevem domu je Forum 21 organiziral okroglo mizo, na kateri so predsedniški kandidati evropski poslanec Lojze Peterle, profesor ljubljanske Pravne fakultete Danilo Türk in nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari predstavili svoje poglede na vlogo in položaj predsednika države, slovensko identiteto, zunanjo politiko in odnose s Hrvaško. Na začetku okrogle mize pa so kandidati spregovorili o vzrokih, ki so jih spodbudili za kandidaturo.

Zakaj so kandidirali?

Gaspari je pojasnil, da so ga za kandidaturo vzpodbudile življenjske izkušnje na pomembnih položajih za razvoj Slovenije in podpora javnosti. Peterle se je za odločil zato, "ker me zanima slovensko seštevanje". Prav tako naj bi ga h kandidaturi spodbujali tudi gospodarstveniki. Evropski poslanec je tudi poudaril, da ljudje vidijo predsednika države "kot funkcijo, ki ima zaradi neposrednih volitev največjo demokratično legitimiteto".

Türk pa je pojasnil, da so od konca lanskega leta prihajali predlogi za njegovo kandidaturo. "Poleti letos pa je prišlo do kritične mase v korist moje kandidature," je dejal in dodal, da je "za definicijo aktivnega predsednika, ki pa ni glasen ali napadalen, ampak povezovalen". Türk se je tudi zavzel za stalno "diskretno komunikacijo med predsednikom vlade in države".

Peterle je dejal, da si bo prizadeval za "dejavnega predsednika". Zavzema se za sodelovanje med predsednikom vlade in države. Po njegovem mnenju je potrebno morebitne napetosti obravnavati za zaprtimi vrati.

Türk kritičen do površnega odnosa do simbolov

Napovedani predsedniški kandidat Darko Krajnc je v izjavi za javnost protestiral proti odločitvi organizatorjev omizja, da so povabili zgolj tri kandidate, ki jim po javnomnenjskih raziskavah najbolje kaže.

Glede slovenske identitete je bil Türk kritičen do površnega odnosa do nacionalnih simbolov, medtem ko Gaspari meni, da je prav uspešen ekonomski razvoj podlaga za krepitev slovenske identitete. Peterle pa je prepričan, da moramo Slovenci iz "obrambnega slovenstva" preiti v "odprto, evropsko in globalno slovenstvo".

Kandidati so se dotaknili odnosa slovenske zunanje politike do vprašanja Kosova. Türk je pri tem bil kritičen do "kakovosti slovenske zunanje politike". Obenem je prepričan, da je treba glede Kosova ohraniti enotnost Evropske unije. Gaspari se je zavzel z pogajanja med kosovskimi Albanci in Srbijo. Tudi Peterle podpira enotno politiko EU glede usode Kosova.

Kandidati o slovensko-hrvaški meji

Türk ni navdušen nad odločitvijo, da bi o slovensko-hrvaški meji odločalo meddržavno sodišče v Haagu. Po njegovem mnenju je to sodišče preveč naklonjeno sredinski črti. Sam je prepričan, da bi bila najbolj ustrezna rešitev ad hoc arbitraža.

Po Gasparijevem mnenju ni prišlo do kakšnega večjega napredka glede slovensko-hrvaških odnosov. Nekdanji guverner je tudi opozoril na zaščitno ekološko ribolovno cono, ki bo začela veljati 1. januarja 2008.

"Slovenija ne sme iti pod tisto, kar je imela 25. junija 1991, torej celoten Piranski zaliv," je dejal Peterle. Po njegovih besedah so bila doslej enostranska dejanja in javne izjave močnejše od skupnih prizadevanj za rešitev problemov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

5R1-K
26. 09. 2007 09.48
Forum najbogatejših Slovencev je spet na delu.
andre@mail386.com
26. 09. 2007 08.14
mislim, da so vololni rezultati okvirno že določeni. Med folk je potrebno pravi čas stresti umazano perilo, pa imamo zmagovalca. Vsi vemo, kako se obnašajo ovce.
123_Zoke_vec_ni
26. 09. 2007 00.17
Če že vabi, bi moral tri z največjo javno podporo: Peterleta, Turka in Jelinčiča. Ampak Jelinčiča si ne upa, ker bi potem Gaspari izgubil še tisto malo priljubljenosti kar so mu jo ustvarili mediji. Prepričan sem, da če bi Peterle ne imel vsaj dvakrat večjo podporo pred najbližjim zasledovalcem, niti njega ne bi povabili. V bistvu so mu z vabilom na Forum 21 hoteli zbiti podporo... Boste brali: "Turk na pogovoru cenjenih gospodarstvenikov v Forumu 21." Nato bodo isti avtorji na drugem mestu pisali: "Peterle v leglu skorumpiranih menedžerjev in novodobnih bogatašev."
kriss714@amis.net
26. 09. 2007 00.05
kriss714@amis.net
25. 09. 2007 23.56
Zaslišanje pred rdečo inkvizicijo.
*ne ti me*
25. 09. 2007 21.55
Zakaj pa bi vse hkrati?
kritika@email.si
25. 09. 2007 21.39
Zakaj pa je Kučan povabil le tri kandidate???!!! Najprej zapostavljanje Pečaričeve, sedaj še ostalih... Lepa je demokracija v tej državici, kjer imamo vsi enake pravice do svobode govora, pred zakonom...LICEMERI!