Slovenija

Fitofarmacevtska sredstva tudi na vodovarstvenih območjih

Ljubljana, 28. 04. 2011 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je danes potrdila uredbe, ki bodo med drugim kmetom dovolile uporabo fitofarmacevtskih sredstev tudi na vodovarstvenih območjih. Na kmetijsko-gozdarski zbornici menijo, da gre za izhod v sili.

Žito
Žito FOTO: Reuters

Na današnji seji je vlada sprejela sveženj uredb, ki urejajo kmetovanje na vodovarstvenih območjih Apaškega polja, Dravsko-ptujskega polja, Selniške dobrave, Ruš, Vrbanskega platoja, Limbuške dobrave in Dravskega polja. Po novem naj bi na teh območjih kmetom dovolili uporabo nekaterih fitofarmacevtskih sredstev tudi na vodovarstvenih območjih.

Dušica Majer s kmetijsko-gozdarske zbornice pa nam je pojasnila, da je bil leta 2008 sprejet zakon o vodah, ki predvideva, da so kmetje, katerih kmetijske površine so na vodovarstvenih območjih, upravičeni do nadomestnih zemljišč oziroma do denarnih nadomestil. Nadomestnih zemljišč naj bi bilo premalo, denarja iz tega naslova pa naj ne bi videl še noben kmet.

Spremembe uredb, ki jih skupaj pripravljata ministrstvi za okolje in kmetijstvo tako po mnenju Majerjeve predstavljajo izhod v sili. "To problematike kmetovanja na vodovarstvenih območjih ne rešuje," je pojasnila. Sami se zavzemajo za trajno rešitev, ki bi veljala za območje celotne Slovenije. V tem smislu bi kmetje dobili denarno nadomestilo oziroma nadomestno zemljišče, kot to že predvideva omenjeni zakon, vendar pa se 35. člen zakona, ki to predpisuje, po besedah Majerjeve ne spoštuje. "Država bi morala s podzakonskim aktom urediti pridobitev denarnih nadomestil ali pa nadomestnih zemljišč," je še povedala.

Kmetijski minister Dejan Židan je zaradi res hudih pritiskov, kot razlaga Majerjeva, letos sklical delovno skupino, v okviru katere se je pripravila ta zasilna rešitev, ki rešuje le območje severovzhodnega dela Slovenije, ostalih predelov pa ne. Zato se bo samo za letos dovolila uporaba določenih fitofarmacevtskih sredstev.

Skupina, ki jo omenja Majerjeva, naj bi tudi redno opazovala vpliv uporabe spornih sredstev na podtalnico. "Takoj, ko bi se ugotovila povišana prisotnost kakšnega fitofarmacevtskega sredstva, bi se to takoj prepovedalo," pravi Majerjeva in dodaja, da bi na to vprašanje lahko najbolje odgovorilo ministrstvo za okolje in prostor.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sakatumi
01. 05. 2011 10.12
"Takoj, ko bi se ugotovila povišana prisotnost kakšnega fitofarmacevtskega sredstva, bi se to takoj prepovedalo," ja,in vi bi državljane seveda obvešćali,kdaj bi bila povišana prisotnost. tukaj se kaže,kako naša lepa država skrbi za nas,za naše zdravje.
Nimivseeno
29. 04. 2011 00.07
Za bolj zdravo vodo, gnojimo in škropimo!
Poter
28. 04. 2011 23.28
Čebelarji severovzhodne Slovenije, zaprite čebele. Izgleda da je bilo letos pomorov premalo! Le kako je lahko minister oz. vlada tako dvoličen. Na eni strani pepove FFs na drugi pa jih dovoli?????
SURREAL
28. 04. 2011 21.34
Kakšna nadomestna zemljišča in kakšne odškodnine ?!!! Ali jim je kdo vzel zemljo ali prepovedal kmetovati? Saj lako delajo kar hočejo samo špricati pač ne smejo. Če pa smo že pri nadomestnih zemljiščih in odškodninah, kdo bo pa meni dal nadomestno zemljo ali odškodnino zato ker mi je kršena ena od temeljnih človekovih pravic, ki je opredeljena tudi v 72. členu slovenske ustave - to je pravica do zdravega življenskega okolja ki mi jo jemljejo z dovoljenjem za uporabo fitofarmacevtskih sredstev?!
antonino
28. 04. 2011 17.14
PA KAJ TEM LJUDEM NI MAR NITI ZA SVOJE ZDRAVJE, AMPAK SAMO DENAR. pOTEM NAJ KAR NAPELJEJO STRUPE DIREKT V VODNA ZAJETJA, PA JIH ENOSTAVNO SAMO DOZIRAJO, PA JIM POTEM ZA VSAK KOZAREC POPITE ZASTRUPLJENE VODE DAJO PO 1€ - BOJIM SE, DA BI BILA VEČINA ZA - TO ENOSTAVNO VEČ NE MOREŠ VERJET
taurus90
28. 04. 2011 15.44
cela evropa strmi k bolši kvaliteti vode, mi jo pa onesnažujemo. očitno res velja, da kar imaš ne znaš cenit :S Pred leti sem govoril s skupino turistov in vsi so se čudili kako je možno, da v sloveniji lahko pijemo vodo iz pipe. bili so navdušeni
androo78
28. 04. 2011 15.28
slo fbi a si mal prtegnen plači pridelek po realni ceni pol se pa užigi
strel_ec
28. 04. 2011 15.16
Vlada najprej sprejme ukrepe, ki jih nato "pod hudimi pritiski" spreminja.....Temu se človek še smejat ne more. VODOVARSTVENO OBMOČJE BI MORALO BITI NEDOTAKLJIVO! Sicer pa predlagam, da v vodovodno napeljavo v vladnih poslopjih doziramo fitofarmacevtska sredstva pa naj bodo poskusni zajčki - saj če se bo ugotovila povišana koncentracija se bo to takoj prepovedalo.
siFBI
28. 04. 2011 14.44
Takrat, ko bodo naši vrli inšpektorji ugotovili, da je podtalnica onesnažena bo že prekasno. In to vse zardi kmetijskega lobija, ki bi rad nič delal in veliko dobil od države. Tudi podjetnikom ni lahko pa kaj dobijo od države? Ja, samo večje davke! In kmet bi moral biti tretiran kot s.p., pa naj se znajde kot ve in zna in ne samo na proračunski denar čakat. Pač, če bo hotel kaj prodat bo pač moral ceno spustit. Jamrajo in jamrajo pa imajo najsodobnejšo kmetijsko mehanizacijo in to kupljeno z našim denarjem, da lahko špol mi od njih kupujemo drago hrano.