Slovenija

FISU od Kugovnika in Kanglerja zahteva odgovore

Bruselj/Ljubljana, 18. 02. 2012 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister Turk organizatorjem univerzijade predlaga, da od FISU izterjajo tri milijone evrov. "Igor Lukšič v zvezi z univerzijado išče prepir. Jaz ga nisem," je še dodal. FISU pa od Kugovnika in Kanglerja zahteva pojasnila.

Univerzijada v Mariboru 2013
Univerzijada v Mariboru 2013 FOTO:

Novi minister za šport Žiga Turk se je na blogu odzval na petkove izjave nekdanjega ministra za šport Igorja Lukšiča, ki je novi vladi očital, da je z odpovedjo univerzijade prekoračila svoja pooblastila in s tem posredno državno blagajno oškodovala za tri milijone kotizacije, ter vse te trditve zavrnil. "Igor Lukšič v zvezi z univerzijado išče prepir. Jaz ga nisem," je zapisal in dodal, da se je v zadnjih dneh izogibal temu, da bi kazal s prstom in iskal krivca.

Pravi, da vlada ni odpovedala univerzijade, ampak ugotovila, da sredstev zanjo v proračunu ni. "Morda bi morala bolj jasno zapisati, da jih ni zagotovil minister Lukšič," je s prstom pokazal Turk.

Pravi tudi, da bi lahko DZ v prejšnji sestavi z amandmaji k proračunu zagotovil sredstva za univerzijado, pa jih ni. Dodaja, da bo morda treba "ugotavljati odgovornost Lukšiča, ki je iz državne blagajne dal denar za nerazumno visoko kotizacijo (najvišjo, ki jo je plačal kateri koli organizator univerzijade). 3.000.000 je dal Slovenski univerzitetni športni asociaciji (SUSA), organizaciji z minimalnimi prihodki in premoženjem in od katere bo zelo težko kar koli izterjati nazaj. Za kotizacijo je dal denar, kot je ugotavljalo računsko sodišče, na podlagi neresnih finančnih načrtov za izvedbo tekmovanja".

"V treh letih njegovo ministrstvo v pomoč organizatorjem ni naredilo praktično ničesar, so pa naredili vse, da bi vroč kostanj pristal v Mariboru. Lukšičevo izgovarjanje na razpis, ki ga je objavil za Stožice, češ, to bi bilo lahko tudi za univerzijado, je žalitev inteligence neumnih ljudi," piše.

Maribor - 4
Maribor - 4 FOTO: Mia Media

Kaj predlaga Turk?

Organizatorjem predlaga, da od FISU izterjajo tri milijone evrov. "Konec koncev, naj pokažejo, ali jim je pomembno, da so tekmovanja, ali pa je pomembnejši dvorec pri Bruslju. Za ta denar, tako mi pravijo, bi se na obstoječih prizoriščih v Sloveniji in s sodelovanjem študentov slovenskih univerz dalo organizirati študentske igre, seveda brez VIP šotorov in zdravljenja kompleksov, da smo za olimpijske igre premajhni. In če bi univerzijada bila, tudi jaz tistih 3.000.000 ne bi mogel zahtevati nazaj. Maribor pa za športno infrastrukturo lahko kandidira tudi na razpisih, ki se zgodijo po univerzijadi in za objekte, ki bodo trajno uporabni," je zaključil Turk.

Mimogrede, luknja, ki sta mi jo pustila ministra Lukšič in Žekš je težka 185.000.000 evrov. Povedano drugače, ob sedanji dinamiki porabe imam denarja v proračunu za učitelje, umetnike, kulturnike, znanstvenike do sredine novembra. Minister Žiga Turk

FISU zahteva odgovore

Danes je zasedal odbor Mednarodne študentske športne zveze (FISU). Na sestanku so se seznanili z odločitvijo o odpovedi univerzijade. Pravijo, da jih Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA) in Mestna občina Maribor nista uradno seznanili z odločitvijo o odpovedi univerzijade. Zato zahtevajo takojšen sestanek med slovenskim ambasadorjem v Švici in predsednikom FISU Claudom-Louisom Gallienom.

Omenjena naj organizirata sestanek FISU s slovenskim premierjem Janezom Janšo. FISU obenem od predstavnika SUSA Otmarja Kugovnika in mariborskega župana Franca Kanglerja zahteva uradne odgovore o organizaciji univerzijade.

Kot je v pogovoru za 24ur.com dejal predstavnik FISU Dejan Šušović, so zaplet pozorno spremljali, vedo pa tudi, da je minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk dejal, da vlada denarja za univerzijado ne bo dala, saj naj bi bil projekt slabo voden.

Šušović je dejal, da bodo preučili svoje pravne možnosti, verjetno pa je, da bo zadeva v primeru odpovedi univerzijade končala na Mednarodnem športnem razsodišču (CAS) v Lozani. Odpoved iger bi pomenila velike stroške tudi za njih.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (293)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Polly ß
20. 02. 2012 08.13
Edino pravilno,da je Univerzijada odpovedana!Državljani nimamo kaj za usta dati,tu pa gredo taki denarji. Vse morajo vrniti! Veliko je drugih že obstoječih dvoran,da bi se lahko odvijalo. Ta vlada bo napravila red,vsaj tako izgleda.Začeli so dobro in KAR TAKO NAPREJ!
ouner
19. 02. 2012 12.26
+2
Sramota za Slovenijo. Če bi bila univerzijada v Ljubljani bi pa takoj našli denar!!!!!
bljak janša
19. 02. 2012 11.51
+4
stvarco si je izmislil Kangler - mislim da je SLS, zelo jo je podprl kandidat za predsednika je iz Janševe SDS, vsaj na slikah zelo velikokraT nazdravlja - pijančki skupaj pač, vse skupaj je požegnal Cukjati - od kod je že on, aja bivši bodoči župnik, ki ni mogel držat onega v hlačah. petem pa je na osnovi sklepov prejšnjega parlamenta - janševega - pač pahorjeva vlada nadaljevala, ampak zelo previdno, saj je vedela, da gre denar v pogoltne Kanglerjeve in cerkvene roke. dala denar za kotizacijo, kar je bil sklep prejšnje vlade. dala denar za tisto kar je bilo pripravljeno torej center na Rogli, dala bi ga tudi v Maribor, če bi bili projekti pripravljeni, ampak niso bili. organizacija je bila vzpostavljena (ob izkušnjah s zlato lisico in podobno), ampak Kangleer je potreboval čisti denar na bianco menico, da bi lahko škofijo potegnil iz dreka. tega pa ni dobil. Janša je prišel na vlado, cerkev bo dobila dcenar na drugi način - zakaj pa te šparamo 800 mio eur. na prejšnjo vlado je potrebno obesit dosti okostnjakov in ecola. in media res. press
volek
19. 02. 2012 11.41
+2
Še večji Lukšić je bila v Pahorjevi vladi ministrica za kulturo Majda Širca. Ta je šele metala ojre v peč.
volek
19. 02. 2012 11.32
+1
Največjo izgubo zaradi odpadle univerzijade bodo imeli prodajalci in pridelovalci alkoholnih pijač ter izdelovalci kondomov.
saintjozef
19. 02. 2012 11.10
+1
3 miljončke je samo za kanglerja premalo.
purjakolt
19. 02. 2012 10.28
+4
Bravo g. Žiga Turk. Takšne politike potrebujemo. Bobu bob in popu pop. Ob soočenju politikov se zelo dobro vidi sposobnosti. Kako ponosni smo na pametne ljudi. Če bi mene nekdo vprašal, bi dala za predsednika države g. Mateja Lahovnika.
ježko
19. 02. 2012 11.39
+3
prdsednik države nima velikega vpliva na stanje v državi. On je le predstavnik države tako da bi bilo boljše če bi g.Lahovnik bil mandatar. Po moje!!!
Polly ß
20. 02. 2012 08.15
+1
Da,prav zares! Zdajšnji predsednik države je ENA VELIKA MUČKA! g.LAHOVNIK BI BIL PA pravi človek!!
ds-65
19. 02. 2012 10.26
joj joj ubogi v duši in telesu
Important notice
19. 02. 2012 10.09
+3
Zakaj ne bi bila Univerzijada v Sloveniji? Zakaj mora biti ravno v Mariboru? Po vsej Sloveniji imamo dovolj športnih objektov, kjer se lahko odvijajo tekmovanja. Otroke (športnike) namestijo na kmečkih turizmih, skuhajo jim žgance in zelje, pa mleko in kruh, pa bo!
jouža
19. 02. 2012 10.21
+6
banda a la vogrinec bi vseeno hotela napolniti svoje žepe ne glede na to, kje bi se prireditve odvijale tako, da ni dosti razlike. univerzijada pa je itak isto kot, da bi mulci v osnovni šoli imeli športni dan 14 dni. od tega nimaš nič. razen tisti pri koritu seveda
Odpri..Oci
19. 02. 2012 09.33
+6
Če je morda kdo gledal včerajšnji prispevek po TV..... . Celo Vrhniška branjevka ima veliko več soli v glavi, kot celotna ekipa nesposobnih "organizatorjev" univerzijade... podprta s polovico Lukšiććevega (bivšega) ministrstva !!!!!
Odpri..Oci
19. 02. 2012 09.31
+6
Pa ste sigurni, da ima Maribor v proračunu dovolj denarja za nakup 10 šahovskih kompletov ????? . Odkar se je Vogrinec prisesal na proračun (preko SUSA-e in univerzijade).... je MB neprestano v minusu !!!!!
Polly ß
20. 02. 2012 08.18
Maribor nima nič,samo študira kako bi davkoplačevalci prispevali,toda minili so časi za RAZSIPAVANJE DENARJA!
Maancy
19. 02. 2012 08.41
+6
FISU...SUSA pa kdo je ta kupleraj sploh ustanovil...za navadno vaško veselico so usrali " šefa, stanicu i hiljadu metara pruge "..
Dzugasvili
19. 02. 2012 07.27
+4
Lukšić naj gre v CG, tam ima soimenjaka......Mariboriki, popušili ste!
ježko
19. 02. 2012 11.45
-1
ne zdi se mi fer da mariborčane mešate tu zraven ker 95% občanov ni za to univerzijado ker maribor je že itak preveč zadovžen in ljudje to vejo. Oni na vrhu pa delajo na velikih projektih da nakradejo določene zneske. Ista zgodbo bo oz. je pri TEŠ-6. Če dajo subvencije v višini miljarde evtov namestimo na strehe celice in je štoma dovolj. Pa itak premoga zmankuje. Tako da vse to samo da NKRADEJO:
lepota in zdravje
19. 02. 2012 07.23
+11
Takšna univerzijada je samo za pridobitev infrastrukture,kjer bi samo Maribor pridobil objekte na račun nas vseh.Nasplošno je to svetovno vaško tekmovanje.
jouža
19. 02. 2012 10.05
+8
pridobil bi objekte za par dni. čemu bi služili po koncu te farse? kdo bi jih vzdrževal in še bolje s čim? turizem? ne ga lomit. vremenske razmere se obračajo. pohorje uživa v snegu par dni na leto. maribor brez zasneženega pohorja pa je tusristično enako zanimiv, kot zgornja kungota. kangler bi po vsej sili rad nabasal lasten žep pri mešetarjenju z zemljišči na račun gradnje športnih objektov in se bo slej ko prej kaj novega spomnil.
Niko_
19. 02. 2012 05.52
+14
SUSA je pridelala 280.000 EUR potnih stroškov. In mi davkoplačevalci naj to še naprej plačujemo? Ni govora! Pravilno, da je Turk to zaustavil. Lukšič je sokriv za vse to, saj je bil minister za šolstvo in šport. Lahko bi stvari že prej ustavil, ampak je raje držal glavo v pesek in ni storil nič.
ježko
19. 02. 2012 11.48
tu se vidi kako nesposobna je bila prejšna vlada. Denarja ni Turk je komaj začel delati in je že kriv po Lukšičevih besedah za prpad iger. Ni krivo to da ni denarja, da so organizatorji ne resni in preveč zapravljivi, ne ne ni to to. TURK USTAVI!!!!!!
Venetijan
19. 02. 2012 01.54
+8
Kangler nima vse 'pršraufan' v glavi. Da gre župan, ki je zavozu, kao lokalni projekt, a finančno vključil še državo, takoj naslednji dan ven z idejo o SP v šahu,halooo.
DrSunshine
19. 02. 2012 05.53
-1
Odločite v SP v šahu je stara več kot par dni. Za to prvenstvo je že vse pripravljeno in letos, čez par mesecev se že prične.
swz112
19. 02. 2012 00.27
+6
po neuradnih informacijah, je kangla pobegnu v srbijo z večjo količino denarja
ill_be_back
19. 02. 2012 00.36
+0
srajzel
19. 02. 2012 00.14
-2
pa kaj se gre takšno malo mesto kot je Maribor univerzijade...mislim, da daš prošnjo za prireditev a ponuditi pa nimaš nič, to men ne gre skupi. Podobno kot da bi prodajal avto in ko bi ga nekdo hotel kupiti nimaš kaj dati. =) logika štajerci, logika...eh saj niste vsi takšni...
dusan61
19. 02. 2012 01.35
+2
kopz
19. 02. 2012 01.44
+0
Srajzel, zakaj se mi zdi da si iz Dupleka? ali samo kakšen kompleks morda?
andrejm1
18. 02. 2012 22.59
+13
Če ima Kangler tako dober tim ljudi za projekte, evo ideja: organizacija olimpijskih iger. Na Dravi vodni športi, Mariborski otok s par sto milijončki preurediti v meko vodnih športov, Ljudski vrt povečati za petkrat (in mimogrede lahko tam podrejo še nekaj grdih sosednjih hiš in blokov), Tabor podreti in narediti novo veledvorano in tako naprej.Nesluten razvoj totega Maribora, Kangla pa doživljenjski župan.
povemvsem
18. 02. 2012 22.22
+1
tomaž bi odobril denar za te zimske igrice samo če bi uvedli novo disciplino.metanje zmrznjenih polen pod noge smučarjem.
DrSunshine
19. 02. 2012 05.56
+4
Ja, to bi bila ena izmed disciplin, kjer bi slovenci odnesli edino medaljo!