Slovenija

Glasovanje o fiskalnem pravilu so spet preložili

Ljubljana, 07. 05. 2013 06.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Državni zbor je nadaljeval in kmalu po začetku tudi končal aprila prekinjeno izredno sejo o vnosu fiskalnega pravila v ustavo. Poslanci so se strinjali s preložitvijo glasovanja, čeprav v največji opozicijski stranki SDS vztrajajo, da odlašanje škoduje državi.

Državni zbor je nadaljeval aprila prekinjeno izredno sejo. Takrat so se dogovorili, da naj bi vlada do danes na podlagi spremenjenih makroekonomskih izhodišč pripravila nove izračune, DZ pa bi nato odločil, ali je treba besedilo fiskalnega pravila spremeniti.

A dogovora vmes ni bilo. Vodja poslanske skupine Pozitivna Slovenija (PS) Jani Möderndorfer je tako na začetku današnje seje dejal, da predlaga, da se seja dokončno prekine, DZ pa naj počaka mnenje vlade na postopek vnosa fiskalnega pravila. Vlada naj pripravi tudi elemente izvedbenega zakona, da bo slika bolj jasna, je dejal.

Poslanci so o njegovem predlogu nato glasovali, podprlo ga je 44, proti pa jih je bilo 29. Glasovanja o fiskalnem pravilu tako za zdaj ne bo.

Najbolj pereče je vprašanje letnice uveljavitve pravila. Trenutno besedilo govori o njegovi uveljavitvi z 2015, a vlada in koalicijski PS in SD opozarjata, da to ni realno, saj bi zahtevalo nerealno hude posege v ključne segmente izdatkov države oziroma nerealne dodatne ukrepe za bistveno povečanje prihodkov.

Uveljavitev fiskalnega pravila v letu 2015 bi po argumentih vlade tako zahtevala za 800 milijonov evrov višje davke ali druge dajatve oziroma bi se morali za enak znesek dodatno znižati javni izdatki. Vlada meni, da bi to pomenilo prehud poseg v že pridobljene pravice.

Izredna seja - 22
Izredna seja - 22 FOTO: Miro Majcen

Andrej Vizjak iz SDS pa je že pred današnjim kratkim nadaljevanjem seje povedal, da je prekinitev seje slab signal in sporočilo, da se država boji sprejeti zahtevno nalogo uravnoteženja javnih financ v razmeroma kratkem času.

Fiskalno pravilo v ustavi je v Sloveniji po njegovih besedah potrebno zato, ker se ga drugače ne spoštuje, pa čeprav gre za preprosto zdravo kmečko pamet, ki je splošno uveljavljena.

Vizjak je spomnil, da je besedilo predloga spremembe ustave na ustavni komisiji dobilo veliko večino. Znova je tudi izpostavil stališče SDS, da je uveljavitev fiskalnega pravila z letom 2015 realna, še posebej glede na varovalko, ki jo predstavljajo izjemne okoliščine. Večletno padanje gospodarske dejavnosti je po njegovem mnenju ena od teh.

Letnica zato, tako Vizjak, ni problem, še posebej glede na to, da pravilo govori o srednjeročni uravnoteženosti javnih financ. "Problem pa je, da se s tem odlaša in s tem sporoča, da ne mislimo resno ter da mislimo po domače še naprej," je prepričan poslanec SDS.

Predsednik SLS Franc Bogovič je ponovil, da je sprejetje fiskalnega pravila za Slovenijo nujno, čas njegove potrditve pa je odvisen od stanja duha v DZ.

V SLS so prepričani, da mora Slovenija s fiskalnim pravilom dati jasen signal sebi in mednarodni javnosti, da je sposobna poštenega gospodarjenja v državi.

V SLS so sicer vladi že poslali nekoliko prirejen osnutek predloga izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu, ki ga je pripravila že prejšnja vlada. Predlog določa tako mehanizem izvajanja fiskalnega pravila oziroma povezavo med izdatki in prihodki države ter gibanjem gospodarske dejavnosti.

Natančneje opredeljuje tudi odstopanje od fiskalnega pravila v primeru izjemnih okoliščin, kot so naravne nesreče ali obdobja velikega upada gospodarske dejavnosti. DZ bi v primeru ugotovitve izjemnih okoliščin z dvotretjinsko večino lahko sprejel zakon, ki bi omogočal odstopanje od fiskalnega pravila, če ta odklon srednjeročno ne bi ogrozil javnofinančne vzdržnosti.

Vodja poslancev NSi Matej Tonin pa meni, da si koalicija z današnjo odločitvijo, ki jo je označil za poslovniški trik, kupuje čas in bo zdaj sama narekovala trenutek odločanja o fiskalnem pravilu.

V NSi pa še naprej vztrajajo, da po poslovniku ni moč spreminjati obstoječega besedila fiskalnega pravila, zato ga je treba potrditi v trenutni obliki.

A obenem poudarjajo, da bi DZ prihodnje leto odločal o dinamiki uravnoteževanja javnih financ. Če se bo izkazalo, da brez resne zaostritve krize javnih financ ni moč tako hitro uravnotežiti, lahko DZ to spremeni s popravki izvedbenega zakona ali ustave.

V NSi menijo, da bi bila to bolj varna pot, saj bi se Slovenija znebili pritiska in političnih blokad. Podobno velja za ustavne spremembe glede referenduma. Bistvo v ozadju pa je, tako Tonin, kdaj bo Slovenija začela konkretno reševati težave.

Jani Möderndorfer
Jani Möderndorfer FOTO: Miro Majcen

V ZSSS proti uvedbi fiskalnega pravila "na horuk"

Z odločitvijo poslancev pa so najbrž zadovoljni sindikati, ki so danes opozorili na negativne posledice, ki bi jih zapis fiskalnega pravila v ustavo pomenil za upokojenke in upokojence. Ukrepi morajo biti premišljeni, ne pa ''na horuk'', so poudarili na današnji novinarski konferenci.

"Uvedba fiskalnega pravila objektivno pomeni uravnoteženje pokojninske blagajne le z zniževanjem pokojnin," je dejal predsednik zveze Dušan Semolič. "Do leta 1996 je bila pokojninska blagajna kljub veliki brezposelnosti močno likvidna, potem pa se je prispevek za delodajalce s 15,5 odstotka znižal na 8,85 odstotka, za delavce pa je še vedno ostal 15,5-odstoten," je spomnil.

Tudi osnutek nacionalnega reformnega programa po njegovi oceni prinaša nekatere neustrezne predloge na področju pokojninskega sistema. "Namesto da bi se osredotočili na to, kako čim dlje ohraniti delavce na delovnem mestu, kako zaposlovati mlade, je tu napoved nove pokojninske reforme," je dejal. To po njegovih besedah "objektivno pomeni, da bodo šli nekateri v strahu v pokoj ob prvi priložnosti".

Državni proračun je lani v pokojninsko blagajno prispeval približno 1,5 milijarde evrov, po vpisu fiskalnega pravila v ustavo pa takšnega pokrivanja razlike med prihodki in odhodki v pokojninski blagajni ne bi bilo več, je opozoril Branko Pintar iz sindikata upokojencev.

"Kaj se bo zgodilo s pokojninami?" se je vprašal. "Že zdaj nekateri upokojenci nimajo ne za živeti ne za umreti," je dodal. V sindikatu ne pristajajo na vpis fiskalnega pravila ''na horuk'', pravi.

Predlagatelji vpisa fiskalnega pravila v ustavo bi se morali po njegovih besedah posvetovati s predstavniki upokojencev in sprejemati ukrepe, ki bodo zagotavljali izvajanje pravic upokojencev po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, je menil.

Semolič je dejal še, da bo predlog programa stabilnosti podrobneje komentiral, ko ga bo preučil. "Če bodo šli ukrepi v smer, da bodo bogati dali več, je to pogosta pot reševanja iz krize v Evropi. Če pa bodo ukrepi usmerjeni k znižanju standarda tistih, ki že zdaj komaj živijo, jim bomo nasprotovali," je napovedal.

Vodje parlamentarnih strank - 10
Vodje parlamentarnih strank - 10 FOTO: Miro Majcen

Vpis fiskalnega pravila je del ukrepov reformnega programa in programa stabilnosti

Uveljavitev fiskalnega pravila v letu 2015 na način, kot je določen v prvotnem osnutku izvedbenega zakona za ustavno fiskalno pravilo, po izračunih vlade zahteva, da bi se moral primanjkljaj sektorja države že letos znižati na 561 milijonov evrov (1,6 odstotka BDP), do leta 2015 bi se moral primanjkljaj znižati na 251 milijonov evrov (0,75 odstotka BDP), v letu 2017 bi že morali doseči presežek v bilanci sektorja države v višini 105 milijonov evrov (0,3 odstotka BDP).

To bi po oceni vlade pomenilo nerealno hude posege v ključne segmente izdatkov države oz. nerealno dodatno povečanje davkov in drugih dajatev.

Začetek uporabe fiskalnega pravila v letu 2017 zahteva povečanje prihodkov oziroma znižanje odhodkov države za okoli 400 milijonov evrov, a vlada ocenjuje, da je z vsemi drugimi predvidenimi ukrepi ta cilj realno mogoče doseči.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (458)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dule100
08. 05. 2013 11.53
-2
Levičarjem se je totalno omračil um ! V tem času slovencem redno servirajo obilno dozo neumnosti ! Vse to spada pod skupni imenovalec levičarskih ideoloških prevar, zaradi katerih Slovenija razpada pri živem telesu ! Milan Kučan pa je od zadovoljstva, ob prevzemu oblasti, po dvajsetih letih mašino za pranje možganov slovenski javnosti, prestavil v višjo prestavo !
Shisui
08. 05. 2013 14.22
+2
Levim se je omračil um, tako smo že neumni, da nočemo prodati vode, zdravstva in šolstva! NEZASLIŠANO!
zaenotnost
08. 05. 2013 11.51
+1
...SDS in sateliti bolni ste ...vse to narod pomni...
hillya
08. 05. 2013 13.10
KAR DOBRO SI ZAPOMNI !!! PAZI, DA ZARES NE POZABIŠ, KAR ZDAJLE PREROKUJEŠ, KAJTI VSE TO SI BO NAROD ZAPOMNIL !!!
Koffetka
08. 05. 2013 11.08
-2
Čas je, da se končno konča 70 letno norenje komunistov po državi. In, da se uradno konča tudi druga svetovna vojna.
odpisan2x
08. 05. 2013 11.17
+0
silverj81
08. 05. 2013 10.59
+2
nove volitve 2014!!!! več škode tak ne more bit!!!
silverj81
08. 05. 2013 10.59
-1
stric iz ozadja
08. 05. 2013 10.38
+3
Ta Miderfurer naj vrne denar,ki ga je dal Košarkarškemu klubo olimpija---! Kaj tega KPK ne zanima------lopov ščiti lopove,----Slovenija pa tone vsak dan bolj.--! ?????????????????????????????????????????????????????????????????????
dule100
08. 05. 2013 10.30
+0
Kaj boste sedaj samo lupil narod !? Samo davek na davek, pa šparanje ! Kaj ne bomo začel zapravljat, pa gradit proge, mostove, tunele, pristanišča, ceste !? Vsaj nekdo je še pred kratkim tulil, kako bo vse dugače !
JANŠA-PRIDI -NAZAJ
08. 05. 2013 10.32
+5
pristanišče v stožicama nujno potrebmo ejga
stric iz ozadja
08. 05. 2013 10.40
+2
hillya
08. 05. 2013 14.53
terra luna
08. 05. 2013 10.20
+3
medtem ko nas ta vlada pospešeno vodi v bankrot in revščino, zoki pospešeno kadruje
JANŠA-PRIDI -NAZAJ
08. 05. 2013 10.23
+4
hillya
08. 05. 2013 13.12
Shisui
08. 05. 2013 10.07
+1
Tako radi se derete o komunizmu, imeli smo pa socializem. Tako vabite trojko, kot, da to nebi bila najslabša možna pot, pot v neoliberalizem in še večjo odvisnost od drugih držav. Šele ko bo cela familija delala v Hoferju in ostali navlaki za minimalca boste dojeli, kakšna je razlika med socializmom in komunizmom... In novodobnim fevdalnim neoliberalizmom. Do takrat pa... Have fun while it lasts.
Ševednonaskradejo
08. 05. 2013 13.04
Kaže, da administrator tega portala ni preštudiral Ustave RS in z ustavno NEDOPUSTNIMI posegi na tem portalu omejuje SVOBODO IZRAŽANJA po 39.členu Ustave RS! Omejevanje ustavnih načel pomeni KRŠITEV Ustavnih načel RS, zato administratorja pozivam, da se mojih postov ne dotika več. Od tega trenutka dalje bom vsak post arhivirala Na tem mestu je izbrisal moj RE: v katerem sem uporabila besedo KORUPCIJA
Ševednonaskradejo
08. 05. 2013 13.05
+2
Moj post je izginil. To kaže na dejstvo, da administrator tega portala ni preštudiral Ustave RS in z USTAVNO NEDOPUSTNIMI posegi na tem portalu omejuje SVOBODO IZRAŽANJA po 39.členu Ustave RS! 39.člen Ustave RS, citiram: "Zagotovljena je svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno izbira, sprejema in širi vesti in mnenja." (konec citata) Omejevanje ustavnih PRAVIC pomeni ABSOLUTNO KRŠITEV Ustavnih določil RS, zato administratorje na POP.TV javno pozivam, da se naših in predvsem mojih postov ne dotikajo več.!!!! Od tega trenutka dalje bom vsak post arhivirala istočasno ko ga naložim, torej še preden ga bo administrator utegnil zbrisati. Če se bo NEUSTAVNO omejevanje moje pravice do SVOBODE IZRAŽANJA še naprej nadaljevalo, bom zoper lastnike tega portala podala kazensko ovadbo s predlogom za primerno denarno odškodnino. Glede opredelitve, kaj je šteti za "sovražni govor" po 297. členu Kazenskega zakonika (ZK) in kaj sovražni govor NI, je vsekakor pristojno odločati - SODIŠČE - ne pa za redni ali za določeni čas zaposleni administrator tega portala ter ne glede, kakšna je njegova izobrazba. Tudi v primeru, če je administrator tega portala diplomirani pravnik z opravljenim pravosodnim izpitom, je po zakonodaji RS, za odločitve kaj je in kaj ni "sovražni govor", vsekakor PRISTOJNO ODLOČATI SODIŠČE, ne pa administrator internetnega portala. Oropali so celotno našo SKUPNO (beri: pravila solastništva) državo! Sedaj pa davkoplačevalci o tem še celo niti govoriti ne bi smeli? E, pa bomo! Ponavljam svoj izbrisani post: Shisui, strinjam se steboj. Toda ob dejstvu, da imamo v Sloveniji že okoli 150.000 brezposelnih, je vsekakor bolje, da za minimalno plačo delamo pri Hoferju, kot pa nikjer. BTW: kaj je od zapisanega je šteti za"sovražni govor"? V Sloveniji imamo dejansko okoli 150.000 brezposelnih (vir: Ajpes) in v Sloveniji imamo dejansko poslovalnice Hofer.
hillya
08. 05. 2013 13.15
+1
TAKO, TAKO, PRAVILNO.... "Če se bo NEUSTAVNO omejevanje moje pravice do SVOBODE IZRAŽANJA še naprej nadaljevalo, bom zoper lastnike tega portala podala kazensko ovadbo s predlogom za primerno denarno odškodnino." DENAR RABIMO. DENAR JE SVETA VLADAR ZATO SAMO KASIRAT. DOST JE TEGA !!!! BRAVO !!!
Shisui
08. 05. 2013 14.26
Problem nastane ob tezi, da je kriza umetna in da se šibkejše članice EU načrtno uničuje za poceni delovno silo. Potemtakem zaposlitev cele družine v Hoferju ni rešitev temveč obratno, ujetništvo v piramidnem sistemu, kateremu bomo težko ušli, saj bo "naše" gospodarstvo, pravzaprav tuje.
želo
08. 05. 2013 09.57
-1
Poglejte Janijevo gesto na obrazu-le koliko Jegrov je padlo prej ,da je šel za govorniški oder?
Koffetka
08. 05. 2013 09.21
+5
Končno so pokazali za vsako ceno tudi popolnega propada države hočejo zapravljati preko vseh razumskih mej. Komunisti 70 let isti.
Kaktus111
08. 05. 2013 10.09
-2
Tako zadolževanje se lahko zgodi samo v kapitalizmu .... pri komunistih ne ...
Shisui
08. 05. 2013 10.10
-4
Desnica je v prvem mandatu ustvarila za 2 generaciji dolga. V zgolj 4 letih. 27 milijard €.
Ksenofont
08. 05. 2013 08.38
+5
Sedaj je jasno kot beli dan, da se nekdo zelo boji "modificiranega" fiskalnega pravila!
Koffetka
08. 05. 2013 07.54
+7
Trojka Slovencem ne zaupam več.
Koffetka
08. 05. 2013 08.06
+2
krtaksn
08. 05. 2013 08.39
+1
Bečki konjušari, ampak tud hlapec pri dobrem gospodarju ni slabo bit.
bedak24ur
08. 05. 2013 07.39
+2
Še enkrat bom ponovil: Pri nas je edino podjetnišvo, ki uspeva so rubežniki, ki plenijo in ropajo čisto legalno po Sloveniji, naši vrli poslanci so legalizirali rop stoletja obubožanih Slovencev, ki zaradi kriz nimajo niti za račune. Rasprodajajo njihovo imetje za 1/3 realne vrednosti njihovega premoženja, kdo je to uzakonil je sam en velik lump, ki izkorišča ubogi narod. No kje ste junaki poslanci levi, desni in srednji ki boste ustavili ta rop državljanov, samo tako vam bomo verjeli da želite Slovenskemu narodu kaj dobrega. Saj sem zato da se računi poravnajo samo na pošten način in ne z plenjejem ljudi, da ne govorim o drugih ki se prisesajo na izterjave kot so odvetniki, sodišča, banke, izvršitelji. Komunalna podjetja (občine) polnijo in ropajo ljudi za odvoz smeti in stroški letijo v nebo, kljub temu da plače realno padajo in da občine iz tega denarja financirajo tudi druge projekte. Državna lopovščina ki ste jo uzakonili vi gospoda poslanci, ki vsem režete kolač samo sebi ne.
Ševednonaskradejo
08. 05. 2013 12.08
+1
Bedak, na drugi in tretji dražbi se dolžnikovo premoženje lahko proda za 1/2 ocenjene vrednosti in ne za 1/3, kakor navajaš. To zanesljivo vem, ker sem že 15 let žrtev samovolje nekdanjega zakonca in neučinkovitega sodnega sistema. Strinjam se s teboj, da država ne želi (ker so tajkunske naveze dolge do lune in nazaj) urediti dolžniško-upniških razmerij. V Sloveniji je namreč NAČRTNO vzpostavljeno stanje, po katerem velja pravilo, da več ko si dolžan, manj verjetno boš izterjan. Ko je v mojem primeru šel rubežnik na teren - ni ničesar našel. Kljub obstoju t.i. začasne odredbe, po katerem je dolžniku bilo celo s sodno odločbo prepovedano odtujiti nerazdruženo skupno premoženje. Pa ga je vseeno odtujil in zato rubežnik tudi ničesar ni našel. Podobno zasebnega premoženja rubežniki ne morejo najti niti pri Bavčarju, Tovšakovi, Zidarju.... in pri stotinah ba*ab, ki so slovensko državo - seveda ob očitni podpori slovenske politike (leve in desne!) - v samo 20. letih spravili na kolena. Kazen za prekršitev začasne odredbe je neprimerno nižja od izvršilnega zahtevka. Kaj lahko torej v tej državi dobroverni upnik sploh še naredi, kot da neučinkovito državo Slovenijo toži na Evropsko sodišče za človekove pravice?! Tovrstnih primerov je zelo veliko. Tako lahko pričakujemo, da bomo nazadnje odplačevali tudi množico odškodnin iz civilnih sporov in to samo zato, ker slovenska politika sodeluje z gospodarskimi tajkuni s tem, ko NAKLEPNO ne sprejme UČINKOVITEJŠE ZAKONODAJE! Jaz bom svoje vsekakor izterjala! A namesto mojega nekdanjega zakonca (ali Bavčarja, Tovšakove, Zidarja....itd itd) boste nazadnje vse to plačali - VI, pa če ste po političnem prepričanju beli, rdeči, ali rožnati!!!! Še posebej zato, ker ste preleni, da bi se udeležili že samo občasnih protestov!!!!!!!!
caps1
08. 05. 2013 06.09
+6
Pahor, žal, ampak res mi je žal, da ti moramo sporočiti, ker si niti v sanjah nismo mogli predstavljati, da te bo kdo v dalnji prihodnosti, lahko prehitel v bolj NESPOSOBNI vladi, kot je bila tvoja! Ampak ta, Janković-Bratovškova vlada, te je razturila in prehitela po levi in desni strani v nesposobnosti! Ta dosežek bo res težko preseči... P.s.: ampak ta Modern-dorfer se mi zdi kot bi bil stalno na koki...
hillya
08. 05. 2013 06.34
+3
caps1 Tako stanje nastane, ko prvaki "sposobnežev" sprivatizirajo/pokradejo vse državno premoženje, Njihov "PRVAK" ves čas iz fotelja dirigira, marljivo pobira obresti in, daje "življenju" TAKT. :(((
Madcitizen
08. 05. 2013 01.30
+3
Slovenija... hvala za poslednjo brco v rit... jaz grem od tu... pošljem razglednico
snifff
07. 05. 2013 21.23
+14
Počasi se bo potrebno vprašat, ZAKAJ SPLOH MEDIJI OBSTAJAJO!!!
CH4
07. 05. 2013 21.26
+5
krtaksn
08. 05. 2013 08.41
+0
Zato da prevedejo tuje članke in starejši nimajo problemov pri razumevanju.
gujdekbaraba
07. 05. 2013 20.57
+10
Če človek samo pomisli, da ti naši politiki niti toliko ne kapirajo, da če sposojajo denar, da so tudi odvisni in morajo seveda sprejemati pogoje drugih. Mar ni to jasno, da če sposojaš, tudi vrneš. Proslava ob 1. maju je pokazala vso bedo prisotnih, ki še tega ne dogamejo,da so med njimi sleparji, ki jih pošteno vodijo za nos. Nekaj nas pa je, ki jim prav nič ne verjamemo in jih niti v snu ne bi volili.
nitiniti
07. 05. 2013 20.57
+1
Vizjak se bori za svojo oslovo senco, sam pa kupuje delnice telekoma...pragmatično...zanj se ve
MsPikapiki
07. 05. 2013 21.14
+0
izkoristil je notranje informacije, kar je protizakonito.
ORIGIN Blues
07. 05. 2013 20.56
+15
Rad bi videl vstajnike in zombije prispevati kaj v državni proračun… Aja ne morjo…ke sam travo jejo; beee/eee/eeee …in vlado rušijo, ko jim stanovnik,kučko pa štrukeljc tako rečejo… Rdeči imajo pokojnine in privilegije že 70let… »Ker so iz gozda pribežali«………….. ……………….…Njim ni težko.................Le za narod se jim jebe…………………….. Sedaj pa plačujte nesnago vladno… PREPARE YOUR FUC*ING WALLETS!!
caps1
07. 05. 2013 20.49
+18
Pahor, žal, ampak res mi je žal, da ti moramo sporočiti, ker si niti v sanjah nisem mogel predstavljati, da te bo kdo v dalnji prihodnosti, lahko prehitel v bolj NESPOSOBNI vladi, kot je bila tvoja! Ampak ta, Janković-Bratovškova vlada, te je razturila in prehitela po levi in desni strani v nesposobnosti! Ta dosežek bo res težko preseči...