Slovenija

Janša dočakal trenutek resnice

Ljubljana, 23. 04. 2012 16.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ta trenutek namreč ne obstaja realno dvotretjinsko soglasje za vpis fiskalnega pravila v ustavo, pravi premier Janša, ki poudarja, da opozicija razen izjemoma ni naklonjena sodelovanju v partnerstvu za izhod iz krize. SD sicer pravi, da fiskalnemu pravilu ne nasprotuje, želi pa ločeno razpravo o referendumski zakonodaji.

Vodilni predstavniki strank so se danes na povabilo predsednika vlade Janeza Janše sestali v prostorih državnega zbora. Poleg obravnave podpori fiskalnemu pravilu so razpravljali tudi o predlogu partnerstva za izhod iz krize in protokola o vplivu in odgovornosti, ki naj bi opredelila sodelovanje med koalicijo in opozicijo pri ključnih odločitvah ekonomske politike v prihodnje.

Današnji sestanek bi lahko označili za trenutek resnice; ta trenutek ne obstaja realno dvotretjinsko soglasje za vpis fiskalnega pravila v ustavo, je po posvetu vodstev parlamentarnih strank povedal premier Janez Janša. Poleg tega opozicija ni naklonjena sodelovanju v partnerstvu za izhod iz krize, ampak le v posameznih primerih, je povedal.

Janša je spomnil, da je državni zbor pred kratkim ratificiral evropsko pogodbo o fiskalnem paktu, kljub temu pa predstavniki poslanskih skupin danes vnosa pravila v ustavo niso podprli. Rok za sprejem takšnega pravila se sicer še ni iztekel, je pa po besedah premierja vsaka država članica v drugačnem položaju. Nemčija je denimo fiskalno pravilo sprejela že pred tremi leti in danes "žanje rezultate", je povedal Janša.

Kot je dejal, ne razume, kako lahko Pozitivno Slovenijo in SD, ki sta bili v preteklosti najbolj za omejitev referendumskega odločanja, moti, da bi imelo fiskalno pravilo za posledico prav omejitev referenduma. Možnost, da se spremeni člen ustave, ki govori o referendumu, po njegovih besedah sicer obstaja, a se je razprava o tem, da fiskalna zakonodaja ne more biti predmet referenduma, nekoč že končala neuspešno. "Po današnjem sestanku je očitno ta koalicija zelo sama pri iskanju rešitev za izhod iz krize," je zato položaj po današnjem posvetu ocenil premier.

Opozoril je, da se vlada trudi delati vse, da bi, kolikor je to mogoče, rešila letošnje leto pred "finančno katastrofo". Glede na to, da Slovenija aprila še vedno nima realnega in operativnega proračuna za leto 2012, je bil kritičen do ocen predstavnikov opozicije, da se državi ne mudi in da bi veljalo preložiti odločanje o rebalansu in spremljajoči zakonodaji.

"Vsak dan, ko je Slovenija brez realnega in operativnega proračuna, ko je brez zapisa fiskalnega pravila v ustavo, plačujemo dražje obresti na naše kredite in imamo manjše možnosti za nadaljnje zadolževanje, ki je še potrebno," je poudaril predsednik vlade. Ob tem je izpostavil, da je že čas za pripravo elementov za državna proračuna za leti 2013 in 2014.

"V naslednjih dneh bo DZ doživel srečanje z resnico, s stanjem, kakršno je v Sloveniji," je posvaril Janša. Četudi je časa malo in gre na račun prihodnjih generacij, pa se je koalicija odločila za preložitev parlamentarne razprave o rebalansu in spremljajoči zakonodaji s 7. na 10. maj, je povedal. Koalicija bo ta čas izkoristila za pogovore, je pojasnil.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Damjan Žibert

Kaj pravita predstavnika opozicije?

Vnos fiskalnega pravila v ustavo ne bi smel predstavljati obvoda za morebitno omejevanje referenduma, sta se po današnjem sestanku vodstev parlamentarnih strank strinjala predsednik SD Borut Pahor in vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije (PS) Jani Möderndorfer. Pahor je ob tem predstavil tudi pobudo za spremembo referendumske zakonodaje.

PS: Ne pristajamo na referendume s področja človekovih pravic

Möderndorfer je po posvetu dejal, da fiskalnega pravila, kot je predlagano trenutno, v PS ne bodo podprli, saj "skrito" odpira vprašanje referenduma. Vprašanja referenduma pa po mnenju PS ne gre reševati skrito s posameznimi koraki znotraj ustave, temveč ga je treba odpreti na splošno.

V PS so po besedah Möderndorferja za jasno določitev tega, v katerih primerih referendum sploh pride v poštev, da bi si tako nalili čistega vina. Dodal je, da v PS ne pristajajo na referendume s področja človekovih pravic, zavzemajo pa se tudi za določitev referendumskega praga, nad katerim bi bil referendumski izid veljaven.

O partnerstvu za izhod iz krize je dejal, da v največji opozicijski stranki podpirajo sodelovanje, da pa niso pripravljeni podpisovati tovrstnih dokumentov, saj lahko predsednik vlade katero koli stranko v DZ kadar koli pozove k sodelovanju. "To sodelovanje lahko sprejmemo ali pa tudi ne," je dodal.

Referendum
Referendum FOTO: Aljoša Kravanja

Po mnenju Möderndorferja se sicer s sprejemanjem rebalansa proračuna za letošnje leto in zakona o uravnoteženju javnih financ ne mudi. Skladno s tem v PS predlagajo prestavitev odločanja za deset dni, da bi ta čas o teh vprašanjih lahko tekla politična razprava in socialni dialog.

Ponujenega Partnerstva za izhod iz krize, ki ga je vsem parlamentarnim strankam predlagal predsednik vlade, v Pozitivni Sloveniji niso pripravljeni podpisati. So za sodelovanje, a ocenjujejo, da lahko predsednik vlade kadar koli pozove katero koli parlamentarno stranko k sodelovanju pri različnih projektih, pri čemer za to ne potrebuje nobenega podpisa oziroma posebnega protokola, je še dejal Möderndorfer.

SD: Fiskalno pravilo ne bi smelo predstavljati obvoda za omejevanje referenduma

Pahor je spregovoril še o zakonu o uravnoteženju javnih financ in izpostavil, da bi morebitni padec zakona na referendumu pomenil veliko gospodarsko in politično negotovost. Zato si želi, da bi vlada s socialnimi partnerji našla kompromisne rešitve. Kot je dejal, bi bilo bolje, da bi zakon zagotavljal zgolj 500 ali 600 milijonov evrov prihranka, kot pa da bi padel na referendumu.

Pahor pa je v dodatnem sporočilu za javnost pojasnil, da vnos fiskalnega pravila v ustavo že sedaj podpira večina poslancev SD, zato je vtis, da po današnjem sestanku predsednikov strank ni več potrebne večine za to odločitev, napačen. "Vsekakor po današnjem sestanku ne more biti slehernega dvoma, da ima ustavna komisija potrebno dvotretjinsko večino za pripravo besedila spremembe ustave in ustavnega zakona," je zapisal Pahor, ki meni, da je treba s postopkom pogumno in preudarno nadaljevati.

Danes zvečer je o varčevalnih ukrepih razpravljala tudi vlada. Po sestanku se je Janša odzval na zgornji Pahorjev zapis. Dejal je, da so danes sedeli za isto mizo in da je imela "predstavnica SD drugačno stališče". Pri tem je opozoril, da za potrditev fiskalnega pravila potrebujejo "praktično vse glasove SD".

Takoj po posvetu predsednikov parlamentarnih strank pa je Pahor poudaril, da je po njegovih izkušnjah slovenska javnost na spremembe pripravljena le takrat, ko ima občutek, da je politika "ne vleče za nos". Sam si bo prizadeval, da bi poslanke in poslanci SD podpirali vnos fiskalnega pravila v ustavo, a to pravilo po njegovih besedah ne bi smelo predstavljati obvoda za omejevanje referenduma.

Zato je Pahor danes predlagal, da bi hkrati začeli urejati tudi referendumsko zakonodajo, v kateri bi določili, da zakoni fiskalne narave ne bi bili predmet referendumskega odločanja. Če bi takšno zakonodajo sprejeli, bi ob fiskalnem pravilu imeli po besedah Pahorja dve takšni spremembi, ki bi zagotovili "reformno sposobnost Slovenije". Pahor je imel vtis, da je bil ta njegov predlog dobro sprejet.

Predsedniki parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin so se sicer danes pogovarjali tudi o predlaganem partnerstvu za izhod iz krize. Vendar pa je po besedah Pahorja ravno vnos zlatega fiskalnega pravila v ustavo ta trenutek prednostna politična naloga. Poleg tega vodje strank sestavljajo tudi koordinacijo predsednikov parlamentarnih strank, ki se sestane vsakič, ko kdo od njih presodi, da gre za obravnavo pomembnih vprašanj, je pojasnil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1173)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

br.0001s
25. 04. 2012 22.37
jansha bo na koncu tak zbrisal v avstralijo te pa tak vseeno.
Schallabweiser
24. 04. 2012 18.43
+3
bitka je izgubljena, še preden se je začela! v državi ki je "ponosna" na prazno pokojninsko in zdravstveno blagajno; v državi ki na vsakih pol leta dokapitalizira požrešno državno banko, ki si vsakega februarja potala enormne regrese in izplača še bolj enormne nagrade "uspešnim managerjem" za letno pridelano izgubo cca. 600 mio. eur. in državi v kateri bi se še chuck norris desetkrat vprašal, ali se splača prevzeti predsedovanje vladi, ki bi šparala, ko je vse že zdavnaj pohopsano, si ne moremo obetati nič dobrega! tisti pajaci ki so v sloveniji videli drugo švico, so že zdavnaj zafurali vse, kar zafurati se je dalo! kako naj zmanjšajo stroške, če so v 21 letnem "osamosvajanju", pridelali cca. 42 mlrd. eur. izgube? namesto zlatega fiskalnega pravila, naj v ustavo zapišejo zakonsko določilo, ki bi omejevalo izvolitev v državni zbor, na največ dva mandata, pa bo vesoljna slovenija imela veliko več za pokazati! naj nam pomaga ljubi bog, sami si ne moremo več! es ist zu spät!
V0Y
24. 04. 2012 17.56
+1
Kaj desnosučnim diši mesto direktorja GEN. Na vsak način bi radi na to mesto nastavili (bivšega) faliranega policaja.
uh...ja
24. 04. 2012 18.19
matevz_grahou
24. 04. 2012 14.06
-4
nima veze kaj je in kaj bo...vazn je bit kontra janši,
+2
Janša opozicijo obtožuje nesodelovanja pri iskanju rešitev ki bi nas popeljale iz krize. Mogoče v temu vidi zrcalno sliko svojih dejanj ko je bil v opoziciji? Morda... :) Kmet.
prašek
24. 04. 2012 13.55
+6
Primerjava Janše s kmetom je je za kmeta močno žaljiva !!!☺
uh...ja
24. 04. 2012 14.48
+1
se strinjam ....bizarni pazi kdo te hrani....-:)
prašek
24. 04. 2012 12.55
+4
Kaj boste desnosučni guruji komentiranja počeli , ko jo bo Tomažek pobrisal v Avstralijo ???
prašek
24. 04. 2012 12.57
+5
Vik Klas
24. 04. 2012 14.13
Schallabweiser
24. 04. 2012 18.41
+3
ksenak2
24. 04. 2012 12.24
+8
Namesto debelih črk na prvih straneh vseh časopisov, vse tiho je bilo, zato širite naprej: V zadnejm delu trilogije raziskovalnih novinarjev Zgaga-Šurc. Podkupnine razdeljene že mesece pred razpisom »Glavni dogodki, dogovori glede podkupovanja v aferi Patria so potekali po letu 2005. To je tudi eno najpomembnejših odkritij v zadnjem poglavju, ki temelji na najpomembnejšem priznanju kronske priče, ki je predstavnik finskega podjetja Patria za Slovenijo. Reijo Niittynen je na zaslišanju kot osumljenec povedal, da so vedeli, da bo šel denar za SDS, še preden so podpisali krovno pogodbo o svetovanju z avstrijskim posrednikom Hansom Wolfgangom Riedlom. Pogodba je datirana na 6. september 2005, finski kriminalisti pa so ugotovili, da je bila dejansko podpisana 15. decembra 2004. Zanimivo, da so isti dan v finskem podjetju sklenili, da bo predstavnik njihovega orožarskega koncerna malo družinsko podjetje Rotis, ki se je izkazalo za podjetje, ki nima zmogljivosti za tako velik posel, in, kar je najbolj šokantno, 15. decembra 2005 je ministrstvo za obrambo uradno začelo postopek razpisa za nakupe oklepnikov. Torej, kronska priča je priznala, da so bile provizije, podkupnine razdeljene že mesece, preden se je začel razpis, in to je bistvo Patrie,« je razložil Blaž Zgaga.
ksenak2
24. 04. 2012 12.24
+8
Torej, kronska priča je priznala, da so bile provizije, podkupnine razdeljene že mesece, preden se je začel razpis, in to je bistvo Patrie
Vik Klas
24. 04. 2012 12.32
+6
Ta Janša je pa res sposoben,da mu naše tožilstvo in policija ne morejo do živega čeprav udriha po njih
hanoveranec
24. 04. 2012 14.14
-2
hanoveranec
24. 04. 2012 14.15
-4
in kje so pismeni dokazi........ samo pisnim dokazom sodišče verjame?
El Diablo 2013
24. 04. 2012 14.31
+2
in zakaj potem omenjenih janšek nikoli ne toži?....še od njihovih knjig o orožju napre
Schallabweiser
24. 04. 2012 18.42
+3
ksenak2
24. 04. 2012 12.20
+6
Janez janša in njegov krog je iz osebnih koristi sklenil pogodbo s hudičem! Človeka s toliko putra na glavi in politika, ki je po domače in pod embargom trgoval z Balkanom, ko je bil ta v vojni, lahko katerakoli mafija drži za vrat in ta zadnjica od človeka je spobna uničit državo in 2 milijona ljudi, da reši svojo zadnjico
ksenak2
24. 04. 2012 12.20
+6
a druga beseda za zadnjico ni šla skozi cenzuro, ha ha ha
Vik Klas
24. 04. 2012 12.34
-2
Baje je vsak nedolžen,dokler mu se ne dokaže krivica.
alterego
24. 04. 2012 12.16
+3
Slovenija ima dva problema: levega in desnega! eden je Pahor in drug je Janša...
Vik Klas
24. 04. 2012 12.39
+2
Slovenija bi imela probleme,če nikoli ne bi bilo,ne Janše in ne Pahorja,ker problem smo si mi sami
matevz_grahou
24. 04. 2012 14.10
-1
se strinjam!!! janša borut pahor je res najbolnesposoben politik pr ns....in konj joka da mu je janša nagajal ko je biu premje...a vemo dobr da je sam z svojo sanjsko ekipo uniču sam sebe... janša mu je sam pokazu kdo je bog u politiki...
prašek
24. 04. 2012 11.14
+11
Zakaj Tomaž še ni odstopil ???
uh...ja
24. 04. 2012 12.08
+1
voy...ti si pa anti revolucionarni element..... -:)
V0Y
24. 04. 2012 12.12
+7
Diktatorji ne odhajajo sami. Ponavadi jih odstavijo. Zlepa ali pa zgrda.
uh...ja
24. 04. 2012 12.25
+1
zgleda da admin...nepotrebne komentarje vn briše... mu placa na diskovju manka....hehehe
uh...ja
24. 04. 2012 12.25
-1
Vik Klas
24. 04. 2012 12.44
+2
Treba ga je lepo prosit,pa bo,saj so te doma učili da z silo nič ne dosežeš
prašek
24. 04. 2012 12.49
+2
V0Y
24. 04. 2012 13.03
+2
prašek
24. 04. 2012 11.09
+12
Sindikati MORAJO vztrajati na referendumu , pri katerem naj padejo vsi tile Tomaževi ukrepi !!!!
Vik Klas
24. 04. 2012 12.39
-1
X-XY
24. 04. 2012 12.46
-1
zaprli bomo oči in drveli z vso paro, ...
matevz_grahou
24. 04. 2012 14.18
tut ce propademo...raj propad k krščansko evroipska diktatura..
lnterReflections
24. 04. 2012 11.04
+10
Te varčevalne ukrepe je treba na morebitnem referendumu odločno zavrniti, saj država varčuje na napačnem koncu: - ne bo zmanjšala števila poslancev, občinskih uprav in uradov - ne bo prenehala financirati Cerkve in verskih skupnosti iz proračuna, kulturnih in športna društvev, ter zavodov - v to bo vključila tudi policiste, ki imajo že tako nizke plače 720EU, a v proračun vsak dan prispevajo 200.000EU iz kazni
uh...ja
24. 04. 2012 12.09
-1
prašek
24. 04. 2012 11.02
+11
Kdaj bomo imeli najcenejši bencin v soseski ????
prašek
24. 04. 2012 11.03
+11
titovka
24. 04. 2012 11.38
+3
prašek
24. 04. 2012 11.43
+3
Lepega pozdrava tudi tebi ♥ zdaj moram pa spet "gret" .
prašek
24. 04. 2012 11.02
+12
Kje so nova delovna mesta ????
uh...ja
24. 04. 2012 12.07
+2
v nemčiji....ceu milion...so zanč po poptv povedal... :)
alterego
24. 04. 2012 12.11
+3
Vik Klas
24. 04. 2012 12.40
+3
prašek
24. 04. 2012 10.59
+12
Kdaj bodo nove predčasne volitve ???
uh...ja
24. 04. 2012 12.07
+1
alterego
24. 04. 2012 12.12
+3
lepo po vrsti: Francija, Grčija, Srbija, Slovenija...
uh...ja
24. 04. 2012 12.24
-1
beri66
24. 04. 2012 10.09
+11
dobro da je v vladi Ludamila, ona mi vliva upanje da bo boljše za Slovence..... v zamejstvu in nebesih.
beri66
24. 04. 2012 10.08
+9
MOLIMO!!!! pa bo lažje.
polikarbonatka
24. 04. 2012 10.05
+11
varčevalne ukrepe se izmislila evropska in ameriška propadajoča kapitalistična elita v upanju da ohrani svoje 200%dobičke.Lasten pohlep jih bo spravil v pogubo.Večino svojih tovarn so preselili na trge z poceni del silo,svoje ljudi pa pahnili v brezposlenost,tudi nekdanjih kolonijah ne morejo več ropat,ali pa je zmanjkalo surovin.Cela Evropa rešuje v Grčiji propadle Nemške in Francoske banke,jasno da Nemčiji gre dobro.V bistvu bi mogli ti plenilci začet zategovati pasove. A naš Janezek se tako trudi,rad bi samo ugajal evropskim birokratom.
ognjenorezilo
24. 04. 2012 10.12
-3
razloži mi zakaj se pa pri nas nič ne splača delat??? in kdo bo plačeval tisto, kar si nekateri jemljejo kot elementarne pravice.
uh...ja
24. 04. 2012 12.10
+0
sej se splača...je ful poceni....nben nič ne plača...-:)
uh...ja
24. 04. 2012 12.11
-1
aja....ti bi rad zaslužil.... jp...se bo treba do korita pririnit...pol pa bo...
fb_2017
24. 04. 2012 10.03
+11
ta država mora nujno it čim prej v maloro, in potem začet gradit na novo, tega bolnika ni več mogoče ozdravit
tantadruj1
24. 04. 2012 10.05
+1
kaj se pol sploh silijo.. aja... ni še prazno. no, počakajmo. mogoče hočejo pospešit s kritjem vrtca za drugega otroka 70%. ker zdaj več nič ne štima. en dan tako, drugič drugače.
tron3
24. 04. 2012 10.01
+8
In če veliko trenutkov resnice bo še doživel, v svojem življenju, prodajati orožje se voskujočim stranem, s katerim so se potem pobijali in klali zaradi lastnega dobička, vse vrne ko čas pride vrli JJ