Slovenija

Na tožilstvu vidijo pritisk in nezakonit nadzor, na MNZ pa nič od tega

Ljubljana, 18. 02. 2013 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Fišer pravi, da MNZ na tožilsko organizacijo izvaja pritiske, tudi skozi nezakonite nadzore. Najbolj se je zapletlo glede imenovanja Škrleca na mesto generalnega direktorja tožilstva. A na MNZ pravijo, da to niso pritiski, niti niso nezakonit nadzor.

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ), ki ga vodi Vinko Gorenak, naj bi nad tožilsko organizacijo izvajalo pritiske. Tako trdi generalni državni tožilec Zvonko Fišer, ki pravi, da so pritiski eskalirali s po njegovi oceni nezakonitimi nadzori ministrstva na tožilstvu. Izpostavil je predvsem "kvazinadzor" nad imenovanjem generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva.

Primer imenovanja Boštjana Škrleca

Gre za zgodbo o imenovanju nekdanjega državnega sekretarja na pravosodnem ministrstvu Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja tožilstva. Odločbo o imenovanju višjega državnega tožilca Škrleca na ta položaj je izdal nekdanji minister za pravosodje Aleš Zalar, sedanja vlada pa je maja lani odločbo o imenovanju odpravila. Škrlec je vložil tožbo na upravno sodišče, ki pa jo je to zavrnilo kot neutemeljeno.

Odločno o imenovanju Škrleca na mesto generalnega direktorja tožilstva je izdal nekdanji minister za pravosodje Zalar.
Odločno o imenovanju Škrleca na mesto generalnega direktorja tožilstva je izdal nekdanji minister za pravosodje Zalar. FOTO: Dare Čekeliš

Ministrstvo je v tej zadevi zahtevalo, po mnenju tožilstva nezakonito, da delavki ministrstva omogočijo pregled in kopiranje dokumentacije v njihovih prostorih. Ker tej zahtevi niso ugodili, je minister Gorenak odredil neposredni nadzor nad vrhovnim državnim tožilstvom, ki naj ga izvede nadzorna skupina z ministrstva za notranje zadeve.

Fišer pravi, da se pritiski na tožilstvo nadaljujejo v "domala vsaki izjavi ministra, ki ni zamudil nobene priložnosti, da ne bi s številnimi neprimernimi komentarji in občasno tudi z neresnicami komentiral in ocenjeval delo tožilstva".

Kot je pojasnil Fišer, bi se moral nadzor začeti danes, vendar je tožilstvo MNZ opozorilo, da za tak nadzor niso podani zakonski pogoji, saj ni zagotovljena navzočnost predstavnikov državnotožilskega sveta, kar je predvideno v zakonu. Prav tako so prepričani, da sploh ni pogojev za pravosodni nadzor, saj gre za zadevo, v kateri je ministrstvo svojo nadzorno funkcijo že odigralo, ko je zavrnilo predlog generalnega državnega tožilca za imenovanje Škrleca na mesto direktorja.

Kljub opozorilom o nezakonitosti pa ministrstvo z izvedbo tega nadzora hiti, je dejal, delovna skupina pa danes na tožilstvo nazadnje ni prišla. Fišer je pred novinarji prebral obvestilo ministrstva, da je začetek nadzora prestavljen na torek dopoldne.

Fišer je dejal, da njihovi argumenti očitno niso padli na plodna tla, zato bodo tudi v torek ravnali enako in predstavnikom ministrstva ne bodo dovolili vstopa na tožilstvo. V petek se je sicer iztekel poziv vsem državnim tožilcem k prijavam za dodelitev na omenjeno funkcijo, prijavil pa se je le Škrlec, je še pojasnil Fišer.

Brezigarjeva zagotovila, da nadzor nad tožilstvom ne pomeni pritiska nanj in ni nezakonit

Barbara Brezigar
Barbara Brezigar FOTO: Miro Majcen

Na Fišerjeve navedbe se je odzvala državna sekretarka na MNZ Barbara Brezigar, ki je zagotovila, da nadzor, ki ga želi uvesti ministrstvo, ni nezakonit. Dodala, je da ne gre za pritiske na tožilstvo.

Dejala je, da je za mesto generalnega direktorja tožilstva potekal javni natečaj, torej se je tožilstvo odločilo, da bo generalni direktor državni uslužbenec in ne državni tožilec. Fišer je 7. februarja lani javni natečaj ustavil s pojasnilom, da so se kadrovski pogoji na vrhovnem državnem tožilstvu spremenili v tolikšni meri, da je mogoče zasedbo tega mesta realizirati tudi z imenovanjem katerega izmed državnih tožilcev. Na isti dan je Škrlec prisegel kot višji državni tožilec.

Dva dni po imenovanju Škrleca za višjega državnega tožilca pa je Fišer podal predlog ministru za pravosodje, da se ga imenuje za generalnega direktorja tožilstva, kar po oceni Brezigarjeve pomeni, da je Fišer združil dva različna načina imenovanja. Isti dan je bila izdana tudi odločba ministra o imenovanju.

Nova vlada je nekdaj mesecev zatem odločbo o imenovanju odpravila. Škrlec je vložil tožbo na upravno sodišče, ki pa jo je to zavrnilo kot neutemeljeno. Sodišče je po besedah Brezigarjeve med drugim ugotovilo, da je v šlo v primeru Škrlečevega imenovanja za samovoljo pri izvrševanju oblasti.

Po sodbi upravnega sodišča je vlada naložila MNZ, naj ali opravi nadzor nad delom državnotožilske uprave na vrhovnem tožilstvu ali naj o tem obvesti komisijo za preprečevanje korupcije. Kot je pojasnila Brezigarjeva, so zadevo najprej želeli urediti "na blažji način", zato je tožilstvo obiskala uslužbenka MNZ, ki je želela pregledati dokumentacijo.

Fišerjev odgovor so na MNZ ocenili kot zavrnitev nadzora. Vladi bo ministrstvo predlagalo, naj oceni, ali naj se nadzor opravi ali ne. Kot pravi Brezigarjeva, je treba preveriti, kako so potekali postopki, kako je bil natečaj ustavljen in ali je prišlo do kršitev. Eno je že ugotovilo sodišče glede kombinacije dveh postopkov za Škrlečevo imenovanje, je dodala.

Vendar na tožilstvu pregleda dokumentacije niso omogočili, je nadaljevala Brezigarjeva, zato je Fišer nekaj dni za tem dobil odločbo o neposrednem nadzoru, "ki je vsebovala vse, kar zakon zahteva".

Brezigarjeva je pojasnila, da so dopoldan izvedeli, da tožilstvo 15 minut pred njihovim napovedanim obiskom organizira novinarsko konferenco, zato so sklenili, da komisija danes ne odide na tožilstvo. Prav tako so prejeli Fišerjev dopis, v katerem nasprotuje obisku, saj da na njem ne bosta prisotna dva člana državnotožilskega sveta. Brezigarjeva je dejala, da njuna prisotnost ni obvezna, je pa možna, in bi ju v tednu dni, kolikor je Fišer obveščen o izvedbi nadzora, tudi lahko zagotovili.

Minister odredil nadzor, a s poročilom ni bil zadovoljen

Fišer je sicer na današnji novinarski konferenci omenil tudi, da je minister konec lanskega leta odredil posredni pravosodni nadzor nad upravljanjem zadev državnotožilske uprave na vrhovnem tožilstvu. O nadzoru so posredovali poročilo, vendar pa minister s poročilom ni bil zadovoljen, "temveč je brez zakonske podlage zahteval njegovo dopolnitev, za povrh pa še izročitev določene dokumentacije". Fišer pravi, da bo nezakonitim nadzorom nasprotoval z uporabo vseh pravnih sredstev, vključno z morebitnim sodnim varstvom.

Fišer je spomnil, da je Gorenak njegovemu imenovanju nasprotoval že kot poslanec.
Fišer je spomnil, da je Gorenak njegovemu imenovanju nasprotoval že kot poslanec. FOTO: Damjan Žibert

'Minister je mojemu imenovanju nasprotoval že kot poslanec'

Fišer je opozoril, da pritiske ministrstva za notranje zadeve doživljajo že nekaj časa. Spomnil je, da je notranji minister njegovemu imenovanju nasprotoval že kot poslanec, pritiski na tožilstvo pa da so se začeli takoj po nastopu nove vlade in po prenosu pristojnosti nad tožilstvom na ministrstvo za notranje zadeve.

Začelo se je s pritiskom na spremembe zakona o državnem tožilstvu, ki da je takrat šele dobro stopil v veljavo in o njegovih učinkih še ni bilo nobenih analiz, je dejal. "Ministrstvo je zelo aktivno diktiralo tempo priprave sprememb zakona, kar je od tožilstva zahtevalo velika dela in naporov, na koncu pa nismo bili seznanjeni ne z izidom, ne z usodo naših predlogov in pripomb, ne z usodo samega zakona," je pojasnil Fišer.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (248)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wolfterier
19. 02. 2013 16.38
+1
V sodstvu vidijo bele miši ne pa svojih kiksov...npr. Balkanski bojevniki .Resno delo,ne pa izogibanje nadzoru,lumpki leni in počasni.V južni afriki delajo hitreje in bolje.
drago štubljar
19. 02. 2013 14.17
+2
ki pa je toti sturm kaj se je ze ohlado hehehehheh
drago štubljar
19. 02. 2013 14.00
+2
kaj tota bb spet brani svojga lopova dva mandata je bla kot drz. tuzilka in nic ni naredila za drzavu vse vreme brani lopove hehehe
ivan.z Doba
19. 02. 2013 13.59
+3
imata brezigarca pa finko nov parfum....smrdita...po cipresah, pa mahu....parfum Zombi ivan!
drago štubljar
19. 02. 2013 14.01
+2
a bo se kaki kipec rata od bb in vinkota na trgu peljem kuzo na sprehod hehhehhehehhehehehe
Spoim
19. 02. 2013 13.37
+1
jahalooo janša bo svoje nastavil ane da bo šlo vse njemu v prid in njegovim baraba, logika. sj to je blo za pričakovat
Ost1234
19. 02. 2013 13.36
+0
Gorenak je zgubu kar nekaj papirčkov .... Po zadnji tiskovki sodeč pa tudi besede ;-))!!!
prašek
19. 02. 2013 13.20
+1
Aurelius Prava kriza so ljudje , ki razmišljajo kot ti ! V Sloveniji vas je še cca. 2.700 !!!! Zbrani ste bili na Kongresnem trgu !!!!!
prašek
19. 02. 2013 13.16
+3
Spremeniti zakon o zastaralnih rokih ! Naj Velikega povprašajo še o orožju ! V trilogiji »V imenu države« so vsi potrebni dokazi ! Črno na belem !!!!!
Terezinka
19. 02. 2013 13.18
+2
Pogledati je potrebno samo koliko so plačali kupci in ugotoviti koliko je bilo nakazano v proračun
prašek
19. 02. 2013 13.12
+7
Najprej je treba "zaščitnico rudarjev" odmakniti daleč od tožilstva !!!! Potem bo pa v tej greznici marsikaj priplavalo na površje ! Pa da ne pozabim , podaljšati rok odgovornosti na 40 let !!!!!!!
Terezinka
19. 02. 2013 13.16
+4
Nima smisla. Država obstaja od 91. Za nazaj je bila denacionalizacija in certifikati. Sicer pa so v glavnem to že zapravili kar je iz bivše Juge. RKC je več dolžna kot ima Certifikate so pojedli tajkuni in v glavnem ni efekta Fabrike in dediščino pa so pojedli holdingi in finančne oaze
prašek
19. 02. 2013 13.18
+1
terezinka Mišljeno je iz razloga , da ne bi spet vse zastaralo !!!!
Terezinka
19. 02. 2013 13.18
+1
Ost1234
19. 02. 2013 13.34
+3
Zločini proti ljudstvu nikoli ne zastarajo! Pa čeprav trenutni zakoni to dovoljujejo .....
Terezinka
19. 02. 2013 13.10
+5
Zelo radi se primerjamo z Avstrijo in drugimi državami. Ko pa sprejemajo zakone jih sprejmejo tako, da prepišejo kar jim paše in ne vsega. Čas bi bil, da plačajo dobrega prevajalca in prepišejo vse predpise. Sedaj delajo le take zakone kot jim odgovarjajo in potem skrbijo, da delajo tako, da jim nihče nič ne more. O zakonih pa razpravljajo poslanci, ki nimajo niti izobrazbe, pripravljajo pa jih razni kvazi sekretarji, ki ne vedo, da so predpisi med seboj povezani. PREPIŠEJO NAJ; ČE HOČEJO POŠTENJE
JanezNovakJohn
19. 02. 2013 13.09
+3
janšo prav malo brigajo dogovori pri predsedniku države. Njegov fokus je izključno ostati v sedlu, saj mu grozi Sanadarjev sindrom. Karel Erjavec je dogovor o Ljubljanski banki pripeljal skoraj do konca in janši je grozilo, da ne bo to Erjavčevo delo, zato je Erjavca umaknil. Podobno je bilo z rušenjem Pahorjevih reform. Nadzor nad tožilstvom mora prevzeti in to počne. Na RTV je štala v vezi poročanja s protestov, zato bo prišlo do menjav. janša definitivno izvaja samovladje in diktaturo. Politična "elita," ki je poden od podna pa zaradi lastnega priskledništva ne upa narediti nič.
Terezinka
19. 02. 2013 13.11
+3
Aurelius
19. 02. 2013 12.59
-4
Prava kriza Slovenije so ljudje, ki razmišljajo kot jebadolenjska, terezinka, texranger, tito7 in podobni *...
Terezinka
19. 02. 2013 13.01
+4
A po tvoje pritiska no tožilstvo ni, če hoče druga veja oblasti nadzor nad delom? A po tvoje sodišče lahko obsodi, če so dokazi, ki jih zbira toćilstvo ne pravilno pridobljeni?
prašek
19. 02. 2013 13.10
+4
Terezinka
19. 02. 2013 13.13
+2
MeaParvitas
19. 02. 2013 13.13
+4
Prava kriza za Slovenijo so ljudje, ki ne razmišljajo oz. razmišljanje prepuščajo drugim..enoumje..
ivan.z Doba
19. 02. 2013 13.57
+2
oprosti, ker razmišljamo....če ne bi, bi bil v sds!
godhead
19. 02. 2013 12.55
+6
brezigarca je pa prava mafijska kraljica
Terezinka
19. 02. 2013 13.12
+2
In niti Pahor ji ni bil sposoben pokazati vrata. Ona je prava Slovenska kontinuiteta
drago štubljar
19. 02. 2013 14.14
+2
ivan.z Doba
19. 02. 2013 12.55
+1
A je spet Kučan !?
Terezinka
19. 02. 2013 13.02
+3
Tudi Kučan ni večen. Vprašam se kdo bo potem na tapeti?
MICLA
19. 02. 2013 12.52
-2
sedaj so se spravili strici iz ozadja še na to vlado s tem podkupljenim tožilstvi in sodstvu in kdo je postavjal take nesposobne in podkupljene tožilce in sodnike ZALAR ker je bil sam isti nesposobnež pritisk v glavi pa imajo že vsi in cela veja sodne oblasti ker nimajo v glavi nič drugega kot vakum in taki bedaki pravijo da smo pred zakonom vsi enaki totalna svinjarija. in cela slovenija to opazuje in gleda te je treba komplet razpustit in sodno preganjat samo ne pri nas ampak v tujini.
Terezinka
19. 02. 2013 13.04
+3
Tujina je že zaćela obravnavati delo naših stricev. Jasno je, da zato tudi ni kreditov v TEŠu in da bo treba vračati Elanu in .... Tam so strici in tete in tisti namišljeni stari strički v Murglah. Povej kaj imajo strici z Murgel in tisti drugi finančni vplivneži in tajkuni
texranger
19. 02. 2013 12.33
+2
Kakšen nasmešek pumukla.
Terezinka
19. 02. 2013 12.43
+3
Tak je njihov nasmeh in tak je njihov način. To je prava kriza Slovenije. Takega načina dela je poštenih investitorjev strah. Investitor želi razgovor o poslu in ne politično preigravanje
drago štubljar
19. 02. 2013 12.17
+6
ja toti sds hocejo na vsak nacin zastititi totga lopova janso hehehhe ja pa neboju uspeli gotovo je gotovo juhuhuuuuuuuu
Terezinka
19. 02. 2013 12.43
+3
blacksun6
19. 02. 2013 11.52
+9
na bruhanje mi gre ob vsakem novem "dogodku" v naši politiki...oblast je vsemogočna in si lahko prirejajo in podrejajo zakone kot je njim ljubo!!!!ostali pa lahko dobesedno pocrkamo od boja za preživetje!!!če te ne nese lakota in kriminal v katerega je marsikdo primoran,ki drugače niti pomislil ne bi, te razjeda od notri kako boš in te nese zaradi zdravja...v vseh primerih pa pokasira država!!!!gnjusno bogatenje peščice na račun naroda!!!SRAM VAS BODI POŽREŠNEŽI NEMORALNI
Marjeta Kukec
19. 02. 2013 11.52
+5
Tožilcem ni za delo, samo lepo plačo bi radi vsakega 5. v mesecu .
Terezinka
19. 02. 2013 12.44
+3
Ja in gospej Brezigarci pa ni do razjasnitve dogodkov ampak do nadzora in komande kaj se sme preiskovati in kaj ne.
Komentiranje prepovedano
19. 02. 2013 11.15
+12
Nabijač bo počasi goden za zapor.