Slovenija

Fišer KPK očita politične igrice in napad na tožilstvo

Ljubljana, 12. 05. 2015 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Državni tožilec Zvonko Fišer, ki mu KPK zaradi spornega imenovanja državnega tožilca Boštjana Škrleca na mesto direktorja vrhovnega sodišča očita koruptivnost, sporoča, da ne bo odstopil. Komisiji očita politične igrice, Štefanec pa mu odgovarja, da je KPK zavezan izključno ustavi in zakonom.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Imenovanje Škrleca številnim povzroča sive lase
    02:15
    Iz SVETA: Imenovanje Škrleca številnim povzroča sive lase
  • Iz SVETA: Fišer z besedno ofenzivo nad KPK
    01:06
    Iz SVETA: Fišer z besedno ofenzivo nad KPK
  • Iz 24UR: Fišer ne namerava odstopiti
    02:53
    Iz 24UR: Fišer ne namerava odstopiti
  • Iz 24UR ZVEČER: Zvonko Fišer o tem, zakaj ne odstopi
    10:50
    Iz 24UR ZVEČER: Zvonko Fišer o tem, zakaj ne odstopi

Predsednik KPK Boris Štefanec je izrazil "odločno nasprotovanje" navedbam generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, da je KPK organ, ki ga politika izkorišča za politične igre. "Z jasno gotovostjo v imenu vseh treh članov senata zagotavljam, da je KPK zavezan izključno ustavi in zakonom, ne pa kakšni koli politični opciji," je dejal v odzivu.
Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) po besedah Štefaneca ne dovolijo nikomur, da v "trenutku, ko nima drugih argumentov, začne z napadi na komisijo".

Predsednik KPK Boris Štefanec je izrazil "odločno nasprotovanje" navedbam generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, da je KPK organ, ki ga politika izkorišča za politične igre.
Predsednik KPK Boris Štefanec je izrazil "odločno nasprotovanje" navedbam generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, da je KPK organ, ki ga politika izkorišča za politične igre. FOTO: Damjan Žibert

Fišerjeva izjava, da gre pri poročilu KPK glede imenovanja Boštjana Škrleca za političen poskus njegove razrešitve, je po oceni Štefaneca osebna ocena generalnega državnega tožilca, "ki je lahko takšna, kot on pravi, vendar pa KPK pri tem nikoli ni bila, ne bo in tudi ni del kakršnih koli političnih igric".

Po besedah predsednika KPK je jasno, da ima vsak, ki je tako ali drugače nezadovoljen z odločitvami KPK, pravico, da izrazi nezadovoljstvo, vendar pa sam ne pristaja na tak način govorjenja.

Odzval se je tudi na trditve Fišerja, da KPK deluje po "nenormalnem in nelegitimnem sistemu odločanja". "To enostavno ne drži. Naš postopek je napisan v zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije," je dejal.

Spomnil je, da je tudi vrhovno sodišče februarja letos, ko je na pobudo nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja presojalo postopek KPK, odločilo, da "je bil ta povsem zakonit in legitimen ter da so bila spoštovana vsa procesna določila".
Šefanec se strinja, da bi bila "lahko morda nekatera določila zakona o integriteti in preprečevanju korupcije drugačna". Zato po njegovih besedah tudi poglobljeno sodelujejo pri pripravah na spremembo omenjenega zakona, ki jih pripravlja ministrstvo za javno upravo. "A dokler je zakon takšen, kakršen je, smo ga dolžni spoštovati. Enako pričakujemo od drugih," je dejal.

Fišer: KPK deluje po nenormalnem in nelegitimnem sistemu odločanja

Fišer je namreč prepričan, da KPK deluje po "nenormalnem in nelegitimnem sistemu odločanja".
Fišer je namreč prepričan, da KPK deluje po "nenormalnem in nelegitimnem sistemu odločanja". FOTO: Dare Čekeliš

Fišer se je namreč na današnji novinarski konferenci med drugim odzval na zaključno poročilo, v katerem je KPK ugotovil, da sta z Zalarjem pri imenovanju Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva ravnala koruptivno.

Fišer je povedal, da je podal odgovor na poročilo, ki ga je v zvezi z njim za pravosodnega ministra pripravila predsednica Državnotožilskega sveta. Pri tem je izrazil upanje, da bo svet zmogel moč, da bo "kljub političnim pritiskom pred odločitvijo opravil poglobljeno razpravo in razmislek".

Prepričan je, da KPK deluje po "nenormalnem in nelegitimnem sistemu odločanja". Ravno v tem pa vidi "dolgo roko politike", saj da ta ne naredi ničesar, da se takšen postopek spremeni in dovoljuje, da se KPK izrablja na diskreditacije. Vse to se po njegovih besedah dogaja ravno v času, ko tožilstvo dosega dobre rezultate.

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi Škrlec. Ta je glede zahteve pravosodnega ministra, da mu predsednica Državnotožilskega sveta Alenka Mežan zaradi ugotovitev KPK pri imenovanju generalnega direktorja tožilstva pripravi poročilo, opozoril, da je bil minister o domnevnih nepravilnostih obveščen že prej, ko so zadevo obravnavali drugi organi, vendar je ukrepal šele po ugotovitvah KPK. "Sporočilo, ki ga ob tem razumemo mi, je, da kršitev ni takšna, da bi zahtevala ukrepe," je dejal.

Na vprašanje, ali bo odstopil, če bo Državnotožilski svet ugotovil, da je naredil napako, je Fišer odgovoril, da trenutno potrebe po njegovem odstopu ne vidi. Sicer pa je prepričan, da Državnotožilski svet napake ne bo ugotovil, ker da je ni bilo.

Fišer je glede samega imenovanja ponovil že znana stališča. Prepričan je, da je februarja 2012, ko je takratnemu ministru Alešu Zalarju predlagal, naj Škrleca imenuje na omenjeno mesto (kar je bilo po mnenju KPK koruptivno), ravnal zakonito in v želji, da bi vrhovno tožilstvo čim prej dobilo generalnega direktorja.

Poudaril je, da je predlog podal na podlagi tedanjega razumevanja in razlage zakona o državnem tožilstvu, ob tem pa opozoril, da je bil zakon v tem delu nov in prakse za imenovanje generalnega direktorja tožilstva še ni bilo. "Znašel sem se v položaju, ki ga zakon ni urejal in v najboljši veri sem skušal najti rešitev," je dejal. Pri tem, kot je dejal, rešitev ni favorizirala nikogar, prav tako pa da ni prizadel pravic nikogar, saj da se za omenjeno funkcijo razen Škrleca ni prijavil nihče.

Skupaj s Škrlecem sta tudi zanikala, da bi pri imenovanju prišlo do mešanja dveh, sicer samostojnih postopkov - postopka imenovanja z javnim natečajem in postopka o dodelitvi - kar sicer Fišerju očita KPK. Prepričan je, da strokovne službe Zalarju ne bi predlagale, naj opravi imenovanje, če bi menile, da je predlog napačen.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (150)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

novak.novak
13. 05. 2015 21.24
+0
a ko so janšo obtožval, pa sedaj se ne gre za to, a upravičeno al ne, je bilo pa vse ok, a fišer? sedaj ko so se teb lotil, ti je pa vse narobe, nezakonito, nemoralno....? si ti moralen fišer?
01xxy
13. 05. 2015 19.07
+2
Štefanec je že raziskoval Alenko Bratušek, aktualno evropsko sekretarko, profesorje zaslužkarje po fakultetah.... No,in? Posvinja in gre naprej. Brez epiloga. Kot da bi to nesrečo nekdo vodil. Dajte no.
novak.novak
13. 05. 2015 21.23
+0
ja in? a ko je posvinjal janšo, takrat je bilo vse ok? in kje se najdejo pol tožilci pa to? kaj ni njih naloga to raziskat in prit do dna? aja, kak bodo sami sebe nadziral....heheheheheheh
komar marko
13. 05. 2015 18.18
+2
Vsi so bili veseli ko so izbrali TROTEKA za šefa KPK! Sedaj jim pije lastno kri! Ni bilo slučaj, da je DRNI izjavil, da se bodo med sabo POBILI! Tu ej pričetek! KapiŠ!
komar marko
13. 05. 2015 18.15
+1
Čudno da FIŠRER samo benti, ko so mu stopili na rep! Dejstva pa so, da je res ravnav v nasprotju z zakonom! Če pa kje zraven Zalar, je to naslabši minister, ki je mnogo pametoval in VEDNO potegnil kratko zaradi ZABLOD in nepodkovanosti! Kapiš!
flojdi
13. 05. 2015 17.07
-1
. ti ubogi reveži v političnih igricah se mi prav smilijo . saj bo. saj bo. / mene še rubežniške igrice niso pokopale. / ..saj bo.
BULDOH
13. 05. 2015 15.56
+6
Ta frišni , naj takoj odstopi-za njim še ta masleni.....
prašek
13. 05. 2015 15.59
-3
BULDOH
13. 05. 2015 16.12
+5
Korupcija-na znanem kraju in kršitev ustave.....
den456
13. 05. 2015 17.22
+0
prašek
13. 05. 2015 17.32
-2
Počakaj da se izreče tožilski svet !!!!!
novak.novak
13. 05. 2015 21.27
+1
hahahahahaha, kaj je rekel prašni? zakaj že? a si funkcionalno pismen? in pol še ena cvetka: počakaj da se izreče tožilski svet?! hahahahahahaha, prašni, ti si res en kaliber.... a ko se je izreklo ustavno sodišče, takrat pa nekaj ni štimal a? a sedaj naj pa vrana vrani oči izkljuje? dej pejd nazaj v brlog, pa uživaj tisto nezasluženo penzijo, ker kmal se ti bo zmanjšala.....
ivan.z Doba
13. 05. 2015 14.42
-3
Leta 2008.....Na eni zadnjih sej, tik pred iztekom mandata, je vlada Janeza Janše razpravljala o kadrovski podhranjenosti v ministrstvih in vladnih službah. Seja je bila še najbolj podobna barantanju na tržnici. Ministri so dobesedno tekmovali v navajanju imen, ki jih je treba zaposliti, preden oblast prevzame ekipa Boruta Pahorja. Rezultat? 56 novih zaposlitev. Samo v generalnem sekretariatu vlade so število zaposlenih povečali za osem, pri čemer se v to kvoto štejejo tudi zaposlitve na uradu vlade za komuniciranje. Na zunanjem ministrstvu so zaposlili šest oseb, na ministrstvu za finance pet, na ministrstvih za notranje zadeve, šolstvo in delo po štiri, na ministrstvih za kulturo, pravosodje, promet, kmetijstvo in okolje po tri, na ministrstvih za javno upravo, zdravje in gospodarstvo po dve, na ministrstvu za visoko šolstvo ter v službi vlade za lokalno samoupravo in službi vlade za evropske zadeve pa po eno osebo. Zadeva je še toliko hujša, ker je Janševa vlada le nekaj mesecev pred tem število zaposlenih v ministrstvih in vladnih službah že povečala za 47 oseb, in sicer za tiste kadre, ki so se izkazali v času slovenskega predsedovanja EU. A kaj bi to! Glavno je, da je državna uprava kadrovsko okrepljena.".......
ivan.z Doba
13. 05. 2015 14.45
-4
In leta 2012...."V prvem mesecu dni je nova vlada sprejela celo vrsto spornih kadrovskih potez, povečala je tudi kvoto tistih, ki jih je mogoče zaposliti po političnem ključu, torej brez razpisov, na podlagi zaupanja. Zadnji teden je na vrh Arhiva Slovenije kot vršilca dolžnosti imenovala zgodovinarja Jožeta Dežmana, ki sicer ni arhivist po stroki, bivšega direktorja arhiva Dragan Matića pa je odpustila iz službe, ker je pred referendumom o arhivih zagovarjal drugačno stališče kot sedanje vladne stranke. Mimogrede, takšno stališče so zagovarjali vsi arhivisti. Potem se je v kabinet predsednika vlade vrnil Borut Petek, z očetom katerega se Janša izredno dobro razume, Petkov brat pa je pod prvo Janševo vlado obogatel, ko je dobil igralniško koncesijo. Na direktorska mesta, kot je recimo direktorat za medije na kulturnem ministrstvu, je vlada za v. d. prvič doslej imenovala politika, Mira Petka, neuspešnega poslanca SDS. Državni sekretar pri Radovanu Žerjavu je postal Uroš Rožič, katerega pretekla dejanja – izplačilo posojila iz državnega podjetja (DSU), ki ga je vodil – je protikorupcijska komisija že opredelila kot koruptivna … Na te in podobne očitke, češ da je nova vlada začela z grobo čistko in političnim kadrovanjem, je premier Janez Janša doslej odgovarjal s protiudarcem. V zadnjih dveh mesecih je večkrat ponovil, da je bivša, Pahorjeva vlada v odhajanju, v času, ko ni imela polnih pooblastil, opravila več kot 170 kadrovskih imenovanj. Janša je prvič s tem podatkom postregel konec februarja, v intervjuju za Info TV, kjer je dejal, da je odhajajoča Pahorjeva vlada imenovala »kopico raznih častnih konzulov po svetu, kar bi lahko mirno počakalo novo vlado«.
BULDOH
13. 05. 2015 15.16
+6
dule100
13. 05. 2015 15.46
+5
Malo si zaostal za dogodki, spremeni nik !
komar marko
13. 05. 2015 18.20
+1
Šejtan, ni čudno da te vsi OBRAJTAJO! Tipičen levak! KapiŠ!
novak.novak
13. 05. 2015 21.35
+1
dobski, leta, kmal po petdesetem, so mal odškrnli vrata dežele kjer sta se med pa mlek cedila...in glej čudo. tisti izmučeni, zatirani, nevedni, nesvobodni...z druge strani vrat, niso začel dret v to obljubljeno deželo. prišlo je do anomalije, prebivalci dežele medu in mleka so se sramežljivo, pod budnim očesom, da se jim kaj ne zgodi v tisti grdi deželi, trumoma prebijali po učni poti, kjer je bilo vse slabo, in tam so videli trgovine, polne police raznoraznega blaga, pa bel kruh, pa kavo.....glej, celo sirkove metle so imeli....in so jih množično uvažal v deželo mleka in medu. in budna oblast je bila presenečena, da tam na oni strani niso nikogar pojedli. jim je bilo pa nerodno, sicer bolj malčka, ker tisti, ki niso živeli v deželi medu in mleka, nekako niso hotel v to deželo......in še sedaj jim ni jasno....
kure bedne
13. 05. 2015 13.25
+0
Sploh ne vem, zakaj imamo ustanove, kot so KPK, sodišča itd, ko pa nobeden za p.... dim ni sposeben za nič. Samo, da so nastavljeni , delajo za svoje interese in ljudi in vlečejo plače.
Brabus
13. 05. 2015 11.09
-1
Je lahko stokrat kriv, ampak, odstopil pa ne bom.Morali bi nekaj spremeniti, da bi ljudi njegovega kova lahko odstranili.
BULDOH
13. 05. 2015 10.39
+2
Zdaj je Klemenko nekaj blodu na prvem programu radia-za se usrat....
slovenskidelavec
13. 05. 2015 10.39
+0
Predlagam javno glasovanje, ali naj ostane ali odide. Plus pomeni da odide minus da ostane. Pa lep dan.
SDS_je_poden
13. 05. 2015 10.19
-4
Že to, da Janša ni obsojen in zaprt mi pove, da je z našimi institucijami nekaj hudo narobe.
ivan.z Doba
13. 05. 2015 14.39
-6
Thruma
13. 05. 2015 09.13
+4
Že na pogled ........ uslužbenec politične policije- u.......... tale Zvonko.
novak.novak
13. 05. 2015 22.02
dobski, kaj ti ni propadla partija? sedaj ste le še sekta.., ki še vedno misli, da je edina sposobna in ima naravno pravico do vladanja......hahahahahaha
dule100
13. 05. 2015 08.21
+10
Ne vem, kdo jim je dovolil ukvarjanje z našimi !? KPK je bil vendar zadolžen, da se ukvarja z Janšo !
sinhron
13. 05. 2015 09.15
-4
S takimi vas pita vaš lider , ker vse kar ni za njega je proti njemu in v vseh vidi zaroto ali političen konstrukt , sam pa ves čas hodi po gnojni jami kriminala !
VSEZNALECno1
13. 05. 2015 08.21
+11
Če v času ko zavedno zaklepaš vrata pisarne na hitr imenuješ politično odobrenega tožilca in zadnjo minuto za to motoviliš gre seveda za politično skorumpirano delovanje.... To se dogaja skozi na vseh straneh pa vendar je točno to dejanje svinjarija ki ne bo kaznovana....
vrtnicax5
13. 05. 2015 08.02
+5
Vsi se držijo stolčkov in noben ne odgovarja to je sistem , ki ga ima samo levica. Z vsemi štirimi se branijo.
wizeman
13. 05. 2015 10.13
-1
novak.novak
13. 05. 2015 22.00
funi
13. 05. 2015 07.34
+9
ZLORABA PRAVA ,KAR LEVICI USPEVA ŽE 70 LET
belaovca
13. 05. 2015 08.21
-5
TheMafiaDon
13. 05. 2015 06.39
+12
saj jih je politika nastavila, tako kot je Tone Rop moral nastaviti Zokija v Mercator....murgle.com
M_teorija
13. 05. 2015 06.46
+5
TheMafiaDon
13. 05. 2015 06.48
+5
slovenskidelavec
13. 05. 2015 10.37
+1
Pa je rop za to odgovarjal, za škodo ki jo je povzročil
M_teorija
13. 05. 2015 06.32
-3
Pa gre.to za isto KpK, ki so jo hoteli že zdavnaj ukiniti glih tisti, ki se na njo zdaj zgovarjajo!?
hillya
13. 05. 2015 01.58
+8
A ste se vendar umiril . Štefanec dela svoj posel in pika.
Diškor
13. 05. 2015 02.38
+8