Slovenija

Finski mediji o slovenski politiki

Ljubljana, 09. 09. 2008 14.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finska televizija YLE vztraja pri svojem prispevku Resnica o Patrii, Janša pa bo možnost za predstavitev svojega pogleda na zadevo Patria dobil v intervjuju za finsko televizijo Channel 4.

Oklepnik Patria
Oklepnik Patria FOTO: POP TV
Svet za množične medije na Finskem je že v preteklosti ugotovil kršitev novinarskega kodeksa televizije YLE v oddaji MOT. Primer kršitve se je nanašal na oddajo iz leta 2004, povezano s trgovanjem z nepremičninami. V oddaji je novinar pristransko prikazal problem in tudi objavil izjave nekaterih sogovornikov izven konteksta. Svet je zato finski televiziji Yle izdal opomin.

Finski kriminalistični urad KRP je izrazil ostre kritike na račun dela slovenskih kolegov v zvezi s preiskavo koruptivnih dejanj v aferi Patria, danes poroča finska televizija YLE. Slovenski kriminalisti naj bi namreč posredovali zaupne informacije javnosti, poleg tega pa je pomanjkljivo sodelovanje oviralo njihovo delo, trdijo finski kriminalisti. Kot poroča YLE, so v finskem kriminalističnem uradu doslej zagotavljali, da je sodelovanje s slovenskimi kolegi potekalo gladko, finski kriminalisti pa so slovenskim kolegom predali tudi seznam oseb, ki bi jih želeli zaslišati. Do tega nikoli ni prišlo, je pa seznam čudežno prišel v javnost v Sloveniji, navaja YLE.

Odtekanje zaupnih informacij

Televizija še navaja, da so slovenski mediji v ponedeljek obtožili finske kriminaliste, da ne želijo sodelovati, ker ne želijo pojasniti več podrobnosti o osebah s tega seznama. Toda finski kriminalisti na drugi strani pojasnjujejo, da zaradi odtekanja zaupnih informacij slovenski strani za zdaj ne želijo posredovati dodatnih podrobnosti o preiskavi. Poleg tega finski preiskovalci poudarjajo, da je pomanjkljivo sodelovanje njihovih slovenskih kolegov v preiskavi oviralo njihovo delo. Kljub temu upajo, da bo njihova preiskava, ki traja že več mesecev, zaključena do konca leta, še navaja YLE. Finska televizija pa pri tem navaja še, da vztraja pri svojem prispevku Resnica o Patrii, v kateri trdi, da je to finsko orožarsko podjetje za pridobitev posla z oklepniki podkupilo več slovenskih uradnikov, med njimi celo premierja Janeza Janšo. YLE pri tem vztraja, čeprav je Slovenija Finski poslala dve diplomatski noti v zvezi s to zadevo in kljub grožnjam s tožbo, piše na spletnih straneh te televizije.

Možnost za predstavitev svojega pogleda je Janša dobil pri finski televiziji Channel 4.
Možnost za predstavitev svojega pogleda je Janša dobil pri finski televiziji Channel 4. FOTO: POP TV

Janša bo sicer jutri ob 21. uri po finskem času nastopil na televiziji Channel 4, je povedal finski novinar Kari Tervo. Kot je pojasnil Tervo, se je za intervju z Janšo odločil, ker na programu MOT finske televizije YLE ni bil predstavljen njegov pogled na zadevo Patria. Ob tem je pojasnil, da so po oddaji na finski televiziji YLE vzpostavili stik z njegovo pisarno in tam so se s predlogom za pogovor strinjali. Vprašanj o programu YLE in o oddaji, predvajani 1. septembra, pa Tervo ni želel komentirati, saj, kot pravi, ni njegovo delo, da komentira programe drugih televizij.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

focus2031
12. 09. 2008 17.27
tale model mi je pa od nekje znan....ziher je iz kakšne banana republike....ma ne vem...u glavnem neki u vezi z banano
vemo
11. 09. 2008 22.40
pogleda naj si zadnje sekunde intervjuja na Channel 4 pa bo videl kje po mnenju Fincev živi!!!!
sotomajor
10. 09. 2008 12.56
temacni - že podatek da obstaja seznam je curljanje! ljudje ki so na seznamu, že vedo kdo so, sedaj pa samo še uskladijo zgodbice, popucajo za sabo... ne se delat še bolj neumnega kot dejansko ste...
porka.malorka
10. 09. 2008 12.46
Ampak mormo priznat zadel so nas kako gredo stvari v naši državi. ni kej. Pač smo balkanci in vse delamo po balkansko.
FUKONJA
10. 09. 2008 12.02
Kot smo lahko videli, je učinek umetno sproducirane afere bolj klavrn. SD - ju je podpora še bolj padla. 21.09.2008 - ?????????????????????????? Potrebno bo lansirat še kakšno afero pred volitvami.
gorbi23
10. 09. 2008 11.18
gen. dir. Romšek je včeraj izjavil, da je na spisku, ki ga je posredovala Patria 26 oseb, hm, kar precej
Dont.Panic
10. 09. 2008 10.09
Mene je zelo sram, da sem Slovenka. Bravo, ljudje v službi ljudstva (oblast se mi zdi ogabna beseda,ki jo tudi sami narobe tolmačijo),posebno DR in JJ, ni lahko človeka pripravit do tega, da se sramuje lastnih korenin. Si ga kar predstavljam danes, kako nas bo dokončno osmešil. P.s. Seveda, da ne bo a YLE, popravki in komentiranje politike na članke, ne obstajajo v demokratičnih državah.
slosap@yahoo.de
10. 09. 2008 08.00
Dragi Dimitrije in slovenska vlada, od kdaj prosim se pošiljajo diplomatske note na oddaje? Kaj ima finska vlada in finska država z medijem, ki je neodvisen in svoboden? Ali je pri nas drugače? Odkdaj naj država odgovarja za nekaj, kar nek medij objavi? A ste čist not padl??? Zakaj vas plačujemo?
Navihanko
10. 09. 2008 07.42
Pri takih miljonskih poslih - ma ne nas hecat. Sicer pa lahko vprašate koga iz čiste lopate, kako se to dela da si pri koritu.
sklavin
10. 09. 2008 02.41
Bori se vernik temacni!!
123_Zoke_vec_ni
09. 09. 2008 23.31
Če so naši mediji včasih pod kritiko, zdaj vemo, da so precej nad nivojem ostalih evropskih medijev. Aja, pa Channel 4 je prišel v Slovenijo k premieru. YLE pač ne, ker jih nese zgolj na levo, skrajno levo... Finska-ruska provinca. Kakšen seznam naj bi ušel v javnost??? Jaz nisem videl nobenega seznama! Morda bo pa jutri v medijih - slaba koordinacija med slovenskimi in finskimi levičarji...
sklavin
09. 09. 2008 18.03
Bo janša letel na finsko? Na lastne stroške ali proračunske?
Debely
09. 09. 2008 16.29
Na Channel 4? Zakaj pa ne na YLE? Verjetno Channel 4 pod komando JJ-jevih frendov na finskem.
viharnik
09. 09. 2008 15.25
sladočebula,verjetno si mislil iz šiprary...
sladoledcebula
09. 09. 2008 15.09
janša že na daleč zgleda kot kaličopko iiz romunije