Slovenija

Rehn o Sloveniji: Čas se izteka

Bruselj, 08. 07. 2013 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Razmere v Sloveniji so resne. Še vedno so obvladljive, a čas se izteka. Verodostojna izvedba reforme bančnega sektorja je ključna," je ob koncu zasedanja finančnih ministrov poudaril evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn.

Na dnevnem redu tokratnega zasedanja finančnih ministrov držav v območju z evrom v Bruslju nista bili le Grčija in Portugalska, pač pa tudi Slovenija. O naši državi so govorili pod "točko razno oz. informativno točko", so povedali viri pri EU.

Finančni minister Uroš Čufer je pojasnil, da sta bili v razpravi o Sloveniji izpostavljeni dve točki – da je pri čiščenju bančnega sektorja kakovost pomembnejša od hitrosti ter da bo potreben dodaten fiskalni napor za uresničitev ciljev za zmanjšanje presežnega javnofinančnega primanjkljaja, je pojasnil Čufer. "Komisija je spremljala našo razpravo o rebalansu proračuna in meni, da je strukturnega fiskalnega napora premalo, da bi zadostili njihovim zahtevam, da ga je treba več," je povedal. 

Pri načrtovanem pilotnem prenosu terjatev na slabo banko se je zataknilo zaradi različnih mnenj o tem, kakšna bi bila prava cena, je v Bruslju pojasnil finančni minister Uroš Čufer.
Pri načrtovanem pilotnem prenosu terjatev na slabo banko se je zataknilo zaradi različnih mnenj o tem, kakšna bi bila prava cena, je v Bruslju pojasnil finančni minister Uroš Čufer. FOTO: Reuters

O konkretnih ukrepih po ministrovih besedah ni bilo govora, dogovorili pa so se, da bodo skupaj z Evropsko komisijo še enkrat pogledali, kaj v Bruslju upoštevajo pri oceni fiskalnega napora. "In potem bomo videli, kje pravzaprav smo," je dejal. 

"Pojasnili smo, da ukrepi, ki smo jih letos sprejeli, veljajo šele od polovice leta in da se dejansko v številkah vidi le polovica fiskalnega napora," je še povedal Čufer. Prav tako je poudaril, da je kar nekaj ukrepov, ki bodo veljali šele od 1. januarja. 

Na vprašanje, ali bo torej potreben nov rebalans proračuna, je minister sicer kljub mnenju komisije, da bo potreben dodaten fiskalni napor, odgovoril, da bodo, če bo treba, sprejeli "še kakšen dodaten ukrep ali pa tudi ne – odvisno od tega, kaj bo pokazala skupna analiza".

'Zataknilo se je zaradi različnih mnenj'

Čufer je pojasnil tudi, da se je pri načrtovanem pilotnem prenosu terjatev na slabo banko zataknilo zaradi različnih mnenj o tem, kakšna bi bila prava cena. "Zataknilo se je pravzaprav zato, ker še nimamo povsem enakega mnenja, kaj je prava cena in kaj je pravi strošek prenosa. Tudi z manjšim prenosom ne želimo generirati nekega presedana, da bi se te terjatve potem popolnoma drugače obravnavale," je dejal.

Minister je prvi prenos terjatev na slabo banko po tržni ceni, pri katerem ne gre za državno pomoč – torej ni potrebna odobritev Evropske komisije – najprej napovedal do konca junija, nato se je omenjala nekajdnevna zamuda, potem zamik do jeseni in celo, da prenosa po tržni ceni morda sploh ne bo.

Razmere v Sloveniji so resne. Še vedno so obvladljive, a čas se izteka. Verodostojna izvedba reforme bančnega sektorja je ključna. evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn

A prenos je po Čuferjevih besedah še vedno mogoč, čeprav o tem, kdaj naj bi ga vendarle izvedli, danes ni želel govoriti, češ da se je še treba dogovoriti o metodologiji in odpraviti pomanjkljivosti. "To se bomo pa še točno dogovorili glede metodologije, tako da še te pomanjkljivosti odpravimo, potem bomo pa videli," je dejal.

Prenos glavnine terjatev po transferni ceni, ki ga mora odobriti Bruselj, pa bo v vsakem primeru sledil po izvedbi neodvisnega zunanjega pregleda kakovosti aktive bank in stresnih testov, ki jih je zahtevala Evropska komisija pred odločanjem o prenosu terjatev na slovensko slabo banko.

Komisija je neodvisni pregled kakovosti aktive bank, ki ga opravlja Deloitte, in stresne teste, ki naj bi jih opravljala družba Oliver Wyman, zahtevala v priporočilih 29. maja. V minulih dneh so v Bruslju poudarjali, da je naglo čiščenje v slovenskem bančnem sektorju sicer nujno, a da se s slabo banko nikakor ne sme hiteti na račun kakovosti, saj je ta pomembnejša od hitrosti.

'Do oktobra morate ukrepati'

Slovenijo smo danes opomnili, da mora do oktobra učinkovito ukrepati za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja, pa je poudaril šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem po koncu zasedanja. "Razpravljali smo o poteku pregleda kakovosti aktive bank in stresnih testov v slovenskih bankah, ki naj bi bili izvedeni to poletje. Pozdravili smo namero oblasti, da opredelijo prave kapitalske potrebe v slovenskem bančnem sektorju. In strinjali smo se, da je treba to vajo izvesti v tesnem sodelovanju z Evropsko komisijo in Evropsko centralno banko," je povzel še preostanek današnje razprave.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (798)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Goky
09. 07. 2013 18.30
+1
Če bi se 91 leta zgodilo leto 45 in bi bila Slovenija do tal porušena in ne bi bilo kaj krasti - firm zapira itd...... Bi bili enotni in začeli znova iz nič. Potem bi bilo vs pošteno. Vendar se to ni zgodilo in tako so gospodje lepo pokradli tisto kar je bilo ustvarjeno po 45 letu. Tisto kar je bilo prej pa je bila sama revščina. Razen par mogotcev, ki so že takrat imeli malega človečka za sužnja. Mojim očem ne škodi rdeča niti bela barva. Pogrešam pa pošteno bravo - te pa izgleda, da je ni.
MARK AUREL
09. 07. 2013 17.39
+1
Čufer totalno nsposoben ministr. Samo neoliberalizem ima pri njem glavno vlogo.
Terezinka
09. 07. 2013 14.17
-3
Lepo se imejte in zavedajte se, da razni Matozi, Čeferini, Petki in drugi odvetniki, ki zagovarjajo lopove vseh vrst za svoje delo pri obrambi zmeraj dobijo visoko plačilo. Če ste tudi vi tako visoko plačani za vašo neumno obrambo vas razumem sicer pa naj vam bog razsvetlji pamet
evergrin
09. 07. 2013 13.54
-6
Dejstvo je, da so ti SDS-ovci zelo nizko, človek bi reku "podenj od podnja". Brez njihovih žaljivih govorov v parlamentu in klovnarij, ki jih zganjajo....bi nam bilo mnogo lažje. Tu se res vidi razliko med levo in desno usmerjenimi ljudmi. Ampak tukaj so in delajo zgago. Bolj me skrbi ta medijska podpora, ki jo imajo??? Ja, tako je!! Mnogo novinarjev jih podpira. Še dobro, da so jim zaprli na novo ustanovljeno valilnico bodočih SDS.novinarjev..
Terezinka
09. 07. 2013 14.21
-3
Veš evergin zadeva je po moje taka, da je med SDSovci in njihovimi podporniki ogromno takih, ki jim prav podpora SDSu daje dobro službo in to njim ter njihovim bližnjim. Glede na to, da drugega niso sposobni jim je edina možnost podpora za vsako ceno. Je pa res, da je med njimi tudi nekaj mojih znancev, katere ne razumem pri njihovi vnemi za JJ.
MARK AUREL
09. 07. 2013 17.42
Podporo si sami SDS-ovci ustvarjajo. Če vlada Bratuškove ne bo kaj ukrenila se znajo zgoditi predčasne volitve in potem ni rečeno, da bomo spet dobili Điđija (JJ).
prefarc
09. 07. 2013 17.56
Podporo SDS u daje sama G. Bratušek s svojo ekipo in načinom vodenja...
prašek
09. 07. 2013 13.27
-5
Ko je Bog ustvaril narode, se je odločil vsakemu narodu in človeku podariti dve vrlini. Tako so Švicarji postali natančni in urejeni, Japonci čisti in delovni, Italijani veseli in romanticni, Španci temperamentni in ritmični. Potem je Bog prišel do Slovencev in rekel angelu: Slovenci bodo pametni,  dobri in SDS -ovci! Ko sta z angelom z vsem končala, je angel rekel:" Bog moj, lahko vprašam,  zakaj si dal vsem po dve vrlini, le Slovencem tri? Bog je rekel: Hmm, prav imaš, ampak saj veš, da se darovi Boga ne morejo odvzeti. Slovenci bodo imeli vse, ampak pravzaprav le po dve, ker: Tisti, ki bo dober in SDS -ovec, ne more biti pameten, tisti, ki je pameten in SDS -ovec, ne more biti dober in tisti, ki je dober in pameten, ne more biti SDS -ovec. Taka je Božja volja!
Terezinka
09. 07. 2013 13.32
-5
Prašek, saj ni tako hudo. Slovenci le nismo vsi SDSovci.
prašek
09. 07. 2013 13.33
-5
Vidiš deklica, tu pa bi še jaz rekel ; hvala bogu !!!
Terezinka
09. 07. 2013 14.12
-1
Saj konec koncev niti bog ni kriv, da so ga izrabili Slovenci v boju za oblast moč in denar.
zmago56
09. 07. 2013 13.20
+7
Eni pa so se že veselil, da pomeni prenos terjatev na slabo banko odpis kreditov, kot da bi župnik reku " odpuščeni so ti tvoji grehi, oziroma Zoki odpuščen so ti tvoji pufi ", upam pa da se to pod evropsko taktirko ne bo zgodilo. Pufe naj vrnejo vsi, ki so jih najeli, za podeljevanje pa naj odgovarjajo tisti, ki so jih podeljevali tudi z lastnim premoženjem.
Terezinka
09. 07. 2013 14.13
-3
Vsi, ne le eni. Pri tem bogatenju je RKC in levi ter desni s politiko podkrepljeni tajkuni
pacifik12
09. 07. 2013 13.13
-8
Sej si ti Olli Rehn vse skupaj ustavil. Si že večji klovn od Zokija in Jajota.
An ban pet podgan
09. 07. 2013 12.39
-1
bi rad vidu ja da bi bil Ivan spet mandatar. haha to bi blo pa zanimivo!Ali pa še vsi tisti ,ki še niso bili.Do zdej so vsi rekli ,da nas bodo rešili . hahah beeeeeeeeeeeeeeeeeee
lulabula
09. 07. 2013 12.36
+4
dajmo vsi malo zapeti: e viva komunismo... naj mašinca zagode... na slovenskem smo mi gospodar.... mi iz gospodarstva bomo šli pa z družinami v gozd malo lubje glodat.... ...
prašek
09. 07. 2013 12.41
-4
V razmislek vsem smrkavcem , ki tu pametujejo o TITOIZMU in strahotah socializma.
prašek
09. 07. 2013 12.41
-7
1945 v Sloveniji kot še kje ni bilo NIČ, še sam kmet je imel komaj zase krompir in kakšno shujšano kuro. Mularija presita vedite, da takrat ni bilo : 3/4 države oskrbe z EL, ni bilo telefonov razen par glavnih linij in telefoni z pogonom na ročico kot bi mlel kavo. O traktorjih, avtomobilih in kmetijskih strojih si še 1955 - 60 bolj čital v časopisu kot jih videl pa tudi ne samo tu v Jugoslaviji.
prašek
09. 07. 2013 12.41
-7
Vse to se je s trdim delom Vaši staršev zgradilo, delali so združeno vsi črni-zeleni - rdeči in ustvarili vse kar ste in še imate Vi leni nesposobni preživeti brez dedkov in babic katerim Vaš " Bog Janša " ko je vse zapravil 2004-2008 sedaj jemlje še drobtine.
prašek
09. 07. 2013 12.43
-5
Ja dragi mladiči , požrešni narcisi in lopovski kvazi menadžeri, poštenjaki, ki ste izropali delo svojih staršev, jim sedaj ropate zadnje cente, ne iščite krivce okrog, krivci ste Vi razni povzpetniški Janše, Tuđmani, Miloševiči ITD, vse isti interes, iste želje in isti značiji, Vi ste uničili Slovenijo , Jugoslavijo in poštene delavce lastne starše pognali v bedo . Ubogi požrešni lenuhi in norci. Od gobcanja in propagande RKCja ne boste ob Božji milosti Rodetov in Vatikana , Janše in Petrleta, raznih Omanov in Demšarjev preživeli niti desetletje, kajti pokradli ste vse, delat ne znate in stari, ki vas vzdržujejo bodo pomrli in za njimi Vi , norci brez razuma.
lulabula
09. 07. 2013 12.48
+8
a si ti živa oseba al samo računalniški program ki stresa neumnosti nonstop?namreč če si živa oseba se mi smiliš in bi ti rad pomagal. recimo te zapeljem k zdravniku ali kaj podobnega
vertex
09. 07. 2013 12.53
-6
lulabula,prašek ti je lepo pojasnil kaj se je dogajalo,nič se ni zlagal,tvoj komentar je odsev nemoči,sprejmi resnico in postani boljši človek
prašek
09. 07. 2013 12.53
-7
lulabula ; Kar sam sebi pomagaj in se zapelji k zdravniku ! Med vožnjo pa si lahko (kar se mene tiče) tudi prepevaš Eviva Comunismo, Bandierra rossa , .......
Terezinka
09. 07. 2013 13.22
-1
Nekoč v tistih časih smo si želeli demokracije, več pravic in manj privilegijev partijcem. V letih po 1985 so to tudi počasi a vztrajno dovoljevali. Nikoli, ma res nikoli pa si nismo, vsaj večina sigurno ne, želeli, da bi dobili take spremembe kot smo jih doživeli. Sedaj je več privilegije, več korupcije, več revščine in namesto napredka je vsaki dan napoved le, da bo slabše.
prašek
09. 07. 2013 12.35
-9
Vsi "ljubitelji" Janše pozabljate oziroma sami sebi lažete! Janša je ob predaji oblasti(2008) zatrdil oziroma izjavil(Obstajajo posnetki) da je zapustil državo v dobri kondiciji!Izjavil je da proti krizni ukrepi sploh niso potrebni in na koncu mandata še sprejel zadnji zakon z katerim država Slovenija jamči za izplačilo bančnih depozitov (neomejeno višino). To je bil odgovor Janše na recesijo ki je takrat že zelo pustošila po EU! Celo trdil je (Janša) da se recesija Slovenije sploh ne bo dotaknila in ......???
Terezinka
09. 07. 2013 13.24
-5
Poleg tega je zapustil proračun, ki je bil potrjen šele ob izsiljevanju. Že takrat se je ugotovilo, da ni tako kot je prikazano
dostojevski II
09. 07. 2013 14.21
-2
@prašek Janša se je v letih 2004-2008 obnašal v stilu država, to sem jaz. Janša je Slovenija. TOREJ JE IMEL JANŠA PRAV !! Ko je trdil, da se recesija Slovenije sploh ne bo dotaknila. Kajti Janše se recesija ni dotaknila. Celo več !! Janša je od marca 2013 brez službe, brez plače, brez nadomestila. Pa brez težav odplačuje kredite, ki znašajo 100 kratnik njegove zadnje plače... Za Janšo ni recesije. Za elite ni recesije. Žal pa se je recesija krepko dotaknila Slovenije in njenih prebivalcev. JANŠA SE JE MOTIL !!! Recesija se je krepko dotaknila Slovenije !! JANŠA SE JE MOTIL !!! Janša ni Slovenija !! Janša je elita !!! Ki je imuna na recesijo.
prašek
09. 07. 2013 12.34
-6
Zato, da je javni dolg padel iz 27,3% BDP na 21,9% BDP so se morali rezidenti R Slovenije zapufati za 25.000.000.000 EUR - kar pomeni priliv v proračun okroglih 1.000.000.000 EUR/a samo iz DDV več kot leta 2004. Kar pa še ni bilo dovolj: odhajajoča ekipa Janša-Bajuk je prvi teden oktobra 2008 ovestila prihajajočo ekipo Pahor-Križanič, da jih v bančnem sektorju čaka presenečenje v višini 6.600.000.000 EUR. Ko se vse to sešteje in doda stroške neizvedenih strukturnih sprememb, ki se jih vlada Janeza Janše ni hotela lotiti v času debelih krav (bila je namreč v permanentni volilni kampanji), se ti izračun izide.
Terezinka
09. 07. 2013 13.25
-5
V času debelih krav pa je skupaj s Sindikati skrbel za tajkune in ne za narod. Minimalne plače, ki je osnova za vse ostale dohodke ni popravil niti za 1 EURO
johanca123
09. 07. 2013 12.21
+5
vi vil vi ken - no problem Oli (ti sporoča plagiatorškova)
SDS_je_poden
09. 07. 2013 12.13
-7
Oli.... Evropi se izteka čas.
Terezinka
09. 07. 2013 12.26
-1
In narod je šel na dopust, čakalo ga je delo, ki je bilo sicer slabo plačano a bilo je dovolj za vse položnice in še kaj, ko so otroci končali šolo jih je čakala sicer ne dobro plačano delo, gradili smo šole, bolnišnice in šli smo v bolše čase. Bistveno je to da smo verjeli v boljši jutri
Mb128
09. 07. 2013 11.22
+10
Ja, Sloveniji se čas izteka. Prav tako se izteka čas raznim stricem. A bomo zato plačali žal visoko, previsoko ceno. Brez miselnega preskoka pač ne gre. In ta se zgodi če ne prej takrat ko ima večina ljudi pajčevino v želodcu. Torej smo za vse to kar se nam dogaja krivi predvsem sami. Poglejte samo koga poskušajo nastaviti za šefa luke Koper. In mi to mirno sprejmemo?! Ja, mnogi na takšna vprašanja odgovorijo z salamonskim odgovorom da mi, navadni ljudje tukaj ne moremo čisto nič. Ja, zakaj pa potem nonstop vpijemo da nas kradejo, kje je tu smisel?! Malo humorja, črnega humorja. Pred kratkim sem ugotovil zakaj je Mura postala Aha Mura. Aha, še en lopov!
El Koronito
09. 07. 2013 11.18
+12
Slovenija je težavah zaradi dveh razlogov: 1. Tajkuni, bankirji in njihovi kolaboranti so načrtno ropali SLO vse od l. 1991. Po nekaterih ocenah je vrednost nakradenega okoli 20 milijard. 2. V obdobju od l. 1991 se je število prejemnikov proračunskih sredstev enormno povečalo. Nepotrebni uradi, direktorati, pretirano število občin, medresorskih služb ipd., so postali zatočišče armade nepotrebnih uradnikov, ki so delo dobili po strankarski, družinski ali prijateljski liniji. Danes so to največji porabniki proračunskih sredstev. Številke porabljene za njihovo vzdrževanje gredo v milijarde... Torej niso problem socialni transferji, gasilci, policisti ali učitelji temveč gola.zen, ki se je globoko zažrla v delavske žulje. Rešitev je zelo enostavna. 1. Temeljit in neusmiljen pregon akterjev krize, zaseg premoženja po vseh družinskih linijah (katerega izvor se ne da dokazati). S tem premoženjem in predpisanimi kaznimi, naj se rešujejo slabe terjatve. 2. Temeljita reorganizacija prejemnikov proračunskih sredstev. Vse, ki niso bistveno potrebni za delovanje sistema je potrebno odpustiti (cca. 40% - tu mislim predvsem na nepotrebne birokrate, svetovalce ipd.) in v času krize, vsem zmanjšati dohodke na vrednost minimalne plače, da bodo lažje razumeli stisko delavcev v gospodarstvu. Nedopustno je, da direktorji zavodov ipd. prejemajo 15.000€ plače. ZANIMIVO JE, DA BI VLADA SAMO VIŠALA DAVKE IN NABIJALA CENE, SAMI PA UŽIVAJO, KOT DA ZA NJIH KRIZE NI!!! S privarčevanimi sredstvi bi bilo potrebno takoj zagnati gospodarstvo in povečati samooskrbo s hrano.
El Koronito
09. 07. 2013 11.23
-1
Ejga ... admin, kwa je s temi odstavki ????
Terezinka
09. 07. 2013 12.14
-2
Tudi floskule o tem kako bomo zagnali gospodarstvo in naredili samooskrbo so malo privlečene. Gospodarstvo se bo moralo zagnati samo in sicer tako, da se iz njega umaknejo vsi politični dolžniki, da se onemogoči korupcija in dopusti bankam, da z lastno odgovornostjo podprejo neko podjetje s planom, ki bo prinesel dohodek in možnost vračila kredita. Samooskrba pa ni v tem, da postanejo kmetje preprodajalci. Tudi subvencije bi morali dobiti na količino ali vrednost regularno prodanih izdelkov in ne na zorano njivo, pokošen travnik, zasajen vigrad ali sadovnjak. Proizvod bi moral biti mera subvencije. vsi tisti, ki pa imajo zemljo in jo ne obdelujejo ali dajejo v obdelavo drugim naj se više obdavčijo.
santamaura
09. 07. 2013 11.13
-3
Kaj pa moremo, če so nam pa dali premajhen korenček in tako veliko palico
SLObunkeljn
09. 07. 2013 11.15
+1
Palice nima EU ampak mi državljani na volitvah, pa je očitno ne znamo izkorisiti! ;)
Adolph
09. 07. 2013 11.11
-1
Doma gori hisA;IN NASI POLITICARJI SI VZAMEJO SEST TEDENSKI POLETNI DOPUST.......... Sev idi koliko verjamejo v njihove zeparske trike, z katerimi poskusajo ze leta varati europske gospodarstvenike . .. . .
Yokte
09. 07. 2013 10.57
-1
PREDLOG ZA 100% IZKORENINJENJE KORUPCIJE V SLOVENIJI !!! PARLAMENT NAJ UZAKONI OZ. LEGALIZIRA VSE VRSTE IN OBLIKE KORUPCIJE,,, KRAJ ,,, GOLJUFIJ... PO USTAVI SR SLO, TO JE 9 ČL. SMO VSI ENAKOPRAVNI ....
hillya
09. 07. 2013 11.14
+5
Ampak prej morajo lopovi vrniti, kar so pokradli potem pa se gremo enakopravno "v boj", kdo bo več nakradel v takem razmerju, kot je sedaj pa ne moreš iti. Kako? Oni te bo nažigal z orožjem, ti pa njega s fračo. Pa kaj ti je?
mbslo
09. 07. 2013 10.28
+8
Samo tajkuni nas lahko rešijo če vrnejo vse, kar so nakradli.
vertex
09. 07. 2013 10.32
+1
Terezinka
09. 07. 2013 10.51
-1
Na koncu bo šlo tako hitro kot je prišlo pri vseh tajkunih. Problem pa je, da zaradi njihovega početja ni firm, ni delovnih mest in je ostal kredit državi in nam kot davkoplačevalcem
hillya
09. 07. 2013 11.05
+5
Tebi ni nič hudega sicer ne bi brusil takole jezika.
Terezinka
09. 07. 2013 12.14
-2
Tinta, ni mi hudo, ne živim pa od brušenja jezika po forumu kot ti
noble
09. 07. 2013 10.19
+20
Kakšna prihodnost čaka državo, ki več zapravi kot zasluži, v kateri vlada korupcija, predimenzionirani in neučinkoviti JS, dvojna merila glede plačevanja davkov ??? EU ni kriva za to, samo nastavlja nam ogledalo in pripravlja palico !!!
Terezinka
09. 07. 2013 10.54
+0
Ko si bodo vsi priznali svoje napake in jih bodo začeli popravljati bomo šele na poti rešitve. Dokler pa si ne odpremo oči in si priznamo, da lopovi niso beli, rdeči, črni ampak samo lopovi nam ni rešitve. demostrirati v znak podpore dvomljivim osebnostim ne pelje v razvoj in rešitev situacije. Lopovščina, korupcija in sploh nezakonitost ni dovoljena nikomur niti osvoboditeljem in vodjem politike
SLObunkeljn
09. 07. 2013 11.13
+2
A nam kaj pomaga, če nam EU nastavlja ogledalo? Državljani itak vemo kako je stanje, pa še kar naprej na volitvah volimo iste rdeče, bele i črne face in stranke. Zakaj bi se pa pol politiki sekirali?