Slovenija

'Filmarji ostali nagi in bosi'

Ljubljana, 26. 09. 2007 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Društvu slovenskih filmskih ustvarjalcev menijo, da država sistematično onemogoča civilno družbo.

Zaradi vseh zapletov je društvo po mnenju Koršiča finančno in kadrovsko onesposobljeno.
Zaradi vseh zapletov je društvo po mnenju Koršiča finančno in kadrovsko onesposobljeno. FOTO: POP TV

V ponedeljek zjutraj je Elektro Ljubljana zaradi neplačanih računov odklopila elektriko Društvu slovenskih filmskih ustvarjalcev (DSFU). Pred nekaj tedni je Simobil enako storil z društvenimi mobilnimi telefoni.

Predsednik izvršnega odbora DSFU Igor Koršič v današnjem sporočilu za javnost dogodke razlaga kot posledico "sistematičnega državnega onemogočanja civilne družbe, preventivnega maščevanja oblastniških državnih birokratov nad strokovno organizacijo, ki jih kritizira". Igor Koršič je za 24ur.com dejal : "Ministrstvo za kulturo se dobro zaveda našega položaja, prosili smo jih za pomoč, vendar so jo demonstrativno zavrnili. Filmski sklad je dolžan financirati naše dejavnosti.“ Po mnenju Koršiča bi v normalni družbi država in ministrstvo društvom v stiski skušalo pomagati. Zaradi vseh zapletov je društvo po mnenju Koršila finančno in kadrovsko onesposobljeno.

Tajnica društva ni bila plačana že od januarja. Tekoči račun DSFU je bil ves ta čas blokiran, ker so letos dospele terjatve državnega pravobranilstva RS za sodne stroške, saj je društvo po dolgih letih izgubil pravdo za podržavljeni Viba filma, ki so ga nekoč filmski delavci kupili. Državno pravobranilstvo RS je sicer začasno odložilo odplačevanje dolga, tako da je poslovni račun DSFU trenutno deblokiran.


DSFU brez denarja

Novi v.d. direktorja in direktor direktorata za AV medije Igor Prodnik je vsa taka izplačila ter izplačila za druge pogodbene obveznosti zaustavil. Ob tem Koršič opozarja, da DSFU čez dva tedna podeljuje Badjurovo nagrado, a je v podobnem položaju kot producenti, ki morajo poravnavati svoje pogodbene obveznosti v režimu popolne negotovosti. Koršič je še poudaril, da sklad zaradi neizpolnjevanja obveznosti čaka kar nekaj tožb.

DSFU je brez denarja zaradi večih razlogov. Koršič je še za 24ur.com poudaril, da filmski sklad društvu ni plačal dveh pogodbenih obveznosti za akcije, ki jih so jih v društvu izvedli že leta 2006. Sklad tako dolguje društvu okoli 6000 evrov. Poleg tega pa so po mnenju Koršiča birokrati pod prejšnjo ministrico prenesli zakonsko obveznost plačila za delovanje društva, ki deluje v javnem interesu, na sklad. Le-ta pa delovanja društva noče plačevati.

Društvo se je skušalo financirati z izvajanjem akcij, podeljevanjem nagrad in priznanj, pedagoške dejavnosti, scenarističnih delavnic in podobnim, vendar sklad pogodbenih obveznosti iz podpisanih pogodb za akcije ne bi plačal. Kljub popolni dokumentaciji niso izpolnili obljube, da bodo dolg poravnali.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
26. 09. 2007 20.41
Gojc je car, skrajni čas je, da tam doli vzpostavi Schengen!! Tako pametni ljudje, kot je on in npr. Javnik, ne bodo nikoli v politiki, so preveč pametni!!! Tom je pač za razne Ruparje, Jerovške in podobne politike. Naj začnejo snemati dokumentarce o trpljenju Janeza Janše in dr. Pučnika, epopejo našega boja proti JLA in igrane filme o domobrancih in njihovi kalvariji /a la Schinlerjev seznam/, pa bodo dobili poleg elktrike in plačanih mobilnih komunikacij tudi paro in še kaj!! Temačni jim po zrihtal še elektriko!!! Scenarij bo napisala npr. Alenka Puhar, ta večno zatirana in že 50 let pišoča novinarka!
123_Zoke_vec_ni
26. 09. 2007 17.10
Še en parazit prisesan na državni sisak. Bravo Simoniti, na cesto z njimi! Pa kako bombastičen naslov!! Pravilneje bi se glasil: "FILMARJI OSTALI BREZ ĐABE ELEKTRIKE IN MOBILNIH TELEFONOV".
hinko.murovec@siol.net
26. 09. 2007 15.25
Smo pač dal denar raje za kopanje po gmajnah, za tisto je vedno, kultura je v Sloveniji itak persona non grata . Ko bomo toliko napredovali, da bo kak naš vladni predstavnik zopet vedel o čem je govora, ko bo na vrsti kultura bo pa bolje. V tem trenutku se o tem ni s kom pogovarjat, je vladi nepoznano področje. LP
LLLoLLLL
26. 09. 2007 15.04
Kritika, kaj te bomo danes še z umetnostjo pa kulturo, če pa vse ka je treba zvezmo od poptv : )
muvimen
26. 09. 2007 15.00
Dokler bo cela Slovenija norela za nadaljevankami kot je "naša mala klinika" je pač res vseeno kakšne filme snemamo.
kritika@email.si
26. 09. 2007 14.55
In še to lakoon, če se že gremo tega da uničujemo državne parazite, začnimo pri državnih uradnikih, ki jih je že toliko, da se sploh ne ve kaj kdo dela. uničevanje državnih parazitov se NE začenja pri umetnosti! mimogrede pa izkoriščam priložnost, da pohvalim nekatere slovenske igralce kot sta GOJC IN JAVŠNIK za njuno široko obzorje in pogum v oddaji Piramida!!! Če bi bili naši politiki tako bistri in pošteni kot sta onadva, bi bila Slovenija veliko boljša!
kritika@email.si
26. 09. 2007 14.51
generalpostmail, ti še najbrž nisi slišal za umetnost, ne? država mora poskrbeti za film kot umetnost! strinjam pa se, da nekateri slovenski filmi niso vredni počenega groša ampak to ni krivda države ampak tistih, ki omogočijo vsakomur, da snema filme na račun države. na določenih nivojih se pač mora delati selekcija, da lahko pravi umetniki, ki imajo nekaj talenta delajo svobodno. ostali naj si pač poiščejo drug poklic.
Tonček Balonček
26. 09. 2007 14.41
A kdo te filme sploh pogreša? Bergmanovi filmi so bili npr. zelo poceni, ena soba in par kamermanov ter ostali dobri /režiser, svenarij, igralci..../ Naši bi snemali za 5 mio EUR ali še več, sicer "se ne morejo izrazit"i!
laokoon@volja.net
26. 09. 2007 14.08
Pa kaj si mislijo! Da bojo zastonj telefoniral in si lavfali klimo? Če nimajo denarja, naj društvo razpustijo in bo en parazit na državnih jaslih manj.
generalpostmail@hotmail.com
26. 09. 2007 13.50
Vsi ti direktorji, direktorji direktoratov, predsedniki društev, skladi in ne vem kaj še vse, ne nardijo pa ENGA filma ne na leto!! Enga ne! Pa zakaj pričakujejo, da jih mora država financirat da proizvajajo svoj bullshit? Nardijo naj film, ki se ga da prodat ne pa da serejo z nekimi umetniškimi skropocali, ki jih noben ne gleda! Čista zguba so, jaz bi jih ukino, z filmi pa naj se ukvarjajo gospodarske družbe.
Tonček Balonček
26. 09. 2007 13.08
A je do zdaj temu društvu elektriko in telefone (mobilne) plačevala država ali kaj? Po izkušnje naj se obrnejo na uradnega pisatelja R Slovenije, tajnika Slovenske matice, ki je kljub opustitvi osnovnih dolžnosti in delovnih obveznosti od ministra mimo vseh pravil za svojo založbo prejel dobrih 1000.=== EUR, pod krinko interventnih sredstrev, verjetno kot boj proti malomarnostri in šlampariji, ki ne sme ogrožati slovenske kulture. Tajnik seveda ni odstopil, odstavili so ga pa še manj!!!!!