Slovenija

'Ma kakšna cenzura neki, lepo vas prosim!'

Ljubljana, 19. 03. 2012 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ni.J./STA/M.M.
Komentarji
475

TV Slovenija se je odločila, da ponovitve Viktorjev 2011 ne bo, v spletnem arhivu pa bo po referendumu. Generalni direktor RTV Filli meni, da ne gre za cenzuro, temveč za reguliranje referendumske kampanje. Novinarji RTV Slovenija pa ravnanje vodstva ostro obsojajo.

Novinarji RTV Slovenija ravnanje vodstva v zvezi s sobotno podelitvijo viktorjev za najvidnejše slovenske medijske dosežke ostro obsojajo. Ob tem želijo opozoriti, da ne presojajo vsebine podelitve nagrad, nedopustno pa se jim zdi, da to počne poslovno vodstvo RTV Slovenija in da tega ne dovoli javnosti, ki za to celo plačuje RTV prispevek.

Sporočila, ki jih slovenski javnosti pošilja vodstvo RTV Slovenija, so po njihovem prepričanju zaskrbljujoča. Vodstvo z njimi sporoča, da "programski del hiše prireditev, ki jih prenaša, nima pod osnovnim nadzorom. Sporoča, da svoje odločitve prilagaja dnevnemu družbenopolitičnemu vzdušju. Sporoča, da je (samo)cenzura še vedno del slovenskih medijev," sta v sporočilu za javnost zapisala aktiv novinarjev Radia Slovenija in aktiv novinarjev Informativnega programa Televizije Slovenija.

Številni podeljevalci, tudi Slon in Sadež, so minute na odru izrabili za promocijo družinskega zakonika.
Številni podeljevalci, tudi Slon in Sadež, so minute na odru izrabili za promocijo družinskega zakonika. FOTO: Miro Majcen

Z RTV Slovenija so se namreč na letošnjo podelitev viktorjev v nedeljo odzvali s sporočilom, da je bila prireditev, ki jo je Televizija Slovenija le prenašala, organizirala pa revija Stop, neprimerno izrabljena za politično opredeljevanje in agitacijo ter da je šlo za nedopustno zlorabo živega prenosa prireditve.

Kot so še pojasnili danes, spada izražanje stališč do referendumskega vprašanja v politično propagando, skladno z zakonom o RTV Slovenija pa je v njihovih programih politična propaganda prepovedana.

Politična propaganda je dovoljena v času volilne kampanje, ki pa mora potekati skladno s sprejetimi pravili za izrabo programskega časa, pojasnjujejo. Dodajajo, da od 11. marca veljajo pravila za predstavitve mnenj o vprašanju zakonodajnega referenduma o družinskem zakoniku in da je v teh natančno določeno, kje in kako sme potekati predstavitev mnenj. Zaradi neupoštevanja pravil se je vodstvo nacionalne televizije odločilo, da s programa umakne Viktorje 2011. Ponovitve prireditve tako ne bo, v spletnem arhivu pa bo dostopna šele, ko bo referendum mimo.

Viktorja
Viktorja FOTO: Blaž Garbajs

Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli se je odzval na Twitterju, kjer je zapisal, da nacionalka nima nič s scenarijem in še enkrat poudaril, da oni prireditev le prenašajo. "Zadovoljstvo ob prejetju mnogih viktorjev je zameglila nedopustna zloraba nacionalke oz. živega prenosa neke prireditve, mimo scenarija," je zapisal. Dodal je še, da je satira satira, objavljena in veljavna pravila TV Slovenija v času predreferendumske in predvolilne kampanje pa so nekaj drugega. "Ma kakšna cenzura neki, lepo vas prosim! Posnetek bo počakal do izteka referendumske kampanje, ki je na nacionalki regulirana. To je vse!" je še poudaril.

Kaj porečejo v reviji Stop?

Na RTV Slovenija zatrjujejo, da prireditev ni potekala skladno s scenarijem, ki so ga prejeli v vpogled. Glavni in odgovorni urednik revije Stop, ki je prireditev organizirala, Martin Senica je povedal, da so nastopajoči pripravili osnovo, ki je bila v veliki meri predstavljena vodstvu RTV Slovenija.

Kot je pojasnil Senica, je koncept podelitve viktorjev za najvidnejše slovenske medijske dosežke, ki so si ga letos zamislili avtorji, nastajal s skupnimi močmi vseh nastopajočih. Vsak izmed njih je pripravil osnovo, ki je bila v veliki meri tudi predstavljena vodstvu RTV Slovenija, sami nastopajoči pa so na svojih točkah še gradili in delali do konca, "lahko bi rekli skoraj do nastopa na odru". Temu je po besedah Senice botrovala tudi stiska s časom, ki je bil na voljo za pripravo in izvedbo same prireditve.

Posameznik za vodenje so bili izbrani na podlagi njihove uspešne zgodovine ustvarjanja humornih predstav in nastopov. Vsak izmed njih je imel dokaj proste roke, da nastopi v svojem prepoznavnem stilu, je pojasnil Senica in dodal: "Satiriki skušajo ujeti duh časa, ki ga živimo, in ga predstaviti čim bolj duhovito. Včasih jim uspe bolj, včasih manj. Da je bila večina prispevkov satiričnih, je kriv torej čas, ki ga živimo. Poudarjam, osnovni namen oddaje je bil – zabavati, špikati in ne žaliti."

Kaj kaže anketa?

Da je bila prireditev neprimerna, so že med samim prenosom zapisali številni uporabniki Twitterja. Sicer pa glede na rezultate ankete, ki je bila objavljena na 24ur.com, kaže, da 3730 oz. 42 odstotkov bralcev meni, da je bila prireditev neprimerna. 3614 oz. 41 odstotkov jih meni, da ni bila sporna, medtem ko je 1522 oz. 17 odstotkov gledalcev odgovorilo, da jih zadeva ne zanima.

Oglasila se je tudi NSi

Viktorji 2011 so se zdeli neprimerni tudi stranki Nova Slovenija (NSi). Kot so zapisali na spletni strani, je bila prireditev v nasprotju z referendumskimi pravili in napad na drugače misleče ter nasprotnike družinskega zakonika. "Oddaja je presegla satiro in prešla v podlo politično propagando, pri čemer je žal sodelovala tudi javna Televizija Slovenija. Zaradi neprimernih vsebin na nacionalni televiziji v času, ko jo gledajo tudi otroci, mora urednik razvedrilnega programa Vanja Vardjan prevzeti odgovornost," so bili kritični v NSi. Dodali so še, da so viktorji izgubili svojo vrednost.

PS: Posegajo v pravice gledalk in gledalcev

Na dogajanje okrog letošnje podelitve viktorjev so se odzvali tudi v Pozitivni Sloveniji. Kot je zapisal poslanec Roman Jakič, sta odločitev poslovnega vodstva RTV Slovenija in nedopustno komentiranje vsebine prireditve vredna obsojanja in protesta. S samovoljno cenzuro namreč javni zavod posega v pravice gledalk in gledalcev, ki so kot plačniki RTV prispevka edini, ki lahko ocenjujejo ponujeni televizijski program.

Ob tem je izrazil veselje nad ostrim odzivom in jasnim ne, ki so ga "samocenzuri" izrekli novinarji RTV ter s tem pokazali pokončno držo in pripadnost profesionalizmu ter novinarski etiki. 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (475)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Entapametn
22. 03. 2012 14.29
+1
Kako zanimivo! Na podlagi dogajanja na Viktorjih in predvsem odzivu RTV SLO sem se odločil, da grem na referendum in glasujem ZA. Pa sem pred tem ignoriral vse skupaj. Tudi Kobalov ZA na majici me ni prepričal, bil je pač hec... Torej, v mojem primeru je RTV SLO najboljša reklama za mojo udeležbo in moj \"ZA\"!
TRUMPP
20. 03. 2012 19.10
+1
Brez veze se grem s toplo vodo umit.
Veseljak20
20. 03. 2012 12.22
+1
RTV je edina, ki je neopredeljena zato so tudi prepovedali ponovitev vsebin, za razliko od 24 ur in a-kanal (ki je tako ali tako ista medijska hiša) ki zelo subjektivno izražajo mnenja in definitivno niso neopredeljeni!
jacman raka
20. 03. 2012 08.46
+1
Jaz pa pravim vsaka čast voditeljem, da so imeli jajca povedat kar je res. Vodstvo rtv-ja naj pa požene jajca, saj pogrešam čase ko so predvajali TV-poper :D
Trglav
20. 03. 2012 08.42
Tile Janezovi so bili vedno Kalimaroti in to so tudi ostali! Že kot otroke so nas učili, da je najboljša obramba pred "nagajanjem" drugih otrok, da jih enostavno ignoriraš ali pa še bolje, da odpraviš razlog za nagajanje... Janezka so to pozabili naučiti, očitno pa ni smel gledati niti Kalimerota. Sedaj pa imamo!
Googlebot
20. 03. 2012 08.22
+1
ja tako javno izražat svoje mnenje je pač logično saj je gejevski lobi zelo močen ravno v tv industriji! Kar pa se same podelitve tiče pa še nisem nikdar gledal saj so slovenski "estradniki" čisto mimo!
Tonček Balonček
19. 03. 2012 23.49
+14
Ta teden so v RKC ukinili maše, da ne bi vplivali na volilce!
jacman raka
20. 03. 2012 08.34
vemo
19. 03. 2012 23.30
+5
prvič po dolgem času so novinarji RTV slo naredili nekaj kar jim je v čast . nerazumljivo pa je dejanje vodstva saj se z njim sami politično opredeljujejo in z svojimi dejanji agitirajo za določene cilje ki jih neprimerno sodijo drugim ki so v tej prireditvi pokazali da jim ni vseeno do svoje domovine in da nebodo potisnili glave v r.....sedanji vladi ampak bodo ostali svobodni duhovi ki povedo kar mislijo ne kar drugim ugaja
delboske
19. 03. 2012 22.22
+3
Ne želim več plačevati RTV naročnine. Upam, da mi vlada to omogoči. Z veseljem dam ta denar radiju A1.
bljak janša
19. 03. 2012 22.56
+4
električni števec daj pisat na dojenčka v družini . me res zanima kdo je pol dolžan plačevat televizijsko naročnino
novaroza
20. 03. 2012 08.45
lahko tudi TV vržeš ven, pa je življenje veliko lažje. a
novaroza
20. 03. 2012 08.47
admin a si zmešan, kje je drug del komentarja? Kmalu bom poleg TV-ja, radia še tole kišto vrgla ven, pa me sploh ne bo za nič več glava bolela.
Saloreich
19. 03. 2012 21.32
-5
Levaki kar cvilite in lajajte po teh vaših bolanih prireditvah!! Da bi predložili originalni TV scenarij pa ne, samo z goljufijo je šlo, tipično!
antraks
19. 03. 2012 22.54
+7
belouškarski prevarant govori o goljufiji? Goljufivci so na ablasti!
novaroza
20. 03. 2012 08.48
+1
a še nisi slišal za improvizacijo stend-up komikov. Daj, malo dodatne izobrazbe ti ne bi škodilo
bajojoba
19. 03. 2012 21.01
+5
Hočeš nočeš to bodo najbolj gledani viktorji v zgodovini. Nikoli si jih nisem hotel pogledati. Sedaj pa jih prav nestrpno pričakujem. Verjamem pa, da me bo šokiralo kot knjiga "catcher in the rye" tj nič.
xlady
19. 03. 2012 23.17
+1
pobrskaj mal po netu, pa boš našel videe, sej veš kje se jih najde :))
pika61
19. 03. 2012 20.58
+13
kaj se luda mila glasi kolko dedov je že ona mela zdaj pa mlati prazno slamo o družinskih vrednotah
kiss-my-ass.
19. 03. 2012 21.09
-5
bljak janša
19. 03. 2012 22.57
+2
bljak janša
19. 03. 2012 23.04
+3
mila je kot karta za karte pa se ve kake so karta je k......a
Danger_Mouse
19. 03. 2012 20.49
-3
Dol mi visi, kaj se bo v nedeljo zgodilo z DZAK, ker po pravici povedano nimam pojma, kdo ima prav in kdo nabija v prazno. Niti stroka se ne more zediniti. Vsakmemu gre pravica, da živi v skupnosti, v kakršni želi živeti. Če je lahko Baričević živel v skupnosti s Atosom, Atlasom in Joy, lahko tudi lizike živijo z lizikami in topli s toplimi. Zadeva, ki se mi zdi malo kočljiva in katero naj bi DZAK spuščal skozi stranska vrata je množično umetno oplajevanje lizik - to se mi ne zdi najbolj higiensko. Ampak kakor rečeno, tisto, kar se lahko prebral in slišal, me ni prepričalo ne v eno, ne v drugo smer. Zato bom v nedeljo ostal doma in odločitev prepustil tistim, ki se na vse spoznajo oz. se na vse namesto njih spozna njihova stranka, strici, tete, dediji... Vem pa nekaj in to je DA MI KOBAL Z MOJIM DENARJEM NIMA PRAVICE SRATI PO GLAVI in ko se bo naslednjič zgodilo nekaj podobnega se bo RTV obrisala pod nosom za RTV prispevek, potem pa naj gospoda lepo rubijo vsako položnico posebej in bomo videli kdo se bo prej naveličal...
bljak janša
19. 03. 2012 22.59
+2
rtv ni dala nič denarja, celo služila je s tem. vse je plačala revija STOP, tak da še dalje serji v svoje gate in si jih pol daj na glavo pa dva svinčnika v nos.
WikiX
19. 03. 2012 20.42
+3
Nacionalka je orodje režimske propagande, njihova poglavitna naloga je usmerjati javno mnenje za interese fašistične oligarhije, na dosmrtni oblasti. Nihče ne pride zraven, če tega ne razume, Fili je pač direktor. Zanimovo se mi zdi tudi, kao smo po osamosvojitvi pričakovali boljšo televizijo in več televizijskih postaj, s filmi, glasbo in drugo zabavno vsebino, namesto tega so nam odgovorili z več kanali istega in zakonom o obveznem plačevanju RTV naročnine oziroma režimskega propagandnega stroja, zaračunavajo in tožijo celo tiste, ki so jim zaradi neprilagojenosti že zdavnaj izklopili elektriko.
kiss-my-ass.
19. 03. 2012 20.49
+1
WikiX
19. 03. 2012 22.00
+1
Ti kar poljubljaj riti, mene ne mešaj zraven, ne grem se vaše rdeče bele šahovnice, trdim le, da smo z osamosvojitvijo pričakovali prave komercialne medije, zasebne nacionalne in lokalne televizije, ne pa le več propagandnih kanalov državne in fašistični oligarhiji podrejene občinske.
kiss-my-ass.
19. 03. 2012 20.39
+5
Desnosučni bi popljuvali epsko pripoved Jonasa.... problem je v tem, da poduk te epske pripovedi še niso razumeli. Odziv na Jonasa pričakujem v naslednjem mesecu.
Danger_Mouse
19. 03. 2012 20.38
-7
Murgelskim pionirčkom je vse dovoljeno. Če bi Janša naredil kaj podobnega, bi DNS ponovno podpisoval peticijo in jo pošiljal po celem svetu - od Belorusije do Severne Koreje.
antraks
19. 03. 2012 22.57
+3
Ataaufbix
19. 03. 2012 20.37
+5
Kaj čmo, imamo pač janšavizijo! Janša še ni slišal za svobodo govora, tega priznava le cerkvi.
karmenp
19. 03. 2012 21.48
+2
prosim lepo, dajte razumet, da večinoma istospolnih so vplivni ljudje, nekateri tudi prekriti z idilično družinico in prikritimi srečanji s kolegi v dvoje....:-), ja lobij je moča, a ni teh posebnežev največ v ....a saj ne bom, potem pa je Janša vsega kriv, torej res potrebujemo babana republiko, glede zakonika pa to, od takrat ko se je začel človek vtikat v naravo gre vse v maloro, pa če to levi priznajo ali ne, tovariši se vidi, samo ste pozabili, da otrok pa ni nihče vprašal, samo za pravice odraslih se gre, no pa smo moralni a ne.
kiss-my-ass.
19. 03. 2012 20.32
+7
Zakaj pa moram jaz cerkvene oddaje spremljati na RTV Slovenija??? Pa se mi zdijo ravno tako sporne iz stališča etike in estetike ter vzgoje.
MihaMo?nik
19. 03. 2012 20.29
-2
Najbolj me je razočaral Kobal, saj sem mislil, da je nad temi temami in dejanji ...
kiss-my-ass.
19. 03. 2012 20.33
+2
botjabotja
19. 03. 2012 20.36
+2
Danger_Mouse
19. 03. 2012 20.40
-3
Kobal je šele pravi zagamanc, ampak v drugem smislu...
TiMe25
19. 03. 2012 20.16
+2
POP TV je na levici in podpira zakonik ...... stopite korak nazaj pa boste videli. Samo zgodbico iz cicibana še naj gor dajo, pa imajo naslednje leto 2x viktorja ...sramota.
kiss-my-ass.
19. 03. 2012 20.31
+2
Širi klerikalne ideje tam kjer jim je mesto : V cerkvi!