Slovenija

Filharmoniki napovedali stavko - bo koncert 1. januarja res odpadel?

Ljubljana, 14. 12. 2016 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski filharmoniki bodo 1. januarja, kot kaže, stavkali. Svojo odločitev bodo podrobneje pojasnili na četrtkovi tiskovni konferenci. Če bodo z namero šli do konca, bo njihov tradicionalni koncert 1. januarja - odpadel. ZSSS stavko in zaposlene podpira.

Zaposleni v orkestru Slovenske filharmonije (SF) so danes tudi uradno sporočili, da bodo 1. januarja stavkali. O tem so obvestili direktorja SF Damjana Damjanoviča, predsednika sveta SF Otmarja Zorna, vlado in ministrstvo za kulturo ter sindikata Sviz in Glosa. Svojo odločitev in zahteve bodo podrobneje pojasnili na četrtkovi novinarski konferenci.

Po opozorilni stavki, ki so jo izvedli prejšnji ponedeljek v času večerne vaje, nameravajo v četrtek javnost seznaniti z rezultati novega opredeljevanja zaposlenih o zaostritvi stavke. Ob vnovičnem glasovanju pred tednom dni je po trditvah stavkovnega odbora podpora stavki narasla.

Kot so zapisali v vabilu na novinarsko konferenco, bodo pojasnili, zakaj so se odločili za stavko 1. januarja, ko imajo na sporedu novoletni koncert. Natančneje bodo predstavili stavkovne zahteve in se "odzvali tudi na številne neresnične izjave s strani ostalih vpletenih v problematiko, ki so se te dni pojavljale v medijih oziroma javnosti".

Filharmoniki zahtevajo ureditev delovnih razmer, novoletni koncert je pod vprašajem.
Filharmoniki zahtevajo ureditev delovnih razmer, novoletni koncert je pod vprašajem. FOTO:

Glasbeniki napovedujejo, da bodo stavkali v Cankarjevem domu v času generalke in tam predvidenega koncerta. Med stavko bodo izvajali protestne aktivnosti, je zapisal stavkovni odbor, ki ga vodi predsednica Marina Kopše.

Orkestraši zahtevajo odstop direktorja Damjanoviča in štirih članov sveta SF, ki jih je na to funkcijo imenovala vlada, ter prekinitev sodelovanja z dirigentom Urošem Lajovicem, vse "zaradi nepravilnega ravnanja, ki je v škodo ekonomsko-socialnemu položaju zaposlenih".

Zahtevajo tudi "ugodno rešitev vseh aktualnih postopkov razporejanja zaposlenih na delovna mesta priznanih ustvarjalcev, kjer so zaposleni pogoje izpolnili, takojšnjo dokončno opredelitev do kriterijev ter ažurno izvajanje teh postopkov".

Filharmoniki pričakujejo spremembe ustanovitvenega akta, ki bo ločil funkcijo poslovodenja in umetniškega vodenja zavoda, ter večjo zastopanost zaposlenih v svetu.

V peti točki pa zahtevajo "takojšnjo zagotovitev spoštljivega delovnega okolja, zakonitosti, transparentnosti in strokovnosti poslovodenja ter upravljanja SF, kar bo zagotavljalo uresničevanje ekonomskih in socialnih pravic delavcev in možnost uveljavljanja takih interesov iz dela".

Odstop direktorja med drugim zahtevajo zaradi blatenja in neresnic v medijih, sistematičnih nezakonitih groženj z odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, šikaniranja in groženj predstavnikom zaposlenih, diskriminacije zaposlenih, netransparentnosti in nezakonitosti vodenja postopkov zasedanja delovnih mest priznanih ustvarjalcev ter zaposlovanja za določen čas v nasprotju s predpisi. Če Damjanovič ne odstopi, predlagajo, da ga iz istih razlogov razreši minister za kulturo.

V zahtevi po odstopu članov sveta zavoda so med drugim navedli onemogočanje sodelovanja predstavnikom sindikatov na sejah, ignoriranje predstavnika zaposlenih v njem ter nezakonito ravnanje v postopku pritožb v zvezi z zasedanjem delovnih mest priznanih ustvarjalcev kljub opozorilu na nepravilnosti. Iz teh razlogov naj jih vlada povabi k odstopu oziroma razreši, so zapisali v obrazložitvi zahteve.

Pri dirigentu Lajovicu pa se jim zdi nesprejemljiv "izjemen cinizem, sarkazem, podcenjevanje in poniževanje" na vajah orkestra, obračunavanje s posamezniki, pa tudi "siceršnji neprimeren nivo komunikacije". Njegov mandat je sicer po besedah Marine Kopše vezan na mandat direktorja Damjanoviča.

ZSSS stavko filharmonikov podpira

Na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) stavko podpirajo. Kot so dejali, so bili v tem času priča javnemu žaljenju v ustanovi zaposlenih glasbenic in glasbenikov, ignoriranju konstruktivnih predlogov zaposlenih za ureditev razmer in konfliktom, ki zgolj potrjujejo pričevanja zaposlenih i nemogočih razmerah dela v SF. 

Zaposleni so svoje nestrinjanje z načinom vodenja SF in predvsem odnosom vodstva do zaposlenih že večkrat argumentirano predstavili, pravijo na ZSSS in dodajajo, da so zaščito svojih pravic iskali tudi z opozorilno stavko 5. decembra. 

Zveza sindikatov izraža polno podporo zaposlenim v SF in vsem njihovim prizadevanjim za zagotovitev spoštljivega ter varnega delovnega okolja. Podpirajo vse stavkovne zahteve, so dejali.  Prav tako so pozvali pristojne v vladi, da zagotovijo nujen dialog in poskrbijo za ureditev razmer v Slovenski filharmoniji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NiVseRes
14. 12. 2016 18.16
+3
Te naj ka štrajkajo....namesto violine raje zagajte drva
CIGU MIGU
14. 12. 2016 18.09
+2
1 januarja nekateri še sploh ne vemo kje smo--srečno staro še bolj pa novo leto
Mich Diam
14. 12. 2016 17.58
+6
Ta stavka bo potekala tako, da bodo zaigrali vsak tretji takt!
Foen
14. 12. 2016 17.48
-2
Edino kar je problematicno pri tej stavki je to, da je prepozna. Direktor fura filharmonijo kot da bi bil to fredi miler bend al pa lokalcek na obrobju ljubljane, kar pa na podlagi clankov o njegovi cetrtpismenosti in drugih cudeznih sposobnostih niti ne cudi.
Foen
14. 12. 2016 17.53
-1
Koncno eni ki ne stavkajo zarad denarja pac pa za interese javne firme v kateri delajo. Ostali bi se lahko zgledovali po njih!
Foen
14. 12. 2016 19.30
-2
Kdo mi je stisno minus, direktor v stalni pripravljenosti?
CIGU MIGU
14. 12. 2016 16.39
+4
a igrajo tudi na,, golici,,
Transformerji
14. 12. 2016 16.21
+7
Tisti, ki tukaj pametujejo, jih koncerti ne zanimajo, pa so tisti, ki bi šli na koncert, pa nimajo denarja. Pa so tisti, ki ga imajo veliko - ja, ti grejo pa na Dunaj!
ctrzkukl?
14. 12. 2016 15.39
+3
Upam, da potegnejo stavko kakšno leto.
Alan Bokši?
14. 12. 2016 15.34
+1
Vsi bi radi vse? Kučanu uzet penzijo pa bo za plače!
BožidarMacur
14. 12. 2016 15.33
-7
Kdo še posluša ta škripanje
wolfterier
14. 12. 2016 16.15
+3
Nč hudga,jih bo Zlatko zamenjal,pa Manifiko,de...
sonofabitch
14. 12. 2016 15.05
+13
O ne, samo tega ne, kaj bomo pa zdaj?
I G N O R A N T
14. 12. 2016 15.01
+9
Še malo pa bo vsesplošni strajk
lojz21
14. 12. 2016 14.59
+13
Hvala bogu, da odpade
medo90
14. 12. 2016 14.52
+13
A so tudi oni del JU?
puspan
14. 12. 2016 14.59
+11
Zaradi mene lahko odpade za vedno, naj gredo raje lubadarje pobirat.
mastablasta
14. 12. 2016 15.14
+8
ja, mi jih financiramo iz davkoplačevalskega denarja. plačujemo jih, potem pa moramo plačati še za karte, da jih lahko gledamo kako špilajo.