Slovenija

Filharmoniki izglasovali minimalne pogoje, a stavka je še vedno možna

Ljubljana, 23. 12. 2016 19.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Člani orkestra Slovenske filharmonije so izglasovali minimalne pogoje za izvedbo novoletnega koncerta. To so zamenjava dirigenta Uroša Lajovica z drugim dirigentom, prekinitev pogodbe z njim in od direktorja zavoda podpisan dokument, ki bo orkestru omogočil aktivno soodločanje pri izbiri bodočih šefov dirigentov.

Filharmoniki so izglasovali minimalne pogoje za izvedbo novoletnega koncerta.
Filharmoniki so izglasovali minimalne pogoje za izvedbo novoletnega koncerta. FOTO: Thinkstock

Kot je pojasnila predsednica stavkovnega odbora Marina Kopše, so o tem prek svojega odvetnika že obvestili direktorja SF Damjana Damjanoviča. Če ti trije minimalni pogoji ne bodo izpolnjeni, ostajajo pri stavki, ki so jo napovedali za 1. januar v času generalke in novoletnega koncerta v Cankarjevem domu. Glede na dosedanjo odzivnost pristojnih je ta možnost po njenem mnenju torej še vedno zelo velika.

Direktor Damjan Damjanovič je napovedal, da bo zahteve komentiral prihodnji teden.

Odgovor pričakujejo v prihodnjem tednu in tokrat upajo na odziv, je dodala Marina Kopše. Po njenih besedah imajo tudi že pripravljen predlog za dirigenta novoletnega koncerta. Ta ga je v preteklosti že vodil, vendar njegovega imena zaenkrat ne razkrivajo.

Ostale stavkovne zahteve pa ostajajo odprte, je orkester še sporočil po današnjem sestanku.

Minuli petek so se člani stavkovnega odbora sestali tudi z ministrom za kulturo Tonetom Peršakom. Sklepov niso sprejeli, sta pa obe strani potrdili, da se bodo pogovori nadaljevali. Kdaj se bo to zgodilo, na ministrstvu niso znali napovedati. Minister pa pred nadaljnjimi razgovori razmer v SF ni želel komentirati, ker meni, da to v času iskanja razumne rešitve za nastalo situacijo ne bi bilo korektno.

V tem tednu so sicer v SF opravili mediacijski sestanek, ki ga je vodil predsednik sveta Otmar Zorn. Tudi po njem je vprašanje, ali bodo orkestraši 1. januarja koncertirali ali stavkali, ostalo v fazi nadaljnjih pogajanj. Damjanovič je po sestanku dejal, da je odvisno od dobre volje vseh strani, potrdil pa je, da zahtevi glasbenikov po odstopu ne bo ugodil.

Orkestraši so namreč v napovedi nove stavke - opozorilno so izvedli v začetku meseca - na prvo mesto zapisali zahtevo po Damjanovičevem odstopu. Zahtevajo pa tudi odstop štirih članov sveta SF, ki jih je na to funkcijo imenovala vlada, ter prekinitev sodelovanja s šefom dirigentom Lajovicem, vse "zaradi nepravilnega ravnanja, ki je v škodo ekonomsko-socialnemu položaju zaposlenih".

Tudi Lajovic se je v medijih odzval, da namerava vztrajati do konca mandata.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janez Nasrase
25. 12. 2016 13.31
+1
Ne spoznam se na to zadevo, vendar mi vse skupaj smrdi na novo metlo, ki seveda bubregom v loju ni všeč.
Alan Bokši?
24. 12. 2016 13.27
+1
Takih pijavk ne rabimo! Direktor naj plača najemnino tako kot vsi ne pa kot en siromak 200€!
Foen
24. 12. 2016 08.17
+0
Stavka SF je lep primer nivoja slovenske kulture. Morda najprestiznejso kulturno ustanovo v drzavi se vodi kot da bi slo za izpostavo mercatorja v spodnjem dupleku. Ko zaposleni na to opozorijo, na propadanje zaradi takega vodenja, pa se vsi odgovorni poskrijejo po luknjah. Ne dajte se filharmoniki!
proofreader
23. 12. 2016 20.17
+9
Če se ne pokrijejo, naj jih ukinejo. 99% plačuje zato, da se 1% razkazuje in masti na gala dogodkih.
blazsnoj
24. 12. 2016 09.24
puspan
24. 12. 2016 10.09
+0
Upajmo, da se odločijo za stavko in jo nikoli več ne prekinejo.