Slovenija

Kdo je na udaru prisilnih fiktivnih porok?

Ljubljana, 29. 05. 2015 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
49

V EU je vse več primerov fiktivnih zakonskih zvez med državljani EU in državljani tretjih držav, in sicer z namenom pridobitve določenih pravic in ugodnosti. Kako v Sloveniji ravnajo pristojne službe, ko zaznajo sum tovrstne zlorabe? Kaj pa, če gre za prisilno fiktivno poroko? Kako pomagati žrtvam in kako ravnati preventivno?

Kako je s fiktivnimi porokami pri nas?
Kako je s fiktivnimi porokami pri nas? FOTO: Thinkstock

Kot smo že poročali, so v zahodnih državah Evropske unije zaznali porast primerov fiktivnih oziroma lažnih porok. Slednje organizirajo kriminalne združbe, ki ženske novačijo v revnih evropskih držav, ženini – večina je Azijcev in Afričanov - pa jih čakajo v ciljnih držav zahodne EU. Pri tem ženske doživljajo hude zlorabe, silijo jih v več porok, spolno zlorabljajo, omejujejo gibanje, silijo v splave …

Kako je s tem pri nas? Že če pogledamo slovenske forume, lahko ugotovimo, da dogovorjene poroke z namenom pridobitve slovenskega državljanstva, delovne vize ali različnih oblik bivanjske vize niso nič novega. Iz zapisov je razvidno, da gre povečini za prijatelje, ki si tako skušajo pomagati, da vpleteni delujejo po svoji vesti, brez prisile in posrednikov in podobno.

Kako je s fiktivnimi porokami pri nas? Ali so slovenski policisti zaznali ta trend?

Namen sklenitve fiktivne zakonske zveze je vedno pridobiti pravico do prebivanja v Schengenskem prostoru ali si pridobiti državljanstvo, pravijo na policiji.

Vodja sektorja za odnose z javnostmi policije Vesna Drole nam je razložila, da v zadnjih letih zaznavajo večji porast sumov zakonskih zvez, ki so bile sklenjene pod pretvezo, in sicer z namenom pridobitve določene pravice z zlorabo zakonitega instituta.

"V slovenski zakonodaji fiktivna zakonska zveza ni regulirana in je tudi težje dokazljiva v preiskavi suma storitve kaznivega dejanja," je za 24ur.com še poudarila Droletova. Zato policisti največkrat v povezavi z dogovorjeno fiktivno zakonsko zvezo obravnavajo primere sumov kaznivih dejanje overitve lažne vsebine, goljufije ali pa prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja Slovenije.

Gre za to, da tuji državljani s poroko lahko na podlagi člena zakona o tujcih, ki obravnava pravico do združitve družine, pridobijo pravico do začasnega prebivanja v Sloveniji. Nato po določenem času in pod posebnimi pogoji lahko zaprosijo za delovno vizo, stalno prebivališče in za slovensko državljanstvo.

Že s samim začasnim prebivališčem si tuji državljani, ki sicer niso državljani Evropske unije, pridobijo pravico do prostega gibanja v Schengenskem prostoru. Zakonca si sploh ne želita skupnega življenja v skupnem gospodinjstvu, morda celo razširitve družine z otroki, temveč le pridobitev določenih ugodnosti.

V določenih primerih tujcu odvzamejo že pridobljene pravice ali pa njegovo vlogo zavrnejo

V opisanih primerih bi lahko šlo za kaznivo dejanje trgovine z ljudmi, pri čemer bi morali zaznati dejanja, kot so na primer prisilno delo, suženjstvo, služabništvo in podobno. Prav tako bi lahko šlo za kaznivo dejanje prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države. Za prvo navedeno kaznivo dejanje je zagrožena kazen od 1 do 10 let zapora, za dejanje izvršeno v združbi pa od 3 do 15 let zapora, medtem ko je za drugo navedeno kaznivo dejanje zagrožena kazen do 5 let zapora in denarna kazen, za dejanje izvršeno v združbi pa do 8 let zapora in denarna kazen, so dejali na specializiranem državnem tožilstvu. So pa dejali, da žrtve kaznivih dejanj niso procesuirane, vendar pa obstaja možnost, da bi v opisanem primeru lahko imela tudi ženska pri izvrševanju kaznivega dejanja po 308. členu kazenskega zakonika (prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države) določeno vlogo.

Največ opravka s temi primeri imajo zaposleni na upravnih enotah oziroma na njihovih oddelkih za tujce. In kako ravnajo, če zaznajo fiktivno zakonsko zvezo?

Tujcu enostavno ne izdajo oziroma podaljšajo dovoljenja za začasno prebivanje, če ugotovijo, da sta se dva poročila z namenom pridobiti dovoljenje za prebivanje. Če v postopku za podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje ali izdaje dovoljenja za stalno prebivanje ugotovijo, da družinski član dejansko ne živi v družinski skupnosti s tujcem, kateremu ta zakon priznava pravico do združitve družine, se mu prav tako ne priznajo pravice, ki bi mu drugače pripadale.

"To pomeni, da mora biti v vseh postopkih, pri katerih je bil zaznan sum zlorabe zveze ali partnerske skupnosti, takšen sum ovržen pred izdajo dovoljenja za prebivanje. To se opravi na podlagi zaslišanj obeh strank, po potrebi tudi prič. V kolikor se v postopku ugotovi, da je bila zakonska zveza sklenjena oz. partnerska skupnost registrirana predvsem z namenom pridobitve dovoljenja za prebivanje, tukajšnji organ zavrne vlogo za pridobitev dovoljenja za prebivanje v Republiki Sloveniji, o čemer pa policije ne obvešča, razen v primerih, ko policija izrecno zaprosi za posredovanje informacij glede točno določene zadeve," so še sporočili z upravne enote.

Dodajajo, da že izdano dovoljenje za začasno prebivanje tujcu, ob obstoju suma fiktivne poroke, razveljavijo. Ko gre za ugotovitve zlorabe že izdanega dovoljenja za stalno prebivanje, upravna enota odloča o prenehanju dovoljenja za stalno prebivanje.

Toliko o dogovorjenih fiktivnih porokah. Kaj pa prisilne? Ali so v Sloveniji zaznali tovrstne primere?

Za podatke o morebitnih primerih prisilnih fiktivnih porok smo prosili društvo Ključ – center za boj proti trgovini z ljudmi. Vodja projektov Polona Kovač je za 24ur.com dejala, da so v Evropi res zaznali veliko tovrstnih primerov. Njihove sorodne nevladne organizacije v številnih državah poročajo o najrazličnejših oblikah izkoriščanja, ki so posledica fiktivnih porok.

Sami sicer še niso naleteli na takšne primere, so pa že prejemali informacije, da so bile zaznane poroke slovenskih državljank s prosilci za mednarodno zaščito, ki prihajajo predvsem iz Afrike. "Ali je bila katera od njih potem izkoriščana oziroma žrtev nasilja, groženj in podobno, ne vemo," je še dodala Kovačeva.

Kako pa bi se društvo odzvalo, če bi obravnavalo žrtev fiktivne poroke? Kovačeva pravi, da bi ji ponudili pomoč, ki bi bila kot pri ostalih žrtvah trgovanja z ljudmi – varna namestitev, če bi se zanjo odločila, celostna oskrba, ki vključuje psihosocialno svetovanje, pomoč pri (re)integraciji v družbo, pomoč pri iskanju ustrezne zdravstvene oskrbe, če bi jo potrebovale, pomoč pri dostopu do pravnih storitev in zagovorništvo.

Kdo je na udaru prisilnih fiktivnih porok?

Ponavadi revne in neizobražene ženske, ki nimajo močne oziroma nikakršne socialne mreže. Živijo v revščini in so nevidne za preostalo družbo. Večina jih prihaja iz vzhodnih držav Evropske unije, med njimi je veliko mladih Rominj, ki jih v past prisilne fiktivne poroke spravijo kriminalne združbe. Gre v bistvu za klasičen pojav trgovine z ljudmi.

Kriminalne združbe so še posebej pozorne na samske mlade nosečnice, od katerih nato zahtevajo, da se pretvarjajo, da je otrok plod ljubezni med njo in naročnikom. Tako naj bi naročnik lažje prišel do dokumentov EU. V številnih primerih, ki so jih obravnavali policisti zahodnih evropskih držav, nato ženske prisilijo v splav in jih nato ponujajo novim kupcem, ki se želijo dokopati EU dokumentov žrtve.

Kaj ženske pričakujejo?

Organizatorji fiktivnih zakonskih zvez ženskam ponavadi obljubljajo dobro plačilo, možnost bivanja v zahodni evropski državi, pridobitev dobre zaposlitve, s katero bi lahko skrbele za sebe in otroka, in seveda to, da jih bo lažni soprog pustil popolnoma pri miru.

Številne žrtve pa so poročale tudi o spolnem nasilju, ko so jih posiljevali ali fiktivni soprog, njegovi sorodniki ali pa sami člani kriminalne združbe. Prav tako, da so jim odvzeli dokumente in omejevali gibanje.

Če otrok preživi?

Obstajajo tudi primeri, ko se je noseča ženska poročila z naročnikom, saj je tako želela poskrbeti za sebe in otroka, otroka pa je rodila v ciljni zahodni državi. Ker so tamkajšnje pristojne ustanove posumile, da se dogaja nekaj nezakonitega, so uvedle preiskavo, v številnih primerih pa so na koncu otroka tudi dodelile v rejništvo oziroma oskrbo države. Ženske so na koncu pristale v svojih matičnih državah, in sicer brez otrok in obljubljenega denarja za "opravljeno delo". 

Naivnost, krivda posameznic? Ne, gre za problem celotne družbe

Lani je Svet Evrope za človekove pravice opozoril, da se je v Evropi povečalo število brezdomk, posebno med mladimi ženskami. V Svetu menijo, da prav revne ženske ali tiste, ki jim grozi revščina, pogosteje delajo na slabo plačanih delovnih mestih, prekernih zaposlitvah ali na črno, s čimer tvegajo, da jih izkoriščajo ali postanejo žrtve trgovine z ljudmi.

Dolga leta je večina verjela, da so ženske same krive, če končajo v rokah kriminalnih združb. Tudi danes se najdejo posamezniki, ki zagovarjajo to teorijo. A tukaj ne gre za naivnost posameznic in ne moremo jih obtožiti, da je krivda, da so postale žrtve fiktivnih porok, na njihovi strani.

Vse več je namreč t.i. feminizacije revščine, ki lahko vodi v pasti. Ženske so še vedno slabše plačane, pa čeprav opravljajo isto delo kot njihovi moški kolegi. Še naprej se dogaja, da se ženski ekonomski položaj poslabša, ko zanosi – ostane brez zaposlitve, manj jo plačujejo, jo degradirajo in podobno.

Raziskave so pokazale tudi, da se ženski po ločitvi finančni položaj poslabša. Zakaj? Otroci ponavadi ostanejo pri ženski, nekateri moški pa nato ne plačujejo preživnin, obnašajo se, kot da so skupni otroci le odgovornost ženske. Tudi na slovenskih forumih je moč zaslediti podobne zgodbe, ko ženske morajo s pomočjo države od nekdanjih partnerjev terjati preživnino za otroke. Prav tako morajo najemati varuške in jih drago plačevati, da bi lahko odšle popoldne na delo, saj nekdanji mož v tem času ne želi biti skupaj z otroki. Ženska se tako znajde v stanju, ko se ves čas bori za preživetje, ves čas živi v negotovosti, pod stresom, ponavadi sledi tudi izoliranost, osamljenost, močni stresi, strah, tesnoba in podobno. Takšne osebe so bolj ranljive in lažje tarče posameznikov, ki jih želijo izkoristiti.

Bolje preventiva, kot pa kurativa

Številne romske mladoletnice iz vzhodnih držav EU so končale kot žrtve prislnih fiktivnih porok.
Številne romske mladoletnice iz vzhodnih držav EU so končale kot žrtve prislnih fiktivnih porok. FOTO: Thinkstock

Med žrtvami prisilnih fiktivnih porok iz vzhodnih držav Evropske unije je tudi veliko Rominj, ki so ponavadi iz majhnih vasic in brez informacij. Ponavadi so mladoletne ali pa noseče in v stiski. Države ponavadi nimajo posebnega načrta, kako te ženske poučiti o pasteh in nevarnostih, ki prežijo na njih. Žrtve so prepuščene same sebi, ponavadi se socialna služba vmeša prepozno, in sicer, ko so jih kriminalci že zlorabili.

Laži o ljubezni

Iz zahodnih držav EU poročajo tudi o primerih, ko so moški ženske v fiktivno poroko zvabili s pomočjo laži o ljubezni. Pretvarjali so se namreč, da so se v njih zaljubili, ko pa so se ženske z njimi poročile, pa je sledila zgodba o zlorabi, saj so moški želeli dokopati do določenih pravic na območju EU.

Ni tako enostavno, kot se zdi

Na slovenskih forumih je, kot že rečeno, moč zaslediti kar nekaj zgodb o dogovorjenih porokah z namenom pridobitve dovoljenja za prebivanje ali državljanstva.

A tisti, ki se v to spuščajo, očitno ne razumejo, da postopek ni tako preprost. V Sloveniji obstajajo časovni okvirji, ki morajo preteči, da bi lahko tujec na podlagi zakona o tujcih in člena o združitvi družine pridobil določene pravice. Prav tako mora slovenski državljan in tudi tujec, če je to možno, dokazovati, da ima dovolj denarja za preživljanje sebe in svojega partnerja. Prav tako, da imata naslov, kjer bosta živela.

Zadeva torej ni tako enostavna in slovenski državljani imajo veliko odgovornost in nalogo v tej zgodbi. Tisti, ki so šli skozi postopke poroke s tujim državljanom ter urejanjem njegovega prebivališča in nato državljanstva, lahko pričajo, da je potrebno res veliko ljubezni, da "preživiš" celoten uradni postopek, ki terja veliko časa, denarja in živcev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

biggbrader
29. 05. 2015 14.09
+15
Črno gorci in Albanci v Sloveniji vodijo.
DoeJane
29. 05. 2015 13.34
+3
ni vse tako crno-belo. pod pretvezo ljubezni se dogajajo marsikatere grde stvari. dokler pa prides do ugotovitve, da mogoce te pa le nima rad in so interesi cisto tretji, pa mine nekaj casa. mnogokrat se potem trpljenje sele zacne in potem spet mora preteci kar nekaj casa, da se vrnes v "normalo".
crazy but true
29. 05. 2015 13.52
+2
Bi pomagalo, če bi razumela kaj se dogaja, mar ne.. stik z realnostjo pa to.. manj ideologije.. mogoče pa bi?
DoeJane
29. 05. 2015 14.03
+1
crazy but true
29. 05. 2015 14.05
+2
WhoLetTheDogsOut
29. 05. 2015 13.25
+29
Kakšne zlorabe,kakšne žrtve?... Je en znanec pred leti spoznal neko gospodično ¨dole malo južno˝ , sta se zaljubila,jo je pripeljal v Slovenijo in sta se poročila. Čez čas pa je dama prevzela komando in postala glava v hiši. Taščo in tasta, ki sta že starejša je ukrotila z uporabo sile.Ker se ustrahovanje ni nehalo, je ženinu bilo enkrat tega dovolj, zato jo je postavil na realna tla in ji pokazal, da je on glava v hiši ter da ne bo dovolil nasilja nad svojimi starši.Ona pa je kot žrtev poklicala policijo,ki je ženina odpeljala in zaprla za nekaj mesecev zaradi nasilja v družini. Vsaka zgodba ima dve strani, in tudi ni nujno da je vsaka žrtev res žrtev....
crazy but true
29. 05. 2015 13.50
+3
Ne ne.. ne razumeš ti to.. ONA je bila žrtev maltretiranja in ni mogla uveljavljat svojih pravic.. sej so policaji in sodstvo povedali, da je on kriv..
BackAgain
29. 05. 2015 12.12
+33
tudi pri nas preverjajo so me klicali da potrdim da sosed zivi v skupnem gospodinstvo z babo ki jo je pripeljal iz srbije. in če ju videvam vsak dan. sem rekel da ne ker niti svoje babe ne vidim vsak dan.
BURGA
29. 05. 2015 22.20
+7
Ti pa si res srečno poročen. Jaz sem se moral ločiti, da je ne vidim vsak dan.
F12
29. 05. 2015 11.38
+4
gugl trenslejt? ''Slednje organizirajo kriminalne združbe, ki ženske novačijo v revnih evropskih držav, ženini – večina je Azijcev in Afričanov - pa jih čakajo v ciljnih držav zahodne EU.''
CestniKolesar370Wattov
29. 05. 2015 11.38
+25
V Arabskih državah je to stalnica. 40 letni moški ima denar, nima žene, grd je pa ko sto mater. Ker nima žene, si jo gre iskat. Najde revno družino kateri bi hudičevo prav prišle 2 nove kamele ali koze, dogovorijo se, da se lahko v zameno poroči z njihovo 10 letno hčerko. Ravno je dobila prvo menstruacijo, ko jo ta 40 letni ogabnež poroči. Pelje jo domov in jo zlorabi, ko ima še medvedka za spat v rokah. Če je pa deklica dovolj močna, da zbeži, jo pa čaka smrt. Ali jo bo ubil mož, ali pa kar njena hvale vredna družina, ker jih je "osramotila". Porast "častnih ubijanj" kot se temu reče, je tudi v Evropi. Premo sorazmerna s številom priseljencev iz teh držav. Živela multikultura.
crazy but true
29. 05. 2015 12.06
-22
Multikultura je ko si ti rasist ko ti to ni všeč.
Misija1
29. 05. 2015 12.54
+11
kaksen stavek pa je to - ko si ti rasist ko ti ni vsec. Joj joj, drugic ne komentiraj raje, prosim te, ker se sramotis in nic druga!
crazy but true
29. 05. 2015 12.59
+9
Multikulturnost kot ideološki koncept pripelje do tega, da če opaziš v drugi kulturi nekaj, kar se ne ujema s tvojim opažanjem, da moraš zelo paziti kaj javno poveš o svojem opažanju. Če to poveš, tvegaš, da te bodo označili kot "rasist", kar pomeni da si ti "nekdo, ki hoče biti kot Hitler in jih iztrebit". Zelo učinkovit način kontroliranja diskursa. Kapiraš zdej?
CestniKolesar370Wattov
29. 05. 2015 14.01
+6
Zato pa umira patriotizem in pripadnost svoji lastni kulturi. Zahvalimo se pa lahko levim vladam s kampanjami o multikulturi. V EU obstaja pravica do svobode govora in izražanja mnenj. Če se lahko kritizira ideologije kot so komunizem, fašizem, SDS, Tito, pedofilija... Potem se lahko kritizira tudi ideologije kot so kristijanstvo, islam, ali pa satanizem. Ampak potem te (sploh muslimani) označijo za rasista. Oni se imajo za raso.
crazy but true
29. 05. 2015 14.35
+4
CestniKolesar370Wattov
29. 05. 2015 14.56
+4
Mišljenje da je zdravo imeti spolne odnose z mlajšimi od 10 let je ideologija.
crazy but true
29. 05. 2015 15.29
+5
Jest bi to dal prej v "duševno motnjo".. Namreč, to da nekoga privlačijo osebe, ki nimajo razvitih sekundarnih spolnih znakov je motnja v "delu možganov, ki prepoznavajo koga bi posexal".. Otroci niso sposobni zanosit. Tako kot mrtvi, živali in podobne "motnje" niso nekaj kar bi hotel posexat. Ideologija je usmerjena na moč v družbi, preko ponotranjenja idej v posameznikih..
crazy but true
29. 05. 2015 11.18
+2
A ste opazil, da je problem vedno prikazan kot da so Moški uni ki so so krivi, Zenske pa une ki so žrtve? Kdo pa v krši zakon tukaj? Kdo je sploh slovenski državljan?
kraljicavesolja
29. 05. 2015 10.44
+1
Deci, a vi se kao za te punce brigate, da nau res.
kemuri
29. 05. 2015 11.01
+6
Jza niti ne, mene bolj skrbi politično ozadje teh porok, kar bi tudi tebe moglo skrbet, razen, če želiš svojo s oliver kolekcijo zamenjat za muslimansko burko .
crazy but true
29. 05. 2015 11.19
+2
A niste punce bolj pametne od moskih? Nej se same brigajo da ne bojo kršile zakonov.. Razen če hočeš povedati, da ne znajo razmišljati s svojo glavo, seveda..
kemuri
29. 05. 2015 10.27
+6
Vprašajte čičata jankoviće, če kaj ve o tem ;) .
crazy but true
29. 05. 2015 11.25
+0
Jankovič ma veze sam tolk, da je njegova politična osnova levica.
kemuri
29. 05. 2015 11.55
+3
seveda ja, gradnja džamije je naključen dogodek, ob naključnem času z naključnim županom ;) .
crazy but true
29. 05. 2015 12.39
+3
Jankovič ni islamske vere. V ozadju so drugačne zgodbe..
kemuri
29. 05. 2015 10.22
+13
Haha, komu vi to pišete, pri nas je na tisoče bosancev, ki so se priženili na tak način k nam..da nam bodo širili zdaj svoje islamsko pravo .
crazy but true
29. 05. 2015 11.27
+3
Oni so se priženili, ker doli ni dela in je tukaj ekonomsko boljše. To da bojo pa širili islamsko pravo pa je del njihove "verske dolžnosti", točno tako kot uni kravatarji dvojčki, ki v polomljeni slovenščini misonarijo v imenu mormonske vere.. ideologija, pač..
kemuri
29. 05. 2015 11.57
+2
haha..a tu pa je delo, od kdaj te, če pa je taka beda od bede pri nas, haha..eno je širiti vero z besedo, eno pa z mečem, tako kot počno oni, na nivoju srednjega veka .,
crazy but true
29. 05. 2015 12.36
-2
Oni so zelo učinkoviti tudi z besedo. Z mečom imajo dol, pa še to nima nobene veze z vero, ampak je samo nekaj okoli česar se skupina vspostavi.. Politika pa to..
Urska Ribnikar
29. 05. 2015 09.57
+8
Ja, ja, ja, ženske se pa kar poročijo brez problema, kar tako. Itak. Če se dva najdeta, pa želia živeti skupaj, druge poti SPLOH NI! (razen če dobiš službo, al pa imaš miljone na banki ;) ) Ker pa ljudje potujejo in spoznavajo ljudi iz drugih drzav, bo tega vse več.
kemuri
29. 05. 2015 10.25
+18
Nimaš pojma kaj se dogaja, v nekem iluzirnem svetu živite, mimo realnega dogajanja. To so partnerji že določeni, od otroštva, osebnom poznam primer, lani je bila poroka z bosancem od doli se je mogla poročit, kot vse njene kolegice..mi prijazni in odprti janezi, pa tega seveda ne vidimo, ker bi radi vsem na svetu ustrezali, tudi za ceno lastnega trpljenja . Zapomni si moje besede, čez 5 let boš letela iz domovine, čez 10 , ko se boš vrnila na obisk, ne boš več vedela , če si v Ljubljani ali v sarajevu .
triglav15
29. 05. 2015 10.36
+2
kemuri, to sploh ni res. Če pa že se bomo bali unih črnih in po videzu zelo zelo drugačnih. To bo mešanica.
Misija1
29. 05. 2015 10.37
+12
Res je kemuri! Ursa Ribnikar ti pa imas zamegljen um. Seveda se v normalnih pogojih zenske ne porocajo kar tako, ampak za muslimane to ne velja. Tam je velikokrat ze v naprej doloceno s kom se bo zenska porocila. Videno v recimo Mariboru, vsakih nekaj mesecev vidim na dvoriscu nove tujce - priseljence iz bosne, ki seveda ne govorijo slovensko, imajo po 2, 3 ali 4 otroke. Ni mi sicer jasno, kako lahko tukaj zivijo, ce nimajo drzavljanjstva, ampak ok...o navadah teh ljudi pa raje ne bom, povem vam samo, da je bilo znancu prekleto zal, da je za podnajemnike vzel bosanski par s 3 otroci. Po stenah so mu lepili plakate, iz radiatorjev strgali kalorimetre (seveda, domaca navada, da je treba švinglat kjer se le da), porisali okna, otroci pisali po stenah, ocitno je foter ali pa mama pisal mobilno stevilko kar na okensko polico, ker ni imel pri sebi papirja da bi pisal nanj. Na hodniku, ki je skupni prostor in je ze tako malo prostora, vsak dan obesajo perilo, veni imajo vozicek, briga njih, da dejansko ljudje ne morejo mimo in morajo vozicek umikat. To so pac bosanske navade in to prinesejo sem.
kemuri
29. 05. 2015 10.42
+15
triglav..govorim s prve roke, izkušnje moje sodelavke, zdaj pa če je ti temu verjameš ali ne.. misija1..tudi tak problem s stanovanjem poznam, kolegici so ga uničili, pa jim je dajala za simbolično ceno v najem 3 sobno stanovanje, ker jim je naivno želela dobro, potem pa kup neplačanih položnic in živo razdejanje, uničeno stanovanje .
crazy but true
29. 05. 2015 11.28
+2
ni_mi_vse_eno
29. 05. 2015 09.02
+19
Več kot polovica porok je fiktivnih, zato pa grejo narazen. :)
crazy but true
29. 05. 2015 11.28
+5
olor
29. 05. 2015 08.54
+17
Fiktivnih porok je kolikor češ, razveljavljenih je pa bore malo. Povprašajte na MNZ za statistiko.
crazy but true
29. 05. 2015 11.28
+7
Vprašaj v Švico koliko fiktivnih porok pa tam dovolijo..