Slovenija

Fides zaostruje dejavnosti, stavka ni izključena

Ljubljana, 25. 02. 2015 16.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin pravi, da so že večkrat zaprosili ministrico za zdravje za pogovor, a si ni vzela časa. Napovedujejo zaostritev sindikalne dejavnosti, zahtevajo sprejem standardov in normativov za zdravnike, nezadovoljni so tudi s plačnim sistemom.

Konrad Kuštrin
Konrad Kuštrin FOTO: Kanal A

Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin pravi, da na sestanek z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc več ne bodo čakali, pač pa bodo zaostrili sindikalne dejavnosti.

"Za pogovor z ministrico smo zaprosili večkrat, a si v vseh teh mesecih ni vzela časa. Težav je veliko, zato smo se odločili, da bomo peljali akcije za dosego svojih ciljev," je dejal Kuštrin.
Katere ukrepe bo predlagal glavnemu odboru Fidesa, ki bo zasedal 10. marca, še ni želel povedati. Dejal pa je, da bi bilo nesmiselno že takoj govoriti o stavki, saj se je poslužujejo le takrat, ko ni več drugih možnosti. "Ni pa izključena," je dodal.

Zahtevajo sprejem standardov in normativov iz leta 2009

Fides zahteva sprejem standardov in normativov za zdravništvo, ki so že nastali leta 2009. "To je naša zahteva, od katere absolutno ne bomo odstopili," pravi. Med zdravniki je "veliko nezadovoljstvo, ker je plačni sistem destimulativen", poleg tega je povprečna plača zdravnika po njegovih besedah daleč od ciljev, ki so si jih zadali, in sicer, da bi bila trikrat višja od povprečne plače v državi.

"Po pogovoru z ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem imam občutek, da bi se rad pogajal tako, kot se je pogajal nekdanji minister Gregor Virant, mi pa nismo več pripravljeni čakati," je dejal Kuštrin.

Tudi če bi Fidesu ministrica sedaj poslala vabilo za srečanje, "bi bilo to očitno znak javnih kritik", meni prvi mož zdravniškega sindikata. "Če bi imela iskren namen se pogovarjati z zdravniki, potem bi si v tem času zagotovo našla čas," je ocenil. Dodal je, da se ministrica ni niti udeležila decembrskega sestanka s predstavniki koordinacije zdravniških organizacij, ampak je tja poslala državno sekretarko.

Glede dela ministrice pa je dejal, da ga ni mogoče ocenjevati, saj ne ve nič o tem, kaj ministrica dela. "Ni mogoče razbrati, kaj namerava narediti. Kot takega ga ocenjujem tako, kot da ministrice ni," je povedal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gordo
25. 02. 2015 19.52
Se sirene so crknile v tej drzavi
cirus
25. 02. 2015 18.49
Kaj ima minister za javno upravo skupnega z dejavnostmi, ki niso nobena uprava. Zdravstvo, šolstvo, gasilci... zagotovo uprava ne javna, ne kakšna druga niso? Za kaj se s njim o tem sploh razpravlja?
sinhron
25. 02. 2015 17.52
+0
naj bolj skorumpirani , z dobrimi plačami vendar nenasitni !
CIGU MIGU
25. 02. 2015 17.25
+6
ti so pa res ubogi-imajo najboljše plače in delajo kjer želijo in kolikor se jim zdi to je višek nesramnosti-če so tako sposobni jih tujina rada vzame
cirus
25. 02. 2015 18.51
Saj tudi v tujino odhajajo. Kmalu bodo morali še bolniki.
anjerd
25. 02. 2015 16.53
+6
Prav ta fides ima dobiček od neurejenih razmer, tako lahko štrajkajo, izsiljujejo in privat delajo na javnih aparatih. Tega Koštruna bi tudi morali ostriči, naj se pokaže kakšen je.