Slovenija

Ministrica: zdravniška stavka je nezakonita in zato ne bo plačana

Ljubljana, 26. 05. 2015 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Zdravniško stavko bi lahko preprečil le dogovor z vladno stranjo, pravijo na Fidesu, a dodajajo, da vlada na napoved stavke sploh še ni odgovorila. A ministrica očitke zavrača. Cerar pa ocenjuje, da stavka ne prispeva k iskanju rešitev, hkrati pa poziva k razumevanju, saj je, kot pravi, zdravstvena reforma težaven proces.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Pred stavko zdravnikov
    02:03
    Iz SVETA: Pred stavko zdravnikov
  • Iz 24UR: V četrtek stavka zdravnikov
    02:03
    Iz 24UR: V četrtek stavka zdravnikov
  • Iz 24UR: Zdravniki bodo obravnavali le nujne primere
    02:00
    Iz 24UR: Zdravniki bodo obravnavali le nujne primere
  • Iz 24UR: Kako bodo zaostrovali stavko?
    00:52
    Iz 24UR: Kako bodo zaostrovali stavko?
V Fidesu še vedno čakajo na dogovor z vlado.
V Fidesu še vedno čakajo na dogovor z vlado. FOTO: Thinkstock

Četrtkovo stavko zdravnikov lahko prepreči le dogovor z vladno stranjo. A v Fidesu ugotavljajo, da je kaj takšnega malo verjetno, saj, da je dosežena najnižja stopnja socialnega dialoga doslej. Po napovedi stavke na svoj predlog za sporazumno rešitev stavkovnih zahtev niso dobili nobenega odgovora ali protipredloga, je pojasnil pravni zastopnik sindikata Bojan Popovič.

Po besedah predsednika sindikata Konrada Kuštrina ne skrivajo, da zahtevajo višje plače, a motiv za stavko je širši. V Fidesu pojasnjujejo, da gre v bistvu za boj za pravice pacientov in ohranitev javnega zdravstvenega sistema. Želijo, da bi bila stavka spodbuda in opozorilo vladi, naj začne reforme. Brez resnih reform ne le zdravstvenega sistema, ampak tudi javne uprave in plačnega sistema, bo Slovenija nazadovala, je dejal.

Ponovil je, da zahtevajo takojšnje priznanje modre knjižice, ki vključuje standarde in normative zdravniškega dela. Tudi zahteve, ki zadevajo zdravnike – uravnotežena razporeditev njihovih obveznosti znotraj delovnega časa in ustrezna razporeditev njihovega dela in počitkov –, bodo po Kuštrinovih besedah v korist bolnikov. Njihove zahteve bolnikom prinašajo pravice, ki jih imajo po zakonu o pacientovih pravicah, a jih zaradi obstoječega sistema ne morejo uresničevati, je dodal.

O tem bodo, če bo tudi četrtkova stavka minila brez odziva na vladni strani, poskušali do jeseni v koordinaciji zdravniških organizacij prepričati civilno družbo in politične stranke. Po Kuštrinovih besedah upajo, da bodo dobili zadosten konsenz in razumevanje, "da se zdravniki v tem trenutku borimo predvsem za bolnike in bodo spremembe prinesle v sistem dovolj denarja, da se tudi popravijo zdravniške plače". Dodatnih stavkovnih aktivnosti v tem času ni pričakovati, po jeseni pa bi lahko aktivnosti še stopnjevali.

Na dan stavke bodo opravljeni vsi nujni primeri oz. storitve.
Na dan stavke bodo opravljeni vsi nujni primeri oz. storitve. FOTO: Thinkstock

Sicer pa se v Fidesu z ministrstvom za zdravje očitno razhajajo tudi glede dogovorjenega na sestanku v aprilu. Z zapisnikom iz sestanka, ki so ga pripravili na ministrstvu, se namreč na zdravniški strani ne strinjajo in trdijo, da za obravnavo standardov in normativov niso bile imenovane nobene strokovne skupine.

Kot je dejal Kuštrin, za to tudi ni nobene potrebe, ker je modra knjižica končan dokument, natančno pa je predvideno, kdo in na kakšen način lahko predlaga spremembe. Pri tem je Kuštrin poudaril, da pri modri knjižici ne gre za sindikalni dokument, ampak vladni, saj je nastal v delovnih skupinah mešanih strokovnjakov, ki ju je imenovala nekdanja ministrica Zofija Mazej Kukovič.

Organizacija delovnega procesa v času stavke je stvar zdravstvenih zavodov

Pacientom, ki bi bili v četrtek zaradi stavke deležni nevšečnosti, se v Fidesu vnaprej opravičujejo. Po Kuštrinovih besedah je organizacija delovnega procesa v času stavke sicer stvar vodstva zdravstvenih zavodov, so pa kolege prosili, da na najzahtevnejša triažna mesta postavijo najizkušenejše zdravnike.

Na dan stavke bodo opravljeni vsi nujni primeri oz. storitve, brez katerih bi prišlo do nepopravljivega poslabšanja zdravstvenega stanja pacienta. Prav tako ne bodo odpadli neurgentni pregledi in posegi za osebe do 18. in nad 65. letom starosti, pri čemer lahko ne bo upoštevan vrstni red naročenih pacientov in ne bo zagotovljen maksimalni dovoljeni čakalni čas.

Vodstva zdravstvenih zavodov so tudi pozvali, naj odpovedovanje nenujnih storitev izpeljejo strogo po pravilih vodenja čakalnih seznamov tako, da se pacientom, ki so bili naročeni za ta dan, zagotovi oskrbo prvi naslednji delovni dan, ostale paciente v čakalni vrsti pa se ustrezno zamakne za en delovni dan.

Kuštrin je pojasnil, da naj bi se glede na sestanke, ki so jih imeli v večjih zavodih, ob članih stavki pridružili tudi drugi kolegi, saj gre za timsko delo. V četrtek naj bi tako po Popovičevih besedah stavkalo od 15 do 20 odstotkov zaposlenih v zdravstvu.

Delo zdravnikov pa bo nemoteno potekalo na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Na spletni strani inštituta so zapisali, da njihov sindikat Fides podpira stavkovne zahteve, vendar bo zaradi narave dela tudi v času stavke to potekalo nemoteno in brez sprememb na posameznih oddelkih.

S Konradom Kuštrinom smo se pogovarjali tudi o stavkovnih zahtevah zdravnikov, kaj bi le-te konkretno prinesle pacientom, in kakšno plačo si po njegovem za svoje delo zaslužijo zdravniki.

Ministrica za zdravje: ne drži, da nisem pripravljena na dialog

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc zavrača očitke zdravniškega sindikata Fides o nepripravljenosti na dialog. Začetek pogajanj bo možen, ko bodo standardi in normativi pripravljeni in bodo tudi kadrovsko ter finančno ovrednoteni. Če pa je mišljeno, da mora zgolj podpisati modro knjižico, pa na takšno izsiljevanje ne more pristati, pravi.

Kot je dejala v izjavi za javnost, je stavka legitimna pravica sindikata. Dodala pa je, da je nezakonita, saj ni kršena nobena kolektivna pogodba ali kateri koli akt, ki ga vlada ne bi izpolnjevala. Zato stavka tudi ne bo plačana.

Po njenih besedah je predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin že ob nedavni enourni stavki zdravnikov jasno povedal, da gre samo za pritisk na vlado. "Na žalost se ta pritisk stopnjuje," ugotavlja ministrica. Pri tem zavrača očitke, da se s predstavniki zdravnikov ne bi pogovarjali.

Kot je navedla, so se na prvem srečanju s predstavniki zdravniških organizacij 4. marca dogovorili, kako bodo v delovnih skupinah pripravljali priporočila za standarde in normative na podlagi t. i. modre knjižice. Gre za zbir standardov in normativov, ki so ga pred časom objavile zdravniške organizacije.

Delovna skupina je bila imenovana 9. aprila s posebnim sklepom. Dan kasneje je bil sestanek na ministrstvu za javno upravo, kjer sta se z ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem zavzela, da se izhodiščno vrednotenje družinskih zdravnikov izenači z drugimi zdravniki.

Dogovorjeno pa je bilo tudi, da se delo v delovnih skupinah nadaljuje in pospeši ter da se potem, ko bodo delovne skupine končale delo, ti standardi in normativi kadrovsko ter finančno ovrednotijo. To pa bi bila podlaga za pogajanja s predstavniki sindikatov zdravniških organizacij.

Delovna skupina se je na prvem skupnem sestanku sestala 20. aprila. Dogovorili so se o oblikovanju treh podskupin: za sekundarno in terciarno raven, za primarno raven ter za zobozdravstvo. Prva se je sestala 5. maja in bo do konca tega meseca pripravila prvo poročilo.

Ko so se pozanimali, kako poteka delo v ostalih dveh delovnih skupinah, pa so za primarno raven od Igorja Muževiča, sicer tudi predsednika sindikata družinskih zdravnikov Praktik.um dobili odgovor, da standardov in normativov ne bodo pregledovali, ker je ustrezno to, kar piše v modri knjižici. A ministrica opozarja, da so v modri knjižici pomanjkljivosti in tudi ni narejena za vse vrste dejavnosti.

Cerar zdravnike poziva k dialogu z ministrstvom

Premier Miro Cerar je izrazil podporo zdravstveni ministrici Milojki Kolar Celarc pri pripravah na sprejem ukrepov za reformo zdravstva. Ob tem je Cerar zdravstveno stroko, ki je za četrtek napovedala stavko, pozval h konstruktivnemu dialogu z zdravstvenim ministrstvom in ocenil, da stavka v tem primeru ne prispeva k iskanju rešitev.

Cerar ob pripravi zdravstvene reforme od vseh deležnikov pričakuje razumevanje, saj da gre pri tem v danih javnofinančnih okoliščinah ter nakopičenih organizacijskih težavah v slovenskem zdravstvu za težaven proces, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Ta proces pa terja "predvsem kooperativnost pri iskanju najboljših in dolgoročno naravnanih rešitev v dobro pacientov in zdravstvenih delavcev", je zapisal premier in ocenil, da stavka ne prispeva k iskanju rešitve.

Obenem je premier znova izpostavil napovedi ministrice, da je že v teku priprava celovite analize zdravstvenega sistema, ter da se Kolar Celarčeva obenem že približuje željam sindikata in bo v skladu z realnimi možnostmi te tudi upoštevala pri njihovem uresničevanju.

Cerar je tako sindikate pozval k dejanskemu dialogu za iskanje rešitev, ki so "predvsem v prid pacientom in ustvarjanju zaželenih delovnih razmer zdravstvenih delavcev".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (395)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
27. 05. 2015 11.38
-3
Če je ministrica potem že ve.
ROMELS
27. 05. 2015 11.40
+1
Enkrat smo štrajkali pa je policija z vsemi razpoložljivimi represivnimi sredstvi, ki jih je imela na razpolago, obkolila podjetje.
ficfiric 1
27. 05. 2015 10.43
+5
Ej pr vas v slo pa sam dohtarji pa policaji strajkajo....cakte se mal bodo zacel se managerji pa politiki.....ostali se boste pa kregal o levih in desnih....hahaha
25letluzerjev
27. 05. 2015 10.42
+2
Medicinske sestre in splošni zdravniki-družinski zdravniki delajo, so močno obremenjeni , ti si zaslužijo boljše pogoje in višjo plačo. Vsa " kao zdravniška elita " pa si ne zasluži višjih plač, celo znižalt bi jim bilo potrebno, ker so plačani tudi zaradi velikih odgovornosti , ki pa , ko pride do odgovornosti za napake niso krivi. Za plačo kasirat so odgovorni, ko pa bi morali za kaj odgovarjat , pa te odgovornosti nimajo. Le zakaj so potem najbolj plačan kader v državi. Sedaj pa se pripravljajo še na stavko. Čisti nonses.
M_teorija
28. 05. 2015 16.58
topo
27. 05. 2015 10.17
+3
Sestre marš na delo in tiho,mi lahko štrajkamo,saj se ne bo dosti poznalo. Jaz take stavke ne podpiram,ker je to uzvišena elita.Zakaj ne vklučujejo tudi medicinskih sester oziroma so jim celo rekli da nimajo ka spraševat samo delat in to bodo morarale na dan stavke še bolj,da bodo ti gospodje počival.Tisti ki mu ni to pasalo in je javno opozoril so ga pa strpal v zapor,da ne bo javnosti kaj povedal..
kmg
27. 05. 2015 10.09
+4
Mimogrede bi lahko preiskali tudi zdravniško komisijo, na kakšen način raznim Zidarjem in Bavčarjem delijo potrdila, da niso zmožni priti na sodišče, med tem, ko lahko letijo in se sončijo po Hrvaški in Švici!
VSEZNALECno1
27. 05. 2015 09.37
+4
UniverzitetniKorupcijskiCenter hoče (še) večje plače...... Ja nabavne cene padajo in s tem nominalno %....
GeNeRal900
27. 05. 2015 09.29
+1
Stejem dnar....
VSEZNALECno1
27. 05. 2015 09.35
-1
GeNeRal900
27. 05. 2015 09.36
+2
Jzt mam tok dnara k ga ti v zivljenju ne bos mel pa brez fovsije
VSEZNALECno1
27. 05. 2015 09.38
-1
Dej ne bluzi ...vsi na tem portalu vejo da si revček...
alenka8
27. 05. 2015 09.28
-2
pri branju vseh teh komentarjih bi se človek kar zjokal, ljudje bi se med seboj najraje kar pobili.Kako že pravi tisti pregovor:deli in vladaj. Vsak bi najraje videl za drugega da dela za 500€.Kako narod ne spregledamo te igre.Če bi se dalo oblast tem forumašem, bi vso slovensko inteligenco pobili, sami pa vladali.Kaj niso to počeli Stalin, Rdeči kmeri pa še kakšen bi se lahko našel. Pojdite živet v Severno Korejo
25letluzerjev
27. 05. 2015 10.47
-1
CHANEL MADEMOISELLE
27. 05. 2015 09.10
+6
G. Kuštrin in ostala neodgovorna kompanija v bolnici in po drugih bolnicah po Sloveniji! Ko boste obvladovali kakovost in varnost pacientov (tudi zaposlenih) je prav, da šele potem govorimo o stavki. Varnost in kakovost je ena od najpomembnejših odgovornosti vodstva. Vi ste dokazali, da ste neodgovorni. Dol s stavko. Za zdaj lahko v bolnicah povečamo plače čistilkam, kuhinjskemu osebju in medicinskim sestram.
0523
27. 05. 2015 09.11
+3
CHANEL MADEMOISELLE
27. 05. 2015 09.14
+2
G. Kuštrin! Ne silite ministrico z plavo knjigo. Kaj se bojite njene knjige - njenih standardov? Mogoče že veste kaj piše v njih? Strožja pravila? Njene delovne skupine delajo na tem. Vi delajte pa na tem, da se bodo razmere v bolnicah začele urejati ne pa z stavko.
borzojoj
27. 05. 2015 09.30
+0
Kokošanel, ne debatiraj, če ne poznaš, kako morajo stvari potekati PRAVILNO! Standardi in normativi morajo biti in ne, da se še vedno uporablja merila izpred 30 let. Da tega ni je odgovorno Ministrstvo. Poznaš koga iz njene delovne skupine, ali kar nekaj "pametuješ" ?
alenka8
27. 05. 2015 09.33
-4
Govoriš kar nekaj na pamet, pojma nimaš.
borzojoj
27. 05. 2015 09.37
-1
"človek ne jezi se". malo razmisli pa še kaj pametnega napiši! lp
CHANEL MADEMOISELLE
27. 05. 2015 09.47
+1
Ne sem iz Kuštrinovih vrst. Podpiram pa ministrico. Nered je potrebno očistiti. Očitno se ga nekateri zelo dobro branijo.
Duhec009
27. 05. 2015 09.07
-2
Psihološka vojna je najtežja..... jim je pa ratala.... kako??? Če vas niso spral z zgodbicami, so vas pa psihično zloml.... upajte, da obstaja pekel, ker to bo njihova edina kazen.... zarad vas, ker ste taki kakršni pač ste.... otopeli. Jst sm vedno govorila.... ko ne bom našla izhoda, se bom sama zabetonirala.... je bolš, da me ni.... štos pa je, ker še vedno mate rešitev, sam prepoznate je ne.... ne bo pa več dolgo na voljo.... ampak s takim razmišljanjem kokr ga mate, ne bo nič....
devlon
27. 05. 2015 09.04
+7
najbolj normalno je, da se stavka ne plača!!
borzojoj
27. 05. 2015 09.25
+0
Stavke so dovoljene, niso pa NIKOLI PLAČANE!
devlon
27. 05. 2015 09.29
+0
RESNICA56
27. 05. 2015 09.02
+1
Da bi zmagalo zlo, je potrebno le, da dobri ljudje molčijo......ne pisat samo na forumih in družabnih omrežjih, kaj bi spremenili v SLO, dejansko je potrebno nekaj spremeniti in ne "pamenkovat" iz udobnih sedežev za internetom. Strinjam se trditvijo "Dukec009"....da se vam niti protestirati ne ljubi.......!!!!!!!!!!! Danes so potrebne masovne akcije ljudi, da se branimo pred to anomalijam, ki se že predolgo dogajajo v naši prelepi SLOVENIJI.
Duhec009
27. 05. 2015 09.04
-3
Ej..... jst jih sploh niti ne obsojam.... nimajo info, scagal so..... in, ko to neb blo dost.... nasedajo lažnivcem. To je una največja, najbol pokvarjena igra..... ko lačnemu ponudiš kos kruha in postaviš pogoje. Kaj bo naredu??? Vse....
pravica1
27. 05. 2015 08.57
+8
~60€(obv.+dod.) mesečno za zdravstveno zavarovanje, ki ga dejansko koristim mogoče enkrat na nekaj let, pa še takrat, če je potreben kakšen poseg je čakalna doba vsaj nekaj mesecev. Če potrebujem kakšna zdravila, jih morem po novem doplačati, pridem zdravniku morem čakati, samoplačniki teh težav nimajo, ponavadi pri istih zdravnikih, ki popoldne še privat malo fušajo. Po svojih vrstah naj naprej poštimajo, preden sploh povzdigujejo glas. Luknja brez dna je tole naše zdravstvo.
mokasinka
27. 05. 2015 08.53
+7
Končno je nekdo stopil na prste bandi skorumpirani dohtarski.
Duhec009
27. 05. 2015 08.57
-3
Hahahahaha..... to bo ja. Mater ste naivni....
HOOONDAAA
27. 05. 2015 08.50
+3
Ne vem kolikšne plače imajo ampak jaz bi jim dal 2500 € bruto. Pa še kakšnega zdravnika bi zaposlil, ker so ponekod takšne gneče, da že v čakalnici zraka primanjkuje!
Duhec009
27. 05. 2015 08.48
-3
Sej bo bolš..... lopovski leevaki vas bojo rešl te agonije.... požrli vas bojo. Kr opazujte.... men so uničl enga znanca, sploh nihče ni vedu, da ga poznam.... pa ni je stvari, ki je zdej neb nardila.... sam morš bit tak tip.... nič nism mela s Slo več let, sm šla in pršla nazaj na obisk, izlet.... zarad njega.... pa ni ga posameznika, ki neb mel svojih dolžnosti..... ker je to prav. Tko se ne dela.... in še manj pričakuje, da bo šlo skoz.... lohk upaš, sam sanje postanejo nočna mora. Pa mam otroka.... in mi je vseen..... to je tud zarad nje.... mama ne more drgač. Mogoče.... če neb znala, če neb lohk.... in bi lohk s tem živela.... pa nič od tega ne gre, ne pride v poštev.... zarad spoštovanja.... to ni samoumevno, si ga morš zaslužit..... ko si ga, meje ne obstajajo.
Menes
27. 05. 2015 08.55
+1
Pri najboljši volji ne razumem, kaj si hotela povedati.
Duhec009
27. 05. 2015 08.56
-4
Da je najbolš, da vse opazujete, ker se bo vse spremenilo na bolš samo od sebe....
Blaška
27. 05. 2015 08.48
+4
ko bi se zaposleni v JS in JU zavedali, da so plačani iz gospodarstva, vendar se jim ni potrebno , kajti pri nas so največ plačani iz kreditov, ki jih najemamo ; )))
biggbrader
27. 05. 2015 09.00
+1
to so tako imenovani VSTAJNIŠKI KREDITI. Zanje garantira SMC, če ti to kaj pove.
hillya
27. 05. 2015 08.39
+5
Ministrica, naj, kot PRVO prouči, KAM NEKONTROLIRANO ODTEKA DENAR IZ ZDRAVSTVA !!!...... Kot DRUGO naj ministrica pod NUJNO dostavi zdravstvu NORMATIVE in STANDARDE, ker vse to, kar sedaj navaja, je potegnjeno »iz rokava«.
FoglTunek
27. 05. 2015 08.33
+0
Tu se pa ministrica prekleto moti...stafka ni nezakonita, in mislim, da bo morala prej ali slej odstopiti...druge poti ni !!!
Duhec009
27. 05. 2015 08.34
+0
Blaška
27. 05. 2015 08.41
+2
imajo stavko piloti, železničarji, javna uprava, tudi kje zunaj, za stavko zdravnikov še nisem slišala ; )) se znajo prej dogovoriti s politiko ali se nimajo za tako vsemogočne kakor naši zdravniki, ki s stavko največ izsiljujejo višje plače ; ))) vsak minister do sedaj jim je v tem ustregel ; ))
Blaška
27. 05. 2015 08.42
+2
če je kdo hotel uvest nove reforme pa je tako vsak obupal ; )) torej sploh niso imeli zdravniki želje po tem, ker najraje delajo v kalnem ; )))
Duhec009
27. 05. 2015 08.55
-2
Duhec009
27. 05. 2015 08.24
-2
Dobro jutro..... lopovski tovariši, ki ste vse uničl.... še mal pa bote pod zemljo. Povsod sam kriminal, podn od podna, ko se ne izbirajo sredstva.... večina pa to podpira..... za kozlat.
Duhec009
27. 05. 2015 08.33
-2
Sm učer slučajn srečala enga, ki dela umazana dela za srb-čg pajace, ki se majo za mafijo (ta bi jih pobila, ker so ničvredni drekači, brez pravil, itd).... mi je reku, da nism normalna.... da ne morm tko funkcionirat, ker je svet nenormaln.... me ne mot..... če je sam edn, pa edn.... pa prvi sploh ne more več bit. Vi pa cvilte doma..... to bo ful efekt.