Slovenija

Kuštrin: Največ težav pri uresničevanju dogovorov v novomeški bolnišnici, problem tudi Zdravstveni dom Ljubljana

Ljubljana, 15. 11. 2017 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Fides je prekinil spomladi zamrznjeno zdravniško stavko, čeprav vse zaveze iz stavkovnega sporazuma še niso uresničene. Kot je dejal prvi mož Fidesa Konrad Kuštrin, so "razmere v slovenskem zdravstvu že sedaj skoraj takšne, kot da bi stavka potekala, z njenim nadaljevanjem pa bi škodili predvsem bolnikom".

Izredna letna konferenca sindikata Fides je sklenila, da bodo spomladi zamrznjeno stavko prekinili, čeprav vse zaveze iz stavkovnega sporazuma še niso uresničene. Kot je poudaril predsednik Fidesa Konrad Kuštrin, to ne pomeni, da od zahtev odstopajo, ampak se nameravajo še naprej boriti za njihovo uresničitev.

Po Kuštrinovih besedah še ni uresničena odprava 57. plačnega razreda kot plačnega stropa za zdravnike, še vedno pa ni zaživel niti variabilni del nagrajevanja na sekundarni ravni. Na primarni ravni ponekod je, je pa to odvisno od managementa, je dodal.

Od zahtev ne odstopamo, je dejal Konrad Kuštrin.
Od zahtev ne odstopamo, je dejal Konrad Kuštrin. FOTO: Miro Majcen
Ob razpadajočem zdravstvenem sistemu in pogojevanju drugih sindikatov, ki smo jima priča, bi bilo nadaljevanje stavke neugodno za bolnike, Vlado in tudi zdravnike, so sporočili iz Fidesa.

Odločitvi, da kljub temu prekinejo stavko, je botrovalo več razlogov. "Razmere v slovenskem zdravstvu so že sedaj skoraj takšne, kot da bi stavka potekala, z njenim nadaljevanjem pa bi škodili predvsem bolnikom," je pojasnil predsednik Fidesa in dodal, da si tega seveda ne želijo. Poleg tega ocenjujejo, da se je lažje pogajati, ko ni stavke in "niso pod takšnim pritiskom".

Kuštrin je ob tem napovedal, da bodo glede na ponedeljkov sestanek pri predsedniku vlade Miru Cerarju obiskali predsednike vseh koalicijskih in vseh opozicijskih strank, da jim argumentirano predstavijo svoje zahteve ter jih prepričajo v svoj prav. Verjame, da je politika tako trezna in tako pametna, da bo naredila prvi korak k umiritvi razmer v zdravstvu. "Da se stavka preneha in da se realizira stavkovne zahteve, je prav gotovo prvi korak," je še menil.

Vladi so tako dali čas do letne konference Fidesa, ki bo konec januarja ali v začetku februarja. Kjer so problemi na lokalni ravni, pa bo do takrat jasno tudi, kateri direktorji so tisti, ki nočejo realizirati aneksa h kolektivni pogodbi glede zagotavljanja nujne medicinske pomoči ali uvrstitve na delovno mesto višji specialist, je povedal Kuštrin.

Težave pri uresničevanju dogovorov predvsem v novomeški bolnišnici in v Zdravstvenem domu Ljubljana

Največ težav pri uresničevanju dogovorov je po njegovih besedah v novomeški bolnišnici, velik problem je tudi v Zdravstvenem domu Ljubljana. Kot je napovedal, bodo tam, kjer do 30. decembra ne bodo uresničene stavkovne zahteve, organizirali "lokalne upore zdravnikov". Sicer pa zbirajo pripombe iz zdravstvenih zavodov in bodo povabili ministrstvo za zdravje na sestanek.

Na novinarsko vprašanje je predsednik Fidesa komentiral tudi dogajanje v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Prepričan je, da je vzrok preveliko vmešavanje politike.

"Dejstvo je, da stroka ni samostojna," je dejal. Pri tem je med drugim ocenil, da razširjeni strokovni kolegiji, odkar so pod okriljem ministrstva za zdravje, ne delujejo. Narobe pa se mu zdi tudi, da je etična komisija financirana iz proračuna in deluje v okviru ministrstva.

"Koncu koncev je ta politika nastavila tega direktorja, ki se ga hoče sedaj znebiti," je dejal Kuštrin, ki se tudi sprašuje, kje bomo za plačo, kakršna je, dobili zelo kvalificiranega managerja, torej poslovnega direktorja, ki bo za ta denar vodil UKC.

Fides od vlade pričakuje takojšnjo spremembo projekta variabilnega nagrajevanja.
Fides od vlade pričakuje takojšnjo spremembo projekta variabilnega nagrajevanja. FOTO: Miro Majcen
V Fidesu so napovedali možnost skorajšnjih stavk na lokalni ravni v okoljih, v katerih vodstva zavodov niso konstruktivno pristopila k realizaciji obeh podpisanih aneksov, vključno s sprejemom terminskih planov za uveljavitev standardov in normativov za delo zdravnikov in zobozdravnikov ter fleksibilnim nagrajevanjem zdravnikov, ki presegajo delo po standardih in normativih.

Fides: Poslanci bi morali doumeti, da je sedanji plačni sistem slab in nestimulativen

Kot so po zaključku izredne letne konference sporočili iz Fidesa, pričakujejo, da bo vlada v celoti realizirala zaveze po obeh podpisanih sporazumih o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti in s tem zagotovila pogoje za stimulativno delo zdravnikov, "zlasti vseh tistih izjemnih strokovnjakov, katerih delo brez spremembe Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS) še vedno ne more biti ustrezno vrednoteno".

Pri tem računajo na posluh poslancev, ki bi po njihovem morali, ne glede na stavkovne zahteve Fidesa, doumeti, da je sedanji plačni sistem, kot ga določa ZSPJS, slab in nestimulativen, njegove spremembe pa so po njihove mnenju nujne, "če želimo v državi obdržati najboljše javne uslužbence, od katerih so mnogi že odšli v tujino".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stokviz
16. 11. 2017 18.57
+1
Samo nekaj 100 metrov naj gre čez mejo, pa bomo videli s kom imamo opraviti. Da se ne sramuje. Več se prepira, kot pa dela!!!
stokviz
16. 11. 2017 18.36
Kolk je ta človk antipatičen, pa še nesposobnež! Samo gobec ga je! In to iz srednje medicinske šole v Šempetru naprej!!! Dohtarji so dobili tapravga Koštruna!!!
ROMELS
16. 11. 2017 09.41
+5
Čisto izsiljevanje fidesa davkplačevalcev. Vladni pogajalci, ki razpolagajo z davkoplačevalskim denarjem pa popolnoma nesposobni.
Nimasmisla
16. 11. 2017 08.54
+2
tron3
16. 11. 2017 08.16
+4
Od kdaj pa modela skrbijo bolniki, to je pa neki novga, skrbi ga samo njegov žep, če pa ima premal pa lohk gre mirne duše delat npr. v Švico na kakšno zasebno kliniko, bo velik več zaslužu, pa še vesel ga bodo, jasn, če si bi sploh upu it tja.
resslovenka
16. 11. 2017 09.24
+3
Ja. Samo tam ne bo pametoval. Naj poizkusi, da bo videl kaj je tam fer odnos, red, disciplina in odgovornost.
tali?ni tom
15. 11. 2017 22.49
+2
NOVO MESTO,"doktor" POGAČAR,SPLAČALO BI SE STATISTIČNO POGLEDAT USPEH NJEGOVIH OPERATIVNIH POSEGOV IN PREŽIVETJA NJEGOVIH PACIENTOV!
Otancici
15. 11. 2017 19.52
+2
Zna se ponoviti Izola. Upam, da bo drugi boljs izbral cilj.
FlatyEric
15. 11. 2017 20.04
+2
FlatyEric
15. 11. 2017 19.49
+5
Koštrun in kompanija bele gol*zni naj se malo zamisli kake svinjarije delajo s pacienti. Nesposobni, ampak denar na koncu meseca jih pa ni sram vzeti. Pa ne samo to, še premalo imajo.
Madeni
15. 11. 2017 18.50
+20
Pred nebeškimi vrati stoji tip in vpije: "Pa kaj je to? Kaj jaz počnem tukaj? Star sem komaj nekaj čez 50 let redno telovadim, ne kadim, ne pijem, zgodaj hodim spat še v službi spim in sedaj se znajdem tukaj. Verjetno je to kakšna pomota! Prosim vas, dajte preveriti!" "Ne vem.... še nikoli se nismo zmotili, - pravi sv. Peter - bom pa vsekakor preveril. Povejte mi ime in priimek." "Kuštrin, Konrad Kuštrin." "Kaj ste po poklicu?" "Zdravnik. Dr. med., specialist anesteziolog." Sv. Peter nekaj časa brska po knjigi in reče: "Aha, FIDES ja našel sem vas! Po naših podatkih ste umrli od starosti." "To je nemogoče! Star sem 50 let!" "Ne vem" reče sv. Peter, "mi smo sešteli vse ure, ki ste jih predložili za obračun opravljenih ur in ko smo sešteli, je izpadlo nekaj več kot 116 let..."
obožeobože
15. 11. 2017 18.53
+2
resslovenka
16. 11. 2017 09.25
+1
pprimozz
15. 11. 2017 18.50
+13
Vedno imate zdravniki premale place, ne sprasujte kdaj bodo visje place, sprasujte kdaj bo zdravstvo zaupanja vredno, ucinkovito in brez cakalnih vrst...takrat verjemite place ne bodo tezava....prvo se vi kaj naredite!
FlatyEric
15. 11. 2017 20.04
+2
stokviz
15. 11. 2017 18.46
+10
Medicinska fakulteta v Ljubljani je bila za tega gospoda pretežka, zato je odrinil na Reko!!!
branilecjužnemeje
15. 11. 2017 18.42
+5
skorumpiranpolitik koga pa tako sovražiš da bi jim ga poslal
branilecjužnemeje
15. 11. 2017 18.41
+8
G Kuštrin Vi se nikoli niste ŽAL naučili Hipokratove prisege. 20 MIO denajra bi vam dal, samo da bo vaš EGO zadovoljen., saj bo to neprimerno ceneje kot to kar delate.
skorumpiranpolitik
15. 11. 2017 18.38
+11
Dobili ste višje plače za 500 ojrov, imate 60 razred kot direktor ZPIZ-a. Marš na delo, al pa odpustit in pejte v tujino!
skorumpiranpolitik
15. 11. 2017 18.33
+5
Leta 1996 je bila ista zgodba z stavko zdravnikom in sedaj se scenarij ponavlja, ocvčke
skorumpiranpolitik
15. 11. 2017 18.32
+7
un iz Izola se glih ni ta čisto pravga stresel
skorumpiranpolitik
15. 11. 2017 18.31
+13
Kuštrrin tebi bi morali prvo odpustiti in ti prepovedati prakso iin te posalti v tujino za kruhom.....
CIGU MIGU
15. 11. 2017 18.20
+8
najbolje da se vzame upokojencem in se da tem pohlepnežem
evasle
15. 11. 2017 18.19
+9
Vse kar je prav, ampak ti ljudje se vedejo, kot da so iz druge galaksije. TolikoKRAT pa njihovo delo le ni več vredno od drugih. Razlike so logične, taki golomazni razkoraki so pa enostavno nemogoči. Saj niso hodili na faks 20 let, pa 20 ur na dan tudi ne delajo, da bi bili toliko nad vsemi. Kot da smo drugi nič, oni, politiki in sodniki pa edini, ki kaj vedo, delajo in so sploh in oh najpomembnejši.
Frane Šajn
15. 11. 2017 18.17
+14
CERAR , ČE HOČEŠ KAKŠNO POZITIVNO O SEBI , KO TE DRUGIČ TA FEHTAR V BELEM OBIŠČE , GA POŠLJI S TAKIM POSPEŠKOM SKOZI VRATA , DA SE BO MED NJIMI VES POLOMIL. BREZOBRAZNOST ČEZ VSE MEJE.