Slovenija

Fides in stavkovni odbor sprta zaradi sodelovanja pri pogajanjih

Ljubljana, 18. 04. 2012 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Med sindikatom Fides in stavkovnim odborom se je vnel spor zaradi vprašanja, kdo se lahko pogaja o varčevalnih ukrepih. Medtem ko v odboru menijo, da se lahko pogajajo le tisti, ki stavkajo, v Fidesu pravijo, da gre za grob poseg v socialni dialog.

V Fidesu menijo, da gre za grob poseg v socialni dialog.
V Fidesu menijo, da gre za grob poseg v socialni dialog. FOTO: Blaž Garbajs

Pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja se nadaljujejo tudi danes, ko javni sektor stavka. Medtem pa se je med pogajalci nekaterih sindikatov in sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Fides vnel spor zaradi vprašanja, kdo lahko sodeluje pri pogajanjih.

Sindikat Fides je v javnost poslal pismo, v katerem ogorčeno sporoča, da so pogajalci nekaterih sindikatov javnega sektorja ob podpori vodje stavkovnega odbora Branimirja Štruklja pred pogajanji vztrajali, da so predstavniki sindikatov, ki stavke niso napovedali, na pogajanjih nezaželeni, ker naj bi se o interventnih ukrepih lahko pogajali le tisti, ki so stavko napovedali. Med sindikati, ki naj bi vztrajali pri tem, so po navedbah Fidesa Sindikat zdravstva in socialnega varstva, Sindikat poklicnih gasilcev Slovenije in Sindikat carinikov Slovenije.

"To ocenjujemo kot grob poseg v miren socialni dialog. Očitno so nekateri sindikati in sindikalne konfederacije v Sloveniji izgubile kakršen koli čut za miren socialni dogovor in iz svojih vrst želijo izgnati vse tiste, ki so se o odprtih vprašanjih v teh kriznih časih pripravljeni pogajati strpno, brez zaklepanja vrat šol, vrtcev, brez zavračanja pacientov," opozarjajo v Fidesu, kjer se tudi čudijo vladi, ki naj bi s pasivno držo takšno početje podpirala. Ob tem dvomijo, da bo varčevalne ukrepe, ki bodo prizadeli vse prebivalce Slovenije, mogoče izpeljati na tak nestrpen način.

Glede stališča sindikata Fides je Štrukelj dejal, da je bil sam pri pogovoru o tem večino časa tiho in da navedbe predsednika Fidesa Konrada Kuštrina ne držijo. Dejal je, da gre za neresnice in da je zdaj drugače, namreč, ko enkrat nastopi stavka, to niso več pogajanja, in če ne stavkaš, ne moreš biti v stavkovnem odboru. "To niso pogajanja, to je reševanje spora," je na temo Fidesa še dejal Štrukelj.

Preberite še:

FOTO in VIDEO: 'Nočemo brutalnega kapitalizma, ki za seboj pušča trupla, ... '

Najbogatejši Slovenec o stavki: Na luni so zadnjih 20 let živele slovenske vlade

'Tole me spravlja malo v obup'

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

polikarbonatka
19. 04. 2012 10.00
+2
ha,ha,ha,Kuštrin,ne me basat,prejšnja vlada vam je hotela zmanjšati dežurstva,že naslednji dan ste stavkali.......pa ne prvič.Jaz bi vam najprej onemogočila da delate hkrati na 2-3 mestih,dop. v službi,pop.v privat ambulanti,pa še kje.
muhicamuca
19. 04. 2012 10.14
+1
S polnimi žepi in ugodjem ga je lahko srat g. Kuštrin. Ko bojo prvič minimalno, čist mal hotel Vam odvzet boste štrajkal, medicinskih sester pa niste podprli, ki delajo še pol namesto vas - g. Kuštrin ZAKAJ????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Darko32
18. 04. 2012 19.45
+7
FIDES že ve zakaj niso podprli stavke. NAmreč njihovi člani so krivi za kar veliko luknjo v proračunu na prihodkovni strani, ko so izrabljajli svoj položaj za svoje osebne koristi nekateri člani. NAj povedo kako delajo v konfliktu interesov in zakaj raje udarijo po pacientih in jim tudi onemogočajo zdravljenja samo zato, da si nekateri polnijo žepe.
muhicamuca
18. 04. 2012 18.53
+2
Zakaj pa želij sedaj FIDES sodelovat v pogajanjih. Saj stavko zdravniki niso podprli in so danes delali kot urce, še nkol tako. Saj se strinjajo z vladnimi zahtevami zato niso štrajkal!!!!!!! Morda napačno razmišljam?
kleopatra-1
18. 04. 2012 23.36
-5
mogoče se pa zavedajo, da ni denarja in da je treba sprejeti določene ukrepe?
Mr.JanHara
19. 04. 2012 09.22
+0
sledi
18. 04. 2012 18.11
-2
Človek ki je lačen se ne krega s sočlovekom ki je tudi lačen, ampak z njim sodeluje saj želi jesti. Nkateri imajo očitno prepolne žepe oz. stavkajo zaradu ugleda ane Semolič.
shupak
18. 04. 2012 17.19
+2
Ja, ja... Se ne da dveh stolih hkrati sedet...
Tom Jones 1
18. 04. 2012 16.54
+0
Fides....največji *......