Slovenija

Fides napoveduje, da bo 27. novembra spet aktiviral stavko, ministrica pa: Njihove zahteve smo uresničili

Ljubljana, 28. 09. 2017 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zdravniški sindikat Fides bo zaradi neizpolnjevanja stavkovnega sporazuma 27. novembra aktiviral stavko s polno prekinitvijo dela. Ugotovili so namreč, da zahteve - zlasti glede 57. plačnega razreda kot plačnega stropa za zdravnike - niso v celoti realizirane. Kolar Celarčeva odgovarja: mi smo njihove zahteve uresničili, odprta zahteva je stvar ministrstva za javno upravo.

Zdravniški sindikat Fides bo zaradi neizpolnjevanja stavkovnega sporazuma 27. novembra aktiviral stavko s polno prekinitvijo dela skladno z zakonom, je povedal predsednik Konrad Kuštrin. Po pregledu realizacije stavkovnih zahtev so ugotovili, da v celoti niso realizirane zahteve zlasti glede 57. plačnega razreda kot plačnega stropa za zdravnike.

Kot je po današnji seji glavnega odbora Fidesa pojasnil Kuštrin, v sindikatu računajo, da bodo oktobra potekale še nekatere aktivnosti, in upajo, da bo ministrstvo uporabilo svoj vpliv na delodajalce glede njihovih kršitev.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc mora narediti vse, da do stavke ne pride, je prepričan Kuštrin, ki meni, da si stavke ne želi nihče, ne zdravniki, gotovo pa ne javnost. "Ministrstvo je lastnik javnih zdravstvenih zavodov in lahko ukrepa, tako kot je to zaželeno in potrebno," je še dejal.

Zaradi neizpolnjevanja stavkovnega sporazuma bo zdravniški sindikat Fides 27. novembra ponovno aktiviral stavko.
Zaradi neizpolnjevanja stavkovnega sporazuma bo zdravniški sindikat Fides 27. novembra ponovno aktiviral stavko. FOTO: Miro Majcen

Glavni odbor Fidesa je danes sicer preveril realizacijo stavkovnih zahtev skladno s podpisanimi sporazumi in aneksom o kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike. Kuštrin je opozoril, da niso realizirani niti aneksi h kolektivnim pogodbam. "Zdravniki, ki izpolnjujejo pogoje za uvrstitev na zahtevno delovno mesto specialista, bi morali pogodbe podpisati že dovolj zgodaj, da bi oktobrske plače, izplačane novembra, že bile višje," je dejal.

V nekaterih zdravstvenih zavodih po Kuštrinovih pojasnilih to poteka brez težav, v nekaterih pa so verjetno tudi na podlagi predlogov Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije, ki "nima popolnoma nobenih kompetenc s tega naslova", širili pogoje, ki so zapisani v kolektivni pogodbi. Pogodbo pa lahko tolmači odbor za razlago kolektivne pogodbe ali pa jo širita podpisnika pogodbe, v tem primeru torej Fides in ministrstvo za zdravje, je ob tem opozoril Kuštrin.

Nerealiziran pa je tudi variabilni del plače. "Zdravniki delajo več, izpolnjujejo pogoje, kolikor je možno, vendar za to niso nagrajeni," je še opozoril predsednik Fidesa. Kolektivna pogodba je delodajalcem naložila, da bi morali v trimesečnem obdobju narediti načrt, kako bodo zdravnikom olajšali delo, a v večini javnih zavodov tega niso naredili. Po Kuštrinovi oceni to kaže, da je menedžment "na katastrofalnem nivoju funkcioniranja".

V Fidesu se tudi ne strinjajo s predlogom vladne strani, da bi se za odpravo stropa smatral 60. plačni razred. Če bi predlog obveljal, bi to po Kuštrinovih besedah bila največja zaušnica, ki bi jo ministrstvo za javno upravo, ministrstvo za zdravje in vlada dali največjim in najboljšim strokovnjakom v kliničnih centrih, saj teh ne bi bilo mogoče nagraditi bolje od njihovih kolegov na sekundarni ravni.

Na avgustovskem sestanku predstavnikov ministrstva za zdravje in Fidesa je minister za javno upravo Boris Koprivnikar napovedal, da bo da bo vlada do predvidoma začetka septembra pripravila spremembo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, da bi realizirali sklepe stavkovnega sporazuma.

A so, kot je pojasnil Kuštrin, tudi tu naleteli na težave. Spremembam zakona namreč nasprotujejo nekateri sindikati javnega sektorja, po njegovih besedah najbolj pogajalska skupina pod vodstvom Jakoba Počivavška, katere član je tudi Fides. Zato so danes sklenili, da zdravniški sindikat iz pogajalske skupine izstopi. "Od zdaj naprej bomo na pogajanja hodili kot samostojen sindikat. Ne moremo biti v pogajalski skupini sindikatov, ki nasprotujejo našim interesom," je pojasnil.

Spomnil je, da naj bi vlada spremembo zakona v DZ sicer poslala tudi brez soglasja sindikatov. Kot je povedal Kuštrin, jih je presenetilo, da konfederacija sindikatov javnega sektorja pod vodstvom Branimirja Štruklja temu ni nasprotovala: "Ne gre samo za zdravnike, ampak za javne uslužbence z najvišjimi kvalifikacijami."

Glavni odbor Fidesa se je danes še dogovoril, da bo 15. novembra izredna letna konferenca sindikata Fides. "Ne moremo reči, da bomo začeli stavkati 16., če bodo pogoji za stavko takrat izpolnjeni, ker je to preresna stvar. Morali smo si vzeti deset dni, da se na stavko pripravimo," je še pojasnil Kuštrin v izjavi medijem.

Kolar Celarčeva pravi: Ministrstvo za zdravje je zahteve zdravnikov iz sporazuma uresničilo.
Kolar Celarčeva pravi: Ministrstvo za zdravje je zahteve zdravnikov iz sporazuma uresničilo. FOTO: Miro Majcen

Kolar Celarčeva: Ministrstvo za zdravje je zahteve zdravnikov iz sporazuma uresničilo

Na Ministrstvu za zdravje pravijo, da so zadovoljni, da so izpolnili zahteve iz stavkovnega sporazuma s sindikatom Fides. "Prva izplačila za opravljene storitve in dosežene normative v okviru variabilnega nagrajevanja zdravstvenih delavcev za skrajševanje čakalnih dob za obdobje od aprila do junija letos bodo obračunana z oktobrsko plačo, ki se izplačuje novembra," so zapisali.

Pogajanja o zahtevi glede odprave 57. razreda (kot najvišjega plačnega razreda za zdravnike), ki jih z vladne strani vodi Ministrstvo za javno upravo, potekajo v sklopu splošnih pogajanj, odvisna pa so tudi od pogajanj z drugimi sindikati, je sporočila ministrica Kolar Celarčeva in dodala: "Zelo sem zadovoljna, da je Slovenija na letošnji lestvici globalne konkurenčnosti pridobila osem mest in med 137 državami zaseda 48. mesto. Najboljšo oceno je Slovenija dobila za zdravstvo, kjer se uvršča na odlično 14. mesto."

Za napoved Fidesove stavke je po seji vlade izvedela od novinarjev, je še povedala in dodala, da je to pravica sindikata. Po njenih besedah pogovori s sindikatom vseskozi potekajo, saj ga seznanjajo tudi z variabilnim nagrajevanjem oz. enkratnim projektom. Spomnila je, da bolnišnice med drugim pripravljajo opredelitve delovnega mesta višji zdravnik specialist. A je napovedala, da bodo z zdravniki nadaljevali usklajevanja oz. pregledali, kaj iz sporazuma je uresničeno in kaj morda ni, ter se pogovarjali naprej.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos23
29. 09. 2017 10.41
+1
Zadnji čas da spet na oblast pride SDS, takrat dohtarji niso štrajkali.
MamaRezi
29. 09. 2017 08.44
+7
Zopet si dohtarska smetana polni žepe. Konrad, kdaj boš sit?
komarec
28. 09. 2017 20.55
+9
Konrad za koliko denarja je dela tisti delavec, ki je zamenjal cevi kisika s cevmi smejalnega plina, ko so gradili šempetrsko urgenco? Če mu dokažejo krivdo ne bo videl kar nekaj let svetlega.
komarec
28. 09. 2017 20.51
+11
Jasno mi je, da je njihovo delo zahtevno in odgovorno. Koliko zdravnikov je "sedelo" zaradi storjenih napak? Ko so storili napako jim je bilo to zelo težko dokazati, ker vrana vrani......., če se jim je dokazalo, je za njihovo napako odškodnino plačala bolnica, s čigavim denarjem? Vse zdravstvene storitve zavarovalnici zaračunajo ne glede ali so bile uspešne ali ne. Popolnoma razumem da imajo velikokrat življenje v svojih rokah, a takšen poklic so si izbrali. Tudi šofer tovornjaka, ki je vsak dan na cesti ima življenja v svojih rokah, pa policisti, rudarji, elektrikarji, zidarji.......
komarec
28. 09. 2017 20.42
+9
Ja pa to se mora končati. Kdo še danes sploh stavka v tej državi? Samo tisti ki jim gre resnično dobro. Tisti revčki, ki delajo za minimalca so pa tiho in garajo. A bogovi v belem še nimate dovolj? A želite da se začne ponavljati Izola?
buksl12
28. 09. 2017 20.30
+8
Če bi delali kod je tzreba nebi bilo čakalnih vrst
sinhron
28. 09. 2017 19.53
+16
Bolj lakomnih ljudi še nisem videl , inženirji , arhitekti z enakimi izobrazbami in tudi z doktoratom ne zaslužijo pol toliko , kot sedaj zdravniki , pa delajo na zelo zahtevnih projektih !
felix59 drugič
28. 09. 2017 19.30
+16
Ja , dohtarčki , če vam je res tako hudo , dajte , odprite svojo privat ordinacijo , v svojem kupljenem lokalu in s svojo kupljeno opremo. Pol pa čivkajte kolikor vas je volja. Dokler pa se boste pasli in zabušavali v javnem sektorju delajte pošteno in bodite zadovoljni s tistim kar dobite. Le to si sedaj sigurno NE zaslužite , ker delate umetno take čakalne vrste !!!
am_staff
28. 09. 2017 20.58
+8
Tako je, SVOJO opremo...kot vsak podjetnik, pa da jih vidimo.
piljan
28. 09. 2017 18.59
+16
Najprej naj začnejo delati,kot so prisegli.
heello
28. 09. 2017 18.48
+10
FIDES spet, pa ti so že pa navzgravžno nenasitni, res se imajo za bele bogove....
walter2
28. 09. 2017 18.33
+9
Požrešni, preplačani in ogromna večina premalo strokovni zdravniki so rak rana našega zdravstvenega sistema . Zaradi njih umirajo po nepotrebnem mali ljudje in ustvarjajo se čakalne vrste,ker jih večina še dodatno dela pri raznih zasebnih klinikah.
FC Chelsea2
28. 09. 2017 18.30
+3
tukaj bo pa še en dokaz ko bo vlada takoj priskočila na pomoč tistim velikim zdravnikom, ki so jim lahko nevarni in jim odrečejo podporo, če ne bodo poagali in jim takoj zvišali plače in vse kar si bodo zaželeli. Ko pa govorimo o malih ljudeh o pacientih pa se nič ne zgodi to je ta visoka etika tej vlade
zibertmi
28. 09. 2017 18.22
+7
tudi drugi ljudje smo delali prekomerni namesto 5 dni v tednu 6 za redno plačo.naddelavnike so plačali dva delali smo 3 ali 4 za v dobro in uro za uro nič več pa čeprav je bila nedelja ali praznik ali nočna izmena.samo treba je blo delat in ne ležat na dežurstvih in bit enormno plačani
Ka pa mislis
28. 09. 2017 18.18
+12
Belo mafijo na minimalce
borut_p
28. 09. 2017 18.02
+14
voluhar je zavohal svoj delež v 135mio in hitro pristavlja piskerček
Jurij Kozjak
28. 09. 2017 17.59
+11
Zdravniki in zobozdravnik že itak stavkajo, poglejte čakalne vrste, če to ni stavka potem sem tudi jaz doktor.
CtrlDelete
28. 09. 2017 17.38
+9
Koštrun si tega ni upal delati J.Janši....le zakaj ne?
zibertmi
28. 09. 2017 20.13
+1
verjetno je iz iste stranke ali pa vsaj nekaj ma od tega.zastonj takšni ne delajo.še dobro ,da smo na koncu res vsi enaki vsaj pod nivojem.nad njim se pa vidi le koliko si bil vreden za bližnje takšen marmor pa imaš
gulmor
28. 09. 2017 17.33
+9
Koštruna je treba mal za lase pocukat.
?asjeza
28. 09. 2017 16.45
-7
naj stavkajo itak sem zdrav kot riba jih ne potrebujem!!
dr.dare
28. 09. 2017 16.13
-6
končno! stavko je treba izpeljati do konca!!
wolfterier
28. 09. 2017 16.29
+6
Fides,gasilci,pa policaji,zakaj se ne zmanijo in stavkajo skupaj,bi kaj zaleglo.Tako je pa vse skup en sam blef !
dr.dare
28. 09. 2017 17.24
-2