Slovenija

Ferlinc: Ocenjujem dokaze, ne ljudi

Maribor, 08. 06. 2013 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tožilec v aferi Patria je zatrdil, da je delal pošteno in strokovno. Ko je zadevo prevzel in se je govorilo, da se očitajo kazniva dejanja na neznanem kraju in ob neznanem času, je generalnemu državnemu tožilcu že takoj povedal, da bo umaknil obtožni predlog, če je to res. "Pa ni!'' pravi.

Vrhovni državni tožilec, vodja obtožbe v zadevi Patria, Andrej Ferlinc je v sobotni prilogi Večera zatrdil, da je delal pošteno in strokovno, s prizadevanjem, da se ocenjuje dokaze, ne ljudi. Na vprašanje, ali je bil dan obsodbe njegov dan zmage, je Ferlinc odgovoril, da ne. "To je neprijetna zadeva, v njej ni ne zmagovalca ne poraženca. Za državo gre, tudi za njen ugled v tujini," je dejal.

Rešitev je po njegovem mnenju pravična in zakonita, niso pa do zadnjega trenutka vedeli, kaj bo, kakšna bo sodba. "Nihče ni vedel. Zato so me še bolj zbodle insinuacije, da je bilo vse dogovorjeno," je dejal in zatrdil: "S sodnico tožilstvo ni imelo niti enega ustnega kontakta!"

Janeza Janšo je v aferi Patria zastopal Franci Matoz.
Janeza Janšo je v aferi Patria zastopal Franci Matoz. FOTO: Miro Majcen

Zatrdil je tudi, da ni politično opredeljen. Sam sicer razume razočaranje ljudi, da je nekdo, ki je tako pomemben v njihovih očeh, v kazenskem postopku. "Ne razumem pa stavkov v smislu: ne priznam tega sodišča. Iz polpretekle zgodovine vemo, kdo je tako govoril," je dejal.

Pravniki, ki se ne strinjajo z obsodbo, pravi, da gotovo niso prebrali obširnega dokaznega gradiva. Prepričan je, da z datumi opremljeni dokumenti kažejo na pisno obljubo darila za stranko SDS. "V dokumentu, ki je med dokaznim gradivom, piše, kdo je naslovnik nagrade, za katero avstrijsko tožilstvo trdi, da je tudi prispela. In če je prispela, je gotovo, da je bila pred tem najmanj obljubljena. Kateri tožilec v Evropi bi to spregledal? Vse ima svoj datum, najpomembnejše točke dogajanja so v obtožnem predlogu opisane. Imamo način, imamo čas, imamo razdobje. V internem dokumentu Patrie so našteti odstotki za podkupnine. Tudi za Jureta Cekuto, tudi za Walterja Wolfa. Vsote so izredno visoke. In omenjen je delež za stranko. Piše SDS in PM Janez Janza. To smo javno predstavili, prikazali na glavni obravnavi na sodišču," navaja Ferlinc. In dodaja, da v to niso dvomili, ker je Reijo Niittynen iz Patrie to potrdil. Tudi delež nagrade za Wolfganga Riedla, 7,5 odstotka, se ujema s tem dokumentom.

Ferlinc priznava, da je bil, ko je zadevo prevzel, "pod vplivom hrupa", češ da se očitajo kazniva dejanja na neznanem kraju, ob neznanem času, celo da je nagrada neznana in da je generalnemu državnemu tožilcu na začetku sporočil, da bo umaknil obtožni predlog, če je to res. "Pa ni! Odstotki so znani, osnovni znesek je znan. Tudi če se odbijejo DDV in protidobave, je še vedno visok," je dejal.

Tožilec Andrej Ferlinc
Tožilec Andrej Ferlinc FOTO: Miro Majcen

Postopki v zadevi Patria na Finskem in v Avstriji niso vplivali na postopek pri nas, pravi, si pa težko predstavlja, da bi samo Avstrijci obsodili. Če bi pri nas izločili avstrijske in finske dokaze, bi po njegovem mnenju od spisa ostale le še platnice, tvegali pa bi mednarodno blamažo. "Kaj ni paradoks, da nekateri pri nas pravijo, da ni dokazov, po drugi strani pa so jih hoteli izločiti," se sprašuje.

Glede kazni, ki jo je tožilstvo zahtevalo in sodišče potrdilo, je dejal, da so na tožilstvu ob pripravi predloga pregledali že pravnomočne obsodbe korupcijskih deliktov pri nas, upoštevali so tudi, kaj je bilo izrečeno v Avstriji. "Tri leta zapora za Wolfganga Riedla. Pri nas so bili na primer v Čisti lopati obsojeni na okrog leto dni zapora. Tu, v zadevi Patria, imamo pa zneske v stotisočih evrov in koristoljubje, zato smo morali malo višje in smo zaporni dodali še denarno kazen," je dejal.

Sam sicer ocenjuje, da je korupcija v porastu, hkrati pa se jo je začelo sistematično odkrivati. "Gledam kolege na specializiranem državnem tožilstvu, vse sobe imajo polne materiala, to je izjemno mukotrpno delo, tudi ponoči delajo, tudi čez vikend, pa za te dodatne ure ne dobijo nobenega plačila. Idealist si, ko to delaš, tudi sam sem, prepričan moraš biti, da se boriš za pravično stvar. To mene vodi," je še dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1836)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan-F
10. 06. 2013 12.48
+5
Desnosučni še vedno ne vedo, da se v najtrdnejši demokraciji lahko dogovoriš s sodnimi oblastmi še preden začno proces. Tako je britanski BAE zaradi sumljivih poslov v Saudiji in Tanzaniji opravljenih leta 1985 plačal ameriškim oblastem leta 2010 za izvensodno poravnavo 400.000.000 USD ... da nebi naprej vrtali. Mimogrede: v najtrdnejši demokraciji za krajo vojaških dokumentov četudi skreganih z osnovnimi človekovimi pravicami dobiš dosmrtno ječo ... ne pa "jagode, akulori i čufte"
wolfterier
10. 06. 2013 11.55
-4
S temi dokazi bi bili obsojeni samo v S.Koreji....
Terezinka
10. 06. 2013 10.44
+7
Čestitke tožilstvu za delo in predanost. Prepričana sem, da nihče ni nič dal brez dogovorov. Patrija ne bi plačala, če ne bi bilo zahtevano. Taka plačila pa brez dvomov niso bila napovedana in niti ovekovečena kot podpis pogodbe o nabavi in prejem prve patrije
godhead
10. 06. 2013 09.57
+11
Čestitke gospod Ferlinc, opravili ste res dobro delo za vse normalne in poštene slovence!!!!
godhead
10. 06. 2013 09.59
+9
bi vam pa iz srca priporočal, da zaradi znane maščevalnosti akterjev in vseh dosedanjih dejanj dobro pazite na sebe, ter da vedno pregledate avto preden se odpeljete.
brezreklam
10. 06. 2013 11.56
-4
bi pa priporočal da ko boste naslednje ljudi obsojali, da v 3 letih in 60 obravnavah najdete vsaj kakšen dokaz. Če se "pravno" da obsoditi brez njih, bi jih vsaj slovenska javnost rada slišala. Je pa splošno slabo za nas, ker 24 ur ne poročajo o tem da so ga obsodili brez dokazov, ter kateri vsi nesmisli so v njegovi sodbi. Pa lahko bi tudi predvidevali kdaj bo oproščen. Dlje kot boste zavlačevali večja klofuta od naroda bo prišla. Ko nas bo 100 000 na ulici, državi niti vojska nebo pomagala.
godhead
10. 06. 2013 12.34
+3
Kaktus111
10. 06. 2013 16.22
+2
Pa saj Janševikov ni 100 000 ...... Mogoče še 10 000 pa še to je vprašljivo ....
Jaka Planinc
10. 06. 2013 09.15
-9
Nismo se še ZNEBILI RUSKEGA ZLOČINSKEGA SISTEMA ,STALINISTIČNIH MONTIRANIH PROCESOV IN NJIHOVIH METOD SOJENJA IN TUDI EKSEKUCIJ BREZ DOKAZOV IN MOŽNOSTI ZAŠČITE SOJENEGA.
resslovenka
10. 06. 2013 09.30
+1
Daj Jakec umiri se , no. Saj bo pravo naredilo svoje! Star rek pravi: Kjer je dim, je tudi ogenj. Pa ne želim biti pristranska.
godhead
10. 06. 2013 09.57
+6
jakec je opran od svoje sekte, rabil bi več let rehabilitacije, pa še to ni ziher, da se znormalizira
Terezinka
10. 06. 2013 10.48
+8
Povojni procesi, ki jih tako zelo radi primerjate sedaj s procesi proti današnjim vam ljubim politikom so nekaj čisto drugega. Povojni procesi so bila hitra sodišča in ne leta in leta zbirani dokazi Današnji obtoženi in obsojeni so za razliko od nekdanjih na prostosti, celo večino časa procesa na oblasti. Današnji "politični preganjanci" kot jim rečete so krojili politiko, zakone in oblast in niso nobeni desidenti
wolfterier
10. 06. 2013 11.57
-5
Leta so zbirali neznanokdajinkje in kdo.Sramota.
Kaktus111
10. 06. 2013 16.24
Jakec : Pod stalinom niso tako podkupnine talal ......
ljubljanatv
10. 06. 2013 07.32
+0
oh pravododna veja oblasti ali kar podaljšana politična stranka .
u3pm
10. 06. 2013 05.51
+8
ferlinc in policija.........če še vedno iščete WaltejaWOLFA je doma.......samo toliko o mednarodnih tiralicah.....
elephantus
10. 06. 2013 03.50
+17
Ko tako razmišljam kdo je J.J.mi najprej pride na misel , da je predvsem zelo uspešen demagog, ki mu vedno uspe najti neko kritično maso ljudi, ki podpirajo njegovo demagogijo.Vseskozi zganja demagogijo, da so za vse hudo v Sloveniji krivi komunisti , ki so si uzurpirali vse a sam je izdatno sodeloval pri praktično vseh največjih napakah, ki jih je storila naša država po osamosvojitvi.Zanimivo mi je predvsem to, kako si vedno najde zveste sledilce svoji demagogiji.To je postalo še bolj očitno s temi zadnjimi protesti pred sodiščem.Ko je namreč uvidel, da mogoče ne bo šlo vse tako gladko kot si je predstavljal se je ustrašil in začel že preventivno diskreditirati sodišča, sodnike, sodni sistem.Že s tem, ko ni hodil na razprave kot najvišji predstavnik oblasti je sodstvu zadal hud udarec.Če primerjamo s Hrvaško ali Srbijo z lahkoto ugotovimo, da se niti slučajno tam niso zbirale množice, ki bi govorile pred sodišči takšne neumnosti in izvajale pritisk na sodstvo kot se je to zgodilo pri nas v primeru Patria.Tudi tam so akterji afere Patria pristali v zaporu kar pozabljamo.Ni afera Patria samo na Finskem v Avstriji in Sloveniji.Tudi na Hrvaškem so se akterji te afere učičali v zapor.Res, da ne samo zaradi te afere ampak tudi drugih afer, ki so pa pri nas ostale skrite javnosti.Tam je bilo odkritih veliko več afer kot pri nas.Zato ljudje moji.Pojdite pred sodišča v množicah ampak zato, da zaščitite sodnike, tožilce, sodni sistem, da vas oblastniki tipa Janša ne bodo mogli več držati v šahu s svojimi nebulozami.Da se bodo resnično učičali tja kamor sodijo.
Terezinka
10. 06. 2013 10.53
+5
Naša politika z Janšo na čelu hoče sedaj za svoje napake in podporo korupciji in tajkunom okriviti sodstvo. Sedaj bi radi vso krivdo naprtili le sodstvu. Hočejo nas prepričat, da je počasni sodni sistem kriv za vse. Tudi ta je kriv, zakone pa so delali politiki in ne sodniki. Tudi poskrbeli so politiki in ne sodniki , da so tajkuni v bankah dobili kredit in da so vsi kradli
jansa-arms
10. 06. 2013 00.28
+6
ali bo klicanje raje v podporo obsojencem na sodišču zdaj postala stalna praksa?
schranz91
09. 06. 2013 23.35
-4
zadnjič je bila objavljena slika v banki ko je dvigoval veliko količino denarja, od kje mu ta denar?
u3pm
10. 06. 2013 05.46
+4
godhead
10. 06. 2013 10.00
+3
za razliko od čelavega je bilo res pošteno
Django
09. 06. 2013 22.38
-23
Spostovani G.Javni Tozilec! Lepo da ste zaceli cistiti le na napacnem koncu ste zaceli,Zakaj ne zacnete pri najvecjih Prevarantih in Tatovih ki so naso prelepo Drzavico Okradli za Ogromno Denarja pa jih nobeden ne preganja, Zakaj ne zacnete pri bivcem Predsednuku Kucanu in ga vprasate od kod njemu toliko denarja da si je lahko kupil hiso v Ljubljani? pa potem vse njegove Prijatelje! ki se danes v ozadju Strikajo slovensko Politiko, in vsake toliko casa porinejo kaksnega POSTENJAKA kot je recimo jankovic naprej,Odkod vsem tem Tajkunom toliko denarja recimo Bavcar, Srot, Zidar in kej vem kako jim je se vse ime,zakaj ste spustili na prostost Gospo ki je okradla uboge Tlacane beri Zidarje in jim se za reveze med njimi zbrani denar pokradla. In temu pravite Sodnija ja bol smesne besede pa ze dolgo nisem slisal,kaksen tozilec pa ste da sodite brez dokazov? tam pa kjer dokazi so jih neopsodite. Danes po toliko letih je nasa pravda na istem Komunisticnem sistemu kot je bila leta 1973 ko so mene obsodili na tri leta zapora ker sem se kao SAMOVOLJNO OD DALJIL IZ KASARNE BIVSE YUGOSOLDATESKE.in sem moral odsluziti dve leti na Golem Otoku, SRBI Vasi Prijatelji vracajo svojim po nedolzno obsojenim beguncem iz YUGOSOLDATESKE denar in jim priznajo izgubljena leta v pokojninsko dobo kaj pa dela nasa RDECA OBLAST se slisati noce za kaj takega potem pa se gremo neke pravne DRZAVE???
iGURT
09. 06. 2013 22.39
+7
rdeča oblast ? misliš demokratično izvoljeni zmagovalci volitev ?
jansa-arms
10. 06. 2013 00.30
+3
imaš pa rse veliko srečo,da za take laži kot jih tu navajaš ni predvidenih recimo kakšnih 15 let stroge ječe
wolfterier
10. 06. 2013 09.23
-1
Ja,v Murglah so skoraj vsi pošteno kupili hiše.
resslovenka
10. 06. 2013 09.39
+1
Django Bolj trapastega komentarja že dolgo nisem brala. Kar naprej drgnate komuniste, enkrat za to drugič za kaj drugega. Vsakič, ko kaj ne gre tako kot ste si zamislili. Ma daj. Komunizem je preteklost, socializem tudi. In konec koncev je bil socializem z vsemi slabimi platmi, družbeno bolj pravičen sistem, kakor ta, v katerem živimo danes.
Terezinka
10. 06. 2013 10.57
+1
Trapasti komentar v obrambo trapasti politiki. Primerjati neko hišo v Ljubljani je butasto. Poleg tega tudi jaz imam hišo pa mi jo ni dala partija niti orožarska afera ali tajkuni. Nekaj je normalno, drugo pa kaznjivo
MsPikapiki
09. 06. 2013 22.08
+7
Pri nalepkah je gužva istomislečih.
elephantus
09. 06. 2013 21.22
+18
Priporocam vsem pristasem SDS da skusajo oblikovati neko novo desnico, ki ne bo koruptivna in se ne bo koncala v zaporu tako kot Sanader, Berlusconi,JJ , Heider in Timosenkova,ki je iz enega kioska postala milijonarka. Zelim vam,da vam to uspe.Nikakor pa morete pridigati drugim o postenosti,ki jo je v celi nasi okoliscini na desnici bolj malo. Sploh, ce tem cvetkam dodate se Orbana,ki je pa sploh cisto zablojen.
jansa-arms
09. 06. 2013 21.50
+8
wolfterier
10. 06. 2013 09.25
+0
Ne da se ustanoviti novo desnico,saj so vsi nejpoštenejši bogatuni v forumu21.
Freeeedom
09. 06. 2013 20.55
-17
SAMI BUREKI RDEČI NA FORUMU
srebrnibreg
09. 06. 2013 21.09
+18
Kako ne bi bilo, če nas je baje 90% državljanov rdečih . Tako vsaj trdijo janšisti, da smo vsi rdeči, kateri smo proti njihovemu idolu.
M_teorija
09. 06. 2013 21.16
+15
jansa-arms
09. 06. 2013 21.52
+9
M - očitno ga je zmanjkalo, ja majerjevi športi so zelo dragi.
pesjagraba
09. 06. 2013 22.07
+5
jao-boze, kakšen pa je tvoj komentar na besede tožilca?
JosipBrozDrugi
10. 06. 2013 08.03
+0
jansa-arms
09. 06. 2013 20.16
+16
ponosem sem na mojo družino,na sorodnike (ne vse),na dobre ljudi,na moj vrtiček,na škocjanske jame,na dolenjske griče,na na prekmursko in vojvodinsko ravnico,na jadransko morje,na dolino neretve,na alpe,na karpate,na himalajo,na aljasko,na arktiko in atarktiko,na atlantski ocean,na pacifik,.......in še na milijardo in več lepot tega planeta. in nenezadnje sem skromno ponosen tudi nase in meni podobne ker vsaj skušamo nekaterim odpreti oči.predvsem tistim kateri so ponosni le nasvoje lopovske liderje!
MsPikapiki
09. 06. 2013 20.18
+10
arms+++++++++++++++++++kako si to lepo povedal.
jansa-arms
09. 06. 2013 20.21
+7
M_teorija
09. 06. 2013 20.23
+11
Zanimivo, da je lahko nekdo ponosen na svoj narod običaje in kraje brez da pri tem cinično ne ponižuje druge in drugačne!? Kdo bi si mislil, da je tudi to možno!?
jansa-arms
09. 06. 2013 20.33
+7
tako je;politiki so si sami sebe ustvarili zato se da lahko v vseh možnih oblikah izživljajo nad tistimi kateri to sami dopuščajo in pri tem jih še častijo..politki so srečni samo če vedo da imajo poplno nadvlado in temu tudi vedno stremijo.vsaka njihova izrečena beseda je namenjena izključno za povečanje črede verujočih.in način da se delaš ubogega in nenehno preganjanega je očitno najboljša taktika.pri tem je priporoćljivo da je sovražnik vedno isti ,da ovce ne bi bile zbegane koga je ob katerem trenutku treba sovražiti
MsPikapiki
09. 06. 2013 20.39
+0
V tem primeru je sovražnik v Murglah. Že 23 let eden in isti.
jansa-arms
09. 06. 2013 20.50
+12
ja temeljni problem slovenije je v tem; 1.načrtovano ropanje in plenjenje tistega kar se je v imenu skupnega ustvarjalo 40 let 2.da je dopustila medsebojno sovraštvo med milančkom in majerjem.
MsPikapiki
09. 06. 2013 20.56
+12
Valter Volf vidno shujšan gleda dirko F1. Naglavni greh je, da smo leta 1988 rešili zapora JJ. Zdaj imamo kar imamo. Izropano in na dva tabora razdeljeno državo, kar je največji uspeh Janeza Janša.
jansa-arms
09. 06. 2013 22.00
+6
ja stari volkec bo riknu kljub nakradenim in prigoljufanim milijonom če ne milijardam
M_teorija
09. 06. 2013 20.12
+10
Zgleda, da bodo kriminalci morali svoj raj iskati nekje drugje in ne več v SLO!?
MsPikapiki
09. 06. 2013 20.25
+5
M_teorija
09. 06. 2013 20.07
+9
Nezaupanje v vse in vsakogar očitno izhaja iz njemu lastnega prepričanja in delovanja!?
MsPikapiki
09. 06. 2013 19.53
+9
Danes imajo kontra komentatorji najbrž kakšne inštrukcije na Trstenjakovi, ker jih ni tuki.
jansa-arms
09. 06. 2013 19.57
+13
boš videla kako se bodo pojavili neadoma , točno ob istem času vsi naenkrat .
MsPikapiki
09. 06. 2013 20.01
+6
jansa-arms
09. 06. 2013 20.04
+8
M_teorija
09. 06. 2013 20.12
+8
Bojan-F
09. 06. 2013 21.56
+7
pesjagraba
09. 06. 2013 22.10
+4
stric iz ozadja
09. 06. 2013 19.53
-7
A ta Rožlje je slep---ali pa ga ima not----??????????!
MsPikapiki
09. 06. 2013 19.40
+12
Komunistično barbarstvo je premagalo omiko čivka koruptivni JJ. Kot da so domobrančki partizane in njihove sodelavce božali. Človek je pacient, pomoč potrebuje. Lahko bi vedel, da Gebelsova propaganda v letu 2013 ne vžge več.
jansa-arms
09. 06. 2013 19.43
+14
kricac A bomo kdaj dočakali tudi takšno spravo, da bodo duhovniki šli darovat mašo v Dražgoše ali borcem Pohorskega bataljona?
MsPikapiki
09. 06. 2013 19.46
+14
tudi mene zanima. Med partizani je bilo veliko vernih fantov in deklet.