Slovenija

FBI presenečen nad odličnim delom naše policije

Ljubljana, 30. 07. 2010 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski policisti so s predstavniki ameriškega FBI javnosti predstavili potek preiskave, v kateri so prijeli Mariborčana, ki naj bi izdelal ter prodajal virus, ki je okužil več kot 10 milijonov računalnikov.

Agent FBI Stephan Gaudin je bil presenečen nad dobrim delom slovenske policije.
Agent FBI Stephan Gaudin je bil presenečen nad dobrim delom slovenske policije. FOTO: Blaž Garbajs

Možje v modrem so po dobrem tednu dni danes pred skupino novinarjev sedli skupaj s predstavniki ameriškega FBI. Predstavili so potek preiskave, v kateri so prijeli Mariborčana, ki naj bi izdelal ter prodajal enega najnevarnejših virusnih programov vseh časov.

''Botnet'' Mariposa (špansko metulj) je nastal s pomočjo virusa ''Butterfly Bot''. Njegovi nadzorniki so kradli gesla za spletne strani in za banke. Dokopali so se do številk kreditnih kartic in gesel za elektronsko bančništvo ter napadali strežnike in širili viruse. Ocenjujejo, da je okužil od osem do 12 milijonov računalnikov po celem svetu.
''Botnet'' Mariposa (špansko metulj) je nastal s pomočjo virusa ''Butterfly Bot''. Njegovi nadzorniki so kradli gesla za spletne strani in za banke. Dokopali so se do številk kreditnih kartic in gesel za elektronsko bančništvo ter napadali strežnike in širili viruse. Ocenjujejo, da je okužil od osem do 12 milijonov računalnikov po celem svetu. FOTO:

FBI navdušen nad odličnim delom

Po besedah agenta FBI Stephana Gaudina je bil virus z imenom Butterfly Bot prodan več sto kriminalcem, okužil pa naj bi preko 10 milijonov računalnikov po vsem svetu. "Moram se zahvaliti našim slovenskim kolegom za pomoč in moram reči, da sem bil impresioniran nad odličnim delom, ki so ga opravili. Računalniška kriminaliteta je tista, ki ne pozna nobenih meja, zato je edini način uspešnega boja ta, da organi policije držav po vsem svetu stopimo skupaj,“ je še dejal.

Kriminalistični inšpektor Policijske uprave Ljubljana Toni Kastelic je dejal, da je zadevo sprožil FBI, saj so vse sledi iz Španije, kjer so tamkajšnji organi aretirali tri osebe, vpletene v mrežo, ki je izvrševala kazniva dejanja, povezana z računalniško kriminaliteto, vodile v Slovenijo. Na podlagi zaprosila ministrstva za pravosodje ZDA za mednarodno pravno pomoč je tako slovenska policija izvedla sedem hišnih preiskav na območju policijskih uprav Maribor, Celje in Krško. Možje v modrem so pridržali 23-letnika in 24-letnika, eden izmed njiju, ki je znan pod imenom Iserdo, pa naj bi bil avtor škodljivega programa, za katerega so kupci odšteli od 100 do preko 1200 evrov. Končno število vpletenih oseb ter višina premoženjske koristi sicer še nista znani, saj preiskava še vedno poteka.

Namestnik direktorja kriminalistične policije Marjan Fank je ob tem dodal, da v zadnjih letih njihovi strokovnjaki zaznavajo velik porast tovrstnega kriminala. V prvem polletju letošnjega leta so namreč obravnavali preko 100 odstotkov več kaznivih dejanj kot v istem obdobju lani. "Zato je izjemnega pomena sodelovanje pristojnih organov različnih držav,“ je dejal ter izrazil zadovoljstvo nad visoko stopnjo kooperativnosti v danem primeru. "Plod tega sodelovanja je tudi povabilo s strani FBI na mednarodno konferenco v ZDA, kjer bo sedem naših strokovnjakov predstavnikom štiridesetih držav predstavilo aktualno preiskavo,“ je še dodal.

Zaseženi računalniki
Zaseženi računalniki FOTO: PU Nova Gorica

Kot je že pred dnevi dejal namestnik direktorja ameriškega Zveznega preiskovalnega urada za spletni kriminal v Washingtonu Jeffrey Troy, je bil z aretacijo v Sloveniji storjen pomemben korak v preiskavi. Dejal je, da so z ulic spravili domnevnega spletnega genija, ki zdaj ne bo mogel več razvijati škodljivih kod in nadzirati okuženih računalnikov, kar pa ne drži popolnoma, saj je Mariborčan po poteku zakonsko določenega časa za pridržanje spet na prostosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
01. 08. 2010 11.33
kaj mutite,naši kriminalisti so najboljši na svetu,vedo za vsakogar kaj dela,le da ukrepajo ne,,,seveda po dekretu politikov iz rdečega slovenistana
RobinHood
01. 08. 2010 00.02
"FBI presenečen" - FBI je meriška zvezna zadeva, torej kvečjemu je CIA prinesla svoje kovčke sem v Slovenijo
RADO62
31. 07. 2010 15.59
Po bulmastifih so lahko res presenečeni, da policija v Sloveniji sploh še posluje.... heh
LifeOptions
31. 07. 2010 14.01
Js na vašem mestu ga ne bil pustila na prostosti, kljub oropanju... tk al tk se mogoče laže... nikol se ne ve...
snifff
31. 07. 2010 10.15
Tudi sam se pridružujem nekaterim, da bi takšne ljudi pomilit in jih uporabit v pozitivni smeri. Z vdorom v druga omrežja je dokazal, da ve kako se stvari streže in jih obvladuje. Dejstvo je, da so na MNZ glede takih zadev totalni amaterji. Iz Washingtona pridejo takšne fante k nam iskat, naši bumbarji ga imajo pred nosom in ne znajo tega iskoristit. Sicer pa za Slovenijo to ni nič nenavadnega, to je le ena kapljica v morju.
dule100
31. 07. 2010 10.02
Ne se hecat !
frako
31. 07. 2010 10.00
ja sam unih k so pa 7u ropal banko pa ne znajo najdt
bemtisunac
31. 07. 2010 09.43
poba je naredil dober biznis zdaj bi ga pa radi jahali...naj ga raj v službo vzamejo jim bo bolj koristil...hmm
tron3
31. 07. 2010 09.39
Sigurno so mu policaji napisali kaj mora govorit, tudi FBI je podkupljiv!!! vse za zelenčke he,he.....
Polly ß
31. 07. 2010 08.47
No vidite -po eni strani dela policija dobro ,po drugi strani pa kriminalca spustijo,da se bo še lahko malo s pajdaši pomenkoval.Lahko jih bi še več prijeli,ker ni samo eden vpleten v tej igri, pa ga tako po.....Že vedo kaj delajo,saj so dovolj pametni. LP
jozek12
31. 07. 2010 07.23
Agent FBI je bil presenečen da je res prispel v Slovenijo in ne na kakšno Slovaško.
Dejan Ribnikar
31. 07. 2010 05.21
@matko2 vbistvu si norc ti, ker pluvaš po hekerjih, jest jih totalno podpiram, ker mi je jasen pojem hekerja, tebi očitno ni! HEKER (HACKER) = oseba, ki se bori PROTI virusom, vdorom in tako dalje KREKER (CRACKER) = oseba, ki USTVARJA viruse, VDIRA v sisteme in tako dalje
cepec22
31. 07. 2010 04.12
No J 83 nisem ne levi in ne desni, sam napisal sem tisto kar vidim. Ce ti ne vidis dobro - k okulistu, pa dobis nova ocala. Da bos lazje razumel, jaz ne podpiram ne enih in ne drugih. Moj komentar so ze tako in tako zbrisali, ker sem pac stopil nekomu na zulj. Bodi objektiven, razmisli o vsemu, kar se je zgodilo, pa bos enakega mnenja kot jaz in ne citaj samo slovenske casopise, bos kje drugje dobil bolj objektivno sliko, kaj se je dogajalo in kaj se dogaja. Seveda pa ne mores, ce si jezikovno limitiran in ce stvari ne poznas in se moras prepustiti credi in pastirju. Jaz sem se tega odpovedal ze pred 35 leti in stvari so veliko drugacne, kot so recene. Zamisli se malo in bos potem govoril povsem drugace, saj ne ves, kdo je na drugi strani! Pa brez zamere.
ninja.bloc
31. 07. 2010 03.41
@sherum sej to, sej to - o ropu SKB pa nič ! demokracija je dvolična
jd13211
31. 07. 2010 02.32
@RoccoS Te smem vprašat zakaj tega tipa sploh zagovarjaš toliko? Si njegov prijatelj, sorodnik, sodelavec ali odvetnik? Ker ne vidim logičnega razloga zakaj bi nekdo sploh zagovarjal kriminalca in lobiral v medijih za njegovo pomilostitev...
jd13211
31. 07. 2010 02.18
@RoccoS Če kdo nima kaj na števcu potem si to ti! Kaznivo dejanje ni bilo narejeno tu v SLO, ampak na 13mio računalnikih po vsem svetu! In to ni isto kot če narediš nož in ga prodaš...ta primerjava je naravnost butasta, ker primarna vloga noža je rezanje hrane...koliko različnih vsakdanjih stvari pa lahko počneš s programom za vdiranje v računalnike in krajo osebnih podatkov?! Ne govori neumnosti...upam da bo ta tip fajn naj*bal in da se bo služil za zgled ostalim!! Ne moreš kar pričakovati, da boš kradel denar iz računov 13mio uporabnikov in da ti bodo potem, ko te dobijo ponudili še sanjsko službo v eni izmed vladnih organizacij!! In manjka se ljudi, ki so sposobni spisat tak virus pri nas...samo niso tolk butasti, da bi ga dejansko!! Kakšna služba v policiji...lepo te prosim...pol najboljše, da zaposlimo še tihotapce na carini, Bavčarja in Šrota na gospodarskem ministerstvu, ker vsi odlično poznajo luknje v sistemu!! Dej ne s takimi...
RoccoS
31. 07. 2010 00.42
+1
jd13211, ti pa res nimaš veliko na števcu, povej raje, ali bi američani izročili njihovege državljana k nam na sojenje? Američani nit s Hagom ne sodelujejo! Kaznivo dejanje je bilo narejeno tu, če je to sploh bilo. Kaj pa je naredil se vprašaj? Program za vdiranje... kdo pa ga je uporabil? Španci! To je isto kot bi ti naredil doma nož in ga prodal, nekdo pa bi z njim nekoga ubil? Ali tebe treba sodit za umor? Fantu treba dat službo na policiji, takih ni veliko v Sloveniji!
sherum
30. 07. 2010 23.52
hahahahah kaj pa bančni sefi v Ljubljani Ni možnosti odkrtja ali se neče hahhahhaha
miss.w
30. 07. 2010 23.43
.seveda k pa FBI k nm pride bojo pa usi polcaji sam njihov primer rešval...da bomo ja slovenčki se mal bl Ameriki u rt lezl !!!!!
Frane Šajn
30. 07. 2010 22.46
O pišika ta je pa dobra ste slišali.