Slovenija

Fank: Seveda bo prihajalo do težav pri vračanju migrantov

Ljubljana, 16. 01. 2016 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Generalni direktor policije Marjan Fank ob zadnjih napovedi zaostrovanja pogojev za sprejemanje migrantov pričakuje, da bo prihajalo do težav pri vračanju teh ljudi. Predvsem zaradi različnih pravil in pogojev različnih držav glede zavrnitve in vračanja migrantov.

Generalni direktor policije Marjan Fank je v pogovoru za Dnevnik ocenil, da se nacionalne in mednarodna zakonodaja ob tako velikem obsegu begunske krize v nobeni državi ne spoštujejo v celoti. Ob tem pa se begunska politika sprejemanja in zavračanja "spreminjajo praktično vsak teden, ali pa še bolj pogosto." In policija je le izvajalec, a te naloge kljub temu izvajajo v okviru neke zakonitosti, zagotavlja.

Policija pa bi denimo sama zelo težko obvladala situacijo, ko bi ob morebitni zaostritvi razmer pri vračanju migrantov vzporedno prišlo še do varnostnih problemov v notranjosti oziroma bi se pojavili varnostni incidenti.

Pri obravnavi migrantov morajo sicer policisti imeti spoštljiv odnos, dodaja Fank. Zato so se odzvali na vsak primer nedostojnega ravnanja, policistom so tudi dali usmeritve in imeli usposabljanja, da bi bilo takšnih dogodkov čim manj.

Marjan Fank - 2
Marjan Fank - 2 FOTO: Damjan Žibert

Varnostne razmere so boljše kot pred leti

V pogovoru so se dotaknili tudi pregledovanja obiskovalcev proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ko je policijski oddelek za varovanje in zaščito iskal sledi eksplozivnih sredstev. Fank, kot pravi, se tukaj ne bi omejil samo na državno proslavo; podobno je na vseh dogodkih protokolarne narave in dogodkih, kjer je zbranih večje število ljudi. "Zagotovo smo glede na oceno ogroženosti dvignili tudi stopnjo naših aktivnosti. Če je treba poostriti nadzor nad vstopom oseb, to tudi storimo. Tudi v primeru, ki ga omenjate. S tehničnimi sredstvi in na način, ki najmanj vznemiri obiskovalce," je razložil.

V Slovenijo danes do 6. ure ni vstopil noben migrant, od začetka leta do danes pa jih je vstopilo skupno 33.964. Državo je danes zapustil 351 begunec, od začetka leta pa 34.141. sporočili iz policije.

V zadnjem času so okrepili tudi sodelovanje s Slovensko obveščevalno varnostno agencijo. Sicer pa konkretnih indicev za napade ni, so pa v zadnjem obdobju zasledili več primerov sovražnega govora in več najav postavitve eksplozivnih teles, ki so se sicer izkazale za lažne, je še povedal.

V splošnem pa so varnostne razmere, kakor to kažejo statistični podatki, ugodne, bolj ugodne kot leta nazaj, pravi generalni direktor policije. Bistveno je padlo število kaznivih dejanj in bistveno se je zmanjšalo število kršitev javnega reda. Skrbi pa jih prometna varnost.

Fank tudi o policijski stavki in Širclju

Glede policijske stavke, ki traja že skoraj dva meseca, upa, da bodo policisti, tudi v okviru pogajanj z vlado, dobili status, ki si ga zaslužijo. Ob tem pa napoveduje, da bodo vsi policisti letos dobili nove uniforme, kupili bodo tudi 700 oz. 800 novih vozil. Za letos načrtujejo tudi nakup opreme za nadzor telekomunikacij.

Fank je v pogovoru za Dnevnik zagotovil še, da preiskava zoper poslanca SDS Andreja Širclja, v okviru katere so preiskovalci obiskali tudi sedež SDS in v njihovo poslansko skupino, poteka in bo potekala v skladu z zakonom. Fank zatrjuje, da tudi v primeru politikov strogo spoštujejo zakon in da jih ne ločujejo po pripadnosti strankam.

Na vprašanje, zakaj so policisti na sedežu SDS zasegli 28 elektronskih pisem, v državnem zboru pa okoli 2000, odgovarja, da se je na obeh lokacijah pobralo tisto, kar je bilo zapisano v odredbi. "To je konkretna komunikacija za konkretno časovno obdobje in za konkretno osebo, ki je osumljena kaznivega dejanja. Ne govorim samo o obsegu, temveč tudi o vrsti korespondence," je pojasnil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni