Slovenija

Falcon: nad Jakičevimi načrti niso vsi navdušeni

Ljubljana, 29. 04. 2013 18.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ideja obrambnega ministra Romana Jakiča, da bi začeli leteti z dragim falconom, je že naletela na kritike. Tako se zunanjemu ministru Karlu Erjavcu leteti po desetih letih ne zdi več smiselno, za šefa parlamenta pa časi niso pravi.

Najdražjega jeklenega ptiča si je ta država privoščila že leta 2001, ko smo zanj plačali 30 milijonov evrov, danes pa je vreden zgolj še devet milijonov evrov in od leta 2009 sameva v hangarju na Brniku. Vse vlade so se ga otepale, novi minister Roman Jakič pa bi z njim želel poleteti in prebiti – kot pravi – psihološko mejo. A je že naletel na kritike.

Falcon
Falcon FOTO: Miro Majcen

Njegov kolega v koaliciji, minister Karl Erjavec pravi: ''Po več kot desetih letih to nima več nobenega smisla. Falcon naj se proda ali da v najem.'' Šef parlamenta Janko Veber pa opozarja, da bi bilo lažje poleteti, če bi bile ekonomske razmere v državi drugačne.

A po Jakičevih izračunih se letenje s falconom izplača. Minister namreč računa, da stanje v hangarju stane okoli 500.000 evrov na letni ravni. Če poleti, pa bi država že iz naslova licenciranja in samovzdrževanja privarčevala okoli 200.000 evrov. Naprej: če bi leteli vsaj 350 ur na leto – ob predpostavki, da bi za uro letenja plačali 3000 evrov – pa da bi celo zaslužili. Ali bo falcon namenjen tudi za komercialne lete? Minister tega ne izključuje. A le v kolikor – pravi – bi to dopuščali urniki.

"Hkrati pa seveda še vedno ostaja želja, da bi to letalo prodali," pravi Jakič. A vsi dosedanji poskusi prejšnjih vlad so propadli. Tudi računica – ali se letenje res bolj izplača – se ni izšla. Tako je tudi Borut Pahor kot premier leta 2009 dejal, da "se moramo vsi, ki dobivamo plače iz državnega proračuna ali od denarja davkoplačevalcev, odreči vsakemu udobju ali ugodju, ki ni pomembno za opravljanje našega dela". Kot predsednik države ostaja pri svojem stališču, a dodaja, da je odločitev izključno v rokah vlade. In po neuradnih informacijah je predsednica vlade Alenka Bratušek letenju naklonjena.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (191)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krtaca15
30. 04. 2013 13.25
+1
Mogoce ga bojo pa sindikalisti odkupili. Denarja imajo dosti? Sicer pa skoda komentirat...
24vohomurckov
30. 04. 2013 15.31
+1
...dobra ideja....in poletijo naj v butan.....tam bodo morda lahko še koga ilingetan!?
windmaster
30. 04. 2013 12.46
+4
No pr avijonu se vidi kakšni gospodarji našega premoženja so politiki!
24vohomurckov
30. 04. 2013 12.22
+3
....drni je bil tako liberalen....ampak izključno do samega sebe....,da si je kupil letalo.....jah ,imel ga je tudi tito.......z njim je poletel enkrat ali dvakrat,potem ga je prizemljila karma!!
volek
30. 04. 2013 12.09
Drni ma vas rad.
prouhudababa
30. 04. 2013 11.45
+1
Največja ironija pri vsemu skupaj je to (kar je že eden komentator omenil), da zagotovo že nekaj 'prijateljev' čaka, da bo dozorela klima, da bi lahko to letalo poceni odkupili od vlade (NLB bo pa priskrbela kredit?). Nato bodo ti isti 'prijatelji' na javnem razpisu dobili 'koncesijo' za prevoze vlade in glej ga zlomka, še celo služili z letalom. Vsakršno razmišljanje v smeri, da bi morda le začela vlada uporabljati letalo - brez da ga proda, je seveda takšnim 'prijateljem' hudo v navskrižju z interesi. Zato verjetno tudi ne bomo nikoli videli kakšne RESNE analize o tem, pod katerimi pogoji bi bilo možno letalo uporabiti na ekonomičen način.
terenec 2
30. 04. 2013 11.29
letalo novi ljubljanski banki za dokapitalizacijo,potem pa vse skupaj prodat
ecnarf
30. 04. 2013 15.47
Ferdo Crni
30. 04. 2013 10.33
+3
Mene bolj zanima kam bo šel Jaklič pri naslednjih volitvah. Iz LDS v zares v PS v ......... In vedno je kot nov, svež obraz. Upam da ne bo aktiviral Titovega RR phantoma ki trenutno sameva v muzeju v Bistri. Češ... sej ne bi ampak "moram"... da prišparamo. Jao!!!!
Ferdo Crni
30. 04. 2013 10.30
+5
Še vedno folk ne loči - Falcon ni komercialno letalo ampak POSLOVNO. Samo za primerjavo. Najmanjše komercialno letalo Adrie Airwais (AA) je Bombardier CRJ200LR . Ta prepelje od 48 - 50 potnikov. Falcon ima kapaciteto 8-10 potnikov, enako število motorjev, posadke.... Res pa je, da se bo Jaklič vozil v usnjene fotelju s kozarcem izbranega konjaka v roki. Nič čudnega za slovensko levico. Stroški mirujočega letala so res kar veliki ampak to je problem same nesmiselne nabave takšnega letala. Takšno letalo uporabljajo poslovneži da letijo "point to poin". Na letališča čim bližje cilju, tudi manjša, kjer ni rednih komercialnih linij oziroma so te prezakomlicirane, predrage in preveč časovno potratne. Za politike ki letijo iz LJ v prestolnice ala Bruselj pa je to nesmisel in potrata denarja saj obstaja kup komercialnih linij veliko cenejših. Piloti, osebje, rezervni deli za drago letalo ... vse to za 8-10 potnikov na itak rednih linijah??????? Tile levaki pa res prodajo kar hočejo.
prouhudababa
30. 04. 2013 10.54
-3
Baje gre noter 19 sedežev za potnike, tako da si že v osnovi razmišljanje zastavil na napačnih temeljih - treba je le zmetati ven delux sedeže in jih zamenjati za običajne potniške. Tudi ne drži, da naši uradniki in vladni možje letijo zgolj na relaciji Brnik-Bruselj. Koliko raznih prireditev sem že izpustila, ker nimamo ustreznih letalskih povezav in bi morala na pot dan ali dva pred dogodkom, vrnitev pa bi bila tudi šele kakšen dan po zaključenem dogodku - torej k stroškom letalske karte lahko v veliko primerih prišteješ še najmanj eno dodatno nočitev v ne vedno pretirano poceni hotelu. In od kod tebi mišljenje, da imajo uradniki časa na pretek? V čem se po tvoje razlikuje delo ministra v vladi od dela nekega predsednika uprave, da bi prvi imel časa, da si lahko privošči še mini počitnice, ko čaka na naslednji polet, drugi pa si tega ne more privoščiti?
Ferdo Crni
30. 04. 2013 11.04
+3
Malce preračunajmo. Tudi dan nočitve se da pametno zbrati za precej dosegljiv znesek. PA recimo da je to 100 € na osebo. Že Komercialen let v poslovnem razredu košta za kakšen teden nočitve. Poleg tega se lahko najame čarter kar sicer ni poceni (odvisno od števila potnikov) je pa ceneje kot upravljati majhno poslovno letalo. Tretje: treba je naštudirati cost benefit kar je za našo javno upravo še vedno španska vas. Je vsak vaška veselica res pomembna? Je poslovno letalo luksuznega razreda res primerno vozilo za "uradnike" v javni upravi? Ministri naprimer velike britanje, celo sama kraljica se prevažajo z British Airwais. Ne prodajajte klobas ker ne držijo vode. In nenazadnje - poslovneži velikih podjetij so odvisni od sestankov pač glede na naravo njihovega posla (nimajo vsi lastne jet-e). To ni primerljivo s političnimi seansami. Politiki imajo največ posla DOMA. Vsaj morali bi ga imet.
prouhudababa
30. 04. 2013 11.16
-5
Po katerih beznicah pa ti spiš za 100€ na noč? Če ima hotel 3-4 zvezdice ne boš v nobeni evropski prestolnici prišel skozi za manj kot 200€.
Ferdo Crni
30. 04. 2013 11.25
+4
Noh ja... očitno spim v sebi primernih beznicah. Seveda javna uprava s svojim čudovitim doprinosom mora spati primerno temu. Tale aroganten hohštaplerski odnos definira vso bistvo slovenske japijevske javne uprave. Ko boš naslednjič šla - če bo bog dal z falconom - na naslednjo "prireditev" po evropi v hotele za 200 + € se spomni name. Jaz to namreč PLAČUJEM. Da ne boš spala v beznici ubogo dekle.
prouhudababa
30. 04. 2013 11.36
-1
Se malo motiš -jaz svoje poti kar lepo plačujem iz lastnega žepa, zato tudi dobro vem, kako teško je optimirati ceno potovanja, nastanitve in trajanja poti. Vendar več kot očitno ti poznaš le turistično varianto potovanj, kjer si lahko izbereš poceni penzion na obrobju mesta. V poslovnem svetu to ne gre tako. Prenočišče ti uredi poslovni partner oz. organizator prireditve, pogosto v istem hotelu, v katerem poteka tudi sama prireditev. Tu nimaš kaj dosti izbirati - ali pa narediš bedaka iz sebe in začneš razlagati, da ti je cena previsoka - kar zagotovo ne bo vplivalo pozitivno na tvoj ugled.
Freiya
30. 04. 2013 10.29
+6
Minister za obrambo noče vojske, hoče pa lizat smetano in uživat privilegije, čisto v skladu PS-jansko pogoltnostjo!
prouhudababa
30. 04. 2013 11.17
-3
Terezinka
30. 04. 2013 09.58
+1
Za letenje so baje usposobili ekipo pilotov še za časa Janše in zato je denar že porabljen, letalo je registrirano in ne razumem zakaj ne bi letelo. Ti piloti so po moje sigurno zaposleni znotraj ministrstva in plačani tudi od tam tudi sedaj in do slej, ko s falkonom niso leteli. Zakaj naj bi ne poskušali ugotoviti ali se z mrtvim kapitalom da zaslužiti vsaj toliko, da ne bi delal le stroškov kot jih dela že več kot 10 let, Zakaj ni primeren čas za uporabo.? Mogoče bi vendar bilo ceneje kot kupovati drage karte in še manj korupcije bi bilo pri nakupu kart
prouhudababa
30. 04. 2013 11.05
+1
Kot sem že zgoraj omenila, se ne sme gledati le na gole cene letalskih vozovnic. Brnik ima porazne povezave s svetom. Število direktnih letov je zelo omejeno, večinoma je potrebno presedati na drug let, na koncu pa prispeš na cilj ob povsem nemogočem času, tako da nimaš druge izbire, kot da se na pot podaš najmanj en dan pred dogodkom. Temu ustrezno je potrebno k ceni ne ravno poceni letalske vozovnice (razmeroma poceni so običajno le direktni leti) prišteti še ceno prenočitve v hotelu v bližini prireditve in dodatne dnevnice. Ali je ekonomično v takih primerih uporabljati Falkona ali ne, se lahko ugotovi edino preko temeljite analize vseh potovanj državnih delegacij v preteklem letu, skupaj z vsemi stroški, tudi nočitvami, ki bi tako odpadle. Taka analiza bistveno presega okvir tega, kar nam je Jakič predstavil, bi jo pa bilo zelo zanimivo videti.
windmaster
30. 04. 2013 12.41
+1
Ja, naši politiki so tako strašno zaposleni med reševanjem sveta, da nimajo 5 minut časa čakati na letališču. Isti klinc je če ležijo v pisarni ali pa na letališču!
prouhudababa
30. 04. 2013 09.52
+4
Zasrali so itak že v samem štartu, da se niso šli z Adrijo nekakšno javno-zasebno partnerstvo in skupaj kupili primerno letalo, ki bi ga lahko uporabljala in servisirala Adrija, tako da bi bilo maksimalno izkoriščeno in s tem tudi rentabilno. Očitno so takrat bile debele krave tako debele, da si nihče ni belil glave, da morda nekoč ne bomo imeli denarja, da se ne bo vedelo kam z njim. Ne vem koliko naših birokratov, poslancev in ostalih se vsak teden vozi z rednimi linijami v Bruselj in nazaj, vendar bi zagotovo uspeli napolniti letalo s 30 sedeži, ki bi jih vsak ponedeljek odpeljalo, v petek pa šlo iskati. Takšno letalo bi bilo primerno tudi za kakšna potovanja vladnih delegacij z gospodarstveniki, hkrati pa tudi za čarterske polete manjših skupin, ki bi jih izvajala Adrija. Če bi kupili Bombardierja oz. Canadair-a, bi tega lahko servisirali Adrijini mehaniki na Brniku, kar bi tudi vzdrževanje bistveno pocenilo. A žal so takrat Bandlja premamili široki usnjeni sedeži - čeprav bi lahko vsako letalo preuredili, da bi namesto 'economy' sedežev za Bandljevo zadnjico vanj namestili sedež iz 'business' razreda. Žal je, kar je. Imamo Falkona in s tem se moramo sprijazniti. Za prodajo je že pozno, saj je vrednost letalu padla na stopnjo, ko je tudi prodaja že vprašljiva. Iz letala je treba zmetati usnjene sedeže in ga opremiti z maksimalnim številom 'economy' sedežev (baje jih gre 19 noter?). Pri 19 potnikih se zagotovo najdejo relacije, na katerih lahko tudi to letalo leti ekonomično in vsaj delno pokriva svoje stroške. Če nas trenutno stane 1/2 miljona, da stoji v hangarju, bi že veliko dosegli, če bi ob enakih stroških z njim leteli. Nekako imam občutek, da nekateri mislijo, da državni uslužbenci danes letijo z Adrijo za 10€ v Bruselj in nazaj. Verjemite, da so vozovnice v popolnoma drugem cenovnem razredu, potem ko svoj piskrček pristavijo še razni posredniki, pa bistveno dražje, kot jih kupujemo mi po raznih portalih, kjer po več ur iščemo najugodnejšo varianto. Žal so nam realne številke skrite (zakaj zakon ne predvideva javne objave izbranih ponudb na javnih razpisih?), vendar lahko računate, da se posredniki vsako leto samo na račun letalskih vozovnic obogatijo za 1/2M €.
Terezinka
30. 04. 2013 10.03
+3
Točno povedano. Toda je kar je in sedaj je dejstvo, da pridobiva v hangerju ne. Torej naj leti in naj poskušajo vsaj nekaj prihraniti. Vozi pa lahko poleg naših v Bruselj in nazaj tudi EU predstavnike, ki prihajajo k nam. Poleg tega so leti iz Trsta in Venezie v Bruselj kar dobro zasedeni tudi z našimi potniki
windmaster
30. 04. 2013 12.45
+2
Kot laiku mi ni jasno kako lahko letalo z 19 sedeži konkurira prevozu na redni liniji, letalu z 100 sedeži??? Let iz Brnika v Bruselj z našim Falconom defenitivno ne more bit cenejši od komercijalnega leta! Če kdo služi z posredovanjem vozovnic za lete naših birokratov, obstaja pot da se to prekine! Falcon tega ne more rešit!
Milph
30. 04. 2013 08.38
+5
LDS-ovc ga je kupil, LDS-ovc ga bo uporabljal. 10 let in miljon € kasneje MI TO ŠE VEDNO ENAKO OBRAČA ŽELODEC KOT NA DAN, KO SO GA KUPILI. PRODAT, MAGARI MOČNO POD CENO! REDNE LINIJE BODO VEDNO CENEJŠE. Privatni avion ni nič drugega kot veliki luksuz. Ga ne rabijo, si ga ne zaslužijo, prekleta skorumpirana horda snobovska!
Terezinka
30. 04. 2013 10.05
andisej
30. 04. 2013 08.10
+0
HAHAHAHA ŠPARAJTE GA , V CELOFAN GA ZAVIJTE IN PLAČUJTE AVIONSKE KARTE . fALCOMA PA POSTAVITE V IZLOŽBO , DA BODO LJUDJE VIDELI KAKO SE ŠPARA , butalci , poskušajo z svojimi inteligentnimi izjavami preprečit let falcoma
ecnarf
30. 04. 2013 07.34
+7
jakić naj napolni falkon z svojimi kompanjoni in na odletijo iz SLO in nič več nazaj.
dragobabi
30. 04. 2013 07.19
+0
tudi letalske družbe raje vidijo, da so letala v zraku kot na tleh. Le zakaj?
Angela Franko
30. 04. 2013 06.55
Karel se boji da bi se moral sam peljati z falkonom brez stevardes da bi ga postregle !!!!! Se on vozi samo z čisto novimi letali ?????' vemo ja zakaj se gre !!!!
Dani Goltnik 1
30. 04. 2013 06.49
+1
lahko bi ga imeli za vzrejo miši in podgan
maijster
30. 04. 2013 06.42
+4
.....ko so prvič letalo prodajali so dobili ponudbe a manjše od 30 milijonov in niso želeli prodati,danes je ptič na prodaj za 9 milijonov pa ga isto nemorejo prodati,a je 2x manj vreden z tem da so ogromni stroški vzdrževanja,skratka samo že to letalo nam pove,kako nesposobna je naša politika,kako ne poslušajo stroke,ki jim je to že davno izračunala,kako bo ta ptič nič vreden,bolje bi bilo,da bi tega falkona dali v prodajo nekemu avto handlerju,bi ga že zdavnaj spravil v promet,in ti isti ljudje operirajo z našim gospodarstvom,bankami,.............zato pa smo,kjer smo,...jutro.
Rajko Coz
30. 04. 2013 01.08
+3
za jakliča mi je teško kaj reč zajje športni park slovan potem pa gre v stranko pa jankovič in kar neki
Ne povem vam Imena...
30. 04. 2013 02.47
+2
Vedno je imel željo postati pilot... zgleda ,da mu bo končno ratal...
Rajko Coz
30. 04. 2013 01.03
+8
halo jaklic mirovnik in sedaj minister za vojsko pa takoj ga rajca avion civilni ta država je pa res skregana z logiko