Slovenija

Falcon: Tokrat ne gre za pravi najem, ampak za operativno upravljanje

Ljubljana, 18. 07. 2011 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada bo letalo falcon dala v operativno upravljanje. Če bo našla najemnika, bo ta moral zagotavljati prevoze najvišjim predstavnikom države. Seveda po ekonomsko upravičeni ceni.

Falcon-11
Falcon-11 FOTO: POP TV

Vlada bo poiskala najemnika za falcona, ki bo letalo vzel v upravljanje in bo obenem najvišjim predstavnikom države zagotavljal prevoze po ekonomsko upravičeni ceni, je v pogovoru z novinarji povedala generalna sekretarka vlade Helena Kamnar. Kot je pojasnila, bodo do takšnih prevozov upravičeni predsedniki republike, vlade in DZ.

Gre pa za posebno vrsto najema. Letalo bi vlada namreč rada dala v operativno upravljanje. To pomeni, da bi najemnik plačeval stroške letala, ne pa najemnine, vlada pa bi za letenje s falconom plačala manj.

Kamnarjeva je dejala, da je vlada dolgo časa iskala ekonomsko upravičeno rešitev, vendar ji to ni uspelo ne s ponudbo za oddajo v najem ne s ponudbo za prodajo letala, saj ponudniki niso izpolnili pogojev. Tokratna pogodba o oddaji letala v najem bi bila po njenih besedah lahko sklenjena že jeseni.

Morebitni interesenti večinoma še neodločeni

Družbe, ki se v Sloveniji ukvarjajo z poslovnimi letalskimi prevozi, povečini še ne vedo, ali se bodo odzvale na vladni razpis za oddajo falcona v najem.

Glavni izvršni direktor Adrie Airways Klemen Boštjančič je pojasnil, da je njihova odločitev, ali se bodo na razpis prijavili, odvisna od pogojev v razpisu. Pri tem pa je ključno, koliko bo stala ura leta z letalom in koliko ur bo vlada letela, je pojasnil Boštjančič.

Poslovni direktor podjetja Linxair Ludvik Uhan pa je pojasnil, da bodo razpis preučili, ko bo ta objavljen, nato pa se bodo tudi odločili, ali se bodo nanj prijavili ali ne. "Je pa bila do sedaj vedno naša praksa, da smo se na vse razpise v povezavi s tem letalom prijavili oziroma posredovali ponudbo," je še zapisal Uhan.

Falcon
Falcon FOTO: POP TV

Marjan Trilar iz podjetja PartnAir pa je napovedal, da se na razpis ne bodo prijavili. Po ekonomskih principih se s tem letalom "očitno ne bo dalo poslovati oz. nihče ne bo dal po 6000 evrov na uro, kolikor je realna cena", je poudaril. Po njegovi oceni razpis delajo "dokaj 'neuki' ljudje". Gre namreč že za staro letalo, "oni se pa še zmeraj obnašajo, kot da je to kakšna dragocenost''. ''Pa ni," je še dodal Trilar.

Falcon – leteča zgaga, ki večinoma počiva

V SLS ocenjujejo, da bi bila operativna oddaja falcona le na videz gospodarna poteza. Poslanec SLS Gvido Kres je dejal, da vlada v resnici nima vizije, kaj bi naredila z letalom, zato menijo, da bi bilo najbolje, če bi ga prodala.

Trenutno stane vzdrževanje falcona, ki ne leti, okoli 240.000 evrov letno. Če bi vlada z njim letela, bi glede na obseg poletov plačevali okoli 1.073.000 evrov. Trenutno pa vlada za vse lete plačuje okoli 913.000 evrov letno. Od leta 2009, ko se je iztekla najemna pogodba, je falcon državo stal 1.100.000 evrov.

Letalo je vlada kupila leta 2001 za 33 milijonov dolarjev, tri leta pozneje pa ga je dala v najem v ZDA. Avgusta 2009 je letalo iz ZDA priletelo v švicarski Basel na servis, oktobra istega leta pa je pristalo na brniškem letališču. Po vrnitvi letala v Slovenijo so se nadaljevala pogajanja s ponudniki za najem letala, vendar je bil razpis neuspešen.


 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prehlad
19. 07. 2011 19.28
ŽE 20 LET PLUS 40 IMAMO SRANJE S TEMI KRIMINALCI SAME NEUMNOSTI IN TRAPARIJE DELAJO S SVOPJIM POČERJEM . KAJ ,ČE GA KAR GRKOM PODARIMO NAMESTO DENARJA .
Igor Hari 1
19. 07. 2011 18.44
Komplet Tajkunov naj peljejo na izlet v Tihi Ocean , pa , da jih ni nikoli več ....
lipov list
19. 07. 2011 18.24
Ko bo razpis ga kupim za 10 MIO EUR pa bo mir z opletanjem te zgodbe o Falkončku.
finec
19. 07. 2011 16.53
Koliko izrazov si bodo še izmislili a poneverbo družbenega premoženja? .
JENNIE
19. 07. 2011 16.47
Neverjetno dolgo se to melje....!!! Če bi bil falcon aktiviran v turistične namene, bi se njegovi stroški že davno povrnili, ponudba pa bi bila obogatena in prinesla še kak profit v osušeni blagajni. A raje 'meljejo' in grejejo stole, da jim čas mine, falcon se je postaral in bo lahko le še odšel delat družbo concordu v muzej v Nemčijo... To smo res sposobni pacači... Vse to zato, ker gnila politika kroji gospodarstvo.... Sami absurdi...!!!
moster
19. 07. 2011 13.44
ALI JE PILOT V LETALU? BUMBARJI
JanezNovakJohn
19. 07. 2011 13.00
vertex19.07.2011, 09:070 Naročnik letala je republika Slovenija ki jo je vodila takratna vlada, katero smo mi preko parlamenta izvolili. Torej, plačati moramo mi. Na novih volitvah pa bomo zopet volili ISTE. Vse štima.!
JanezNovakJohn
19. 07. 2011 12.50
Dodati je potrebno da so se ti tepci znali pri vsakem takem poslu okoristiti. Ker so pa v vladajoči kasti eni te isti, jih še lep čas ne bo kdo strpal v čuzo.
JanezNovakJohn
19. 07. 2011 12.47
Večina ljudi v politiki so tepci, ki v svoji preteklosti niso znali zaslužiti jurja ali dva, zlasti pa niso znali svoj denar oplemenititi ali zadržati. Taki tepci zapravljajo denar za Falkone, izraelske havbice, Pilatuse, Rolande, neke radarje ki rjavijo v skladiščih, za megalomanske denarje obnavljajo tankovske oltajmerje. Ti tepci dokapitalizirajo NLB in tako dalje in tako dalje. In mi jih ponovno volimo. Tepci
Macyy
19. 07. 2011 11.41
Jasno je, da bi morali plačati škodo zaradi Falkona Pahor, Kresalova in Golubič saj so ga oni kupili pardon stranke v katerih kolovratijo za njih pa velja ebi in isti stari usrani komunisti. Če ne plačajo pa vsakemu članu teh strankarskih Band po 30. let resta.
santamaura
19. 07. 2011 11.27
Še dobro, da imamo svoj hangar
big brother
19. 07. 2011 11.24
-1
Pilotira pa ga moj stric, odlično letalo, vendar ne morejo dosti ukrast pri uporabi le tega, zato raje letijo z adrio in podobnimi, ki nabijajo visoke cene in razliko politiki pospravijo v žep.
strujni
19. 07. 2011 11.18
onim bi to tko, pol so tko sam so se pol zmenil da bo tko, čeprov je zdej tko, lahko bi bilo pa tko, če ne bi bilo tako kot je prej bilo. zdej je pa spet tko... tko to gre...bogi falcon-k bi fabrka vedla kaj delamo s tem avijončlnm, ga bi kr uzel
snupy1
19. 07. 2011 09.31
Kupiš avto in ga zaparkiraš v garaži. Vsako leto ga na novo registriraš in servisiraš. Voziš se pa z taxi-jem. Me prou zanima kdo bi tako doma delu in zapravljal denar.(svoj)
cepec22
19. 07. 2011 09.27
Naj vas spomnem, da letalo do danes stane cez 40 mio, saj niste vseli DDV, pa selitve letala v Slovenijo in dodatnih 125 tisoc mesecno za placilo obresti. Kar se tice stroskov letenja, jih nihce v vladi ne pozna, zato tolcejo vsak po svoje. Stroski letenja so zelo visoki. Ga bodo prodali, dali v najem, vse to so zaletave izjave tistih, ki o celi stvari ne vedo nic. Letalo izgublja vrednost, ker stoji, najti bi bilo treba optimalno varianto, ki pa je v Sloveniji ni! Krek, ki je pred casom naredil napako, je sedaj zato se na visjem polozaju in tako so krivci v nasi dezeli namesto kaznovani, nagrajeni? Kot pri butalcih se odvija cela stvar v narobe smer. Zakaj so sploh vlekli letalo v Slovenijo? Vsak, ki se kaj spozna v letalstvo in letalski biznis je to odsvetoval, nasi veleumi, pa so se enkrat dokazali, da niso sposobni, za tisto kar jim je bilo poverjeno. Hudo je sposlusati kritike, a napake , ki jih dela nasa vlada so tako velike, da jih je nemogoce spregledati. Kriza? Krizo povzroca vlada, ki ne naredi odlocnih pravih potez in tako postojajo stvari, kot so letalo in se veliko drugih stvari, ki denar odnasajo kot vreca brez dno iz katere izginja vse kar je v njej. Za vse to ni treba imeti doktoratov in magisterijev pac pa zdravo kmecko pamet, ki se zaveda da je izgubljanje nepotrebno in skodljivo in ga je treba cimprej ustaviti. Pa je to nemogoce? Na nacin, kako se obnasa nasa vlada je sigurno nekaj, kar se njim zdi nemogoce in neumevno, saj na ta nacin marsikaksen denar izgine nekontrolirano v nepravo smer. Pa brez zamere, pac tako je in naj mi kdo pove, ce nimam prev!!!
vertex
19. 07. 2011 09.07
povzročeno denarno škodo bi morali poravnati naročniki letala
devetdeset
19. 07. 2011 07.38
treba pa je res dati prav tistim, ki omenjajo Drnovška. Pod njegovim premierstvom so Falcona kupili, minister za obrambo je bil tisti Grizold, ki je trdil, da so letalo pokrili z obrambnim tolarjem, ker bo namenjeno prevozom morebitnih ranjenih slovenskih vojakov iz tujine. Ni kaj spomin vas novinarjev je res kratek. Ali pa je to namerno ?
devetdeset
19. 07. 2011 07.35
ha ha ha. Premier Pahor pa dan prej izjavlja kako je treba štediti in kako se bo zato tudi vlada in on sam vozila po svetu s komercialnimi letalskimi linijami. Ni kaj popolen razpad koordinacije pod tem premierom.
antonov255
18. 07. 2011 22.27
"srebrnibreg 18.07.2011, 20:16 Spet ena cvetka liderja desnice katere nebi trebalo. Če si ena država ne more privoščiti enega aviončka smo res v rodnem kraju." Če bi dobro prebral nebi napisal tak NONSENS. Ker nisem pisal o tem ali ga država naj ima ali ne. Imamo ga to je dejstvo. Pisal sem pa o dejanjih okoli nakupa aviovozovnic, ki jih nebi bilo, če bi uporabljali FALCON. Če me že uvrščate med neke cvetke, verjemite mi, se hudo hudo motite. Iz vašega odgovora pa je razvidno da niste leva cvetka ampak LEVAK. Komu že pravimov prispodobi v rodnem kraju levak?
srebrnibreg
18. 07. 2011 20.16
antonov255 18.07.2011, 18:45 Če bi uporabljali Falcon vseh teh koruptivnih dejanj ni. Spet ena cvetka liderja desnice katere nebi trebalo. Če si ena država ne more privoščiti enega aviončka smo res v rodnem kraju.