Slovenija

Fakulteta: Kangler ima pravico, da dokaže svoj 'prav'

Maribor, 13. 03. 2013 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
83

Na novico, da je stroka ovrgla navedbe o plagiatorstvu v Kanglerjevi nalogi, so se odzvali tudi na DOBA Fakulteti, ki je konec januarja nekdanjemu mariborskemu županu odvzela strokovni naziv. "Vsakdo ima pravico do zagovora in dokazovanja svojega 'prav'."

Odvetnica Franca Kanglerja Maja Guštin je v torek sporočila, da so strokovni pregledi diplomskega dela nekdanjega mariborskega župana pokazali, da ne gre za plagiat. Eno od izvedenskih mnenj je izdelal profesor Milan Ojsteršek, ki je ocenil, da je Kangler v diplomski nalogi res prepisoval, a je vse to ustrezno označil oziroma citiral. Profesor mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko je potrdil, da je s pomočjo računalniške analize ugotovil, da je 54 odstotkov Kanglerjevega dela vzetega iz drugih del, s tem, da je to ustrezno citiral. Dodal je, da gre pri citatih za navajanje zakonodaje. "Zakonodaja je javno dobro." Da naloga ni plagiat, kljub temu sam ne more reči, saj naj bi bila to pristojnost pravnih strokovnjakov. "Ne morem reči, da to ni plagiat. Lahko samo ugotavljam, koliko odstotkov je bilo podobnosti v drugih delih. Je pa moje osebno mnenje, da je merodajna ocena od mentorja; on lahko oceni, koliko je bilo dela vloženega s strani diplomanta," je pojasnil Ojsteršek.

Francu Kanglerju je senat fakultete DOBA konec januarja odvzel naziv diplomirani ekonomist.
Francu Kanglerju je senat fakultete DOBA konec januarja odvzel naziv diplomirani ekonomist. FOTO: Mia Media

Z DOBA Fakultete so za 24ur.com poslali naslednji odziv dekana Viljema Pšeničnyja: "Odločitev senata naše fakultete po končanem postopku, v okviru katerega je zadevni nekdanji diplomant imel možnost zagovora, je bila soglasno sprejeta, je nedvomna in dokončna ter znana tako zadevnemu nekdanjemu diplomantu kot javnosti. Vsakdo pa ima pravico do zagovora in dokazovanja svojega "prav" tudi na vseh instancah pravne države."

Senat DOBA Fakultete za uporabne poslovne in družbene študije Maribor je namreč konec januarja soglasno sprejel sklep, da se Kanglerju odvzame strokovni naslov diplomirani ekonomist zaradi ugotovitve, da njegova zaključna naloga v pomembnem delu ni rezultat njegovega samostojnega strokovnega dela. S to odločitvijo je bila preklicana veljavnost Kanglerjeve diplomske listine, izdane aprila 2008.

Kanglerjeva odvetnica je dejala, da je zoper sklep senata fakultete sprožila upravni spor, saj so vsa tri naročena strokovna mnenja pokazala, da ne gre za plagiat oziroma da trditve fakultete iz odločbe niso pravilne. Prav tako je dejala, da so s fakultete prejeli dva sklepa in zoper oba so sprožili upravni spor, "ker je to edino pravno sredstvo, ki nam je sploh na voljo".

Upravnega spora na fakulteti ne želijo komentirati. V odzivu je dekan Pšeničny zapisal, "da se bo skladno z načeli akademske nepristranskosti, objektivnosti in avtonomnosti naša fakulteta do končanja postopka pred sodno vejo oblasti, v primeru, da bo do tega prišlo, vzdržala kakršnih koli nadaljnjih komentarjev in se ne bo vključevala v poskuse enostranskega razširjanja dvomov v javnosti. Odločitev sodišča, če bo do postopka prišlo, bomo v skladu z načeli pravne države spoštovali."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

helter skelter
14. 03. 2013 11.09
+2
Kako zdaj, kangler je navajal vire, pa so mu odveli diplomo, Bratovškova (Plagiatorškova) pa je kar kopirala tekste drugih avtorjev, brez navedb vira, pa še vedno nič. Ne vem kaj čakajo na fakulteti, da ji ne odvzamejo naziva magister. Pa še za vsa leta nazaj mora vrniti razliko za plačo, saj je dobivala višjo plačo na podlagi lažnega magisterija.
godhead
14. 03. 2013 08.27
+3
zaradi mene lahko dokaže življenje na marsu, pa bo še vedno lopov. lepo mu je, če proda par bal sena za 140000 eurov, le kako to drugim ne uspe?
titoist
14. 03. 2013 09.23
+2
kdor zna pa zna še nekaj sezon pa bo na seznamu 100 najbogatejših na svetu
tian28
13. 03. 2013 22.48
Doba - fakulteta?
24uric
13. 03. 2013 16.46
+3
ha ha ha danes slišal po radju ko je mikiL izjavil da ga žene v to lasten ego joj joj splog ne ve kaj govori
mrredbull
13. 03. 2013 16.35
+3
A Doba je fakulteta? Ne se hecat.
Jinks
13. 03. 2013 16.27
+3
Kdo mu je kaj sestavil tale plagiat in koliko je plačal intelektualec Kangler za to? Ker glede na dokazano inteligenco in s tem povezano razmišljanje in obnašanje, sam ziher še virov ni znal poiskati, kaj šele da bi to smiselno prepisal...
24uric
13. 03. 2013 16.22
+7
malo ga sprašajte pred tablo,če bo sploh vedel o kom in o čem je kao pisal
Armani85
13. 03. 2013 14.49
-3
Ne glede na to ali je plagiat ali ne, ni on kriv ampak sola na kateri je diplomiral in pa komisija, ki mu je diplomo ocenila pozitivno! Ce je bilo prepisano, bi ga morali lepo zavrniti, mu dati nalogo v popravek ali pa ga kaznovati! Sej si ni sam dal naslova in pa ocene! Tista baraba, ki je zamizala in prejela mogece kak euro, mora odgovarjat! Nihce se ne vprasa, da Kangler ni imel znanja in je enostavno lepo vse prepisal in je mislil da je to dobro narejeno! Ce bi bil jst na njegovem mestu bi jih tozil in to veliko!!!!!!
gram.
13. 03. 2013 15.07
+7
Pa še onega kaj mu je skup spisal diplomo ne?
Robin Gunner
13. 03. 2013 14.47
-3
Odvetnica Franca Kanglerja Maja Guštin je v torek sporočila, da so strokovni pregledi diplomskega dela nekdanjega mariborskega župana pokazali, da ne gre za plagiat. A se mu boste zdej opravicil ker ste ga prikazoval kot prevaranta po mesece? Zanimiv je to da on ni plagiator pa je na podlagi sumov moral odstopiti. Bratuskova na katero je padel tudi sum prevare in plagiatorstva, pa nobeden ne zahteva njenega odstopa, ker je to samo sum. Haha. Pa glih ona ima plagiatorsko magistrsko, dvolicnezi!
mali_mali
13. 03. 2013 14.49
+4
Kja če ni plagia pomeni da je direkt kopiro 1:1?
Roman Hren
13. 03. 2013 15.09
+5
Kangler ni odstopil zaradi odvzetega magisterija ampak zaradi pritiska javnosti, predvsem zaradi radarjev in različnih ovadb. O magisteriju pa je podano le drugo mnenje, ki pa odločitve fakultete ne spreminja. Je pa dovolj žalostno, da se o takih grehih najvišjih javnih funkcionarjev sploh razpravlja, namesto, da bi takoj odšli s funkcij! In pri tem so plagiati najbolj nedolžni grehi, ki se očitajo najvišjim predstavnikom države in politike!
hecate
13. 03. 2013 15.40
+2
strokovni pregled, ki je bil financiran s strani njegove odvetnice je res jako kredibilen...
Jinks
13. 03. 2013 16.29
+3
strokovni pregled haha kdo sploh potrebuje strokovni pregled, ko pa se z lufta vidi koliko je ura v tem primeru! Pogledaš njegovo pojavo, izjave, pa vidiš kam sodi - tam do 4. razreda OŠ, pa še to sem velikodušen...
ksander
13. 03. 2013 14.42
+3
mariborčani majo tudi pravice,pa vsi ostali študentje tudi da ne govorim o slovencih
Stajerci007
13. 03. 2013 14.42
+8
Franca vse si pokral!! Samo diplomo pa izpit za avto si si kupo!! Zdaj pa naj pogleda neodvisna komisija še osnovno šolsko spričevalo Mikla!! Mam občutek da je to tud ponarejeno!! Kr ko poslušaš totega maš občutek da sta z bratom skupaj naredla osnovno šolo!! Ne vem če ni tisto tud neki falšuk!!! Lep pozdrav
Predrag Tonta
13. 03. 2013 14.33
+3
vrana vrani oči neikljuje -toliko o potrditvi diplome in pri koritu so samo najbolj debeli pokvarjeni sebični lopovi brez etike i morale - logično da šlang prasce nepustijo ka koritu in če v koritu zmanjka se spravijo na male prasce -tako je to v življenu neoliberalizma
nevera
13. 03. 2013 13.53
+2
Super, zamislimo si diplomanta strojništva, ki preriše načrte za neki stroj, navede vir in je vse O.K.??? Elektrotehnik shemo nekega vezja, računalničar prepiše kodo kakšnega programa, filozof prepiše Hegla, kompozitor Mozarta,novinar pa Francejeve nebuloze, samo je treba ne pozabiti napisati odkod si vse tole pokradel (intelektualna lastnina se reče, a ne ??), pa je vse v redu ??? Super, greš v trgovino, si "sposodiš" za kuferang stvari, ko te pa policjoti dobijo, je treba samo pazit, da veš navesti s katere police si kaj zmaknul. Smo pa res face, če pademo na takšne štose
Baldr
13. 03. 2013 14.01
+13
Če bi kdaj diplomiral, bi vedel, da v teoretičnem delu navajaš že obstoječe (tudi načrte za nek stroj). Empirični del je pa prispevek avtorja stroki. Ne mešaj jabolk in hrušk!
kobajagi
13. 03. 2013 14.25
+1
ko in če boš imel možnost kdaj sestavljati diplomo, boš videl da se krepko motiš!
asdfghjklqwertz
13. 03. 2013 13.53
+15
Kje so tisti njegovi "sošolci" s katerimi je skupaj študiral? Ali je bil on razred zase? Jaz sem študiral 8 let, da sem prišel do univerzitetne diplome ... pa to se krepko učil, eni pa niti ne znajo uporabljati strokovnih besed, kaj še le, da bi se spoznali na finance, vodenje države/občine itd ... Vsa velika mesta, občine, podjetja in še kaj, vodijo najvišji na stolčkih ... kangler ima prek cel MB (mel je), on jim je podeljeval stolčke v raznih večjih firmah, ki živijo na račun občine ali države, politiki njega zagovarjajo, ker se ve, da so vsi isti ... In to, da ga potrdijo za državnega svetnika, potem vidite kakšni ljudje so tam notri, in kam smo prišli ... Nekšna revolucija bi se mogla zgoditi ... mirni protesti pa ne pomagajo nič Dokler se mariborčanom ni vtrgalo, in so napadli policiste in občino, do tačas se je kanglerju in državnikom hebalo. Ko pa je prišlo do nasilja, pa je pritisk zrastel tako med nami, navadnimi smrtniki, kot tistim kravatarjem, ki vodijo mesta in državo ...
BigLebowski
13. 03. 2013 15.10
+1
Se strinjam, da ni pravično. Vendar pa izobrazba niti približno ne pomeni nič... Župan Sv. Ane v slovenskih goricah ima samo srednješolsko, pa je lahko za zgled vsem slovenskim županom. Že tretji mandat ni imel konkurenta, ki bi upal kandidirat proti njemu, saj bi ga vaščani še prebili. Uredil je celo vas, mislim, da ni ostalo več čisto nič, kar bi bilo treba urediti, zgraditi, prenoviti. Šola, športna dvorana, vse ceste porihtane v nulo, po celi sveti ani razsvetljava kot v las vegasu, pokopališče in zraven cerkev v nulo, nenazaadnje imajo še električno polnilno postajo.
BigLebowski
13. 03. 2013 13.52
+3
Prasice nimajo pravice.
pacifik12
13. 03. 2013 13.52
+12
Čas je da pogledamo malo Majerjevo diplomo in ga končno spravimo na smetišče zgodovine, dovolj dolgo že smradi po Sloveniji, vse od leta 1983.
Bruhalnica24
13. 03. 2013 13.43
-4
Samo bedaki študirajo...
Leonardo09
13. 03. 2013 13.42
+1
kaj pa jankovičeva diploma,naj me konj brcne če ni plagiat ali pa kuoljena
asdfghjklqwertz
13. 03. 2013 13.46
+1
Glede na to, da je Jankovič od tam dol ... je zagotovo diplomo kupil. ;)
Armani85
13. 03. 2013 14.44
+3
bmoto
13. 03. 2013 13.33
+2
zdaj ko vidim kdo vse je goljufal in kdove za koliko ne vemo.Verjetno tudi njihovi mentori nimajo čistih rok ,pa ravnatelji itd.. resno me pa skrbi, namreč, jaz sem kar nekajkrat v šoli "švinglal"pa menda mi ja ne bodo vzeli diplome(pa saj je skoraj cel razred švinglal)
Milan Koleznik
13. 03. 2013 13.25
+10
on ima pravico dokazati da ima prav,država ima pravico zahtevati od kje mu bogastvo.
Deželni glavar
13. 03. 2013 13.27
+14
in mu odvzeti nepojasnjeno povečanje premoženja.