Slovenija

Fakin: Racionalizacija ali nižanje plač

Ljubljana, 08. 05. 2009 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Racionalizacija v zdravstvu se že pozna. ZZZS bo letos prihranil 20 milijonov evrov, k intenzivnemu sodelovanju in racionalizaciji pa je zavod spet pozval vse partnerje v zdravstvu.

V ZZZS predlagajo, da bi se zdravila po novem predpisovala tako, da bi na recept zapisali splošno ime za zdravilo in ne komercialnega imena določenega proizvajalca, s čimer bi v lekarni izdali najcenejše zdravilo s predpisano učinkovino.
V ZZZS predlagajo, da bi se zdravila po novem predpisovala tako, da bi na recept zapisali splošno ime za zdravilo in ne komercialnega imena določenega proizvajalca, s čimer bi v lekarni izdali najcenejše zdravilo s predpisano učinkovino. FOTO: Reuters

"Čas je, da začnejo vsi partnerji – izvajalci zdravstvenih storitev, farmacevtska industrija in uporabniki bolj intenzivno sodelovati," pravi prvi mož Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) Samo Fakin. Kot je sicer pojasnil Fakin, bo ZZZS letos prihranil 20 milijonov evrov, kar so dosegli z novim pravilnikom o cenah zdravil, s pogajanji s proizvajalci ter najvišjimi priznanimi vrednostmi zdravil. Za dodatne prihranke pa bodo morali začeti pri tem sodelovati tudi ostali partnerji v zdravstvu.

Samo preko nove liste najvišjih priznanih vrednosti za skupine medsebojno zamenljivih zdravil, ki jo je upravni odbor ZZZS potrdil aprila, bo letni prihranek 9,6 milijona evrov.

S farmacevti na zavodu že imajo nova pogajanja za znižanje cen, a za ohranitev plač v zdravstvu bo treba storiti še več, je prepričan Fakin, ki poudarja tudi, da se bodo morali zdravniki odločiti – racionalizacije ali nižanje plač, druge možnosti ni. Kot je znano, so se zdravniške organizacije na nedavno pismo Fakina in ministra za zdravje Boruta Miklavčiča s priporočili o možnih racionalizacijah v zdravstvu odzvale kritično, saj naj bi bile te v škodo bolnikov. Tako minister kot prvi mož ZZZS to zavračata.

Tudi danes so na ZZZS opozorili zdravnike in farmacevte na dodatne možnosti racionalizacije pri porabi sredstev za zdravila. Vodja oddelka za zdravila pri ZZZS Jurij Fürst je glede tega izpostavil možnost predpisovanja zdravila na recept na generičen način – da torej na recept zapišejo splošno ime in ne komercialnega imena določenega proizvajalca. V skladu s pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja bo namreč v tem primeru farmacevt v lekarni lahko izdal najcenejše zdravilo s predpisano učinkovino.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milan Koleznik
12. 05. 2009 15.52
Izguba je po mojem zaradi Jakliča in seveda Fakina,sta v državnem podjetju in zelo zelo znata.V znanju sta stopila skupaj za drugo leto že imata svoj načrt za svoj žep.
strogoff
08. 05. 2009 19.34
zakaj ste zbrisali Samorastnika ? _ _ _ ;-))
strogoff
08. 05. 2009 19.31
ko nestrokovni debiloidi strokovno poučujejo druge nestrokovne zdravnike v RS _ _ _ :-)))
strogoff
08. 05. 2009 14.29
samorastnik - zakaj Gospod ? a je zate že vsak okravaten, bolj ali manj rejeni šarlatan in diletant potem & takem gospod ? ma daj, zresni se ! _ _ _ :-(
Tonček Balonček
08. 05. 2009 14.17
Komaj čakam na nove zdravstvene kartice. A te škatle za podaljšanje veljavnosti zavarovanja bodo pa prodali kam v Armenijo ali Abhazijo?
Tonček Balonček
08. 05. 2009 14.16
Kaj niso imele lani bolnišnice milionskih dobičkov?
strogoff
08. 05. 2009 14.12
Soprano ga nima rad ! _ _ _ ;-)))