Slovenija

Fakin: Denarja ni in ni moč pričakovati, da bo

Ljubljana, 14. 09. 2011 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V zdravstvenih domovih in bolnišnicah opozarjajo, da bo dodatno varčevanje prizadelo njihove programe. "Denarja ni, prav tako pa ni pričakovati, da bo," odgovarja generalni direktor ZZZS Samo Fakin.

Nekateri opozarjajo, da se bodo ob napovedanem varčevanju podaljšale čakalne dobe.
Nekateri opozarjajo, da se bodo ob napovedanem varčevanju podaljšale čakalne dobe. FOTO: iStockphoto
V Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije opozorjajo, da bo rebalans finančnega načrta, ki ga je avgusta sprejel ZZZS, finančno oslabil zdravstvene zavode. Prav tako bi lahko pripeljal do krčenja zdravstvenih storitev, menijo. Soglasje k načrtu mora sicer dati vlada, ki do zdaj o tem še ni odločala.

Generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) Samo Fakin je odgovoril na ponovljeno nasprotovanje Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije rebalansu finančnega načrta ZZZS.

Opozoril je, da se zavod ne sme zadolževati, prav tako pa ob koncu leta ne sme imeti izgube. Po njegovih besedah bo ZZZS konec leta ob zdaj veljavnih pogodbah in aneksih "najmanj 20 milijonov evrov pod vodo", denarja pa ne bo mogel "plasirati izvajalcem, ker je vlada sklenila, da zavod ne sme poslovati z izgubo".

Če bo vlada ugodila zahtevam zdravstvenih zavodov in ne bo potrdila avgusta sprejeta rebalansa finančnega načrta ZZZS, pričakuje, da bo vlada "v luči tega, da se ne smemo zadolževati, dodatna sredstva zagotovila iz enega drugega vira". Sicer bo njena odločitev, da ne da soglasja finančnemu načrtu, v nasprotju "z njenim lastnim sklepom o stabilnem poslovanju ZZZS".

V dodatnih finančnih težavah bodo tudi bolnišnice, ki so namreč v zadnjem času izgubile precej sredstev, kar kažejo tudi njihovi polletni rezultati poslovanja, ki kažejo večinoma izgube. Zato pri dodatnem varčevanju enostavno ne vidimo možnosti, kako bi lahko na koncu leta bolnišnice poslovale s pozitivnim rezultatom. Z dodatnim varčevanjem obstaja nevarnost izgube dobaviteljev, saj nekateri že zdaj grozijo z ustavitvijo dobav. Predsednica skupščine združenja in direktorice Splošne bolnišnice Novo mesto Mira Retelj

Fakin dvomi, da bo vlada dejansko potrdila rebalans. A če se to ne bo zgodilo in če vlada zavodu tudi ne bo zagotovila dodatnih sredstev, "zavodu ostane le, da razglasi insolventnost, prekine pogodbe z izvajalci in predlaga nova izhodišča. To pa je rob kaosa v zdravstvu."

Na očitek združenja zdravstvenih zavodov, da je rebalans sprejetega finančnega načrta preveč pavšalen, direktor ZZZS še odgovarja, da so ukrepi "zelo selektivni". Zavrnil je tudi prepričanje združenja, da bi lahko več denarja dobili z boljšo izterjavo plačil zdravstvenega zavarovanja. "Zavod počne vse, da se izterjave izvajajo v največji meri, vendar v času, ko se zapirajo podjetja, določenih prispevkov ni mogoče izterjati," je dejal.

Glede znižanja cen zdravil na recept, kar je lahko po mnenju združenja tudi eden izmed prihrankov, Fakin odgovarja, da se cene zdravil na recept nenehno znižujejo – samo letos naj bi na tem področju prihranili 16 milijonov. Na mnenje združenja, da bi bilo mogoče nekaj privarčevati tudi pri bolniških, pa odgovarja, da je to "stvar zakonske materije".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
15. 09. 2011 01.05
ZA EXSTRA-HALANTNE OMARE,MIZE STOLICE JE DENAR ,,ŠIRIJO SE KOT PAVI REP,ZATO JE DENAR, SAMO ZA BOLNIKA NEEEEE RT
Buena Vita
15. 09. 2011 00.56
GLIHA VKUP ŠTRIHA
Buena Vita
15. 09. 2011 00.56
VUIDI,LOPOVSKI ADMINISTRATOR BRIŠE VSE, LE ZA LOPOVE MORA DOBRO PISATI,TISTO NE BRIŠES
povrsniste24kur
14. 09. 2011 19.53
zadela sta bistvo. težko bolje napisat. in tudi, če ne bi šenkali grčiji - pa še par 100 in 10 milijonskih nebuloz bi se našlo v tej kategoriji - bi denar namesto za super zdravstvo, več operacij, minimalne plače, socialno varstvo in in in skratka denar za boljšo državo, tako ali tako spet bil pokraden in v žepih posameznikov, ki bodo še bolj sledili raznim farsam, ker imajo sami dosti od tega, finančno gledano seveda. zdaj smo vsaj nekomu denar posodili in je nekje napisano, boljše še vedno, kot da si ga domače srake raztrgajo in spravljajo v tujino ter tam obračajo
-mare-
14. 09. 2011 18.16
a zdaj bomo pa vse plačeval.?.35 let sem jim polnil blagajno,,naj mi vrnejo moj prigaran denar .pa si bom plačal sam zdravila...LE KAM SO GA ZAPRAVILI.'.'ALI BO KDO ODGOVARJAL ZA KRAJE,.GOLJUFIJE ...SRAM NAJ JIH BO..DA SO SI Z NAŠIM DENARJEM polnili račune.gradili vile.....ALI NI TO KRAJA?
tali?ni tom
14. 09. 2011 16.51
sam naj dela(fakin seveda ki ima zelo pomenljiv priimek) za minimalno plačo pa bo mdenarja prec nekaj več in mnogi njemu pomembni ! če je pa nesposoben naj pa gre v tujino kot radi grozijo pa da vidmo kje v svetu bo še pri tako bogatem koritu ! vsi vkup od šefov naprej v sloveniji so goljufi in izkoriščevalci in vsi skup niso sposobni razen za goljufijo za nič druzga !