Slovenija

Evtanazija v UKC: Zdravnik naj bi evtanaziral vsaj še tri bolnike

Ljubljana, 08. 01. 2015 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zdravnik ljubljanskega kliničnega centra, ki ga policisti sumijo, da je evtanaziral bolnika, naj bi po nekaterih poročanjih za vedno uspaval še najmanj tri paciente. Namesto mešanice kalija in morfija naj bi pacientom zdravnik injiciral neko drugo podobno snov.

Vse kaže, da 83-letni nevrološki bolnik ni bil edini na nevrološki kliniki, za katerega sumijo, da mu je zdravnik z evtanazijo skrajšal življenje. Policisti so med preiskavo primera naleteli na vsaj še enega bolnika, za katerega sumijo, da je bil evtanaziran januarja lani. Namesto mešanice kalija in morfija naj bi zdravnik takrat injiciral neko drugo podobno snov. Oba primera je razkril časopis Delo.

Predstavnik ljubljanskih policistov Vinko Stojnšek je za 24ur.com povedal, da preiskava še naprej poteka, da pa je običajno, da so kriminalisti pri preiskovanju primerov pozorni tudi na sume drugih kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti. Tako je tudi v tem primeru. Zaradi tajnosti predkazenskega postopka nam več informacij ni mogel posredovati.

Je pa danes zvečer nacionalna televizija poročala, da naj bi isti zdravnik še pred decembrskim primerom evtanaziral najmanj tri bolnike. Sodelavcem naj bi tudi zaupal, da je nekomu pomagal umreti. To naj bi storil brez dogovora z družino bolnika. Preden je bil premeščen na oddelek za intenzivno nevrološko terapijo, je delal na drugem oddelku intenzivne nege.

Do ponedeljka znani izsledki izrednega nadzora

Že sredina novica je odprla številne odzive in vprašanja o etičnosti evtanazije. Zdravnik je začasno suspendiran, izsledki internega strokovnega nadzora pa naj bi bili znani jutri ali v ponedeljek.

Člani komisije, ki preiskuje domnevni primer evtanazije, so se pogovorili z vsemi, ki so sodelovali pri zdravljenju, in pregledali celotno dokumentacijo, pravi strokovni direktor zavoda Sergej Hojker. Na osnovi tega bodo ugotoviti, ali je bil bolnik ustrezno obravnavan.

Hojekr je pojasnil, da je bila komisija zadolžena, da prouči, ali je bilo zdravljenje oziroma obravnava bolnika na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana v skladu z doktrino in etiko, da pogleda dokumentacijo o vseh opravljenih postopkih, preiskavah in terapevtskih posegih. Za komisijo po Hojkerjevih besedah obdukcijski zapisnik ni pomemben. Naknadna obdukcija sicer v primeru domnevne evtanazije iz decembra lani ni mogoča, saj so truplo upepelili.

V delo komisije se Hojker ne želi spuščati, temveč bo počakal poročilo. "Če bo poročilo pozitivno, to se pravi, da obstaja močan sum, da se je res dogodilo kaj protizakonitega, potem je to za nas kot klinični center, kot delodajalce dovolj, da bomo lahko ukrepali," je dejal.

Glede drugega morebitnega primera pa hojker pravi, da ga pozna samo iz govoric. Tako ne ve, ali je šlo tudi v tem primeru za paliativnega bolnika.

Sicer pa je izrazil upanje, da bo ta primer sprožil diskusijo o tem področju. "Stvari se spreminjajo. Ni 50 let tega, ko je bil samomor kaznivo dejanje. Tako se spreminja tudi naš odnos do smrti in umiranja," je pojasnil. Diskusija ne samo o evtanaziji ampak tudi o umiranju bi bila po njegovem mnenju koristna za vso družbo. "Danes umreti na spodoben način je že luksuz," pravi. Obenem je izrazil prepričanje, da mora biti človek suveren in mora imeti možnost odločati sam o sebi do konca.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3