Slovenija

Rehnov predlog: Janša še neopredeljen

Ljubljana, 17. 06. 2009 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.D./V.L./STA
Komentarji
130

Janša pravi, da mora najnovejši Rehnov predlog še podrobno preučiti. Meni pa, da gre v primerjavi s prejšnjim za izboljšan predlog, ki pa ni bistveno spremenjen.

Janša se o novem Rehnovem predlogu še ni opredelil.
Janša se o novem Rehnovem predlogu še ni opredelil. FOTO: Dare Čekeliš

Minister Samuel Žbogar je na nujni seji seznanil člane odbora DZ z novim predlogom evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna za rešitev vprašanja slovensko-hrvaške meje.

Novo srečanje evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna ter zunanjih ministrov Slovenije in Hrvaške Samuela Žbogarja in Gordana Jandrokovića bo v četrtek zjutraj v Bruslju.

Predsednike parlamentarnih strank pa bo na srečanju, ki bo prihodnji torek, s predlogom seznanil premier Borut Pahor.

Pahor je izrazil upanje, da se bosta strani uspeli dogovoriti za kompromisno rešitev vprašanja meje, ob tem pa poudaril, da postopka ni konec, dokler se tako ne odloči "gospodar postopka" Olli Rehn.

Pahor sicer meni, da bo Rehn kmalu predlagal predlog, ki bo dokončen. Takrat se bodo morali odločiti, "ali gre za razumno tveganje, če tak predlog sprejmemo".

Janša neopredeljen

Predsednik SDS Janez Janša se o najnovejšem Rehnovem predlogu ni želel opredeliti, saj ga še ni podrobno preučil, pa tudi stališča vlade glede predloga še ni. Kot je dejal, gre sicer v primerjavi s prejšnjim za izboljšan predlog, ki pa ni bistveno spremenjen. "Kakšna bo dokončna ocena, pa je po hitrem branju težko reči," je poudaril.

Janša je sicer vnovič izpostavil pomen navedbe načela zunanje pravičnosti v predlogu. "Če načelo ne bo zapisano v svojem pravem pravniškem izrazu, se pravi ex aequo et bono, mora biti opisano na način, da je to isto, drugače Slovenija pristaja na nekaj, kar predstavlja preveliko tveganje. Vendar pa je zdaj za dokončno oceno prezgodaj," je dejal.

Morje
Morje FOTO: Mateja Klavs

Balažic: Rabimo kompromis

Uradni govorec zunanjega ministrstva Milan Balažic je na novinarski konferenci nakazal, da tudi Slovenija ni najbolj zadovoljna z Rehnovim predlogom, vendar pa gre po njegovih besedah "za najboljši približek temu, kar je Slovenija želela doseči na pogajanjih". Sicer ni mogel potrditi, ali bo Slovenija dokončno podprla predlog, vendar je v Sloveniji po njegovih besedah dovolj politične volje za kompromis.

Pri tem je še izrazil upanje, da je tovrstna volja tudi na Hrvaškem in da od pogajanj ne bo odstopila. Državi bi sicer lahko dogovor potrdili že v četrtek ali petek ob robu vrha EU v Bruslju ali pa vsaj do pogajalske konference EU s Hrvaško 26. junija, čeprav Balažic  ni bil preveč optimističen glede tega.

Če pa do dogovora v prihodnjem tednu ne bo prišlo, se bo proces po Balažicevem mnenju zavlekel še za dlje časa. Med drugim zato, ker bo evropskemu komisarju potekel mandat, delo bo začel novi Evropski parlament, začele pa se bodo tudi poletne počitnice.

Pri tem je menil, da nobena stran ne bo dobila vsega, kar zahteva, zaradi česar bi bilo zdaj po vseh vloženih prizadevanjih škoda, da bi Rehnova pobuda ugasnila. "Rabimo kompromis," je poudaril.

Kot je znano, je evropski komisar za širitev Olli Rehn novi predlog stranema predstavil v ponedeljek v Luksemburgu, kjer je ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU potekal nov krog pogovorov o predlogu s predsedujočim triom EU ter zunanjima ministroma Slovenije in Hrvaške. Na podlagi dopolnil, ki jih je dala Slovenija na zadnji Rehnov predlog, je komisar ob tej priložnosti stranema predstavil nov, s slovenskimi dopolnili deloma dopolnjen predlog.

Marko Pavliha
Marko Pavliha FOTO: POP TV

Evropski volk sit, slovenska koza cela?

Medtem pa je strokovnjak za mednarodno pravo in nekdanji prometni minister Marko Pavliha na premierja Pahorja in zunanjega ministra Žbogarja naslovil pismo. V njem je akterjema reševanja slovensko-hrvaškega zaupal svoj pogled na celotno situacijo. "Čeprav mi nista zaupala novega Rehnovega predloga in se očitno z njim ukvarja le preverjena in selekcionirana skupina pravnikov, lahko iz medijev bržkone dovolj dobro razberem, za kaj naj bi šlo," je zapisal Pavliha.

Zaradi bojazni, da bo Slovenija pristala na kar koli, le da bo evropski volk sit in slovenska koza cela, je opozoril, da mora Slovenija "vztrajati pri izrecni omembi načela zunanje pravičnosti, torej ex aequo et bono, odločanje po pravičnem in dobrem".

Hkrati meni, da mora arbitraža načelo zunanje pravičnosti upoštevati celostno, torej pri razsojanju o kopenski in morski meji, v okviru zadnje pa pri razmejitvi obeh teritorialnih morij, drugih morskih pasov in določitvi stika Slovenije z odprtim morjem. Vsaka država naj imenuje dva arbitra, izbrani štirje pa naj izberejo petega, ki bo tudi predsednik arbitraže. Imena arbitrov naj bodo vključena v sporazum. Odločno pa se je Pavliha zavzel tudi za to, da Slovenija nikakor ne sme sprostiti blokade hrvaških pogajanj za včlanitev v EU, dokler ne bo Rehnov sporazum ratificiran v obeh parlamentih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ne.me.hrckat..
19. 06. 2009 10.31
rekel sem, da se zaleti v rit, ne pa, da mi izbriši komentar! ne razumeš sLOVEnsko?
Pošten Zvezdaš
18. 06. 2009 21.21
ne,me,hrcekat..,če že daješ komentarje,potem nekaj resnega piši ne,da se obnašaš kod dojenček.
ne.me.hrckat..
18. 06. 2009 15.25
balkan ga lahko Evropi le od daleč poboža in potegne, he he he... :P
ne.me.hrckat..
18. 06. 2009 15.10
poteeeegni, poriniiiii... LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL
Father
18. 06. 2009 14.30
da piše se "puši se faterćić"... možeš slobodno pušit fatherčića sad si me stvarno dobro nasmijao ! pročitaj još jednom što si napsiao
ne.me.hrckat..
18. 06. 2009 14.16
"puši se faterćić" se napiše, a ne? LOOOOOOOOOOOOOOOOOOL
Father
18. 06. 2009 13.52
piše se FATEHERČIĆ - vidim da u svom prezimenu više ne koristiš "ć" kao tvoji preci pa se malo gubiš kod njegovog korištenja....
ne.me.hrckat..
18. 06. 2009 13.37
faterćić bomo videli, bomo videli... kmalu! he he he... :P
Father
18. 06. 2009 13.34
ne.me.hrckat.. 18.06.2009, 13:19 slovenija ne proizvodi niti tenkove niti avione, "uspješno kupuje" patrije, a za povremeni prelet stranih vojnih aviona preko svog teritorija plača Italiji ...a to da će Hrvati ginuti za Sloveniju - to se može desiti jedino ako vas netko zamijeni sa Slovačkom ili ideja njemačkih turista da im treba parking kod odlaska na ljetovanje u Hrvatsku ;)
ne.me.hrckat..
18. 06. 2009 13.19
Father 18.06.2009, 13:14 0 ...dok ovo čitam sjetio sam se odlučnog i uspješnog SLO blokade ulaska HR u NATO... ---------------------------------------- mi smo se pa "sjetili", da je za nas bolje, da ste vi v NATO-u... da vi branite naše meje, da vi kupujete avione, tanke, ... ... ... da vi nosite glavo naprodaj... da vi umirate za nas! ne, ker nas imate radi, ampak KER BOSTE MORALI! he he he... in "sjetio" sem se, da 3% sLOVEncev podpira vstop kroaške v EU...
Father
18. 06. 2009 13.14
...dok ovo čitam sjetio sam se odlučnog i uspješnog SLO blokade ulaska HR u NATO...
vinadap
18. 06. 2009 12.44
TUPS - je bilo pravično 94 leta,kar nam je naredil vaš Nikica Valentič. Kaj je garentiral,in kaj obljubil v imenu Vlade? Hrvatom nikoli zaupati.
tupsy
18. 06. 2009 11.54
@vinadap tufsy - zakaj pa vi niste sprejeli mediacije? _________ zakaj, zakaj??? pa zato jer bi mi to pravično na međunarodnom sudu, a vi ste uporno samo za sud
vinadap
18. 06. 2009 11.37
tufsy - zakaj pa vi niste sprejeli mediacije?
ne.me.hrckat..
18. 06. 2009 10.03
tup si spet pišeš avtobiografijo in spomine na otroštvo? LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL
tupsy
18. 06. 2009 09.53
ja sam već odavno primjetio da od kad ste vi u EU, da je to nekaj najbolje kaj se moglo dogoditi vi ste naj, naj...podigli ste prosjek EU-a navodno da imate v rukama i največe luleke....i pušite ih
ne.me.hrckat..
18. 06. 2009 09.11
hrrrrrrrčki bi v Evropo? e, pa ne boste. zakaj ne? ker vam ne bomo pustili. zakaj vam ne bomo? ker lahko. zakaj lahko? ker smo v Evropi, vi pa na balkanu. zakaj smo v Evropi? ker smo civilizirani, kulturni, demokratični, tržno naravnani... zakaj ste na balkanu? ja kje drugje pa boste, drrrrhal ciiganska! ;)
maneno48
18. 06. 2009 08.56
KOT DA SMO V HRČKARIJI, KATERO TEMO POGLEDAŠ , SAMI HRČKI ! OJOOOOOOOOOOOJ KAKO SMRRRDIIIIIIII!
tupsy
18. 06. 2009 07.50
pa dobro, jeste prevzeli predloga ili niste?
m0dridirkac
18. 06. 2009 07.42
>>tupsy >>Drugovi, ovo gore ja malo treniram slovenščinu, >>je-be me ovo ispuštanje slova >>upalil sam google translator, ali da ga je-beš, nema >>slovenskog prevoda, ima turski, kineski, Si res malo tup(sy). Zna google slovensko, pa tudi srbohrvaško.