Slovenija

Evropski poslanci: o vstopu Hrvaške v schengen naj odloča nova komisija

Zagreb/Ljubljana/Bruselj, 18. 10. 2019 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.V./STA/D.L.
Komentarji
304

Slovenski poslanci v Evropskem parlamentu so pozvali, naj odločitev o pripravljenosti Hrvaške na vstop v schengensko območje sprejme nova Evropska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen, ki jo morajo pri tem voditi strokovni in ne politični razlogi. Podpise je prispevalo šest od osmih slovenskih evroposlancev, podprl pa ga je tudi premier Marjan Šarec.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odloča naj nova komisija
    02:55
    Iz 24UR: Odloča naj nova komisija
  • Iz SVETA: Poziv Evropskih poslancev
    04:17
    Iz SVETA: Poziv Evropskih poslancev
Poslanci so poziv naslovili na predsednika Evropskega komisije Jean-Clauda Junckerja, njegovo naslednico Ursulo von der Leyen, predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska, njegovega naslednika Charlesa Michela in slovenskega premierja Marjana Šarca. 

Ljudmila Novak (EPP/NSi), Franc Bogovič (EPP/SLS), Irena Joveva (RE/LMŠ), Klemen Grošelj (RE/LMŠ), Tanja Fajon (S&D/SD) in Milan Brglez (S&D/SD) so v skupnem pozivu poudarili, da je povsem nerazumljivo in težko sprejemljivo, da bi takšno strateško odločitev sprejela Evropska komisija pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja, katere mandat se bo iztekel v zelo kratkem času. 

Ob tem poudarjajo, da mora Komisija o ustreznosti vstopa Hrvaške v schengensko območje odločiti na podlagi objektivne strokovne ocene tehnične in varnostne usposobljenosti in v primeru najmanjšega suma o neusposobljenosti Hrvaške izdati temu ustrezno mnenje.

Evropska komisija mora po njihovem mnenju prav tako zagotoviti, da ne obstaja niti najmanjši dvom glede tega, da ocenjevanje sposobnosti Hrvaške za varovanje zunanje meje EU temelji na strokovnih, ne pa političnih razlogih. 

Večina slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu se je podpisala pod poziv.
Večina slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu se je podpisala pod poziv. FOTO: Damjan Žibert

Tudi Šarec proti temu, da o vstopu Hrvaške v schengen odloča Junckerjeva komisija

Slovenija je proti temu, da o vstopu Hrvaške v schengen odloča odhajajoča Junckerjeva komisija, je v Bruslju poudaril tudi premier Marjan Šarec. "Predvsem smo proti temu, da odhajajoča Evropska komisija o tem odloča (...) s tem bi se morala ukvarjati prihodnja komisija," je poudaril. Povedal je, da je beseda o tem tekla tudi ob robu vrha, ni pa želel razkriti, s kom se je pogovarjal. "Tega danes ne morem komentirati, ker ne bi bilo smotrno, ker je že tako preveč vsega v medijih, na tviterjih in ne vem kje še vse," je dejal.

"Naše stališče je jasno - da ne smemo ravnati politično," je vnovič izpostavil. Na vprašanje, ali ima torej informacije, da bo komisija ravnala "politično", pa je odgovoril: "Nimamo nobenih posebnih informacij, ampak slišimo tudi mi marsikaj."

Evropska komisija je doslej že dvakrat preložila obravnavo vstopa Hrvaške v schengen, vnovične preložitve pa po neuradnih informacijah ni pričakovati. Komisija naj bi oceno pripravljenosti Hrvaške na vstop v schengen torej predstavila v torek v Strasbourgu, tik pred iztekom svojega mandata. Oceno naj bi objavila v obliki sporočila, ki naj bi vključevalo podroben opis izpolnjevanja meril. Pričakuje se pozitivna ocena. Komisija naj bi tudi jasno povedala, da je zadeva zanjo končana in da se k temu vprašanju ne bo več vračala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vstop Hrvaške v schengen ne sme predstavljati varnostne grožnje EU

Poslanci v pozivu sicer poudarjajo, da je vstop Hrvaške v schengensko območje v našem skupnem interesu, saj se zavedajo vseh prednosti tovrstne vključitve, tako za Slovenijo kot tudi za EU, hkrati pa njen vstop ne sme predstavljati varnostne grožnje EU.

Po njihovem mnenju obstajajo zelo resni zadržki glede tehnične in pravne usposobljenosti Hrvaške za izvajanje in varovanje schengenskega območja, kot tudi glede njene skladnosti s pravnimi standardi EU, zlasti kar zadeva spoštovanje in izvrševanje mednarodnih sporazumov in sodb.

"Globoko smo tudi zaskrbljeni nad izjavami nekaterih medijskih hiš in predstavnikov hrvaške vlade, ki vzbujajo resna vprašanja o njihovem privilegiranem dostopu do informacij in resen dvom o transparentnosti, neodvisnosti in strokovnosti postopkov," so opozorili.

Tomčeva in Zver podpisa nista prispevala

Skupno izjavo je podpisalo šest od osmih evropskih poslancev iz Slovenije, svojega podpisa nista prispevala Romana Tomc in Milan Zver (oba EPP/SDS). "Dobili smo samo obvestilo, da sta se odločila, da tega ne podpišeta. Čeprav je bilo v našem interesu, da se uskladimo in podpise prispevamo prav vsi. Škoda," je v objavi na Twitterju zapisala pobudnica skupnega poziva Ljudmila Novak.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tomčeva se je sicer v odzivu, objavljenem na družbenem omrežju Twitter, strinjala, da je vstop Hrvaške v schengen v slovenskem interesu ter da mora Hrvaška pred vstopom izpolniti vse potrebne pogoje. A ker gre za izjemno občutljivo politično vprašanje, bi morali po njenem mnenju odgovor nanj iskati na najvišji diplomatski ravni. "Škodljive posledice javnega obračunavanja in nepremišljenih groženj so se že pokazale pri reševanju arbitražnega spora," je zapisala. Dodala je, da v tem trenutku ne pozna uradnega mnenja slovenske vlade, kar terja dodatno zadržanost. 

Jean-Claude Juncker in Andrej Plenković
Jean-Claude Juncker in Andrej Plenković FOTO: AP

'Pojavlja se resen dvom, kako Evropska komisija v odhodu deluje glede spoštovanja kriterijev'

"Želimo, da bi bila odločitev Evropske komisije korektna, da bi Hrvaška res izpolnjevala merila," je novinarjem ob robu brifinga pred plenarnim zasedanjem Evropskega parlamenta pojasnila Novakova.

"Pojavlja se resen dvom, kako Evropska komisija v odhodu deluje glede spoštovanja kriterijev," pa je dejala Tanja Fajon, ki je poročevalka za reformo schengna še iz prejšnje sestave parlamenta. "Seveda je Sloveniji v interesu, da bi Hrvaška čim prej vstopila v schengensko območje. Ampak mi si želimo, da je to verodostojen proces, da gre za izpolnjevanje objektivnih tehničnih kriterijev," je poudarila. Dodala je, da se trenutno ob vsem, kar se je dogajalo v preteklih mesecih, ne zdi, da ima Juncker resnično ambicije, da bi ta proces tudi dokončal.

Irena Joveva je omenila, da je hrvaški premier Andrej Plenković večkrat dejal, da je že odločeno in da bo Hrvaška dobila zeleno luč, kar po njenem mnenju vzbuja dvom v strokovnost odločitve. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (304)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Timy15
27. 11. 2019 17.01
Slovenski evroposlanci,kateri niso pripravljeni sto odstotno zastopati interesov Slovenije,tam nimajo kaj iskati.
Mr.
19. 10. 2019 14.12
+12
Niti nisem razočaran nad politiko SDS nikoli niso delali v korist Slovenije ampak samo za svoj žep... od prodaje orožja šefa ob osamosvojitvi dalje... radi bi se pogajali... ampak očitno samo za svoje koristi ne za koristi Slovenije in slo ljudstva!
Uporabnik443897
22. 10. 2019 11.45
Najbolj in to krepko je šla gor POKOJNINA.
Uporabnik443897
22. 10. 2019 11.46
-1
Levi razen namišljenih for, starih preko 30 let ne najdete in se ponavljate kot <^$<~|<
hothead
19. 10. 2019 07.36
-2
Ni pameti in nikoli je ne bo, na tako klapontanje in dvigovanje palcev brez veze...
Uporabnik1211614
18. 10. 2019 21.55
+5
Zdrj so že fali Junkerju tisto vilo no, pa vse je že zmenjeno. Ne morrte biti taki. Zdej bo treba pa še Ursoli eno vilo dat. Sama škoda se dela no.
reaf
18. 10. 2019 21.51
+6
Učinek neslišnega prdca ... če bi nastopili enotno bi morda vsaj zadonelo!
Brezvezno
18. 10. 2019 21.45
+11
Pijancu ne verjamem nic
kaktusar1
18. 10. 2019 21.41
+13
a uni sonček je pa že končal smeno.......bogi...
piljan
18. 10. 2019 21.45
+13
Zmanjkal listkov iz trstenjakove,revež pa precej pozno opazil,da se ponavlja.
Uporabnik757196
18. 10. 2019 21.37
+7
Beda. No tudi ce to sprejmeno
Uporabnik757196
18. 10. 2019 21.38
+10
ups, sprejmejo, ma da Slo blokira dokler se arbitraza ne uposteva.
kapetan
18. 10. 2019 21.37
+11
G. Išijas je spregledal, da Hrvati nimajo nobene za nadozorovat. Katero kopenjsko pa imajo dorečeno razen Madžarsko katera je pa itak članica EU.
fafajonka
18. 10. 2019 21.15
+16
Menda Junck najraje pije vino Ritoznojčan...... :)))
jugatneme
18. 10. 2019 21.09
+20
Danes se je Juncker razjokal na poslovilki - ena solzica za vsaki kozarček, hihihihihihi :)
Endless
18. 10. 2019 21.06
+24
tud Juncker bi rad čimprej in neovirano prišel do svojega podarjenega vikenda na morju
kolbek460
18. 10. 2019 20.53
+17
Dokler sds hobotnici ne pade glava v blato pod noge Slovencev ,,,bo tak !To bomo lepo v miru počakali doma,še en špricer ,,
kokomujo
18. 10. 2019 20.42
+21
Se je odpravil Jelinčič nabirati gobe. Pa opazi gospoda, ki se skloni proti rdeči mušnici, da bi jo pobral. Jelinčič ga želi opozoriti...Gospod! Gospod pa...Šta je? Jelinčič...Najboljše so z jajci!
Covid 19
18. 10. 2019 20.39
+26
Šengen.meja mora biti nepolitična,resna,nepristranska,strokovno preverjena in podprta odločitev z upoštevanjem vseh pravnih norm...kar pa v tem primeru ni čisto nič od tega.Stvar je zlobirana politično,strankarsko in kolegijalno..to vsi vejo in skoraj vsi še kar tiščijo glave v pesek..Pojavlja se resno vprašanje;ali EU vodijo noji?
luzarf@arcor.de
18. 10. 2019 20.55
-32
hm a smo mi imeli vse urejeno ko smo prišli v Šengensko območje? ah ja južna meja ni bila urejena,ampak to Avstrijce in italijane pa tudi Hrvate ni nič motilo? sadaj smo pa mi spet izjema in moramo biti seveda proti no dva nista ? proti, zakaj zakaj moramo biti vedno slovenci nekakšna izjema? potem pa se sprašujemo zakaj nas nihče v EU, nemara pa celo naš Ameriški Zet ima rajši Hrvate kot nas.
Covid 19
18. 10. 2019 21.25
+12
Popolnoma druga situacija,z vsemi sosedami smo imeli urejene meje in tudi s hrvati,takrat je denimo veljala sredinska črta in meje na kopnem pred arbitražo so bile tudi uradno določene in varovane..no kolikor so pač bile..
buzerantos
18. 10. 2019 21.41
+9
Smrekar1
18. 10. 2019 20.36
+24
Esdeeszog je naredil še eno brezplačno uslugo Plenkoviću. Toliko o tem kakšni domoljubi so.
bikoborec69
18. 10. 2019 20.32
+19
Če že kdaj, potem skupaj z Bosno, Srbijo, Črno Goro in Makedonijo in nikakor prej in bomo spet vsi skupaj kot nekoč.
vicente
18. 10. 2019 20.42
+11
kolbek460
18. 10. 2019 20.29
+20
Glavno sedaj se je pokazalo da Slovenski narod z diamanti krmi svinje !!!!!!!!!!!!!!!
Nosmoke
18. 10. 2019 20.43
-8
Kaj svinja,se ne bojiš,kamni pa čeprav diamantni znajo v črevesju zelo bolet !
kolbek460
18. 10. 2019 20.51
+15
Iskrena hvala doktor ,,Zverino bo trgalo pa uno ramano ,
son?ece5
18. 10. 2019 20.06
+3
A o Metki pa nič ne poveste, kako je bogata!
sail666
18. 10. 2019 20.00
+39
Domoljupa Tomc in Zver- ina nista za. Pussyta