Slovenija

Evropske inštitucije odprle vrata

Bruselj, 05. 05. 2007 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zečenjajo se prireditve ob tednu Evrope. V Bruslju bo mogoče poskusiti tudi slovensko potico in vino.

Prireditve ob tednu Evrope se bodo odvijale do 12. maja
Prireditve ob tednu Evrope se bodo odvijale do 12. maja FOTO: POP TV

Po Sloveniji se začenjajo prireditve ob tednu Evrope, ki se bodo na različnih koncih države odvijale vse do 12. maja. V središču Ljubljane bodo lahko od danes naprej mimoidoči na informacijskih stojnicah dobili publikacije o EU, svoje znanje o povezavi pa bodo lahko preizkusili tudi na priložnostnem kvizu.

Po Ljubljanici pa bo danes začela voziti ladjica, okrašena z logom 50. obletnice in simboli EU. Rdeča nit letošnjega dogajanja je namreč praznovanje 50. obletnice podpisa Rimske pogodbe. V Hiši EU v Ljubljani so že v petek odprli razstavo z naslovom "Ustvarjalnih 50". Gre za fotografsko razstavo študentk ljubljanske akademije za likovno umetnost in oblikovanje Renate Šifrar in Maje Slavec, ki predstavljata 50 portretov ljudi, starih od enega do 50 let. Razstavo, ki bo odprta do 18. maja, dopolnjujejo nagrajeni izdelki natečajev projekta Pomladni dan v Evropi.

Koncert slovenskih in evropskih popevk

Dogajanje v tednu Evrope je strnjeno okrog torka, 8. in srede, 9. maja, ko praznujemo dan Evrope. Na predvečer praznika bo na ljubljanskem Mestnem trgu koncert slovenskih in evropskih zimzelenih popevk, z ljubljanskega gradu pa bo prestolnico razsvetlil ognjemet.

Po Sloveniji se začenjajo prireditve ob tednu Evrope, k
Po Sloveniji se začenjajo prireditve ob tednu Evrope, k FOTO: Dare Čekeliš
Pestro bo tudi v Centru Evropa, kjer v prihodnjem tednu pripravljajo potopisna predavanja, obiskovalci bodo na dan Evrope lahko odkrivali kulinarične dobrote članic EU, svoje znanje o EU pa bodo tudi letos na kvizu Lepo je biti Evropejec preverili znani Slovenci. Aktivne bodo tudi informacijske točke Evropske komisije Europe Direct, ki so v tednu Evrope prav tako pripravile pester dogodkov.

V državnem zboru v tednu Evrope prirejajo razpravo o podnebnih spremembah in njihovem vplivu na okolje, 9. maja pa bo potekala tudi slavnostna seja odbora državnega zbora za zadeve EU.

V prihodnjem tednu pa bo poskrbljeno tudi za filmske sladokusce. Ti bodo lahko uživali v sklopu filmskih produkcij in okroglih miz s skupnim naslovom Evropa skozi gibljive slike: od Fellinija do Trierja, ki bodo na ogled v Kinoteki. Naštete dogodke bo spremljala razstava predlogov za logotip ob 50. obletnici podpisa Rimske pogodbe v atriju ljubljanske Mestne hiše.

V Bruslju odprli vrata
Ob dnevu Evrope bo dan odprtih vrat v institucijah EU
Ob dnevu Evrope bo dan odprtih vrat v institucijah EU FOTO: POP TV

Ob dnevu Evrope institucije EU v Bruslju odpirajo vrata državljanom. Na dan odprtih vrat, ki poteka v znamenju 50. obletnice Rimske pogodbe, si bo mogoče ogledati urad predsednika Evropske komisije, poklepetati z evropskimi poslanci, se preizkusiti v vlogi tolmačev, spoznati policijske pse urada za boj proti goljufijam OLAF.

Od Rima do Rima

V Svetu EU, ki predstavlja interese držav članic, bodo za javnost odprli razstavo o zadnjih 50 letih evropskega povezovanja. Obiskovalec razstave se lahko sprehodi skozi zgodovino EU po "hodniku časa", kjer so razstavljene fotografije pomembnih zgodovinskih dogodkov od druge svetovne vojne do danes, v "hodniku pogodb od Rima do Rima" pa si lahko ogleda faksimile vseh temeljnih pogodb unije - Rimske pogodbe, Enotnega evropskega akta, Pogodbe o EU, Amsterdamske pogodbe, Pogodbe iz Nice in ustavne pogodbe.

Predstavitve na stojnicah

Obiskovalci bodo lahko poskusili tudi slovensko potico in vino
Obiskovalci bodo lahko poskusili tudi slovensko potico in vino FOTO: POP TV

V Svetu EU bo več stojnic: nemško predsedstvo EU bo imelo svojo stojnico, med 12.30 in 13.30 pa se bo nemški veleposlanik srečal z obiskovalci, ki mu bodo lahko postavili vprašanja. Na posebnih stojnicah se bodo predstavili Evropska centralna banka, Inštitut EU za varnostne študije in Europol, na voljo pa bo tudi vojaško osebje EU ter enota za civilno krizno upravljanje.

Čez cesto bo vrata odprla Evropska komisija, ki ima svoj sedež v palači Berlaymont. V stavbi bodo na voljo stojnice z gradivom, potekale bodo različne predstavitve, obiskovalci pa bodo imeli redko priložnost, da se ob strokovni pomoči preizkusijo kot tolmači. Pred Berlaymontom bodo nastopali glasbeniki najrazličnejših zvrsti, dogodil pa se bo tudi semenj s kmečkimi živalmi, domačimi pridelki in koleslji.

Obisk belgijske kraljice Paole

Vrhunec dneva - tako napovedujejo v komisiji - na bi bila obisk belgijske kraljice Paole, ki jo bodo sprejeli predsednik komisije Jose Manuel Barroso in podpredsednika Siim Kallas in Margot Wallstroem, ter ogled sejne sobe komisije in predsednikovega urada. Kraljica bo sicer obiskala tudi druge institucije.

Na posebnih stojnicah se bo predstavila tudi Slovenija, obiskovalci pa bodo lahko pokusili potico in slovensko vino.

Za državljane bi utegnila biti zanimiva tudi seznanitev s konkretnim vsakodnevnim delom uradnikov. Na razvojnem generalnem direktoratu bodo postavili afriško vas, na raziskovalnem bodo pokazali delovanje inteligentnih avtomobilov, na kmetijskem pa si bodo obiskovalci lahko brezplačno postregli s sadjem. Na generalnem direktoratu za obdavčenje in carinsko unijo bodo skupaj z uradom OLAF predstavili službene policijske pse ter tovornjak za "skeniranje" belgijske carinske službe.

Obrazi Evrope

Dan odprtih vrat v Evropskem parlamentu se bo začel s podpisom ogromne kopije Rimske pogodbe, v plenarni dvorani parlamenta pa bo moč poklepetati z evropskimi poslanci. Govora bo tako o preteklih 50 letih evropske zgodovine, kot tudi o prihodnjih petih desetletjih, ki so pred EU. V parlamentu si bo javnost lahko ogledala razstavo "Obrazi Evrope", ki je postavljena na 27 različnih krajih po parlamentu.

Tudi pred poslopjem bo pestro. Med drugim bodo v neposredni bližini parlamenta postavljene slovenske stojnice - ena na Place du Luxembourg v okviru frankofonske vasi, dve pa na Rue Belliard. Predstavitve organizirajo stalno predstavništvo Slovenije pri EU skupaj s predstavništvom Slovenske turistične organizacije v Belgiji in uradom vlade za komuniciranje.

Brezplačni lokalni vlaki

Med evropskimi institucijami bo vozil brezplačni lokalni vlak, tako da se bodo obiskovalci lahko pobliže spoznali z vsemi institucijami, ki pa med seboj niso veliko oddaljene. Največ 15 minut bodo hodili tisti, ki se bodo od krožišča Schuman, kjer domujeta komisija in Svet EU, peš napotili do Evropskega parlamenta. Na poti se bodo lahko tudi ustavili v dveh posvetovalnih telesih EU - Evropskem ekonomsko-socialnem odboru in Odboru regij, ki bosta prav tako odprti za javnost.

Institucije EU z dnevom odprtih vrati pričenjajo cel teden proslav ob 9. maju - na ta dan leta 1950 se je tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman v kontekstu sprave in zagotavljanja trajnega miru v povojni Evropi zavzel za povezovanje evropskih držav. Od prvotno šest članic je EU do danes zrasla na že 27 članic.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franc Kavka
06. 05. 2007 15.21
Kako lepo je slišati kaj lepega.