Slovenija

Evropska kritika odmeva doma

Ljubljana, 14. 02. 2007 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropska komisija za boj proti rasizmu in nestrpnosti opozarja na hude probleme. MNZ se brani, SD je zaskrbljena.

Hanžku se kot varuhu človekovih pravic šest letni mandat izteče 21. februarja
Hanžku se kot varuhu človekovih pravic šest letni mandat izteče 21. februarja FOTO: STA


Zadnje poročilo Evropske komisija za boj proti rasizmu in nestrpnosti (ECRI) v okviru Sveta Evrope opozarja na hude probleme, ki jih imamo v Sloveniji, je poudaril varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek. Po njegovih trditvah omenjena institucija izdeluje "izjemno korektne analize", ki niso podvržene političnim interesom kogarkoli.

ECRI je v svojem tretjem poročilu opozorila, da je Slovenija od zadnjega poročila iz leta 2003 sicer naredila velik napredek na številnih področjih, še vedno pa ni uresničila več njenih priporočil, med drugim glede problema izbrisanih.

Problemi, na katere je ECRI opozorila že v prvem in drugem poročilu, v glavnem ostajajo isti, država jih ne rešuje ali pa jih poskuša minimalizirati, meni Hanžek.

Ustavni zakon ni rešitev

Glede problema izbrisanih se vlada po njegovi oceni "noče zavedati, da ustavni zakon ni rešitev in da to vedo tudi v ECRI". Še posebej zaskrbljujoča pa je širitev sovražnega govora med politiki in zloraba le-tega za volilne namene, na kar je sam ves čas opozarjal.

Je pa Hanžek vesel, da je ECRI v svojem poročilu priporočila, da morajo "vse državne institucije v vseh primerih upoštevati mnenje varuha človekovih pravic", torej to, kar se po njegovih besedah doslej ni dogajalo.

Potrata: Poročilo ECRI je zaskrbljujoče
Poslanska skupina SDS še ni podrobno razdelala poročila ECRI, splošni pregled poročila pa zahteva splošno oceno in opredelitev, so sporočili iz SDS. Menijo, da so kakršnikoli nestrpni primeri dejanj ali govora za demokracijo vsekakor neprimerni, zato je potrebno prisluhniti tudi priporočilom ECRI, da se sprejmejo ukrepi proti uporabi rasistične, ksenofobične in nestrpne govorice. Ob tem v poslanski skupini opozarjajo na primer poslanca SD in župana Kočevja Janka Vebra, "ki kljub takim pozivom še vedno podpihuje nestrpno in ksenofobično politiko proti Romom z uporabo nestrpnih pristopov, celo pozivanjem ljudi na barikade proti Romom".

Poslanka iz vrst SD Majda Potrata je najnovejše poročilo ECRI označila kot "zaskrbljujoče", saj opozarja na stare probleme, ki se ne rešujejo. V luči priporočil ECRI pa je Potrata na predsednika DZ naslovila poslansko pobudo za ratifikacijo Protokola št. 12 k Evropski konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Med priporočili, ki jih je ECRI naslovil na Slovenijo, je namreč tudi čim hitrejša ratifikacija omenjenega protokola, ki govori o prepovedi splošne diskriminacije. Slovenija je ta protokol sicer podpisala, ratificirala pa še ne.

Poslanska skupina SD obenem opozarja, da poročilo ECRI spodbuja nosilce oblasti, medije in strokovno javnost, naj storijo več za osveščanje javnosti glede pomena strpnosti in glede možnosti, ki jih imajo žrtve diskriminacije na voljo za uveljavitev svojih pravic. Na žalost pa so nosilci sovražnega govora do najbolj diskriminiranih skupin vse prepogosto tudi nosilci politične oblasti, pravi Potrata, zato je prepričana, da je potrebno na tem področju storiti več, saj je na problem sovražnega govora opozarjal tudi slovenski varuh človekovih pravic. ECRI pa je Sloveniji svetoval tudi, naj poskrbi za večje upoštevanje priporočil varuha človekovih pravic, še opozarja.

Tako Potrata kot vodja poslanske skupine SD Miran Potrč sta opozorila tudi na pomen točnega obveščanja javnosti. Pri tem sta poudarila, da je odziv premiera Janeza Janše na poročilo ECRI, v katerem ta trdi, da je vlada pripravila ustavni zakon, ki bi rešil problem izbrisanih, a ta zaradi nezadostne podpore v DZ še ni sprejet, zavajajoč. Poročilo ECRI govori o nujnosti izpolnitve odločbe ustavnega sodišča, ki jo predlog vlade "ignorira", zato je ta predlog tudi v nasprotju s priporočilom ECRI, je poudaril Potrč.

Skupina izbrisanih je novembra obiskala tudi Bruselj, kjer so o svojih težavah in stanju obvestili evropske organe
Skupina izbrisanih je novembra obiskala tudi Bruselj, kjer so o svojih težavah in stanju obvestili evropske organe FOTO: Dare Čekeliš

MNZ se brani

Na poročilo se je odzvalo tudi notranje ministrstvo. Glede najbolj kritične točke, izbrisanih, na MNZ poudarjajo, da so v vladno proceduro že predložili predlog ustavnega zakona o dopolnitvi ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti RS, vendar se o vsebini še usklajujejo, saj je za njegov sprejem potrebna dvotretjinska večina poslancev.

Ministrstvo za notranje zadeve
Ministrstvo za notranje zadeve FOTO: POP TV

Leta 2002 je bila sprejeta tudi novela zakona o državljanstvu RS, ki je ponovno omogočila pridobitev državljanstva pod olajšanimi pogoji za vse tujce, ki so bili 23. decembra 1990 stalni prebivalci republike in od tega dne dalje v Sloveniji tudi neprekinjeno živijo. Rok za vložitev prošnje na podlagi omenjenega člena je potekel 29. novembra 2003, vloženih je bilo 2959 prošenj, 1729 tujcev pa je do 31. decembra 2006 tudi dobilo državljanstvo, poudarjajo na ministrstvu.

Ob tem dodajajo še, da je do 31. decembra 2006 dovoljenje za stalno prebivanje po zakonu o urejanju statusa državljanov drugih držav naslednic nekdanje SFRJ v Republiki Sloveniji pridobilo 12.199 državljanov drugih držav naslednic nekdanje SFRJ. Nerešenih pa je bilo tega dne še 189 prošenj.

Glede prizadevanj za spodbujanje integracije beguncev v družbo in zagotavljanja primernih sredstev MNZ želi poudariti, da uspešno poteka proces vzpostavitve t.i. integracijskih hiš, v katerih bodo za prehodno obdobje nastanjeni begunci. Glede sprejema in oskrbe prosilcev za azil ter neustreznih kapacitet v Azilnem domu na MNZ ocenjujejo, da so izpolnjeni vsi predpisani standardi in da se postopki izvajajo v skladu s sprejeto zakonodajo. Razmere so se v zadnji polovici leta izboljšale, saj ni težav z oskrbo prosilcev za azil, prav tako pa postopki sprejema prošenj za azil potekajo nemoteno.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Biofrutekk
15. 02. 2007 19.08
Kaj se sploh gremo...če so izbrisani kaj za vraga še delajo v Sloveniji?? Poleg tega...velika večina jih ne zna niti govort slovensko...pa bi radi državljanstvo. Na 1 vlak pa teraj...kamor hočte. kritika ti pa nisi normaln...a mi smo svinje ker gledamo na dejstva ti si pa mega velik odrešenik in oh in sploh velik angelček...sploh pa...kot so že pred mano rekl...če ti kej ni všeč...vozi...v Sloveniji te ne rabimo
ernest83
15. 02. 2007 18.56
Kdo je večji rasist, tist ki nima rad črncev, ali tist, ki ima rad samo črnce? Ni hude razlike. Nekateri pa samo nimamo radi tistih, ki jim je tako hudo v Sloveniji, pa vseeno za nič na svetu nočejo drugam. Da bi bli oboji bolj srečni.
Vegos
15. 02. 2007 16.17
Kritika, zakaj smo zate vsi, ki imamo drugačno mnenje, zate 'nevzgojeni muloti'? Daj se malo zadrži, no. Visok pritisk škoduje, saj veš?
victoriosus
15. 02. 2007 16.13
?! Kritika.... a govorimo o istem Hanžku in Krivicu? Če ti Slovenija in tisti, ki Slovenijo zagovarjamo, NISMO všeč, kar lepo drugam živet, kdo ti brani, da greš iz "takšne" Slovenije...
kritika@email.si
15. 02. 2007 12.57
rosomoh, ti nevzgojen mulo nisi vreden, da bi čistil čevlje Krivicu, ki je človek in pol. Ravno tako Hanžek, ki je prevelik človek za takšno Slovenijo. In takšne svinjarije kot so izbrisani, Strojanovi itd. se bo Slovencem vrnilo nazaj kot bumerang. Še niste ukapirali, da se ne splača biti pokvarjena svinja!
tiger@hitri.com
15. 02. 2007 12.53
Vsi ti drekači od Krivica,Predanova,Hanžek,jugooficirji,š... in razni podobni tiči če jim ni kaj všeč naj gredo kam drugam živet,zakaj so sploh še v Slovenji.Vsa ta njihova pisanja in blatenje pred EU ni nič druzga kot da gre njim za osebne koristi ki jim ne pripadajo.Vsi ti ki se čutijo prizadeti (izbrisani) bi moral svoj status rešit takrat ko je bil čas in imel so možnost.Ampak ker ker nekateri niso vedel kje bo boljš al v bivši jugi al v Slovenji in so špekuliral tega niso storil.Poleg tega jim je zdajšnja vlada dala možnost da se rešijo posamezni primeri,ki so res upravičeni,ne pa v paketu,kar je edino prav.
rosomoh@email.si
15. 02. 2007 09.31
Ta evropska komisija operira s podatki,ki jih dobiva od Krivica,Predanove,Hanžka in še drugih tipov,ki želijo Slovenijo kompromitirati. Razni špekulanti in bivši jugooficirji ter njihovi svojci imajo na žalost pri nas veliko zaledje in s tem podporo,tudi v bivših bratih komunajzarjih od katerih so nekateri zelo politično aktivni...javno in pod okriljem raznih mirovnih institutov in forumov.
Tedy1967
14. 02. 2007 18.24
Kaj pa je nestrpnost do par izbrisanih in par ciganov v Sloveniji v primerjavi z vse bolj fašistično, rasistično in antimuslimansko nastrojeno preostalo Evropo. Glejte kaj se počne v Italiji, Franciji, Angliji.......... Ma v Sloveniji smo angelčki. Naj evropska komisija pomete pred svojim pragom in potem kaže z svojim umazanim prstom na neko malo Slovenijo.
Vegos
14. 02. 2007 18.22
Evropo bo tale odnos, da je treba v imenu človekovih pravic pozabiti na dejstva, da ljudje, ki naj bi jih država 'zaščitila' na to uslugo odgovarjajo z nasiljem in nespoštovanjem te države in njenih državljanov, pokopal.
Krbo?
14. 02. 2007 18.16
Izbrisani... ni dosti manjkalo v zgodovini pa bi MI sami bili izbrisani... nekoc so vsi srali po nas.. zdaj pa bi meli drzavljanstvo.. jok brate