Slovenija

Evropska komisija: Morebitno nesodelovanje sodnikov pri volitvah zadeva Slovenijo

Bruselj, 12. 01. 2024 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropska komisija bo Sodnemu svetu na pismo glede sodniških plač odgovorila pravočasno, so sporočili. V zvezi z napovedjo sodnikov, da morda ne bodo sodelovali v volilnih komisijah pred evropskimi volitvami, če ustavna odločba o sodniških plačah ne bo izvršena, so na komisiji poudarili, da je volilni postopek stvar vsake države članice. Neurejen plačni položaj sodnikov ter njihove upravičene in utemeljene reakcije na neaktivnost pristojnih državnih institucij vzbujajo resno skrb glede nemotene izvedbe volitev evropskih poslancev, je medtem predstavnikom zakonodajne in izvršne oblasti sporočil predsednik Državne volilne komisije (DVK) Peter Golob.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in komisar za pravosodje Didier Reynders sta 28. decembra prejela pismo predsednika Sodnega sveta Vladimirja Horvata, v katerem ju je seznanil z neuresničitvijo ustavne odločbe glede sodniških plač. V pismu je izpostavil stališče, da zavzemanje za uresničitev odločbe ustavnega sodišča ni v nobeni povezavi s pogajanji za prenovo plačnega sistema v javnem sektorju.

V odgovoru so na komisiji spomnili, da je komisar Reynders že pred tem, 18. decembra, na ministrstvo za pravosodje poslal pismo, v katerem je izpostavil tudi vprašanje ukrepov za obravnavo plač sodnikov in državnih tožilcev, o katerih se je komisija julija izrekla v poročilu o stanju pravne države za leto 2023.

Evropske volitve 2019
Evropske volitve 2019 FOTO: Damjan Žibert

V poročilu so navedli, da raven plač sodnikov in državnih tožilcev, ki je od leta 2012 večinoma nespremenjena, vzbuja zaskrbljenost. Sloveniji so priporočali, naj sprejme ukrepe za zvišanje prejemkov sodnikov in državnih tožilcev ob upoštevanju evropskih standardov o sredstvih in prejemkih v pravosodju.

Volilni postopek je urejen v vsaki državi članici

V zvezi z napovedjo sodnikov, da morda ne bodo sodelovali v volilnih komisijah pred junijskimi evropskimi volitvami, če ustavna odločba ne bo izvršena, so na komisiji poudarili, da je v skladu z zakonodajo EU volilni postopek urejen v vsaki državi članici. "To je torej stvar, ki jo mora rešiti država članica," so pojasnili.

Skladno z zakonom o volitvah v državni zbor sta za predsednika Državne volilne komisije in njegovega namestnika imenovana sodnika. Poleg tega so izmed sodnikov imenovani predsedniki in namestniki predsednika volilnih komisij volilnih enot ter predsedniki okrajnih volilnih komisij.

Sodniki so sicer v sredo začeli opozorilni protest, ki bo trajal do 24. januarja. Za to so se odločili zaradi nespoštovanja ustavne odločbe, v kateri je sodišče junija lani ugotovilo, da so sodniške plače prenizke. Med protestom se bodo sodniki, ki vodijo postopke v posameznih zadevah, sami odločali, ali bodo že razpisane naroke preklicali.

DVK: Neurejen plačni položaj sodnikov vzbuja skrb glede izvedbe evropskih volitev

"Ne dvomim sicer v državotvorno držo sodnic in sodnikov, sem pa kot predsednik DVK vseeno dolžan opozoriti na dano situacijo in možne zaplete pri izvedbi volitev. Trenutno je v delo volilnih komisij vključenih 156 sodnikov (iz sodniških vrst je imenovanih 20 predsednikov volilnih komisij volilnih enot in njihovih namestnikov, 88 predsednikov okrajnih volilnih komisij in 46 njihovih namestnikov ter predsednik DVK in njegova namestnica)," so navedli besede predsednika DVK v dopisu, ki ga je poslal predsednici DZ, predsedniku vlade in ministroma za pravosodje in javno upravo.

Peter Golob
Peter Golob FOTO: Bobo

Državna volilna komisija je ob tem v sredo prejela odstopne izjave 29 tajnikov in namestnikov tajnikov dveh volilnih komisij enot in 14 okrajnih volilnih komisij, ki delujejo pod okriljem Upravne enote Ljubljana. V zahtevah za razrešitev sicer niso navedli razlogov za svojo odločitev, a naj bi bil po informacijah volilne komisije ključni razlog za odstope preobremenjenost zaposlenih na upravni enoti z nalogami, ki jih opravljajo kot javni uslužbenci.

Delo volilnih organov je izjemnega pomena z vidika zagotavljanja izvedbe volitev in uresničevanja volilne pravice, so opozorili na DVK. Okrajne volilne komisije namreč določajo volišča in sedeže volišč, imenujejo volilne odbore ter ugotavljajo izid glasovanja v volilnem okraju. Volilne komisije volilnih enot pa skrbijo za zakonitost volitev poslancev, ki se volijo v volilnih enotah, preverjajo skladnost kandidatur z zakonodajo, ugotavljajo izide glasovanja v volilnih enotah, so navedli.

Peter Golob je neprijetno presenečen, da je Državna volilna komisija "postala 'talka' neurejenega plačnega položaja sodnikov kot tudi tajnikov in njihovih namestnikov, ki skušajo svoje zahteve žal uveljavljati na plečih volitev in volivcev". Zato poziva pristojne, da resno preučijo nastalo situacijo in do začetka izvajanja volilnih opravil uresničijo odločbo ustavnega sodišča ter obenem zagotovijo, da bo tudi tajnikom in njihovim namestnikom omogočeno nemoteno izvajanja njihovih obveznosti v zvezi z volitvami.

Sodniki so sicer v sredo začeli opozorilni protest, ki bo trajal do 24. januarja. Za to so se odločili zaradi nespoštovanja ustavne odločbe, v kateri je sodišče junija lani ugotovilo, da so sodniške plače prenizke. Med protestom se bodo sodniki, ki vodijo postopke v posameznih zadevah, sami odločali, ali bodo že razpisane naroke preklicali.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
13. 01. 2024 18.19
+2
Ko bodo sodniki in tožilci na minimalni plači, bodo možno skrbneje razsojati, tudi z uporabo zdrave kmečke logike. Za povišico pa k tajkunom, kateri so dolžni milijone. Volitve v EU institucije so spored nega pomena, zgolj reklama za stranke.
Sixten Malmerfelt
13. 01. 2024 11.59
+5
Zakaj pa morajo sedeti sodniki na vrhu vsake volilne komisije?A drugi univeritetni poklici niso dobri?
Darko32
13. 01. 2024 12.04
+3
Zelo dobro vprašanje. Tukaj s epostavlja resni dvom v verodostojnost volitev nasloh. Namreč sodniki niso opravili LUSTRACIJE in posledično niso neodvisni. Če gledamo, da sodnice skačejo z rdečo zvezdo pove vse o odnosu do Slovenske zastave. Zato bi bilo na tej točki pod nujno potrebno, da se odvzame trajni mandat vsem sodnikom in sodniki nebi smeli sodelovati brez nadzora javnosti. Videli smo kako goljufajo z oporokami, videli smo kak oso goljufali z glasovanjem v DZ in potem naj bi takšnim zaupali. Vedno je bilo jasno, da se v ozadju nekaj manipulir apri volitvah. Sedaj je to več kot jasno in to z tem, da sami sebi napišejo sodbo in to v njihovo korist pove vse kaj so zmožni narediti. ZAto to z volitvami bi morali nemudoma izločiti vse sodnike in na njihovo mesto postaviti ZUNANJE OPAZOVALCE IN ČLANE.
Darko32
13. 01. 2024 09.59
+7
Tukaj so jim lepo povedali na fin eleganten način, da morajo rešiti to z ljudstvom v imenu katerega se gredo sodnika. Tukaj pa je stališče, da se jim odvzame trajni mandat in da na 5 letni mandat, kakor tudi vsem referentom po sodnijah, saj je sistemska korupcija prevelika in potrebno bo red narediti.
borjac
13. 01. 2024 09.52
+7
Mislim da si Sodniki sami sebi z blokado Eu volitev delajo medvedjo uslugo, večina poslancev ki je podpirala Sodniški doživljenski mandat se sedaj po teh umazanih izsiljevalskih potezah Sodnikov nagiba proti zakonu, ki bo mandat sodnikov omejil na 5 ali 8 let z nadzorom njihovega dela, kajti ti Slovenski sodniki so tako arogantni polbogovi, da svojih napak nočejo niti videti kaj šele priznati, njihove sodbe pedofilom so sramotno nizke, poglejmo Kavaški klan , nekaj mečkajo, na koncu bodo šli vsi na prostost, v Srbiji in Italiji so bili člani tega klana obsojeni na 20 ali 30 let zapora, pri nas pa jih sodniki ujčkajo, VIDI SE DA NAŠI SODNIKI DELUJEJO NA KUVERTE ALI PA NA POLITIČNE DIREKTIVE, pa še nekaj sodniki nikoli ne povedo, in to je ta podatek da imamo v Sloveniji največje število Sodnikov v Evropi, pa tudi največ sodnih zaostankov in zastaranj primerov, sodne primere od svojih prijateljev, političnih ali iz podzemlja, vlečejo toliko časa da le te zastarajo, super sodnike imamo, in oni bi kar odstavljali ministre, pa vlado .... lastijo si oblast.
Darko32
13. 01. 2024 10.05
+7
Pa tudi niso povedali da skrivajo spise in listine in na ta način delujejo, ter delajo škodo narodu. Samo poglejmo recimo poslednjo voljo ljudi, kateri so jim verjeli in jim zaupali čuvanje oporoke. A tega pa niso povedali. Tudi niso povedali, da materialne dokaze poskrijejo in se gredo obtožbe na domnevah po idelologijo komunizma.
cool1
13. 01. 2024 09.45
+5
Sodniki in zdravniki izsiljujejo do fundamenta, nikoli dovolj, nikoli zadosti ! Delavci pa delajo za mali denar, njihovih uslug si niti ne morejo privoščiti, ja , sedaj je že tukaj tako , kot v Ameriki, če nimaš denarja si truba, zato pa tako izsiljujejo vsi....
MladInPerspektiven
12. 01. 2024 20.58
+7
Prepovedati doživljenjsko funkcijo sodnikov in uvesti njihove zamenjave vsakih 8 let pa bo red
Darko32
13. 01. 2024 10.06
+6
Ne vsakih 8 let zamenjavo na 4 leta. Uradniki- referenti in administratorji pa na 5 let. To je sedaj postal res kriminal erste klase.
borjac
12. 01. 2024 20.55
+7
Pa za kaj se imajo ti sodniki, za bogove, govoričijo o Ustavi, ali niso prebrali tisti del, ki pravi da je Ustavna pravica Državljanov do volitev, ONI PA HOČEJO BLOKIRATI EU VOLITVE, tri mesece brez plače , ali pa jih pošljite v Ekvador, tam jih bodo hitro naučili dolžnosti, ali bo Sodniški svet rekel kakšno besedico ko pa je sodnik pedofilu izrekel 38% od možne kazni, 10 let je najvišja kazen, in sodnik mu bo dal 3 leta in deset mesecev, po 2 letih bo ta umazanec že zunaj, pa še na prostost ga je izpustil, sedaj bo čakal da mu bo poštar prinesel priporočeno pismo, pa se bo skrival pred poštarjem, kaj pa bi dosodil, če bi se ta pedofilski napad zgodil nekomu njegove krvi, umazanec pedofil, še večji umazanec pa sodnik, in potem se čudijo da se veča pedofilija, in stavkali bi oni, pa blokirali volitve, po statistiki je v Sloveniji največje število sodnikov na število prebivalcev, imamo pa največ sodnih zaostankov, in ogromno zastaranih primerov, podkupljeni sodniki vlečejo posamezne primere toliko časa da ti zastarajo, in oni bi vzvišeno in arogantno stavkali, LENUHI SO IN NIČ DRUGEGA.
punkracij
12. 01. 2024 16.34
+1
Vsak drugi je ze Golob,kaj jih je miljon.
iskriv
12. 01. 2024 15.34
+8
Iz EU so sodnikom skozi rožice lepo povedali , umazano perilo perite doma in ne jemljite volivcev za talce ! Jasno je bilo , da ustavno sodišče ne bo razsodilo sebi v škodo in na tem jezdijo vsi v pravosodnem sistemu . Pravosodna veja je najmanj priljubljena veja oblasti v Sloveniji , kažejo ankete s svojim poštenim in odgovornim delom si bodo najprej morali pridobiti zaupanje ljudi ,potem pa lahko zahtevajo višje plače ,
Darko32
13. 01. 2024 16.02
+2
Tukaj se ne zavedajo, da so jim odgovorili v rokavicah. Ne zavedajo se naši sodniki tožilci, da morajo to doma rešiti in to, da pišeš sam sebi sodbe je pa višek sprevrženosti. Zato mora sedaj narod ukrepati in jim pobrati trajne mandate in to sodnikom, tožilcem, vsem uradnikom po sodnijah in tožilstvih pa omejiti na 5 let. Prepovedati sodnikom, tožilcem, da delujejo v odvetništvu, če so bili zaradi nesposovbnosti razrešeni oziroma jim je bil odvzet mandat.
zmerni pesimist
12. 01. 2024 14.48
+1
No tudi brez sodnikov bo šlo
gost1972
12. 01. 2024 20.10
+1
Zajaj pa bi volitve morale biti letos? Lahko čakamo
andraa
12. 01. 2024 14.27
+1
so dobili bonbonček 1000e,čakajo na še več
gost1972
12. 01. 2024 20.09
-2
Kdo je kaj dobil? Zdravniki lani, pred casom policisti gasilci, šolniki, medicinske sestre...