Slovenija

Bo dovolj denarja za zdravljenje v tujini?

Ljubljana, 11. 07. 2013 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
56

Zdaj ni denarja za slovenske specialiste, kje ga bodo našli za paciente, ki se bodo zdravili v tujini, se sprašuje oftalmolog koncesionar. Na ZZZS odgovarjajo, da bo na njegova vprašanja mogoče odgovoriti po spremembah zakona.

Oftalmolog koncesionar ima čakalno dobo za operacijo sive mrene pol leta, za pregled oči pa tri mesece. Po njegovih navedbah že več let neuspešno prosi Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) za širitev programa in povečanje obsega zdravstvenih storitev, da bi odpravil čakalne dobe.

Zdaj mu ni jasno, od kod bo ZZZS po uveljavitvi evropske direktive za prost pretok bolnikov dobil denar za plačilo računov zavarovancem, ki bodo iskali zdravniško pomoč v tujini, če ni več denarja za specialiste v Sloveniji. Zanima ga, od kod bo kar naenkrat denar za zavarovance, ki bodo iskali pomoč na Hrvaškem ali v Avstriji.

Bodo slovenski specialisti v neenakopravnem položaju v primerjavi s kolegi v tujini?
Bodo slovenski specialisti v neenakopravnem položaju v primerjavi s kolegi v tujini? FOTO: Thinkstock

Boji se, da bodo slovenski izvajalci zdravstvenih storitev diskriminirani, ker bo ZZZS raje vračal denar za storitve v tujini, kot da bi domačim specialistom povečal obseg dela. Sprašuje se, ali naj se znajdejo in odprejo ordinacije v tujini ter izdajajo račune s tega naslova.

Fides: Sistem je diskriminatoren, treba bi ga bilo spremeniti

Po oceni pravnega svetovalca največjega zdravniškega sindikata Fides Bojana Popoviča tako obstoječi sistem kot tudi novi predlog Zakona o zdravstveni dejavnosti vodita v neenakopravno obravnavo slovenskih izvajalcev v primerjavi z izvajalci iz drugih evropskih držav.

Ob zdravljenju na podlagi direktive bo moral bolnik sam kriti stroške storitve v tujini, ZZZS bo na njegov osebni račun vrnil denar na podlagi računov do vrednosti, priznane pri nas. Obenem bo v veljavi tudi uredba o koordinaciji sistemov socialne varnosti, po kateri bo stroške poravnal tuji nosilec zavarovanja, nato pa jih bo zaračunal ZZZS. Takrat bo zavarovanec plačal le morebitno doplačilo, kot bi ga tudi drugi.

Meni, da bi bilo treba povsem odpraviti sistem koncesij v današnji obliki in uvesti bodisi sistem, po katerem bi vsak izvajalec zdravstvene dejavnosti lahko sklenil pogodbo z ZZZS, bodisi sistem refundacij, po katerem bi pacient plačal izvajalcu in dobi povrnjene stroške od ZZZS.

Po njegovih besedah je tudi vmesna možnost, po kateri bi zdravstvena kartica postala nekakšna popustniška in bi izvajalec že ob obisku ambulante oziroma bolnišnice odštel znesek, ki ga pokriva obvezno zdravstveno zavarovanje. Pacient bi tako plačal le nadstandard. Del, ki ga pokriva obvezno zdravstveno zavarovanje, pa bi izvajalec zaračunal neposredno ZZZS. Če ima pacient dodatno zdravstveno zavarovanje, bi zasebna zavarovalnica dodatno izvajalcu plačala tudi nadstandardni del.

"Ker pa naša politika vztraja pri socialističnem modelu zdravstva, se bo še naprej dogajalo, da bomo imeli po eni strani čakalne dobe, po drugi pa izvajalce, ki bi lahko delali več, a jim politika koncesij in sklepanja pogodb z ZZZS to onemogoča. Nezadovoljni pacienti pa bodo nosili denar k sosedom in polnili njihove proračune," je poudaril.

Nadaljeval je, da ne moremo imeti odprtih meja in zaprtega trga zdravstvenih storitev. "Sicer pa direktiva dosledno uveljavlja princip, da denar sledi pacientu. Ni pomembno, ali storitev opravi državni ali zasebni, domači ali tuji izvajalec: bistveno je le, za kaj je pacient zavarovan in kaj je bilo zanj narejeno. Problem je, da se v Sloveniji še tri mesece pred uveljavitvijo direktive obnašamo, kot da se piše leto 1970. Ko bo denar dejansko začel odtekati v druge države članice, se bomo prerekali, kdo je za to kriv. In spet vse zamudili," je opozoril.

Po njegovih trditvah na Fidesu ves čas poudarjajo, da je potrebna celovita in hkratna reforma vseh treh ključnih zakonov: zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, zakona o zdravstveni dejavnosti in zakona o zdravniški službi, in sicer na povsem novih temeljih, prilagojenih evropskim smernicam.

ZZZS želi razbremenitev

V ZZZS opozarjajo, da ne bi smeli več financiral obveznosti, ki niso neposredno povezane s pravicami zavarovancev do zdravstvenih storitev in dajatev zaradi poškodbe ali bolezni.
V ZZZS opozarjajo, da ne bi smeli več financiral obveznosti, ki niso neposredno povezane s pravicami zavarovancev do zdravstvenih storitev in dajatev zaradi poškodbe ali bolezni. FOTO: Thinkstock

Na ZZZS so pojasnili, da bo mogoče na vprašanja oftamologa odgovoriti po spremembah zakona, ki jih pripravljajo na zdravstvenem ministrstvu. Opozorili pa so, da je zaradi krize, staranja prebivalstva in hitrega razvoja v zdravstvu mnogo zdravstvenih sistemov v državah članicah na zgornji meji svojih finančnih zmožnosti.

Prepričani so, da je treba takoj razbremeniti ZZZS, da ne bi več financiral obveznosti, ki niso neposredno povezane s pravicami zavarovancev do zdravstvenih storitev in dajatev zaradi poškodbe ali bolezni. Obenem so po njihovem mnenju potrebne tudi spremembe za boljše obvladovanje izdatkov za zdravila in medicinsko-tehnične pripomočke.

Poudarjajo, da je treba slovenski zdravstveni sistem modernizirati, zavzemajo se tudi za njegovo učinkovitejše upravljanje. Za dosego tega je treba po njihovih navedbah spremeniti zakonodajo, s katero bi zagotovili dolgoročno povečanje javnofinančnih virov. Potrebne so še spremembe na področju pravic in spremembe za učinkovitejšo in kakovostnejšo izvedbo programov zdravstvenih storitev, so poudarili.

Menijo, da je treba na novo opredeliti tudi pristojnost in status ZZZS, "katerega nezadostne pristojnosti pri urejanju obveznega zdravstvenega zavarovanja in finančnem poslovanju ter neustrezna vloga pri pogajanjih za vrednost in obseg programov zdravstvenih storitev predstavljajo pomembna sistemska tveganja".

Že več let imajo več odhodkov kot prihodkov, za prihodnje leto izkazujejo primanjkljaj v višini 92 milijonov evrov, "kar pomeni, da sedanjega obsega pravic in dostopnosti do zdravstvenih storitev, zdravil in medicinskih pripomočkov ne bomo mogli več zagotoviti brez ustreznih sistemskih sprememb, ki morajo zajeti tudi vse ravni zdravstvenega sistema".

Direktiva o uveljavljanju pravic pacientov
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
11. 07. 2013 20.11
ZA ZDAVLJENJE V TUJINI NE POTREBUJEŠ PLAČO.TVOJ DOHTAR TI DA NAPOTNICO,KAM BOŠ ŠEL IZBIRAŠ SAM,IV
Buena Vita
11. 07. 2013 20.12
User112003
11. 07. 2013 18.02
+1
prevelke mate plače!!!!
Buena Vita
11. 07. 2013 15.05
-1
Buena Vita
11. 07. 2013 15.04
veste kaj,ta zakon bo v veljavi,oziroma je že od prvega julija,zato meni čisto nič mar,imam pravico izbirati dohtarja in ga bom,v tujini je cenejhe in sam izbereš strokovnjaka tebi po meri,,,hvala,,,,HVALA TI EVROPA,VSAJ NEKI BOMO IMELI DRŽAVLJANI OD TEBE
resnicaboli-au
11. 07. 2013 14.38
KRANKENHAUS REPORT WO MEDIZIN KASSE MACHT
resnicaboli-au
11. 07. 2013 14.36
POGLEJTE DOKUMENTARNI FILM
enyoy
11. 07. 2013 13.48
+1
Ah dajte no da ni denarja za specialiste-kako lahko potem en zasebnik specialist dobi od januarja 2008 do junija 2013 od ZZZS plačano 1.115.519,29 €-ja miljon stopetnajst tisoč in nekaj evrov.Podatki so iz SUPERVIZORJA-gospod doktor Sergej Rus ,pa je mimogrede še nadzorni zdravnik v ZZZS Ravne . Denarja je še zmeraj za posvečene dovolj ,raja pa naj kar crkne
klldmoll
11. 07. 2013 13.32
... za šalabajzerje rojeni, ZA ŠALABAJZERJE IN KRIMINALCE VZGOJENI ......... takšna je namreč, na žalost, tudi po moji oceni insiderja ( ter na podlagi statistično vsekakor relevantnega "vzorca", ) VELIKA VEČINA slovenskih zdravnikov ! ... ...
klldmoll
11. 07. 2013 13.34
p.s., pa tudi falirani zdravnik FAKIN v takšni "kategorizaciji" ni nobena izjema !! ...
ivo55
11. 07. 2013 13.27
+1
Kot prvo je potrebno dvoživke in tiste ki zavračajo registracijo delovnega časa odpustiti ter izgnati iz javnega zdravstva, drugo je ukinitev ZZZS, ki za delovanje potroši abnormalno veliko denarja, upokojiti vse kirurge starejše od 65.let, narediti analizo zakaj se aparature ne uporabljajo oz. premalo izkoriščajo e.ct. e.c.t.
klldmoll
11. 07. 2013 13.22
+2
FAKIN ŠIT, je rekel že Soprano !! ...
ivo55
11. 07. 2013 13.27
klldmoll
11. 07. 2013 13.36
SAMO, da nisi to slučajno ti ?? :-o no, upam, da res ne ! ... ;-))
ONniON
11. 07. 2013 11.09
+2
za takšne razmere si 20 let nazaj nisem predstavljal in če bi imel možnost zavrteti čas nazaj nebi glasoval za samostojno državo iz same jeze
zibertmi
11. 07. 2013 11.16
+1
Pipsodin
11. 07. 2013 11.36
Pipsodin
11. 07. 2013 11.38
cenzuriran link!!!! Weight of chain - Težina lanca
Terezinka
11. 07. 2013 11.40
+3
Saj ni kriva samostojna država. To bo doletelo tudi druge. Kriva pa je politika naše samostojne države in predvsem tisti del politikov, ki je želel uničiti vse kar je dišalo po nekdanji državi. Največja napaka je bila to, da so namesto popraviti, kar je bilo narobe uničevali. Uničevali so firme, uničevali socialno državo in po svoje privatizirali. Uničilo so javno zdravstvo, ki je bilo za tiste čase eno boljših v EU, uničili so firme in to predvsem dobre firme, denacionalizacijo so izvedli tako kot nihče v EU. Nemci, ki jih imamo radi za zgled so vračanja omejili na 4o.000 EUR, mi pa smo vračali brez spoštovanja dela Slovencev 50 let.
pluton12
11. 07. 2013 11.47
-3
Hm ti bi jugoslavijo....sej lah spakiraš! Smo šele v začetku tranzicije in sedaj je čas, da se stvari uredijo. Jst menim, da bi moralo zdravstvo ostati v javno dobro in ne kapitala!
Terezinka
11. 07. 2013 11.55
+1
pluton, komu pišeš oziroma koga nekam pošiljaš?
MavritoGazarinni
11. 07. 2013 11.58
+1
kriv je Pohlep,ke je hotel folk"hleba preko pogače"...
zibertmi
11. 07. 2013 12.28
+1
to kar pišeš so nekateri vedeli še predno smo prijeli za svinčnik v podpis samostojnosti in za puško v primeru agresije v zameno za bogatijo ustanovnikov in njihovih somišljenikov.mogoče res niso pričakovali take brezposelnosti in revščine nazaj pa ni več poti denarja predusem pa dostojanstva pa ljudem ne more vrnit nobeden.ja gospod pluton 12 bolje in brez stresov pa manj zadolženi na prebivalca smo bili v jugi
ONniON
11. 07. 2013 12.58
češka in slovaška ko sta se osamosvajali nista uporabili orožja , ampak dialog in mirno ločitev , to je zgled za celoten svet
zibertmi
11. 07. 2013 11.07
+6
naše zdravstvo je luknja brez dna od farmacije do bolnic in zdravstvenih domov so tudi svetle izjeme ,ki se na žalost v večini primerov izgubijo v njihovi pokvarjenosti.mislijo da so edini na svetu.na žalost smo pa v tujini tujci in nam verjetno ne bo nič bolje pa po večini bo treba plačat če hočeš dobit hitro in kvalitetno oskrbo.tako lahko dobiš tudi pri nas čeprav v velikih primerih veš da ti pripada brez doplačila in v ustanovah ki so bile zgrajene s samoprispeki
ONniON
11. 07. 2013 11.12
+0
v tujini si bil vedno tujec , a je to kej novega ? ekstravagantnega ? včasih je bilo isto . v tujini nikoli ne moraš biti domačin
zibertmi
11. 07. 2013 11.19
+0
si pa brihten,mislil sem,da verjetno tudi tam ne boš prišel na vrsti čisto po nekem hišnem redu,razen ,če boš plačal,to pa je pavtako doma in bližje kot čez mejo,kakršnakoli že je
ONniON
11. 07. 2013 11.35
+0
V TUJINI SI VEDNO TUJEC , TAKO JE IN TAKO JE BILO
Terezinka
11. 07. 2013 11.44
+3
še zdrav se povprečen človek v tujini ne znajde vedno. Predstavljaj se kako je, ko si bolan in sam. Nastanitev nekega sorodnika je še dodatni strošek Zamislite si malo bolnega starejšega človeka s tujimi ljudmi okrog sebe, s slabim znanjem jezika. Ne bodite tako polni samega sebe. Pravico do zdravstva moramo imeti doma
24vohomurckov
11. 07. 2013 10.55
+7
...in čakalne vrste so samo za NN državljane.....pomembni zavrtijo tel.številko in pripeljejo jih pri zadnjih vratih....nemudoma in kamorkoli...!!! kaj menijo,da smo neumni??
24vohomurckov
11. 07. 2013 10.53
+10
..kakšno vprašanje pa to je?....5% slovenskih državljanov ,ga ima toliko....denarja....kot vsi ostali slovenci skupaj ne.......ti so se že do zdaj zdravili v tujini,denar trošili v tujini,kupovali hiše v tujini,šolali potomce v tujini........navaden narod pa kmalu ne bo imel toliko,da si bo dal doma sanirati boleč zob!!!
odpisan2x
11. 07. 2013 10.40
+2
zavarovanje bo pač treba začet plačevat pri kreditibilni zavarovalnicah ,verjetno kje na svetu takšna zavarovalnica obstoja
Terezinka
11. 07. 2013 11.45
+1
S ČIM? s PLAČO 500 eur ALI S POKOJNINO, KI JE ŠE MANJŠA. nE BRITE NORCA Z REVEŽEV
MavritoGazarinni
11. 07. 2013 10.33
+4
verjetno gospoda misli da se bomo zdravili glede na prihajajoči standard pri šamanih iz Kenije,Ugande ipd.
liveandletlive
11. 07. 2013 10.28
+2
glede na oh in ah strokovnost in kompetentnost ter zavzetost naših zdravnikov verjetno ni bojazni da ne bi k nam drle trume pacientov iz ostalih dežel eu .....
mastablasta
11. 07. 2013 10.40
+3
pozabil si omeniti "kratke" čakalne dobe. sicer zdravniki imajo veliko prostega časa in bi radi povečali svoje delo samo kaj ko jim ZZZS ne da denarja....po drugi strani pa imajo čakalne dobe da umreš prej preden te pregledajo.
enyoy
11. 07. 2013 10.23
+7
Ah dajte no da ni denarja za specialiste-kako lahko potem en zasebnik specialist dobi od januarja 2008 do junija 2013 od ZZZS plačano 1.115.519,29 €-ja miljon stopetnajst tisoč in nekaj evrov.Podatki so iz SUPERVIZORJA-gospod doktor Sergej Rus ,pa je mimogrede še nadzorni zdravnik v ZZZS Ravne . Denarja je še zmeraj za posvečene dovolj ,raja pa naj kar crkne
Pika Mika
11. 07. 2013 10.21
+7
Meni gre pa na živce slo zdravstveni sistem: čakalne vrste, kjer prej umreš, kot prideš na vrsto, doplačilo za vsako od zdravil, dodatno zdravstveno zavarovanje, ki je privesek sistemu in pa Koštrun s svojimi zahtevami po vedno višjih plačah. Najprej uredite delovanje sistema, potem sipa urejajte bonuse, nagrade in plače!
HoS
11. 07. 2013 10.12
+7
Treba je ukinit ZZZS
Terezinka
11. 07. 2013 11.48
+0
JA, IN UVEST HOS ZAVAROVALNICO? TI SI NEK PREPOTENTNI TAJKUN ALI PA NOREC, KI SE NE MORE PREBUDITI V REALNOST