Slovenija

'Evropo še čaka domača naloga glede arabske pomladi'

Bled, 02. 09. 2012 21.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V kritiki, da Evropa v odnosu do arabske pomladi ni naredila dovolj, je del resnice, so priznali udeleženci ene od razprav v okviru blejskega strateškega foruma. Staro celino so obenem opozorili, da ni več edina, ki lahko pomaga Arabcem.

V kritiki, da Evropa v odnosu do t. i. arabske pomladi ni naredila dovolj, je del resnice, so priznali udeleženci ene od današnjih razprav v okviru blejskega strateškega foruma. Staro celino so obenem opozorili, da ni več edina, ki lahko pomaga Arabcem. Obenem so priznali pomanjkljivosti same "pomladi", a opozorili, da je to proces, ki traja.

Kot je na razpravi, posvečeni arabski pomladi in vlogi Evrope v njej, ocenil izvršni generalni sekretar evropske zunanje službe Pierre Vimont, arabski partnerji EU očitajo, da je veliko obljubljala, a precej manj dala. Po drugi strani z evropske strani prihajajo opozorila, da je bila osnovna ideja arabske pomladi sicer dobra, a je situacija sedaj zelo negotova in polna pomanjkljivosti.

Na BSF so priznali pomanjkljivosti same "arabske pomladi", a opozorili, da je to proces, ki traja.
Na BSF so priznali pomanjkljivosti same "arabske pomladi", a opozorili, da je to proces, ki traja. FOTO: Reuters

V obojem je nekaj resnice, a tudi napak, je menil Vimont. Kot je dejal, bi morala Evropa res narediti veliko več, a obenem se je treba zavedati, da je za vse potreben čas, saj se nove oblasti v arabskih državah šele vzpostavljajo. "Evropo še čaka domača naloga glede arabske pomladi," je priznal.

Evropejce je predvsem opozoril, da morajo spremeniti dosedanji način razmišljanja in bolje prisluhniti ter se zavedati, da v današnjem globalnem svetu nikakor niso več edini, ki lahko pomagajo arabskim državam. Poleg tega pa je nujno, da končno zares domislijo in "dajo smisel" svojemu odnosu s sredozemskimi partnerji.

Tudi direktor izraelskega Mednarodnega centra za svetovanje Vadie Abunasar je bil do vloge Evrope kritičen. Med drugim jo je opozoril, da mora končno že prenehati ignorirati Rusijo ter da je neorganizirana. Položil ji je na srce, da dobra volja ni dovolj in da je potrebnega več resnega dela in več razumevanja, če želi odigrati večjo vlogo v regiji.

"Revolucija je proces in ne dosežek, revolucija se še vedno dogaja"

Zunanji minister palestinskih oblasti Rijad al Malki je izpostavil, da je skušala Evropa že od samega začetka vplivati na dogajanje v regiji – to dokazuje že sam izraz "arabska pomlad", s katerim je poimenovala procese sprememb. Evropa je od te pomladi očitno pričakovala demokratične spremembe, politično strpnost, sprejemanje Izraela, varnost in regionalni mir ter tudi gospodarske koristi.

 

V državah, ki so doživele "pomlad", še vedno nastajajo težave.
V državah, ki so doživele "pomlad", še vedno nastajajo težave. FOTO: Reuters

A kot je opozoril al Malki, utegne arabska pomlad prinesti nekaj povsem drugega: obstaja nevarnost nastanka sektaških in na etničnih delitvah utemeljenih držav, nastanka razdeljenih držav ali tudi nastanka t. i. failed states, kot trenutno grozi Siriji. Da se v državah, ki so doživele "pomlad", pojavljajo težave, so priznali tudi ostali. A kot je ocenil Abunasar, smo priča "obdobju tranzicije, ki bo trajalo in ki terja veliko potrpljenja".

Al Malki je sicer ob tem spomnil, da demokracija ni bila osnovna zahteva revolucij. Te so se začele zaradi brezposelnosti, revščine, korupcije in ne zaradi političnega sistema samega po sebi. Podobno je državni sekretar s tunizijskega zunanjega ministrstva Touhami Abdouli izpostavil, da je treba v arabskih državah predvsem "revolucionirati gospodarstvo", če hočemo odgovoriti na želje ljudi. In tudi on je izpostavil: "Revolucija je proces in ne dosežek, revolucija se še vedno dogaja."

"Mir je oddaljen sen"

Posebne pozornosti je bil sicer na razpravi danes deležen Ribal al Asad, vodja sirske opozicijske skupine v Veliki Britaniji, a obenem bratranec sirskega predsednika Bašarja al Asada. V svojem nastopu je posvaril, da "je mir trenutno oddaljen sen" za Sirijo, ter se osredotočil na vzroke, zaradi katerih je temu tako: to ni le tiranski in barbarski režim, temveč tudi razdeljena opozicija ter vpliv zunanjih dejavnikov, ki podpirajo militarizacijo konflikta in podpihujejo sektaško sovraštvo.

Sirija je, kot je dejal, nekakšna šahovnica za merjenje moči med drugimi državami – tekma med Rusijo in Kitajsko na eni ter ZDA in zvezo Nato na drugi strani ter bitka med šiiti in suniti za regionalno hegemonijo. "Stvari niso belo-črne," je opozoril.

S prstom pa je med drugim pokazal na Savdsko Arabijo in Katar, "ki z naftnimi dolarji oborožujeta upornike". V državo prihajajo islamistični borci, konflikt pa se le še dodatno zaostruje in tudi že preliva čez sirske meje, je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan-F
03. 09. 2012 10.35
+3
Česa niste prečitali v medijih: - po letu 2007 so Zalivske države začele močneje investirati tudi na tuje predvsem v Sirijo, Libanon in Libijo - Libija je bila do februarja 2011 polna infrastrukturnih in turističnih projektov - takrat moj novi projekt je februarja 2011 dobil status "on hold" - v juniju 2010 je ministrski predsednik Vlade R Slovenije g. Pahor Borut bil na obisku pri pokojnem plkovniku Gaddafi Moammerju in odšrnil vrata slovenskim gradbincem - oktobra 2010 je francoski predsednik Sarkozy Nicolas sklenil z Libijo pogodbo o sodelovanju na ejdrskem področju ... Libijci so gradnjo jedrske elektrarne zavrnili - januar 2011 začele so se težave v Libiji kot druga faza t.i. Arabske revolucije - ... preskočimo malenkosti - Zalivske države namesto, da viške kapitala investirajo v tujino, spet pridno kupujejo orožje in se ograjujejo kot konclagerji v cilju zaščite interesov ZDA
HooplaToopla
03. 09. 2012 09.29
+5
Naši taglavni se sploh ne bi smeli družiti z Arabci. Že tako vsa država komaj funkcionira po balkansko. Če se bodo pa še dodatno izpopolnjevali pri Arabcih, bo še prej šlo vse v maloro.
porka.malorka
03. 09. 2012 09.22
+3
Ma dajte no. Kakšna arabska pomlad. Tisto je bodoči ribnik kapitalizma. Zato jim vsiljujejo to gnilo demokracijo
Shisui
03. 09. 2012 09.07
+4
Amerika posredno in neposredno pobija milijone ljudi v middle east, mi pa naj bi temu prisrcno rekli \"pomlad\"? Mislim, kaksno zavajanje. Ogabno. Me zanima, ce bi se tako lepo smejali, ce bi pobijali nase svojce.
KisloZelje333
02. 09. 2012 23.49
+2
žalostno je, ko vidiš vsak dan več ljudi, ki še vedno spijo in sanjajo, eden izmed njih je samo vzhod, sem mislil da sta lolipoly in infadel_no1 edina brez možganov, pa vidim da je slovenclejnev na tem portalu malo morje.
vzhod
03. 09. 2012 01.47
+5
taksni kot si ti spijo in sanjajo...satanisti pa delajo svoje
KisloZelje333
03. 09. 2012 15.00
+0
jaz spim in sanjam....kaj šele ti počneš, če ti sploh ni nič jasno ljudje ti pa še pluse dajejo, vsi ki ne veste, da so za 90% zla odgovorni izrael, zda in vatikan žal ni pomoči, vi ste ena velika zarota človeštva, upam da se tega zavedate
vzhod
02. 09. 2012 23.36
+5
Ko bo evropa razpadala, kar si srcno zelimo na katero stevilko naj predsednik amerike poklice evropo ?
KisloZelje333
03. 09. 2012 05.25
+2
dobra fora, ampak predsednik je lutka, kar bi ti že lahko blo jasno, pri vseh pametnih komentarjih z 20 plusov in več....*
vzhod
02. 09. 2012 23.14
+4
lepo so naredli pentagram ja
odprioci
02. 09. 2012 22.50
+3
Vpišite v YT "Ujet.si: Prefesionalni revolucionarji"
Ksenofont
03. 09. 2012 09.51
+1
Točno to je tisto, kar samo nekateri že davno govorili, čeprav nismo poznali točnega ozadja. Kakorkoli nič ni naključno okrog tega, za vse obstaja plan. Če pa ne gre po planu A, bo šlo pa po planu B,C,..
Sputnik
02. 09. 2012 22.46
+15
vsem tem politikom ki nekaj pametujejo o dogajanjih in dejanjih v siriji bi vprašal samo eno: a v evropi ni dovolj težav ki jih je treba rešit? zakaj vedno pometat tuji prag naš je pa hujši od hleva? nauk brigaj se zase tukaj povsem odpove. vojno je treba ja zato da ameriška ekonomija obstoji saj je dini temlej le te vojna industrija. apple sam ne more držat amerike nad vodo. če izvzamemo še to da se gre ameriki za monopol nad nafto... kaj jim sploh še preostane kot vojna in nafta?? nič! ker vse ostalo delajo kitajci in ostali azijski otroci
demogil
02. 09. 2012 22.31
+7
Vse razloženo v tem prispevku ( Arab Spring a western ploy to control Eurasia ) napišite v brskalnik
Nina Nubia 1
02. 09. 2012 22.51
+4
demogil pa ves,da bi wesley skoraj zakuhal 3 svetovno vojno???
demogil
02. 09. 2012 23.08
+5
ta vojna že poteka vendar v drugačni obliki....General Wesley Clark: Wars Were Planned - Seven Countries In Five Years vpišite v brskalnik.
CheGaucho
02. 09. 2012 22.08
+24
Prvo kar moramo tam popraviti napako je, kot prvo priznati Palestino, kot samostojno neodvisno državo v mejah iz leta 1967... Za Sirijo pa mislim, da bo že revolucija svoje naredila in je bolje, da se Evropa ne meša...
Sputnik
02. 09. 2012 22.42
+14
se strinjam. sirija je dosti starejša in njihova kultura daljša od naše. ne vem če se imamo kaj za mešat tja