Slovenija

VIDEO: Evakuacija: Nekateri nočejo oditi

Zagorje ob Savi, 18. 09. 2010 20.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.D./M.R./STA
Komentarji
55

Zemeljski plaz v Zagorju ob Savi ogroža številne hiše, a nekateri prebivalci svojih domov nočejo zapustiti. Tako je občina v hotel preselila le 15 ljudi. Plazovi prebivalce ogrožajo tudi drugod po Sloveniji.

V občini Zagorje ob Savi se je sprožilo okoli 14 novih zemeljskih plazov, ki so si jih ogledali predstavniki občinskega štaba civilne zaščite. Tamkajšnji gasilci so bili že takoj zjutraj na terenu, kjer so odpravljali posledice obilnih padavin in tako so tudi sanirali plazove. Kot so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje, je na tem območju večina plazišč začasno zavarovana s PVC-folijo, o nadaljnjih ukrepih pa bodo odločale strokovne službe.

A težava je v plazu v naselju Podvine. Če so še zjutraj nameravali evakuirati kakšne tri hiše, je zaskrbljeni župan Matjaž Švagan po ogledu odločil, da se evakuira čim več ljudi. "Čim več, kajti na prvem mestu so nam življenja, šele nato nepremičnine,“ je dejal Švagan. A na koncu so evakuirali le pet hiš, to je skupno 15 ljudi. Švagan je hotel, da bi jih šlo na varno še več, a nekateri prebivalci niso želeli zapustiti svojih domov. 

Hrib bobni, poka, voda drvi po strmini in vse kaže, da je pred Zagorjani nemirna noč, če se bodo padavine ponoči še krepile. Škoda je ogromna, župan pa pravi, da je stanje v občini katastrofalno. Direktor zagorske občinske uprave Brane Omahne je povedal, da plaz opazujejo, drugega namreč za zdaj, kot je dejal, ne morejo narediti.

Zagorje ob Savi
Zagorje ob Savi FOTO: POP TV

Tudi v Šmihelu pri Novi Gorici prebivalce ogroža zemeljski plaz, ki se premika ob vsakem močnejšem deževju. Iz hiše so tako na varno pospremili že štiri stanovalce.

Kot je povedal poveljnik regijskega štaba CZ za Severno Primorsko Samo Kosmač, bodo morali iz Šmihela verjetno evakuirati še eno tričlansko družino.

Na Pivškem spremljajo zemeljski plaz

V naselju Mala Pristava na Pivškem spremljajo zemeljski plaz, ki pritiska na vaško pot ter gospodarsko poslopje in dvorišče pod njo. Plaz je v začetni fazi in ne ogroža nikogar, stanje bodo znova ocenili zjutraj.

Pivški župan Robert Smrdelj je dejal, da gre sicer za star plaz. "Vsake toliko ga saniramo; če bi ga želeli dokončno urediti, bi to pomenilo zelo visok strošek," je še povedal Smrdelj.

Na Goriškem prav tako težave s plazovi

Tudi na Goriškem težave povzročajo zemeljski plazovi. Dva sta se sprožila v okolici Dornberka - z ene strani pri Dragi, z druge pa pri Taboru oziroma Zelenem gaju, zaradi česar je za ves promet zaprta cesta med Dornberkom in Branikom. Zemeljski plaz se je sprožil tudi v Gradišču nad Prvačino ter na uvozu na hitro cesto pri Vogrskem.

Zemeljski plazovi so se sprožili tudi v drugih krajih, med drugim na območju Trbovelj, Šoštanja, Maribora in Ptuja, in kar nekaj jih je oviralo promet, saj so se usuli na cesto.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ursy9
19. 09. 2010 17.45
+4
Prosim samo, da ne bodite kaj prevec pametni kar se tice gradbenih dovoljenj...te hise so tukaj ze 100 let,prezivele so dve vojni in ce ne veste kaksna je zgodba ne bodite pametni....namrec nad tem hribom nad gozdom se splazilo kmetijsko zemljisce direktno pod gozd in je zaradi mocnega dezevanja prineslo zemljo,mulj in vodo pod ta hrib...vrjamem,da ste lahko pogumni ko ste doma na varnem,ce bi se pa vam to naredilo pa ne bi takole gobcali...
sajba2010
19. 09. 2010 15.42
zgleda da nekateri,ki tako na veliko govorijo,da so slovenski vojaki mamini sinčki in da jih preatraši že pok veje,v JLA dezertirali v avstrijo in v gracu pili kavo in brali "kleine zeitung".Ker očitno ne vedo , kako vojaški sistem deluje in kaj pomeni poveljevanje.Kdo sploh lahko angažira vojsko ob naravnih nesrečah.Vedno ko sem bil na vojaškem sejmu sem slišal ta starejše da so vsi nosili šarca in služili pri niških specialcih.Oprostite a take štorije so zame sam ena velika šala in me spominja na sitne stare nonote ki imajo plenice in kateter in so sami sebi tečni ter mahajo z palico za otroki.
pivcan
19. 09. 2010 11.52
Pivški župan Robert Smrdelj je dejal, da gre sicer za star plaz. "Vsake toliko ga saniramo; če bi ga želeli dokončno urediti, bi to pomenilo zelo visok strošek," je še povedal Smrdelj. Če bi bil plaz pred njegovo hišo, a bi bili stroški tudi pomembni?
Brabus
19. 09. 2010 11.27
Da vidmo zdej, kolk hitr se bo najdu dnar za NAŠE ljudi, naše sosede, kot so ga za Grke.
Andrejka Lenar?i?
19. 09. 2010 09.40
+1
Tem ubogim ljudem je treba takoj pomagati in ne neki * GRČIJI.
Dušan Janžekovi?
19. 09. 2010 09.38
Kakšen predsednik, takšna vlada,ki samo obljublja sanacije po naravnih katastrofah naredi pa zelo malo.
zalijanc
19. 09. 2010 08.53
Haloo g.Pahor ! Ali nam bod pomagali Grki s kakšnim posojilom ?
Brane Luka
19. 09. 2010 08.34
-1
LJUDJE POSTAVLJAJO IMETJE NAD ŽIVLJENJEM , V TAKŠNI DRUŽBI ŽIVIMO , OČITNO ČE TI ZALIJE OZ PORUŠI HIŠO RAJE GREŠ Z NJO , TO JE BOLANO IN BREZ VSAKERŠNEGA RAZUMA !!!
pinkyy16
19. 09. 2010 07.39
+1
Ma bogi ljudje!! Grozno, grozno, grozno!
renco
19. 09. 2010 07.38
kako se gradi da toliko ljudi trpi zaradi vod. še avtocest niso dvignili nad vodo, kdaj bo nekatere srečala pamet.
gLukas
19. 09. 2010 07.35
Pinkica,to je ena od najboljših lastnosti ki jih imamo Slovenci.Rešujemo in branimo imetje dokler se le da. Leta '91 so imeli v Avstriji pripravljena begunska taborišča za begunce iz Slovenije in so potem začudeni spraševali naše politike kako to da nikogar ni. Če si doma lahko še rešiš kakšno stvar,in se umakneš ko vidiš da ne gre več.Tudi jaz ne bi dovolil da me na silo odpeljejo z doma ki je ogrožen.
krainburger
19. 09. 2010 07.17
naša vojska, trenutno rešuje notranje zadeve v avganistanu! pomaga američanom, pri varovanju trasportov opija! kaj češ? delaš to, za kar te plačujejo!
JanezNovakJohn
19. 09. 2010 07.07
Vojska je samemu sebi namen. Oficirji ne vejo kaj bi s to vojsko počeli. Tudi Nato ne ve, čemu sploh po padcu Berlinskega zidu obstajajo. Slovenija mora najprej odprodati Rolande, Izraelske havbice, Rusko topnjačo. Prekiniti je potrebno pogodbo z Patrijo. Pilatuse je potrebno predelati v avione za obrambo pred točo. Silovit ogromen štab obrambnega ministerstva pa raspustiti in okrepiti civilno zaščito, ki bi operativno, z ustrezno kupljeno tehniko, vsak dan sanirala plazove in hudournike, gradila mostove in povečevala kontrolirane izlivne rokave rek. Natu predlagajmo da bi imeli le inžineriske enote. Tehnika in stalno delo teh enot bo pozdravljena z aplavzom. In svet bo mnogo lepši.
JožiMoži
19. 09. 2010 03.50
ne razumem ljudi, ki se nočejo odmakniti iz svojih domov... je le varnost na prvem mestu....Upam, da se Zagorje čimprej pobere po takšni katastrofi.
Igor Jesenovec
19. 09. 2010 02.44
Pozivam vse, ki so pripravljeni pomagati, da se javijo lokalnim gasilskim društom ali centrom civilne zaščite. Vsi, ki prostovoljno pomagajo v teh dneh, bodo veseli vsakršne pomoči.!!!
boško08
19. 09. 2010 00.08
VSA ZAHVALA GASILCEM , POLICISTOM ,CIVILNI ZAŠČITI ZA NJIHOVO POMOČ OB POPLAVAH.GRDO JE DA NEKATERI PRAVIJO DA GASILCI NE PRIDEJO PRAVOČASNO.UPAM DA SE BO STANJE UMIRILO.
Soulless
19. 09. 2010 00.00
Ubogi ljudje,me kar srh spreleti.V takšnem šele vidimo,da moramo biti zadovoljni in srečni s tem kar imamo-na nenevarnih območjih. Vso srečo vsem,ki jih je prizadelo..
kozjancek
18. 09. 2010 23.54
BineKordez želim ti ,da bi danes tudi tebe našel bog in ti zarinal en velik kos blata u tvojo gofljo nesramno.
nahrbtnik
18. 09. 2010 23.45
Beži bine,-ti si- po tvoje- najbolj ogrožena vrsta!!!!!!
Carmy007
18. 09. 2010 23.43
res bogi tisti ljudje ki jim je zalilo domove. upam da le ne bo tako hudo danes ponoči kot napovedujejo