Slovenija

Eva Vivod ima tri bulmastife

Ljubljana, 05. 02. 2010 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
402

''To so zelo miroljubni psi. Ampak pri vsaki pasmi se najde tudi tak, ki ni ravno prijazen, pa naj gre za bulmastifa ali čivavo,'' pravi Eva Vivod, ki ima tri bulmastife. Torkov napad jo je pretresel.

Eva Vivod iz Štajerske je najprej skrbela za nemškega bokserja, ki je poginil zaradi starosti. Ob iskanju novega psa se je odločila za bulmastifa. Zdaj ima tri: štiriletnega samca, dveletno psico in sedemmesečno mladičko. Gre za mamico in hčerko, samček ni oče. Niso zunaj v pesjakih, temveč živijo v hiši. Ima ograjeno dvorišče, s sosedi, ki imajo dva otroka, nima težav. Poudarja, da njeni psi niso napadalni. ''Srečni so, ko kdo pride na obisk. Veseli so, mahajo z repom, samo da jih nekdo poboža.''

To ni sama po sebi agresivna pasma. Res pa se je treba zamisliti, če katerikoli pes ugrizne, ker bo to verjetno ponavljal.

Na sprehode je pred skotitvijo mladičkov njen prijatelj vodil skupaj samca in samico, ''ker je bolj močan, da bi ju lahko zadržal, če bi ga potegnila''. Včasih sta šla tudi skupaj, tako da je imel vsak po enega psa na povodcu. Zdaj sprehajata vsakega posebej. ''Je lažje, ker treh res ne moreš peljati naenkrat.'' Nagobčnikov nimajo, če bo zakon zahteval, jim jih bo nadela. ''Zaenkrat je zakonsko predpisano, da mora nagobčnik imeti nevaren pes, ki je že enkrat napadel človeka ali žival. Če bo predpis določal, da je nagobčnik za pasmo obvezen, ga bodo imeli tudi moji psi. Vendar ne zato, ker bi se bala, da bi lahko komu kaj naredili, ampak ker vem, da se je pametno držati zakonov.''

So učljivi in pametni, ampak trmasti z močnim značajem

V pasjo šolo ni šla, učila jih je sama. Ob tem je pojasnila, da je treba bulmastifu večkrat reči, naj nekaj stori. ''Ne bo vedno takoj ubogal na besedo. Tudi, če je šolan.'' Opaža, da so res svobodni misleci. ''Ko želi v hišo, stoji na vratih. Zdaj, ko je mrzlo, držim vrata odprta in mu rečem, naj pride. Vendar še raje malo gleda okoli. Še enkrat ga pozovem, ali bo prišel, ampak še vedno ne ve, ali bi ali ne bi. Zatem priprem vrata in rečem adijo, takrat pa takoj vstopi.''

Sedemmesečna mladička
Sedemmesečna mladička FOTO: Eva Vivod
Niso zahtevni. Po naravi so bolj leni, večino časa prespijo. En sprehod dnevno je psu dovolj, če ima še dvorišče, na katerem se lahko sprehodi.

Odkar ima bulmastife, je postala ljubiteljica pasme. ''Ne morem reči nobene žal besede.'' Poleti so imeli mladičke in vsakemu potencialnemu lastniku je pripravila brošuro o pasmi. ''Vsem sem povedala, predvsem tistim, ki so imeli prej nemške, delovne pasme, da ne morejo pričakovati, da jim bo ta pes delal tako kot nemška službena pasma, kot sta na primer nemški ovčar in doberman.'' Obenem poudarja, da je zelo učljiv in pameten ter hkrati trmast z močnim značajem. ''S tem psom moraš znati živeti, mu tudi malce popuščati, z njim ravnati nežno.'' Odsvetuje trdo vzgojo.

'Če se nekdo boji, bom storila vse, da ga ne bo več strah'

Opaža, da se ljudje po napadu, ki se je zgodil marca 2006 v Ljubljani in je bil zelo odmeven v medijih, bulmastifov bojijo, čeprav posebnih težav po torkovem napadu ni imela. Po prvem napadu na Tržičana Stanislava Megliča je opazila, da se nekateri sosedje bojijo njenega samca, čeprav je bil takrat še mladič. Takrat so postavili višjo ograjo, ''da ljudje ne bi s strahom hodili mimo. Če se človek boji, se jaz ne bom z njim kregala, ampak bom storila vse, da se ne bo več bal.'' Isti sosedje so kmalu spoznali, da psi niso nevarni. ''Tudi na cesti so se večkrat srečali. Ampak če se bojijo, bom jaz upoštevala njihove želje.''

Niti nimajo posebnega čuvajskega nagona, kot bi ga lahko imeli.

Torkov napad jo je pretresel. ''To je grozljivo.'' Če bi napadel kateri od njenih psov, bi ga uspavala. ''Dobro, če bi nekoga ugriznil, ker bi me nekdo napadel in bi me branil, se mi zdi normalno, da bi pes mene branil. Če pa bi napadel brez razloga, iz ljubega miru, bi ga dala takoj uspavati. Ampak ne samo bulmastifa, katero koli pasmo.''

Ob koncu je spet poudarila, da ne gre za agresivno pasmo. ''To so zelo miroljubni psi. Ampak pri vsaki pasmi se najde tudi tak, ki ni ravno prijazen, pa naj gre za bulmastifa, nemškega ovčarja ali čivavo. Tako pri živalih kot pri ljudeh – nismo vsi enaki.''

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (402)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Carmy007
01. 06. 2010 00.29
caro11_ nauči se pisat, pol pa pametuj. ni res da je pasma sama po sebi tok nevarna kot jo prikazujejo. fora je samo v tem , da vsaka pasma zahteva drugačen način vzgoje. in vsaka pasma ni za vsakogar, torej....pomembno je le to, da ti s psom pravilno ravnaš!
katkatt
09. 02. 2010 16.22
zalostno, da ljudje, ki nimajo pojma o psih cutijo neverjetno potrebo po pametovanju o nagobcnikih in podobnem. tezko je ziveti v drzavi kjer so vsi vedno tako grozljivo pametni. edino mnenje, ki zame v tem primeru nekaj velja je mnenje kinologa. in prav kinologi bi morali sestavitii ustrezen zakon, ne pa da je to tako kot vedno prepuščeno laikom. zanima me, kdaj se bo zacela upostevati stroka. konec koncev ce bi jo upostevali do vsega tega ne bi prislo in bi nam bile vse klobasarije nekaterih pametnjakovicev tu gori prizanesene.
blast 1
07. 02. 2010 15.44
Se strinjam, da je zelo pogumno od nje, da je šla v javnost. Nekdo se mora oglasit in povedat, da niso vsi bulmastifi takšni kot so bili ti trije.Sicer ne bomo nikoli izvedeli kaj se je dogajalo za stenami te hiše, je pa nekaj jasno. Če si še tak pasjeljubec in tako zelo navezan na žival, mislim da ne boš riskiral in jo na vsak način hotel nazaj, ampak boš ukrepal kot je treba. Ker če pes, sploh pa taka pasma, že samo zarenči nate, boš valjda ukrepal da jo prevzgojiš, oz. v najslabšem primeru odstraniš. Ta pa je napel vse sile in hotel pse nazaj. Le zakaj??!!!! Eva, tebi pa vsaka čast. Tvoja velika ljubezen do teh psov se ti bo obrestovala. Ne zmeni se za negativne komentarje ter srečno tebi in tvoji družini!
vrt007
06. 02. 2010 23.58
Pogumno od nje, da je šla v javnost.... Toda, seveda, njeni psi so prijazni in miroljubni, saj tudi živijo v prijaznem in ljubečem okolju. Pobiti psi - žrtve svojega okolja - se mi čedalje bolj smilijo, bolj ko ven prihajajo vedno novi podatki.
Dajteno
06. 02. 2010 12.36
stipe007...aja, zlorabljene otroke tudi v šoli kar vidijo...čudno, da se to tako dolgo lahko skriva, če pa se kar vidi ali kako?
Sandra Žibert
06. 02. 2010 10.32
Se strinjam z gospo Evo. Tzdi pri psih ne gre posploševati. Veliko lepih in varnih trenutkov z vašimi pesjanarji vam želim!
abd@email.si
06. 02. 2010 10.32
pravakritika 06.02.2010, 08:26 0 ....5000 € kazni 3 mesece aresta za tistega lastnika , ki sprehaja psa brez nagobčnika... ....pa taksa letna 2000 e za vse lastnike ''nevarnih pasem''... Spet se boste oglasili ''ljubitelji'' psov... Zamislite si take tri pse, ki podivjajo na sprehodu po...hmm..Tivoliju.....na njihovi poti pa je vaša družina... hmmm... uni k majo avto nad 100 konji-letna taksa 2000€ če se prepeleš v vas 100km/h-kazen 5000€ spet se boste oglasili "ljubitelji" BMW-jev zamislite si takega voznika, vi pa na sprehodu z vašo družino... Mam kar nekaj izkušenj z psi t.i."nevarnih pasem" in morm rečt da prov nobena od teh ni bila slaba!!! Če pa imaš psa zaradi statusnega (badboy varianta) simbola, pa moraš vedeti,da se lahko zgodi tudi kaj slabega!!! Itak da če boš otroku namesto časa, namenjenega njemu,v zameno kupu BMW M3-ja al pa Yamaho R1 boš pač mogu poj tut na pogreb it... In res je-ni pes kriv če ma neumnga lastnika,ki od njega zahteva agresivnost, kot tut ni avtomobila al pa motorja, ki bi kar sam od sebe naredu nesrečo!!!!! Zmer je eden od "naše pasme" zravn...
Pošten Zvezdaš
06. 02. 2010 10.27
Ni res kaj lasniki pišejo od Bulmastifi,To je pasma ki bi že davno morali isklučit zrejo v Sloveniji.Ko postane starejši je zelo nevaren.Lahko ga šolate kolko hočete.To že ima prejojeno.Glejte tudi mi če smo enkrat naredili napako bomo naredili celo živlenje,če moški dela napako da grize druge ženske bo delal celo živlenje ,če bo ženska grizla druge moške nikoli nebo popravila napako .Tudi , toti pes ko enkrat nekogar grize ni šole več za njega in bo ostal nevaren do konca svojega živlenja.
stipe007
06. 02. 2010 10.21
sedaj pa ministerstvo išče same izgovore, samo, da nebi rabil nihče odgovarjati, če so bili "zlorabljeni" bi to ugotovili že takrat ,ko so jin bili odvzeti in v varstvu v zavetišču.
bhb
06. 02. 2010 10.05
kakršen lastnik takšni psi....
Peter Kralj 1
06. 02. 2010 09.58
To so še relativno mladi psi. Tudi mladič še ni razvit. Počakajte, ko boste imeli dve psici in se bo začelo rivalstvo med njima za samca. To bo čez kakšni dve leti.....
BorgQueen
06. 02. 2010 09.53
Hmmmmm zgleda da so bili psi res zlorabljeni in nič čudnega da se je zgodilo kar se je zgodilo!!!!
Klizma
06. 02. 2010 09.50
Dajteno 9:22 odgovor je v mojem komentarju včeraj ob 17:00 LP
pepeprvi
06. 02. 2010 09.48
+1
Jaz bi tejle gospodični svetoval, da si rajši najde enga orng dedca in ji naštepa tri otroke, tako bo imelo njeno življenje en smisel in rep in glavo. Pa še nataliteto bo mal popravla v Sloveniji.
gozdar1
06. 02. 2010 09.42
@crysis ne štekam kva ji bojo 3 psi teta ocitno nima otrok..pa kompemzira..
crysis
06. 02. 2010 09.28
+1
ne štekam kva ji bojo 3 psi
Dajteno
06. 02. 2010 09.27
http://24ur.com/novice/svet/hcer-zakopala-zivo-ker... prepovedali ljudi?
Dajteno
06. 02. 2010 09.22
Klizma, smo ja, ker sigurno mučimo svoje pse, jih zlorabljamo, se nad njimi izživljamo. Čudno, da je še sploh kakšen lastnih psa živ....res :/ In v večini nismo pasjeljubci, ampak spoštujemo naravo in živali in ljudi. Se trudimo sobivat z ostalimi, čistimo za našimi psmi, jih vzgajamo, se ogibamo vsakih kontaktov z ostalimi ljudmi na sprehodih, izbiramo prostore kjer ni otrok in drugih ljudi, ne dovolimo tekanja za divjadjo in ostalimi živalmi, se otroških igrišč niti ne približamo, ne pustimo, da pes lula kar povsod, ne dovolimo, da psi skačejo po mimoidočih, jih ovohavajo in se vsiljujejo. Pazimo pri kontaktu z otroci in jih izobražujemu o pravilnem pristopu do psa. To smo pravi pasjeljubci, ostali so samo posedovalci psov, ki na vse ostale mečejo slabo luč. Tako kot ne moreš rečt, da so vsi moški slabi, ker jih nekaj tepe svoje žene, ker to enostavno ne vzdrži :P
jez_jezen
06. 02. 2010 09.21
Zapomnite si ta članek. Še se bo pisalo. Sosedovi otroci so pa v nevarnosti! Pa ne samo otroci.
diksn
06. 02. 2010 09.19
Matr ura je 9:15 moj pes pa še zmerom pod kovtrom, kaj naj naredim da ga spravim iz postelje :) Sem ga vprašov kdaj misli vstat pa se je samo okoli obrnil in nazaj zasmrčal. Zgleda da moram sam na sprehod :(