Slovenija

EuroBasket 2013 je pred vrati. Policija opozarja: Naj bo varen

Ljubljana, 28. 08. 2013 17.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Policija lahko osebam, ki so bile na športni prireditvi prijete zaradi prekrška zoper javni red in mir, prepove udeležbo, skupini, ki potuje na prireditev, pa prepreči nadaljevanje potovanja. Na tekme ne hodite alkoholizirani, navijajte športno in ne sovražno, pred evropskim prvenstvom opozarjajo policisti.

Tekme v okviru prireditve EuroBasket 2013 so pred vrati. Ker si v policiji želijo, da bi minile mirno in v duhu športnega in kulturnega navijanja, so za vse udeležence spisali nekaj nasvetov in opozoril. Zagotoviti morajo varnost vseh udeležencev športnih prireditev, zato opozarjajo, da bodo dosledno vztrajali pri spoštovanju javnega reda in miru.

Navijači košarka stožice
Navijači košarka stožice FOTO: Damjan Žibert

Kršite javni red in mir? Policisti vam lahko prepovejo vstop na tekmo ali nadaljevanje potovanja

Policija lahko izreče ukrep prepovedi udeležbe na športnih prireditvah tistim osebam, ki so bile na športni prireditvi ali v povezavi z njo prijete pri storitvi prekrška zoper javni red in mir z elementi nasilja ali prekrška po Zakonu o javnih zbiranjih ali pri storitvi kaznivega dejanja z elementi nasilja, če obstaja nevarnost, da bodo še naprej izvajale takšna ravnanja. Policisti ukrep izrečejo ustno za obdobje enega leta, nato pa osebi vročijo še pisno odredbo, ki se po uradni dolžnosti pošlje v presojo pristojnemu preiskovalnemu sodniku. Osebam, ki jim bo izrečen ukrep prepovedi udeležbe na športnih prireditvah, vstop v športne dvorane, kjer bodo prireditve potekale, ne bo dovoljen, čeprav bodo že imele kupljene vstopnice za ogled teh tekem. Poleg policistov bodo tem osebam vstop na prireditveni prostor onemogočali tudi pripadniki varnostne službe organizatorja.

Policija lahko skupini oseb, ki potuje na določeno športno prireditev in že na izhodišču potovanja ali med samim potovanjem krši javni red in mir ali izvršuje kazniva dejanja, prepreči nadaljevanje potovanja. Ukrep policisti izrečejo ustno, udeleženci v skupini pa ne smejo nadaljevati poti proti kraju športnega dogodka, čeprav imajo kupljene vstopnice za ogled te prireditve. Udeleženci v tem primeru ne prejmejo nobenega pisnega akta.

Navijajte športno, ne sovražno in nasilno

Skupaj poskrbimo, da bo prireditev potekala v športnem duhu. Ne dopuščajmo nasilja in nestrpnosti na športnih prireditvah! Želimo vam veliko športnega užitka in veselja ob spremljanju košarkarskih tekem. Policija

Da teh in drugih ukrepov ne bi bilo treba izrekati, policija in organizator pozivata vse obiskovalce, da na oglede tekem ne prihajajo v alkoholiziranem stanju, saj je to lahko razlog, da se udeležencem prepove ogled tekme, čeprav so že kupili vstopnice. Vse udeležence tudi pozivajo, da naj se vzdržijo vsakršnega sovražnega izražanja mnenj o nasprotnikih in da svojo reprezentanco spodbujajo športno, zlasti pa naj se vzdržijo vsakršnega nasilja, saj bodo ob tovrstnih kaznivih ravnanjih dosledno ukrepali.

Priskrbite si vizume pravočasno

Obiskovalce iz držav, ki za vstop v Slovenijo potrebujejo vizum, pozivajo, da si vizume pravočasno priskrbijo na veleposlaništvih Slovenije v njihovih državah. Obiskovalce iz tujine, ki bodo prišli v Slovenijo in se ne bodo nastanili v gostinskih in turističnih objektih, opozarjajo, da morajo bivanje prijaviti na pristojni policijski postaji v treh dneh po prestopu državne meje, če bodo ostali v Sloveniji več kot tri dni.

Pazite, kje kupujete vstopnice

Vse obiskovalce tudi opozarjajo, naj bodo pri nakupu vstopnic previdni, saj se ob tovrstnih športnih prireditvah praviloma v obtoku pojavijo ponarejene vstopnice. Zato obiskovalcem svetujejo, naj vstopnice kupijo pri pooblaščenih prodajalcih.

Derbi Olimpija Maribor-18
Derbi Olimpija Maribor-18 FOTO: Blaž Garbajs

Veniger: Dobro policijsko delo bo prispevalo k ugledu naše države

Danes se je sicer še zadnjič sestala delovna skupina, ki bo skrbela za nemoten potek varovanja evropskega prvenstva v košarki. Člani delovne skupine, ki prihajajo iz vseh osmih policijskih uprav ter nekaterih služb ministrstva in generalne policijske uprave, so pregledali uspešnost dosedanjih aktivnosti policije glede varovanja košarkarskega evropskega prvenstva in opredelili naloge. Določili so enotno kontaktno točko za izmenjavo informacij, člani delovne skupine pa so bili seznanjeni tudi s podrobnostmi s sestanka z organizatorjem prvenstva.

Sestanka se je udeležil tudi generalni direktor policije Stanislav Veniger. Vse člane, ki že nekaj mesecev skrbno načrtujejo naloge varovanja in so tesno vpeti v zagotavljanje nemotenega poteka prvenstva, je pohvalil za njihovo prizadevno in zavzeto delo. Kot je dejal, si želi, "da bi bilo prvenstvo varno tako za udeležence prvenstva kot tudi domače in tuje obiskovalce, saj jim bo le tako ostalo v lepem spominu". Ne nazadnje bo dobro opravljeno policijsko delo prispevalo k ugledu prvenstva pa tudi naše države, je še dodal.

Košarkarji vzorniki v prometu

"Na igrišču lahko vsaka sekunda neprevidnosti pomeni izgubljeno žogo. Na cesti lahko vsaka sekunda neprevidnosti pomeni izgubljeno življenje. Bodite vzorniki na cesti in pomagajte mladim junakom odrasti v velike vzornike," v spotu, ki so ga posneli pred začetkom šolskega leta, sporočajo Goran Dragić, Boštjan Nachbar in Jaka Blažič ter tako nagovarjajo male in velike navijače, naj pazijo nase in drug na drugega.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jeanus1
28. 08. 2013 23.52
-1
Razen blebetanja, kaj naj delamo, ali boste tudi vi kaj prisotni, ali moramo sami reševati zadeve med sabo?
luciluk
28. 08. 2013 21.31
+5
mislim da ne bo nobenega problema, Slovenci bodo po večini preživeli Ebasket doma z Merkatorjevim pivom, ker drugega ne bodo mogli kupit. €€€ kopnijo.
Jeanus1
28. 08. 2013 23.55
+2
Pa z nalepkami Zokićevega redarstva za avtomobilskim steklom. Ne hvala, me ne bo niti blizu!
kokicas
28. 08. 2013 18.37
-1
pomoje nebo hudega, ker bodo lokale zaprli že zelo zgodaj in nebo preveč opitih ljudi.
gorgoroth
28. 08. 2013 18.00
+6
Par skupnih besed: uriniranje za vsakim vogalom, vandalizem, opravljanje velike potrebe na za to neprimernih mestih, bruhanje vsepovsod, september 2013, odmetavanje smeti in razbijanje steklenic, mocno opiti mladoletniki, eurobasket 2013...
Phoe Nix
28. 08. 2013 18.15
-5
Biribombiribom
28. 08. 2013 18.23
+2
točno tako bo. Ker itak ni nikjer skoraj nobene kulture več.
thc_4u
28. 08. 2013 17.38
+7
Eurobasket 2013 je pred vrati. Policija opozarja: naj bo varen in zadet xD