Slovenija

EU je odločna: nadzor na slovensko-avstrijski meji še naslednjih šest mesecev

Bruselj, 11. 05. 2017 13.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

EU je v Bruslju brez razprave dokončno potrdila šestmesečno podaljšanje nadzora na nekaterih notranjih mejah v schengenu, tudi na avstrijsko-slovenski meji. Avstrija, Nemčija, Danska, Švedska in Norveška morajo sicer zagotoviti, da se nadzor izvaja le kot skrajni ukrep. Slovenija podaljšanju odločno nasprotuje. Medtem iz Bruslja prihajajo opozorila, da zastoji na hrvaško-slovenski meji pomenijo tveganje za hrvaško gospodarstvo, predvsem turizem.

Evropa je potrdila šestmesečno podaljšanje nadzora na mejah z Avstrijo.
Evropa je potrdila šestmesečno podaljšanje nadzora na mejah z Avstrijo. FOTO: AP

EU je potrdila šestmesečno podaljšanje nadzora na nekaterih notranjih mejah v schengenu, tudi na avstrijsko-slovenski meji. Slovenija podaljšanju odločno nasprotuje. Ob predstavitvi gospodarskih kazalcev pa iz Bruslja prihajajo opozorila, da zastoji na slovensko-hrvaški meji lahko pomenijo tveganje za hrvaško gospodarstvo, predvsem turizem. 

Gre za nadzor na avstrijsko-slovenski in avstrijsko-madžarski meji, nemško-avstrijski meji, v danskih pristaniščih s trajektnimi povezavami do Nemčije in na dansko-nemški kopenski meji, v nekaterih švedskih pristaniščih in na mostu Öresund ter v norveških pristaniščih s trajektnimi povezavami do Danske, Nemčije in Švedske.

Pred podaljšanjem nadzora mora omenjenih pet držav izmenjati stališča z zadevnimi članicami in tako zagotoviti, da bo izvajanje nadzora sorazmerno in da se bo uporabljal tam, kjer je to nujno, so ob potrditvi ukrepa izpostavili v Svetu EU.

Nadzor kot skrajni ukrep

Zagotoviti je treba tudi, da se nadzor izvaja le kot skrajni ukrep, ko alternativni ukrepi ne morejo prinesti enakega učinka. Če lahko policijski nadzor po celotnem ozemlju zagotovi enake varnostne rezultate, bi moral imeti prednost pred izvajanjem nadzora na notranji schengenski meji.

Nadzor na meji mora biti ciljno usmerjen ter omejen v obsegu, pogostnosti, kraju in času, tako da se uporablja le, ko je to nujno za odziv na resno grožnjo ter za zaščito javnega reda in notranje varnosti, če gre za tveganje sekundarnih gibanj nezakonitih migrantov.

Pet držav, ki izvaja ta nadzor, bi moralo vsak teden pregledati, ali so ukrepi še potrebni ter jih prilagoditi stopnji tveganja oziroma opustiti, če je to primerno. Vsak mesec bi morale o tem poročati Evropski komisiji in preostalim članicam.

Pet držav, ki izvajajo ta nadzor, bi moralo vsak teden pregledati, ali so ukrepi še potrebni ter jih prilagoditi stopnji tveganja oziroma opustiti, če je to primerno.
Pet držav, ki izvajajo ta nadzor, bi moralo vsak teden pregledati, ali so ukrepi še potrebni ter jih prilagoditi stopnji tveganja oziroma opustiti, če je to primerno. FOTO: AP

Podaljšanju nadzora na meji nasprotuje vrsta držav

Poleg Slovenije podaljšanju nadzora po navedbah virov pri EU nasprotujejo še Madžarska, Slovaška, Grčija in Hrvaška. Poljska, Ciper in Bolgarija pa so se vzdržali. Slovenija, Grčija in Madžarska so nasprotovanje pojasnile tudi v ločenih enostranskih izjavah.

Šestmesečno podaljšanje so članice že v sredo podprle na zasedanju veleposlanikov članic pri EU, danes pa so ga brez razprave dokončno potrdili v okviru zasedanja ministrov EU, pristojnih za trgovino.

Evropska komisija je ob predstavitvi predloga pred dobrim tednom dni poudarila, da je to zadnje podaljšanje na uporabljeni pravni podlagi. Gre za uvedbo nadzora v primeru resnih pomanjkljivosti na zunanji meji, ki ogrožajo delovanje celotnega schengena. Nadzor se lahko najprej uvede za do šest mesecev. To obdobje se lahko podaljša največ trikrat za nadaljnje obdobje do šest mesecev.

V skladu s to možnostjo je komisija lani maja najprej priporočila šestmesečni nadzor, ki je bil nato novembra podaljšan za tri mesece, februarja še za tri, zdaj bo pa še za šest mesecev, kar je torej že tretje podaljšanje.

Vendar pa je mogoče nadzor v schengenu uvesti tudi na drugačni pravni podlagi, tako da nadaljnjega izvajanja tega ukrepa ni mogoče izključiti. Članica lahko enostransko, torej brez priporočila komisije, uvede nadzor v primeru nepredvidenih dogodkov, ki ogrožajo javni red in notranjo varnost. Nadzor je mogoče uvesti sprva za deset dni in največ za dva meseca.

V primeru resne grožnje javnemu redu in notranji varnosti pa lahko članica prav tako enostransko uvede začasni nadzor za največ šest mesecev. Da nadzor na notranjih mejah v schengenu ne bo odpravljen pred septembrskimi nemškimi volitvami, je bilo pričakovano. Vendar je zaradi teroristične grožnje vprašljiva tudi odprava ukrepa po volitvah v ključni članici Unije.

Avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka je na primer pred časom ocenil, da bi bilo treba nadzor na notranjih mejah v schengenu podaljšati za nedoločen čas.

Zastoji na mejo s Hrvaško pomenijo tveganje za hrvaški turizem

Zastoji na hrvaško-slovenski meji pomenijo tveganje za hrvaško gospodarstvo. Če dolge vrste ne bodo odpravljene, lahko to odvrne prihode turistov poleti in občutno vpliva na turizem, ki je zelo pomemben za Hrvaško, je ob predstavitvi spomladanske gospodarske napovedi opozoril evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici.

"Neobičajno dolge vrste na prehodih kopenske meje lahko negativno vplivajo na turistični sektor, ki predstavlja okoli 20 odstotkov hrvaškega BDP," v gospodarski napovedi za Hrvaško izpostavlja komisija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (175)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peT99
11. 05. 2017 20.55
+12
Nekateri nimate pojma. Prehod čez AUT/SLO mejo gre tekoče, slo tablice spuščajo, tudi hr, ustavi se pri ostalih.... to pa ni naš problem. Avstrija ni zaprla meje, izvaja zgolj nadzor na svojo roko, ker očitno ne zaupajo našemu nadzoru na šengenski meji. Zakaj ? Hja ? To pa je vprašanje, odgovor se začne s skupnim dogovarjanjem s Hrvaško o omilitvi nadzora...... razmisli naj pa vsak sam...
srebrnibreg
11. 05. 2017 20.59
+2
Avstrijska , Nemška, Danska, Švedska imajo notranje meje EU mi pa s Hrvaško schenghensko. V tem je razlika in to ogromna.
peT99
11. 05. 2017 21.03
+2
To sem hotel povedati, zaenkrat slo državljani, kljub aut kontroli še brez pregleda prečkamo mejo, če pa sami ne bomo kmalu zanesljivo izvajali nadzora na šengenski meji bomo pa tudi mi čakali na aut/slo meji....
tron3
11. 05. 2017 20.51
+2
Slovenčice in slovenčki, Balkanci ste za Bruselj, samo to so Vam povedali. Cerar, Pahor in ostali so pa sedaj utihnili ter tuhtajo izgovore pred Slovensko javnostjo, ki je prepričana da je v EU.
vertex
11. 05. 2017 21.06
+1
ostalo mi je se nekaj dinarjev,lahko ti jih podarim,mi v eu placujemo z evri
vertex
11. 05. 2017 19.54
-3
ni cudno da nas ne marajo ce del populacije v sloveniji objokuje tretji rajh in izgubljeno drugo svetovno vojno,njihovi politiki pa jih se dodatno k temu hujskajo
mr.wu
11. 05. 2017 20.12
-2
Kaki del populacije, zvečjega so to neizobraženi in nerazgledani osebki..podobno kod na hrvaškem Ujkoti ki imajo korenine v hercegovškem kamenjaru
dipe
11. 05. 2017 19.02
+4
mr.wu
11. 05. 2017 20.07
+4
Pa Slovenija tudi ni več kar je bila. V bivši uniji smo bili prvi v gospodarstvu, najboljši standard...no bili smo prvi v vasi, sedaj smo pa zadnji v mestu...
Uporabnik113089
11. 05. 2017 17.51
+24
Minister v avstrijski vladi Kurz je pokazal koliko zaupa kolegu Erjavcu, našemu predsedniku vlade in Slovencem. Nismo vredni da nas sonce obsveti...
srebrnibreg
11. 05. 2017 17.55
-14
Točno. Pozabil si dodati, da je Erjavec tudi zunanji minister in Cerar predsednik vlade v Nemčiji, Avstriji, Danski in Švedski, ker so tam namreč tudi kontrole na mejah.
Uporabnik113089
11. 05. 2017 19.22
+23
ja. srebrnibreg. tudi švedi, danci in nemci nam brezpogojno "zaupajo". drugače pa, popušili smo na vseh frontah. pijemo hrvaški teran, jemo hrvaško kranjsko klobaso, redimo hrvaške lipicance, piranski zaliv je hrvaški, tako kot mercator, žito, kolinska, gorenje.... hvala lds-u za "junaško "borbo za Slovenijo in slovenstvo. razprodali smo svojo državo in pričakujemo da nas bodo avstrijci jemali resno?
srebrnibreg
11. 05. 2017 19.36
-14
So velike kolone na slovensko- nemški, slovensko-švedski in slovensko danski meji, ker nam te države ne zaupajo? Jaz ne jem in ne pijem nič hrvaškega od tega kar si naštel. Glede piranskega zaliva se pomeni s tistim kateri pred več kot 20 leti ni upal na prevzem našega ozemlja v slovensko Istro. Glede Mercatorja in Kolinske vprašaj svojega koruptivnega idola zakaj je zaradi maščevanja Jankoviču podaril Mercatorjeve delnice katere so to uničenje prinesle. Žito si imel priložnost kupiti. Gorenje pa se mi zdi, da je še naše.
srebrnibreg
11. 05. 2017 19.37
-1
In pozabil si odgovoriti, če je to ta Soroš katerega sem opisal.
srebrnibreg
11. 05. 2017 19.46
+0
Misliš, da si boš s ponarejanjem plusov popravil mišljenje nas ostalih za svoje napisane norosti? Še tisoč nickov si lahko izmisliš pa pod njimi počneš norosti pa ti nič ne bo pomagalo. B..... si bil in boš ostal.
Uporabnik113089
11. 05. 2017 19.52
+6
srebrnibreg. Težave pri doziranju pomirjeval? Ne moreš vse sam. Pri reševanju tvojih psihičnih težav bodo strokovnjaki, ki so kvalificirani za posege v tej branži precej bolj uspešni. Tvoje samozdravljenje je že vnaprej obsojeno na neuspeh.
srebrnibreg
11. 05. 2017 20.01
-1
Poglej se kaj počneš. Tebe še Rugelj ne bi bil sposoben pozdraviti. Brez sebi ponarejenih plusov bi izpadel kot kokoš brez glave zato si pa moraš revček ponarejati pluse. Na tvojo žalost si že zdavnaj prebran. In ja. Verjamem, da imaš težave z pomirjevali, ker nekdo z normalno pametjo tega ne bi počel kar ti počneš.
Uporabnik113089
11. 05. 2017 20.07
+5
O kakšnih ponarejenih plusih pa haluciniraš? Se ti zdim podoben kakšnemu državnemu sekretarju v Cerarjevi koaliciji? Tam se ponarejajo magistrske diplome, tebe pa vznemirjajo plusi in minusi, ki jih podeljujejo soustvarjalci tega foruma? Človek, si ti normalen?
srebrnibreg
11. 05. 2017 20.29
+0
Kar sprenevedaj se. Vemo kdo je ponarejal lažno obtožnico zoper Danila, kdo je ponarejal lažne dokaze na sodišču, kdo je ponarejal lažni bančni račun od Milana. Kar uživaj saj drugega kot laži, manipulacije, ponarejanja in lopovstvo vas ne drži skupaj. Farbaš ti lahko tiste babice in dedke s svečami v rokah ne mene. Pozabljaš, da je računalnik knjiga v kateri se vse vidi le odpreti jo moraš.
Uporabnik113089
11. 05. 2017 21.05
+0
No, Jolbe. Trenutno na RTVSLO1 v Tarči zelo podrobno odkrivajo delovanje pametnjakovičev na FURSU in pravosodnem ministrstvu, ki jih že od leta 2008 spretno dribla dr. Rok Snežič, ki je premoženje na zelo spreten način prenesel v Bosno. Oglejte si tudi Vi kako "funkcionira " LDS - davkarija, tako kot vse kar je LDS -ovsko v tej gnili državi. O kakšni obtožnici zoper katerega Danila in bančnem računu od katerega Milana, o kakšnih lažnih dokazih pa govoriš, pa veš le ti. Nekoč je nekdo rekel: "Kdor je rešil enega človeka, je rešil celo človeštvo!" Bog mi je priča da sem poskusil, mi pa ni ratalo. Žal. Pač, nisem psihiater, a ne obupaj, nekdo te bo že rešil hudih muk, ki jih prestajaš.
FCL
11. 05. 2017 17.29
+7
Vrnimo isto, pa da vidimo....F.U. EU!!!
Zrkizz
11. 05. 2017 17.29
+11
Eu je propadla enako je shengen, ce imate 3 meje z vsem obicajnim nadzorom, eno pa, kjer so po vzgedu stare zelezne zavese pripravljeni potegniti zicno ograjo, ce bi bilo potrebno. Komu se ni kaj jasno? Komu se ni jasno kaj si mislijo o nas? In hkrati podaljsajo se za 6 mesecev nadzor nad naso mejo, nam pa hkrati sporocajo, da prevec gledamo, kdo vstopa. Zbudite se politiki in raje uvedite bivso mejno kontrolo na vse mejne prehode tudi za vstop v drzavo iz Avstrije in Italije.
flexi22
11. 05. 2017 17.02
+25
enostavno bi morala slovenja kontrolirat pri vstopu v slovenijo in ne na izhodu ..shengen je zgubljen to je še samo formalno .zakaj se je treba hrvatom klanjat ?
Northwest
11. 05. 2017 16.56
+6
Ja očitno nam ne zaupajo ne Avstrijci ne Bruselj.
srebrnibreg
11. 05. 2017 17.47
-3
Torej ne zaupajo tudi Avstrijcem, Nemcem, Dancem, Švedom..., ker so tudi tam kontrole.
Heinke
11. 05. 2017 16.55
+3
A mislite, da so Avstrijci prizadeti ali kaj? Kdor hodi mal gor v Avstrijo je že ugotovil, da je sedaj manj muslimanov v obmejnih mestih, kot jih je bilo. Se vidi že na prvi pogled.
brezveze13
11. 05. 2017 16.54
+3
Pravilno če ne bodo Avstrijci dodatno kontrolirali bodo naši tako kar tako malo amo -tamo
godzila
11. 05. 2017 16.43
+10
to ti je živ dokaz da EU dveh hitrosti že nekaj časa obstaja na tem vlaku pa žal ni Slovenije,Avstrijci delajo po svoje nam pa iz Bruslja solijo pamet ,da naj pazimo ,da hrvaška zaradi našega nadzora ne bi slučajno utrpela gospodarske škode naš Cmerar pa samo kima gor v Bruslju -vedno od nekoga hlapci prej nas je jahal Beograd zdaj pa Bruselj- je Bora pred leti prav izjavil ,da smo bečki konjušari mi Slovenci
JApajaDAja
11. 05. 2017 16.49
+5
za bg v času yuge še nekako razumem, da pa nas kockasti...tega pa ne!
LLLEPI
11. 05. 2017 16.50
+2
Slo je z svojim minimalcem v Eu na nivoju tretje hitrosti
LLLEPI
11. 05. 2017 16.36
+10
No ali vam bo mogoce postalo sedaj jasno kaj pomeni Slo za EU
BUONcaffee
11. 05. 2017 16.35
+0
Italija je v NATO paktu. Lahko bi varovala našo južno mejo. Kaj pravite?
LLLEPI
11. 05. 2017 16.52
+4
Tudi SLO je v Nato paktu samo zato da ga placuje in da sprejema navodila
bakiras
11. 05. 2017 16.33
+3
Ocitno je sengen za slo ze preteklost.
bakiras
11. 05. 2017 16.34
+10
Ali nas kdo vprasa za gospodarsko skodo zaradi zaprte meje v avstrijo?
Tir1
11. 05. 2017 16.32
+7
Seveda, Hrvatom je treba pomagati...zaprte meje tveganje za turizem. Aja, saj res, denar na prvem mestu, potem pa varnost
BUONcaffee
11. 05. 2017 16.34
-2
Ne skrbi, na Hrvaškem ni beguncev. Nimajo denarja.
JApajaDAja
11. 05. 2017 16.51
+3
tam je največ "beguncev iz t.i. hercegbosne-kamenjarov"!
LLLEPI
11. 05. 2017 16.54
+0
Hrvati jih takoj posljejo naprej v Slo.Pri nas jih pa zadrzimo iscemo po vlakih in kamionih in jim preprecimo nadalno pot v Italijo ,Avstrijo in Nemcijo
mr.wu
11. 05. 2017 20.00
In kako jim pomagajo? Saj vsi ti isti turisti gredo čez Slo .-A mejo!? Nikomur ne pomagajo, povedo pač kje je prava meja z Evropo
Verbena
11. 05. 2017 16.31
+3
Pred koncem letošnjega leta imajo volitve še v eni zelo pisani državi , ki ima nekako največjo vlogo v EU ...zato podaljšanje , ker sedaj mora pa imeti ta država mir , so bili prej preveč brezglavi , ... vsekakor pa si bo vsaj Avstrija prizadevala imeti nadzor nad svojimi mejami tudi v naprej ...
srebrnibreg
11. 05. 2017 16.21
+4
TRUMPP 11.05.2017 14:56:53 16 17 1 Levaki znajo in zmorejo,.....nekateri celo iščejo rešitve,.....Avstrijci jih pa najdejo,......To je to,.....!................Nisem vedel, da so v Avstriji, Nemčiji, Danski in Švedski tudi levaki na vladi. Tam so namreč tudi kontrole.
godzila
11. 05. 2017 16.17
+2
Bruselj ni nič drugega kot navaden parazit EU kjer imajo posamezniki, ki so zaposleni po teh službah nenormalno visoke plače posamezniki tudi do 18000€ na mesec kot še ostale privilegije ,ki pridejo s to službo obenem pa krojijo usodo miljonom državljanom ki so v tej skupnosti pod krinko miru v EU obenem pa ti isti ljudje v Bruslju razpihujejo sovraštvo in sprejemajo zakone pretežno v korist bogatih katere zastopajo razni lobisti ,ki tudi na ta račun služijo mastne denarce tudi Bratuškova se je pred časom na vsak način hotela dokopati do te sanjske službe a kaj ko se je s svojo perfektno Angleščino lahko vrnila le nazaj v Slovenski parlament saj s tem znanjem ,ki ga obvlada glede Angleščine bi po mojem v parlamentu pucala lahko edino še Wc-Fata Bratušek-
LLLEPI
11. 05. 2017 16.40
+11
Slovenija se je prostovolno odrekla svoji neodvisnosti in svobodi. Z izstopom iz negdane Jugoslavije smo postali svobodni in dobili svojo drzavo.Temu pa smo se odrekli z vstopom v EU in smo se na slabsem kot prej
SKRIPT
11. 05. 2017 16.09
+10
Kako eu skrbi za Hrvasko,barabe