Slovenija

Diplomacija deluje? Hrvaška ni dobila zelene luči za pogajanja za članstvo OECD

Bruselj/Talin/Budimpešta/Zagreb, 08. 09. 2017 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hrvaška ni dobila zelene luči za začetek pogajanj o vstopu v OECD. Delno naj bi po naših informacijah na to vplivala tudi slovenska opozorila, da Hrvaška ne spoštuje mednarodnega prava. Da hrvaškega članstva v tej organizaciji ne bo podprla, je sporočila tudi Madžarska. Notranja ministrica pa je poudarila, da bo policija slovenske ribiče ščitila pred morebitnimi postopki hrvaških varnostnih organov, v kolikor bi to bilo potrebno.

Kot kaže, je diplomatski pritisk Slovenije na Hrvaško za zdaj uspešen. Naši južni sosedje danes niso dobili zelene luči za začetek pogajanj o vstopu v Organizacijo za sodelovanje in razvoj (OECD). Generalni sekretar OECD Angel Gurria Hrvaške sploh ni predlagal, tega ni zahtevala niti Evropska unija, na kar naj bi se Hrvati zanašali. Po informacijah novinarjev oddaje 24UR se je unija tako odločila prav zaradi opozorila naše države, da zaradi nespoštovanja mednarodnega prava članstva Hrvaške v OECD ne bo podprla.

Slovenija je na sredinem sestanku veleposlanikov članic EU v Bruslju opozorila, da zaradi nespoštovanja vladavine prava v primeru nespoštovanja junijske arbitražne sodbe o meji med državama ne more podpreti članstva Hrvaške v OECD.

Dokončno bodo sicer o tem odločali konec septembra.

A predlog Gurrie že pred opozorilom Slovenije ni vključeval Hrvaške. Današnja odločitev pa je pomembna zato, ker to pomeni, da ni skupne podpore EU Hrvaški. 

Notranja ministrica: Policija bo ščitila ribiče

"Policija bo slovenske ribiče ščitila pred morebitnimi postopki hrvaških varnostnih organov, v kolikor bi to bilo potrebno," je danes dejala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar

Nekateri ribiči menijo, da gre samo za nabiranje političnih točk. Spet drugi pa izpostavljajo, da bi morala država raje razmisliti o odškodninah. Vlada odgovarja, da bodo obravnavali tudi to pobudo.

Medtem vlada pripravlja interventni zakon, po katerem predlaga, da bodo tisti slovenski državljani, ki so ostali na Hrvaškem, še naprej upravičeni do socialnih transferjev in zdravstvenega zavarovanja. Slovenija bo povrnila stroške za menjavo dokumentov in poravnala nadomestilo za subvencije kmetom, katerih zemljišča so zdaj pripadla Hrvaški. 

Policija bo po besedah ministrice ščitila slovenske ribiče pred morebitnimi postopki hrvaške policije.
Policija bo po besedah ministrice ščitila slovenske ribiče pred morebitnimi postopki hrvaške policije. FOTO: Aljoša Kravanja

Erjavec zavrača kritike opozicije glede arbitraže kot neupravičene in nerazumljive

Zunanji minister Karl Erjavec je bil v četrtek deležen kritike opozicije glede njegovega načina delovanja, ki da po njihovem mnenju s svojimi izjavami in ravnanjem dela škodo državi in procesu uveljavitve arbitraže.

"Zadnjih 26 let smo delovali zelo umirjeno, s tiho diplomacijo, pa vidimo, da nismo nikamor prišli, tako da menim, da so te kritike neupravičene," je povedal Erjavec po koncu neformalnega zasedanja zunanjih ministrov EU v Talinu.

Karl Erjavec zavrača kritike o svojem načinu delovanja glede arbitraže.
Karl Erjavec zavrača kritike o svojem načinu delovanja glede arbitraže. FOTO: POP TV

Ob tem je ponovil, da vsi ministri zavzemajo stališče, da je treba spoštovati mednarodno pravo in odločbe sodišč.

V okviru tihe diplomacije je ministrstvo za zunanje zadeve po Erjavčevih besedah v zadnjih dveh letih ogromno naredilo. "Praktično ni države, ki bi rekla, da Slovenija nima pravilnega stališča, ko gre za spoštovanje mednarodnega prava in sodb sodišč," je izpostavil.

"Ta včerajšnja kritika je nerazumljiva, ker imamo mednarodno podporo," je še poudaril Erjavec. K temu dodaja, da pa mora tudi Slovenija storiti, kar je potrebno, da bo sodba implementirana.

Ob tem je minister kot zelo pomembno izpostavil, da je v četrtek politični vrh še enkrat potrdil, da je treba arbitražno sodbo spoštovati in implementirati.

"Glede pristopa pa ne bi dajal nobenih komentarjev. Razen tega, kar sem vam povedal, da pač s tiho diplomacijo, z nekim mirnim dialogom pri hrvaški politiki ne prideš nikamor," je sklenil.

Tudi Madžarska ne bo podprla članstva Hrvaške v OECD

Tudi madžarsko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da Budimpešta ne bo podprla članstva Hrvaške v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj zaradi odnosa do madžarske energetske družbe Mol in njenega predsednika uprave Zsolta Hernadija.

Madžarska diplomacija je pojasnila, da sta glavna razloga za blokiranje Hrvaške položaj Molovih investicij na Hrvaškem in odnos do Hernadija, je poročala madžarska tiskovna agencija MTI. Kot so dodali, ne bodo podprli niti članstva Romunije, in sicer zaradi zapiranja katoliške gimnazije v mestu Targu Mures, ki so jo večinoma obiskovali otroci madžarske manjšine.

Hrvaška je od leta 2013 objavila več tiralic in evropskih pripornih nalogov za Hernadija, ker je hrvaško tožilstvo šefa Mola bremenilo, da je plačal deset milijonov evrov podkupnine nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju za prepustitev upravljavskih pravic v hrvaški Ini madžarski družbi. Interpol je konec lanskega leta izbrisal Hernadija s seznama iskanih oseb, a Hrvaška še naprej zahteva njegovo izročitev.

Hernadi je v začetku septembra vložil tožbo proti Hrvaški na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu zaradi domnevne kršitve njegove pravice do prostega gibanja.

Hrvaška vlada in madžarski Mol sta zaradi spora o upravljavskih pravicah v Ini sprožila tudi dve mednarodni arbitraži, kar bremeni odnose med Zagrebom in Budimpešto. Za Hrvaško je prav tako nesprejemljiva odločitev Mola o zapiranju rafinerije Ine v Sisku, kar ogroža več kot 500 delovnih mest.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (557)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gyuhgevfin
10. 09. 2017 10.54
+3
ja kaj pa Avstruija, Nemčija.... Madžari edini se zavzemjao ...?
sinhron
10. 09. 2017 10.40
+5
Edino pravilno , da se pokaže Hrvatom , da poleg tega , da smo dobri sosedje , ki spoštujemo vladavino prava in dogovore znamo tudi ugrizniti , če je to potrebno .Sedaj , ko Hrvati izigravajo vladavino prava in nočejo sprejeti določbe arbitražnega sporazuma , je pač treba blokirati njihov napredek ( OECD , SCHENGEN , prehod v EURO valuto !) in naj ostanejo in capljajo za ostalo EVROPO , SCHENGEN pa je treba dobesedno izvajati skozi vse leto , da se ne bodo mogli hvaliti , da se s Slovenijo dogovarjajo in mečejo pesek v oči ostali Evropi !
BUONcaffee
09. 09. 2017 17.24
-2
Tale novica je od včeraj. Danes nič novega???? Vse mirno.
HRVATINAzgb
09. 09. 2017 17.32
-3
HRVATINAzgb
09. 09. 2017 17.33
+0
Možda sta Erjavev in Cerar v Hrvaški na vikendu. Počakajmo ponedeljek ... :(
BUONcaffee
09. 09. 2017 17.43
+0
dipe
09. 09. 2017 16.54
+0
Kako bi blo če bi E rjavi pobral use paranoide ,psi(hi)če s tega portala in pravac Joras kot včasih Podobni Marjanček, da se ta pravi Istrijani majo čem režat,, hehe poglej une MONE.,,
BUONcaffee
09. 09. 2017 16.13
+0
Zanimivo je brati komentarje. ZA PRAVIČNO DRUŽBO se mi zdi še edini realen. Hrvatina pa itak vrača žogico posameznim nacionalistom tu v debati in jim da vedet da govorijo neumnosti. Sem mislil, da je levica bolj naklonjena sožitju a sem se motil. V bistvu se ne motim, le eni se izdajajo za levake. Fake levaki bi rekli, ha, ha,...
srebrnibreg
09. 09. 2017 16.21
+4
In eni se izdajate za hrvate. Fake hrvate bi rekli......
BUONcaffee
09. 09. 2017 16.23
-3
BUONcaffee
09. 09. 2017 16.25
-3
srebrnibreg@ Pa napiši kak pameten komentar, pa tudi, če se ne bomo strinjali z njim bo čisto o.k.
srebrnibreg
09. 09. 2017 16.28
+3
Začni brati tega zgoraj in vse do zadnjega v vseh člankih pa jih ne rabim več pisati. Beri in se uči.
BUONcaffee
09. 09. 2017 16.33
-1
Veš kako je, vsak vidi stvar po svoje, vsak vidi rešitev po svoje. A bistvo in konec vsega je dejstvo, da si želimo urediti mejo in imeti naše kar je naše. Z arbitražo ste eni zadovoljni, eni menimo, da nam pripada več. O.k. arbitražo je treba spoštovat in tudi realizirat. Upam, da bo vladi ratalo.
SDS_je_poden
09. 09. 2017 15.18
+7
Glede na dosedanjo nesposobnost naše diplomacija močno dvomim, da je imela Slovenija prste zdraven pri tem nepovabilu. Mislim da gre bolj za nesrečen splet okoliščin.
HRVATINAzgb
09. 09. 2017 15.09
-1
Dolg Slovenije (2010) pred vstopom v OECD 36% BDP. Danes 82% BDP! Bravo! OECD je dobro za državo! SEVEDA! Haahahahahhahahahah
HorstWiesel
09. 09. 2017 15.15
+4
Še vedno smo po BDP na prebivalca krepko pred vami hrčki in uhjkoti. In če je OECD tok slab, zakaj hudiča rinete v njega.
SDS_je_poden
09. 09. 2017 15.16
+4
OECD nima nič skupnega z dolgom. Nas so zakreditirali politiki.
povanpireni
09. 09. 2017 15.20
-1
Kdo pa vam je vse rasprodal, obstaja še kakšna Slovenska firma, plus vse pokradeno, pokojnine 57% in to je država za OECD, za Burkina Faso...
srebrnibreg
09. 09. 2017 16.12
+5
Kljub vsemu v Sloveniji nihče ne pobira plastenk iz smetnjakov.
ooResnicA
09. 09. 2017 14.48
+1
....bolje bi bilo imeti cigane za sosede kot tote hrvatare.....
ooResnicA
09. 09. 2017 14.48
+3
povanpireni
09. 09. 2017 14.53
+5
cigane imaš polno Slovenijo, lahko se pohvališ koliko jih se jih je napovalo, ne slišiš več Slovensko, to so ti najboljši sosedi, lepo jih futrajte, da bo jih še več...
povanpireni
09. 09. 2017 15.10
+2
HRVATINAzgb
09. 09. 2017 14.38
-3
Madžarska (po SLO logiki) na Dunaju, preko Hrvaške, Srbije in Romunije, išče dostop do odprtog morja. <><><> Avstrija (po SLO logiki) išče kanal Graz - Maribor - Zagreb - Reka in vstop do otprtog morja HAHAHAHAHAHAHA
sinhron
09. 09. 2017 14.51
+2
Slovenska logika postavlja Hrvate na stranski tir !
HRVATINAzgb
09. 09. 2017 13.14
-6
Kaj ima? Blokada ne dela ... kaj pa zdaj? HAHAHAHHAH
BUONcaffee
09. 09. 2017 13.50
-2
A so že začeli blokirati ???? Nimamo podatka.
HRVATINAzgb
09. 09. 2017 13.57
-3
BUONcaffee
09. 09. 2017 14.06
+0
HRVATINAzgb
09. 09. 2017 14.08
-2
srebrnibreg
09. 09. 2017 16.11
+1
O sirotek. Se spet nihče noče s tabo meniti pa se moraš sam s sabo? Seveda pod drugim nickom.
BUONcaffee
09. 09. 2017 16.19
srebrnibreg@ Mogoče si pa ti Hrvatina????
srebrnibreg
09. 09. 2017 16.20
+2
To bo ja. Farbaj ti stare mamke s svečami v rokah ne mene.
BUONcaffee
09. 09. 2017 16.26
+0
srebrnibreg@ Samo vprašam, vprašam lahko. O.K. nisi ti. Ti verjamem.
DAEMONIUM
09. 09. 2017 13.05
+3
A ni to cudno, da RTS prenasa vse kosarkaske tekme Slovenije tudi danasnjo, medtem ko HRT ni prenasala niti ene tekme v kateri je nastopila Slovenije?? In da se vidi hlapcevski odnos Slovenije je to, da je Slovenija prenasala tekme hrvatov!
HRVATINAzgb
09. 09. 2017 13.09
-4
sinhron
09. 09. 2017 14.32
+4
Tudi na tak način se kaže dvoličnost Hrvatov , navzven govorijo , v kako dobrih sosedskih odnosih smo , da smo prijateljska država , ampak to drži samo enosmerno , Slovenija bi rada bila z vsemi sosedami v dobrih odnosih , ker le tako se da normalno živeti , ampak žal s Hrvati je to nemogoče , ker v obraz ti govorijo eno za hrbtom pa delajo drugo !
HRVATINAzgb
09. 09. 2017 14.39
-3
sinhron, zato kaj nema tv prenosa? Daj me naj j**** HAHAHAHHAHAHA
nikhrast
09. 09. 2017 15.13
-1
Saj RTVSLO ne prenaša teh tekem, to je državna mreža jih ne prenaša.
Nightyfly
09. 09. 2017 12.36
+2
jankoa 09.09.2017 12:19:55 1 1 Če Slovenija ni najbolj razvita, je pa najlepša!++++++++++++++
Nightyfly
09. 09. 2017 12.37
+3
NiVzdevka76
09. 09. 2017 12.56
+0
NiVzdevka76
09. 09. 2017 12.57
+0
HRVATINAzgb
09. 09. 2017 13.10
-2
Ja ... vsi samo kupe vinjetu u grejo v HR AHHAHAHAHAHA
povanpireni
09. 09. 2017 14.57
+1
Skupaj s Švico z lopovi srakarji, do glježnja jim ne dosežete!!!!!!!
DAEMONIUM
09. 09. 2017 12.31
+7
Sovraznik mojega sovraznika je moj prijatelj. Mater pa mi v bivsi yugi smo vsi prijatelji le Hrvatarji so neki cudaki z vsem skregani, razen mogoce s kosovarji ker imajo nekaj skupnega, zahrbtnost in nicesar jih ni sram!
HRVATINAzgb
09. 09. 2017 13.11
-3
Ex-YU so vsi balkanci sem Hrvatov in Črnogorcov ki so Mediteranci
Nightyfly
09. 09. 2017 12.26
+0
DAEMONIUM 09.09.2017 10:34:05 0 1 1 Naj ze gre kaksen novinar na kopersko pomorsko policijo pa naj policaji pokazejo kako DEJANSKO varujejo 4/5 slovenskega morja kot po TV zatrjuje predsednik vlade. A ta njihov smesni gumenjak sploh pripluje cez 4/5 zaliva in nazaj ne da bi jih prej, zaradi tega enostranskega dejanja za hrvasko, hrvaski policaji oz pred njimi ze kar sami ribici iz umaga, potopili!**************************pravzaprav , ce prav razumem ,ste hrvat in jasno navijate za vas ,za drzavo ,ki ne spostuje sodb ,sporazumov , stiska rok , postenih dogovorov ? In ce prav razumem ,imate 100 m jahto , da tako podcenjevalno govorite o colnu slov .policije . Cisto dovolj velik je za normalno delo policije in morje , ki ga ima Slovenija . Ce te hoce kdo potopiti ,ne rabi prekooceanke ,dovolj je batel iz katerega strelja z raketo .Je tako ? Na koncu koncev pa niti ni vazno ,ker je Slovenija V NATU , kjer veljajo pravila in balkanci nimajo kaj iskati s takim obnasanjem . In kar je se bolj zalostno -imeti take sosede kot so hrvati ,ki so do konca pokazali svoj obraz . Res bedno .
DAEMONIUM
09. 09. 2017 12.38
-2
Pa prav zaradi taksnih sosedov ga ne bi smeli sra...ti s temi gumenjaki. Zalostno je to da nimamo kadrov vojaskovarnostno usposobljenih v tapravih razmerah kot juh imajo hrvatje, zato pa delamo taksne katastrofalne napake. Ma kaksen nato, Grcija in Turrcija sta bili v natu ko je turcija okupirala Ciper, pa kaj Hrvate stane da poslejo gasilski vod ki po pometel vse do Crnega kala, da bodo dokoncno resili slovensko vprasanje na morju?? To bodo imeli ene dve uri dela in bo vsega konec. Iz EU ne bodo utegnili protestirati pa bo konec! Malo za hec ampak tocno tako bi bilo ce bi se slo zares!
DAEMONIUM
09. 09. 2017 12.47
+0
Sicer tako kot ti razmisljas bodo slovenski policiji kmalu nabavili blejske pletne, saj so cisto dovolj za ta lavor vode, pa policaji se lenarili ne bodo ampak bodo morali posteno delati ce bodo hoteli prekontrolirati severno in juzno obalo in tistih nekaj ladij in ladjic na poti v luko oz na priveze!
BUONcaffee
09. 09. 2017 13.42
-1
Z Nigtyfly itak ni smisla debatirat. Samo minus mu stisni in zaključi stvar.
Klankon
09. 09. 2017 14.59
-1
@DAEMONIUM a ti misliš da imajo Hrvati jajca da bi se šli vojno? Ko si v sporu z vsemi sosedi, si nemoreš privoščit da bi se šel vojno, ker te bo hitro z druge strani nekdo kaznoval.
Karantanija
09. 09. 2017 12.16
+5
Dovolj je bilo 26 let prošenj, ponižnosti in prenašanja hrvaškega smešenja in neupoštevanja Slovenije! Enkrat vsak balon poči, če ga preveč napihneš! Mi bi morali biti vedno ponižni, oni nas pa kar naprej ponižujejo!? Dovolj je!
Nightyfly
09. 09. 2017 12.26
+0
Nightyfly
09. 09. 2017 12.14
+1
CAFFEespresso 09.09.2017 11:53:22 -1 1 Itak. Greva na pijačo. Pusti te tu niti ne vejo kaj hočejo. Pustimo politiko politikom.****************se se spomnite kako se rece takim ,ki zatajijo svoj rod ?
NiVzdevka76
09. 09. 2017 12.19
-2
povanpireni
09. 09. 2017 15.01
+2
Transformerji
09. 09. 2017 12.14
-2
Rečeno je bilo, na POP TV, da Hrvaška tudi ni bila s strani EU povabljena v OECD, ne glede na naš ugovor. Povabljene države so bile objavljene že prej, brez Hrvaške in še nekaterih drugih vzhodnih držav.
Nightyfly
09. 09. 2017 12.17
+0
Je bil kdo tam in slisal s prve roke ? Uradna jajca so pac uradna jajca . Tudi UE mora ze zdaj nastudirati kaj bo rekla po 29 .12 . glede nespostovanja sodbe . To ni pasja procesija , Ue je vendar klub uglednih in starih imperijev, ki je narediil tak svet kot je , vec ali manj . Bodo pozrli besedo ,bodo zatajili vse tisto kar so ustvarili ? Ne bi rekel . torej ......
dipe
09. 09. 2017 12.04
+3
Uh kakšna kost za Murinare, Nightylye,Korintose,Deebilee in podobne psi(hi)če
Nightyfly
09. 09. 2017 12.12
-1
29 .12 . boste dobro ugriznili v to kost ---- kar dajte vadit .
NiVzdevka76
09. 09. 2017 12.13
-2
Nightyfly
09. 09. 2017 12.18
+2
NiVzdevka76
09. 09. 2017 12.23
+1
Nightyfly
09. 09. 2017 12.35
+1
kaj je to ....uvjek ? da se nekaj uvije ? saj se bodo , po 29.12 ,,,, zvijali kot kace .
povanpireni
09. 09. 2017 15.05
+1
To so ti čvapi Walter in umazane in od inšpekcije zaprte krčme !!!!!!
Nightyfly
09. 09. 2017 11.56
-2
HRVATINAzgb 09.09.2017 11:49:21 0 1 1 Naslov: prodal parkirno mesto v Dubrovniku, kupil pa je 3-sobno hišo v Ljubljani. HAHAHAHAHAHA***************************kroatina ,,,,, ne bom govoril za druge ,vas bom vprasal samo eno -ste kdaj videl razkurjenega Dolenjca ? Ne nas provocirati , da ne boste ostali samo se s tistim juzno od Neuma .
Nightyfly
09. 09. 2017 11.58
-1
ce pomislim , da se boste morali o vasih jajcati se z vsemi narodi ,ki vas imajo zelo radi , mi gre kar na smeh . Cca 500 let ,in se ne veste kako se bo koncalo -jelte .?
povanpireni
09. 09. 2017 12.02
+1
hle
09. 09. 2017 11.50
+0
Od naše včlanitve v OECD naprej poslušamo samo še reforme in strukturne spremembe tujci so dobili vpogled v vse pore delovanja države kar z pridom izkoriščajo tako da Hrvatom pravzaprav delamo uslugo vendar se tega ne zavedajo
korintos23
09. 09. 2017 11.54
+0
Danes si še nisi pleničke menjal? hahaha
korintos23
09. 09. 2017 11.54
-1
Danes si še nisi pleničke menjal? hahaha
povanpireni
09. 09. 2017 12.04
+1
Pojdi rajši na Ptuj gasit s svojo šmarnico, ker Ptuj gori požigalci delujejo !!!!!!!!
hle
09. 09. 2017 15.02
+1
Eno korist ki jo imamo od OECD mi napiši jaz je ne vidim razen da plačujemo ta klub in mu dajemo na razpolago vse podatke katere nato lahko banksterji in ostali mednarodni špekulanti uporabijo nam v škodo