Slovenija

Ministrski stolčki razdeljeni

Ljubljana, 11. 11. 2008 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Mandatar za sestavo nove vlade Borut Pahor je predstavil ministrsko ekipo, ki bo skupaj s premierjem štela 19 članov, med njimi bo pet žensk.

Po pogovorih za tesno zaprtimi vrati je Borut Pahor le predstavil kandidate za ministrske stolčke. Ekipa, če bo potrjena tudi v DZ, bo skupaj s premierjem štela 19 članov. V vladi bo sedem nestrankarskih kandidatov, v njej pa bo tudi pet žensk. Pahor ekipo ocenjuje kot sposobno premagati vse ovire, ki ločijo Slovenijo na poti do najrazvitejših držav.

Erjavec odhaja na okoljsko ministrstvo.
Erjavec odhaja na okoljsko ministrstvo. FOTO: POP TV

Ministrstvo za delo bo, po Pahorjevih besedah, prevzel Ivan Svetlik, ki je predavatelj na katedri za socialni in kadrovski menedžment na Fakulteti za družbene vede, pa tudi prorektor na Univerzi v Ljubljani in ni član DeSUS.

Ministrica brez listnice za lokalno samoupravo in regionalni razvoj naj bi postala Zlatka Ploštajner, ki je nekdanja direktorica Razvojne agencije Kozjansko, julija letos se je zaposlila v vladni službi za lokalno samoupravo.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naj bi prevzel Milan Pogačnik, ki je dekan ljubljanske veterinarske fakultete. Funkcijo kmetijskega ministra je že opravljal v vladi Antona Ropa, in sicer v času od aprila 2004, ko mu je vajeti predal Franc But, do decembra 2004, ko je z novo vlado na čelo kmetijskega ministrstva prišla Marija Lukačič.

Predsednik Zaresa Gregor Golobič bo po Pahorjevih besedah minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Golobič je leta 1992 postal generalni sekretar LDS, to funkcijo pa je opravljal do junija 2001, ko je odstopil. Nato je bil predsednik sveta LDS od junija 2002 do junija 2003. Z ustanovitvijo stranke Zares je postal njen predsednik.

Katarina Kresal, predsednica LDS, bo vodila notranje ministrstvo. Kresalova je bila sodna pripravnica na Višjem sodišču v Ljubljani in nadaljevala kot strokovna sodelavka v oddelku za gospodarske spore Okrožnega sodišča v Ljubljani. Zatem je postala samostojna svetovalka za gospodarsko in korporacijsko pravo pri Kapitalski družbi, pozneje pa se je zaposlila v odvetniški pisarni Mira Senice. Junija 2007 je bila izvoljena za predsednico LDS.

Mitja Gaspari naj bi prevzel ministrstvo brez listnice za razvoj in evropske zadeve.
Mitja Gaspari naj bi prevzel ministrstvo brez listnice za razvoj in evropske zadeve. FOTO: POP TV

Nova ministrica za obrambo naj bi postala Ljubica Jelušič, sicer predavateljica na Fakulteti za družbene vede, ki občasno predava na študiju nacionalne in mednarodne varnosti na Fakulteti za politične znanosti v Zagrebu, na šoli za civilno-vojaške odnose v Beogradu; na višjem štabnem tečaju in generalštabnem programu poveljniško-štabne šole Slovenske vojske ter na seminarjih Centra za obrambno usposabljanje Poljče.

Mitja Gaspari, ki je neuspešno kandidiral za predsednika države, bo minister brez listnice za razvoj in evropske zadeve. Gaspari je bil sicer kot neodvisen kandidat na listi LDS leta 2000 izvoljen v državni zbor, na predlog takratnega predsednika države Milana Kučana pa je bil leto pozneje izvoljen za guvernerja Banke Slovenije.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec bo z obrambnega ministrstva odšel na ministrstvo za okolje in prostor. V javnosti je postal znan zaradi vztrajanja pri uvedbi ustreznih postopkov zoper nekatere notarje iz afer Zbiljski gaj in Orion, ukvarjal pa se je tudi s problematiko stečajnih upraviteljev, ki so domnevno v nasprotju s predpisi posojali denar iz stečajnih mas zasebnim družbam. Erjavec je poleg tega avtor številnih člankov s področja varstva temeljnih človekovih pravic in s področja delovanja pravosodnega sistema.

Ministrstvo za finance naj bi vodil Franc Križanič (SD). V obdobju 20002005 je bil predsednik strokovnega sveta Agencije za zavarovalni nadzor, zadnjih sedem let pa vodi Ekonomski inštitut Pravne fakultete. Je predsednik nadzornega sveta Rdečega križa Slovenije in član strateškega sveta za gospodarski razvoj pri predsedniku vlade.

Patrick Vlačič (SD) naj bi prevzel ministrstvo za promet. Je docent za civilno in gospodarsko pravo ter predstojnik katedre za pomorsko in prometno pravo na Fakulteti za pomorstvo in promet. Vodil je tudi portoroško letališče in bil svetovalec ministra za promet.

Pahorju je uspelo Lahovnika prepričati, naj prevzame ministrstvo za gospodarstvo.
Pahorju je uspelo Lahovnika prepričati, naj prevzame ministrstvo za gospodarstvo. FOTO: POP TV

Matej Lahovnik (Zares) naj bi spet prevzel gospodarsko ministrstvo. Lahovnik je sicer poslanec od leta 2004, tistega leta je tudi opravljal delo ministra za gospodarstvo.

Majda Širca iz stranke Zares bo ministrica za kulturo. V letih 19972000 je bila državna sekretarka na ministrstvu za kulturo. Kot poslanka državnega zbora je bila v mandatu 20002004 članica ustavne komisije, odbora za kulturo, zdravstvo, delo in notranjo politiko. V mandatu 20042008 je bila poslanka, izvoljena na listi LDS, pozneje pa je izstopila iz poslanske skupine in delo nadaljevala v novoustanovljeni poslanski skupini Zares.

Podpredsednik Socialnih demokratov Igor Lukšič naj bi prevzel vodenje ministrstva za šolstvo in šport. Lukšič je sicer redni profesor na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Irmi Pavlinič - Krebs (Zares) se nasmiha ministrstvo za javno upravo. Od začetka leta 1995 do nastopa poslanske funkcije oktobra 2000 je bila načelnica upravne enote Ravne na Koroškem. V mandatu 2000 do 2004 je bila poslanka LDS in podpredsednica državnega zbora. Zadnja leta je opravljala delo odvetnice. Na zadnjih parlamentarnih volitvah je kandidirala na listi Zares.

Širca naj bi prevzela kulturno ministrstvo.
Širca naj bi prevzela kulturno ministrstvo. FOTO: POP TV

Aleš Zalar, vodja odbora za pravosodje pri LDS, pa naj bi postal novi minister za pravosodje. Zalar je ustanovni član Mednarodnega združenja za upravljanje sodišč, član upravnega odbora Evropskega združenja sodnikov za razvoj mediacije in do letos tudi član Posvetovalnega sveta evropskih sodnikov kot svetovalnega organa Odbora ministrov Sveta Evrope.

Borut Miklavčič, nekdanji direktor ZZZS, naj bi prevzel ministrstvo za zdravje. Zdajšnji predsednik Rdečega križa Slovenije je od leta 2003 do 2007 vodil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Tudi pred tem je deloval v zdravstvu; med letoma 1973 in 1975 je bil pomočnik direktorja ljubljanskega Kliničnega centra, v obdobju 1982–1985 pa je bil kot predsednik republiškega komiteja za zdravstveno in socialno varstvo član slovenskega izvršnega sveta. Med letoma 1996 in 2002 je bil direktor Savskih elektrarn Ljubljana.

Štirje ministri – za finance, za gospodarstvo, za delo, družino in socialne zadeve ter minister za razvoj – bodo po besedah Pahorja vsaj v prvem letu mandata "ključni za uspeh Slovenije".

Zunanje ministrstvo naj bi vodil Samuel Žbogar, ki je na zunanjem ministrstvu dejaven od leta 1991. Med letoma 1993 in 1995 je bil prvi sekretar na slovenskem veleposlaništvu v Pekingu. Med letoma 1997 in 2001 je bil namestnik slovenskega veleposlanika pri Združenih narodih v New Yorku. Med letoma 2001 in 2004 je bil državni sekretar na MZZ, pristojen za multilateralne odnose in zvezo Nato. Zadnja štiri leta je bil slovenski veleposlanik v ZDA, nedavno pa je postal direktor ljubljanskega Inštituta za mednarodne študije.

Novo ministrstvo za Slovence v zamejstvu in po svetu pa naj bi vodil nekdanji predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Boštjan Žekš, ki je leta 1987 postal član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU), med letoma 2002 in 2004 pa je bil tudi njen predsednik. Je redni profesor za biofiziko na Medicinski fakulteti, znanstveni svetnik v odseku za teoretično fiziko Instituta Jožef Stefan in predstojnik Univerze v Novi Gorici.

Pahor zadovoljen

Po besedah Pahorja je bil z današnjim pogovorom predsednikov in predsednice štirih strank verjetne koalicije opravljen "sklepni del pogovorov o oblikovanju nove vlade, kar se tiče voditeljev strank bodoče koalicije". Kot je pojasnil, bodo od danes naprej o koalicijskem sporazumu vključno s kadrovskim delom odločali organi strank.

Patrick Vlačič
Patrick Vlačič FOTO:

Kot je napovedal, bo seznam, ki je po njegovih besedah dokončno usklajen, predsedniku državnega zbora Pavlu Gantarju posredoval v četrtek ob 22. uri. Za tedaj namreč domneva, da bodo pristojni organi štirih koalicijskih strank že opravili z razpravami in dali soglasje za vložitev liste kandidatk in kandidatov.

Pahor bo seznam predsedniku DZ v četrtek predal tudi zato, da bi, kot je dejal, "čim prej začel teči rok, ki omogoča DZ, da opravi zaslišanja". Kot je pojasnil, po mnenju predsednika DZ obstaja možnost, da bi državni zbor – če bo tako sklenil kolegij predsednika DZ – prihodnji petek morda lahko že odločal o zaupnici vladi.

Pogajanja so bila po mandatarjevem mnenju zahtevna, "vendar se je potrpežljivost vseh obrestovala". Poudaril je, da je kmalu po tem, ko je dobil mandat za sestavo vlade, obljubil javnosti, da bodo zelo hitro predlagali listo kandidatov in da bodo na položaj ministra za Slovence po svetu postavili človeka, ki uživa ugled tako med Slovenci doma kot v tujini. "Vesel sem, da sem uspel doseči ta dogovor," je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (266)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

poldek_tedy
16. 11. 2008 10.26
Erjavec bi mogu ostat za obrambo, Jelinčiča bi pa lohk končno dal za zunanje zadeve(da bi sej uredilo z unimi teroristi hrvati), Kresalka pa ne bi smela nič dobit!!!
pukec534583
12. 11. 2008 22.29
dj ti balonček razpoči se že enkrat pa nehej s temi neumnostmi tvojimi
Tonček Balonček
12. 11. 2008 19.44
Niti enega teologa ni med ministri, sramota!
Tonček Balonček
12. 11. 2008 19.30
Zakaj je na tem svetu taka krivica, da ne dovolijo krasti tem, ki smo jih izvolili pred štirimi leti, ampak jim menjajo neki novi (stari)? Bilo bi enostavneje in ceneje! Na štiri leta podlage je mnogo težje kot na 12!!
partizan71
12. 11. 2008 19.05
drim tim ha ha ha
malimax
12. 11. 2008 18.44
Lepo,sami novi.Sedaj bodo prvo leto delali samo za sebe da si napolnijo svoje zepe,potem pa se tri leta za svoje prijatelje in znance.Bogi narod bodo pa imeli za norca in jim naklestili se vecje davke za svoj zep.Kaj se pa tice ministerce za obrambo pa res niso mogli najti bolse saj nas bo ze kar na predavanjih izdala in prodala.Bog se nas usmili.
fantodfare
12. 11. 2008 18.05
en stolček so spustil.
vinadap
12. 11. 2008 17.57
prašek- pozdravljen. Ja,kot sem dejal,delati pošteno in odgovorno,ter seveda z uspehi. Če bo to dosegal,potem mu je pri volilcih zmaga dana še za naslednji mandat,torej do leta 2016. Janša je kratkoviden,ko je bdejal,da njihov pogled seže do leta 2012,naš pa do 2016.
vinadap
12. 11. 2008 17.53
in-bolek - kaj pa pišeš tukaj. Že zdavnaj sem napisal,da sem Kristjan,vendar mi je leva opcija bolj všeč,kakor pa desna. Če veš,kaj so Krščanski socialisti,boš mogoče bolj zastopil. Zdaj se pa vrni tja nazaj,pa piši bolj konstruktivno,kot vedno pravi neka dama na forumih.
in-bolek
12. 11. 2008 17.43
vinadap - vsak dan zmol 2 oče naša in 3 zdrave marije, da ti ne bodo dal tvojega boga na stranski tir - dvoličnež
vinadap
12. 11. 2008 17.39
Tudi meni je ekipa všeč,samo da ne bo preveč vse skupaj familiarno,ker to ni dobro. Pahor bo moral delati pošteno in odgovorno,kakšne večje kikse si ne sme prvoščiti,kajti sds mu bo vseskozi dihala za vrat. Ni bilo dobro,ko je takrat dejal,da sds ne bo vabil v vlado. Ne vem,če je to vredu,kajti naj se čez štiri leta zgodi,da zopet sds zmaga,potem bo maščevanje v popolnosti. Zna se zgoditi,da potem v vladi ne bo ne trojčka in Karlija,sami bodo pa zopet pripeljali svoje,katre,pa vemo.
deloholik
12. 11. 2008 16.30
zavežem se da se zavečem k mavrični barvi in treznemu razmišljanju...a je dobro, da ima ena stranka pod sabo dva resorja kot je policija in sodstvo...sploh s preteklimi izkušnjami s to stranko..mislim, da je tukaj naredil Pahor napako...bomo videli.. za ostalo pa dajmo ljudem priložnost in naj pokažejo svoje sposobnosti...naša naloga je tukaj samo ena...da tole spremljamo in merimo kako se nam kot državljanom to pozna na kakovosti življenja in jih nagradimo ali kaznujemo na naslednjih volitvah..samo to moramo dosledno izvajati....politika se sama od sebe ne bo streznila..samo mi jo lahko....briga me barva..jaz hočem samo normalno kakovost življenja..
deloholik
12. 11. 2008 16.27
ok..se opravičujem..nisem se poglabljal...pišem vsem, ki delujejo v poslanstvu Jupola in Belinke:) zavežem se da se zavečem k mavrični barvi in treznemu razmišljanju... a je dobro, da ima ena stranka pod sabo dva resorja kot je policija in sodstvo...sploh s preteklimi izkušnjami s to stranko..mislim, da je tukaj naredil Pahor napako...bomo videli.. za ostalo pa dajmo ljudem priložnost in naj pokažejo svoje sposobnosti... naša naloga je tukaj samo ena...da tole spremljamo in merimo kako se nam kot državljanom to pozna na kakovosti življenja in jih nagradimo ali kaznujemo na naslednjih volitvah..samo to moramo dosledno izvajati....politika se sama od sebe ne bo streznila..samo mi jo lahko....briga me barva..jaz hočem samo normalno kakovost življenja..
deloholik
12. 11. 2008 15.47
prašek...kaj ko bi nehali s tem zamegljevanjem..naši, vaši, rdeči in zeleni...dajmo pogledati pač dejstva in rezultate....me prav briga kake barve je kdo....meni so najbolj všeč mavrice
mlekar5
12. 11. 2008 15.14
komunisti so na oblasti ne moremo se jih rešiti
deloholik
12. 11. 2008 13.42
ne moram verjeti, da je stranka, ki je dobila komaj za čez prag dobila dva ministrska stolčka in to notranje zadeve in pravosodstvo...a si sploh znamo predatvljati kaj to lahko pomeni, da LDS upravlja s policijo in sodstvom...
ekskluziv.scena
12. 11. 2008 11.39
RADO62, No, pa še to mi potem povej, koliko bomo prišparali z vinjetami..
ekskluziv.scena
12. 11. 2008 11.37
RADO62, ...recimo tisti iz računskega sodišča.
ekskluziv.scena
12. 11. 2008 11.35
RADO62, No, kdo pa si ti, da poznaš vse podatke in raznorazne kazalce?? Prosim, če mi navedeš kak vir, da se še jaz izobrazim. Sicer ne prebiram Slovenskega tednika, sem pa mislil, da so uradno dostopni podatki relevantni..
RADO62
12. 11. 2008 11.08
enkg12.11.2008, 10:05RADO62, Ne bodimo malenkostni, vsem je jasno, da se je prihranilo smešno malo oz. v najslabšem primeru manj kot nič. To me močno spominja na izjave novega mandatarja tovariša Pahorja, ki tako rad brez dejstev meče vse rezultate prejšnje vlade v nič.... Podatke prosim, sicer pa tišina.... psssss Značilno za levosučna kljuseta je totalno nepoznavanje ekonomskih kazalcev s katerimi se lahko pokaže na solidnost dela vlade. Ampak levičarji raje z floskulami in blebetanjem v prazno agitirate volivce, da se potem napačno odločijo, pa čeprav v njihovo škodo...