Slovenija

'Zmanjševanje števila javnih uslužbencev je realnost'

Ljubljana, 04. 10. 2012 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vladni predstavniki so imeli na mizi predlog za okoli petodstotno znižanje mase plač v javnem sektorju, kar so v okviru proračuna tudi sprejeli. Erjavec meni, da je zmanjševanje števila javnih uslužbencev realnost. Štrukelj pa pravi, da se Erjavec ne more izogniti odgovornosti, ki je pripeljala do sedanje situacije.

Vlada namerava manjšati maso za plače v javnem sektorju.
Vlada namerava manjšati maso za plače v javnem sektorju. FOTO: Thinkstock

Vladni predstavniki so na današnji proračunski seji imeli predlog za okoli petodstotno znižanje mase plač v javnem sektorju. Po besedah ministra za finance Janeza Šušteršiča je vlada v okviru proračuna tak ukrep tudi potrdila.

Pred sejo je sicer zunanji minister Karl Erjavec dejal, da se bo znižanju mase plač treba prilagoditi. Na ministrstvu za zunanje zadeve so po njegovih besedah doslej že odpustili pet ljudi. "Ne vem, kako lahko plačamo tak javni sektor, kot ga imamo. Vemo, da ga glede na gospodarsko in finančno stanje ni mogoče financirati," je bil oster Erjavec. Zato bo treba javni sektor "očitno racionalizirati".

Pri znižanju mase za plače gre za zmanjšanje števila zaposlenih na različne načine, je pojasnil. Po njegovih besedah imajo osebe, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev in ne želijo v pokoj, ljudi, ki so zaposleni za določen čas, pa "verjetno tudi slabe delavce v državni upravi. Verjetno niso vsi biseri". Ob špekulacijah, da obstaja "priročnik za lažje odpuščanje", pa je povedal, da naj bi neka navodila res obstajala.

'Odpuščanje bo še poglobilo recesijo'

"To pomeni, da je vlada popolnoma odgovorna za situacijo, v katero nas je pripeljala in jo zdaj rešuje tako, da bo na cesto metala učiteljice in učitelje," pa se je na Erjavčevo izjavo odzval glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj. Prepričan je, da od tega nihče ne bo imel nič in da iz tega ne bo nastalo nobeno delovno mesto. Bo pa poglobilo recesijo v naši državi, ki se že od februarja poglablja, je poudaril Štrukelj.

Vlada si je zadala dober program, ko je rekla, socialni sporazum bomo sprejeli in v njem določili, kaj bomo spremenili. Žal se tega ne drži. Žal se tudi socialni dialog zmanjšuje in mislim, da pot, da bi si obrnili celoten javni sektor ali tudi del zasebnega sektorja proti sebi, ni prava. Toda potrebni bodo tudi rezi, za katere ne bo vedno podpore. Samo Hribar Milič, direktor GZS

"To je politično floskularna izjava, začinjena z demagogijo," pa se je na Erjavčevo izjavo odzval sekretar Sindikata državnih organov Slovenije Drago Ščernjavič. Ob tem postavlja ministru vprašanje, kdo bo opravljal naloge in funkcije odpuščenih delavcev v javnem sektorju. "Ali bo potem zahteval analizo predpisov in postopkov, ki jih zaposleni opravljajo v državni upravi oziroma drugih delih javnega sektorja," se sprašuje Ščernjavič.

Pličanič: Cilj ni odpuščanje samo po sebi

Pravosodni minister Senko Pličanič pa je poudaril, da cilj ni odpuščanje samo, ampak sta cilj "racionalizacija in siceršnja reorganizacija javnega sektorja z namenom, da bi ta deloval boljše." Pravi, da pogosto sliši pripombe, da je javni sektor predrag in njegove storitve niso dovolj prijazne in kakovostne. "Do racionalizacije se da priti z različnimi vzvodi, ne le z znižanjem mase plač in znotraj tega spet ne samo z odpuščanjem. Zelo različne situacije in možnosti ukrepov so tako med resorji kot znotraj samih resorjev," poudarja Pličanič.

Pojasnjuje, da bodo na področju pravosodja predlagali sklop reform, s katerimi bodo nekatere pristojnosti z ministrstva prenesli na sodstvo. Pravi, da so se naloge v preteklosti precej podvajale in zato imajo na ožjem ministrstvu rezerve, ki se jim bo treba odpovedati.

Pravosodni minister Senko Pličanič o številu javnih uslužbencev, ki jih bo treba odpustiti, še molči.
Pravosodni minister Senko Pličanič o številu javnih uslužbencev, ki jih bo treba odpustiti, še molči. FOTO: Thinkstock

'V javnem sektorju je še precej rezerv'

Če pa gledamo širše, je po njegovem mnenju v javnem sektorju še vedno precej rezerv. Na področju zdravstva je veliko manevrskega prostora pri boljši organizaciji dela, režijskih stroških in nižanju materialnih stroškov. Šolstvo in kultura sta drugačen primer. Pličanič pravi, da gre tu večina državnega denarja za plače in ne vidi veliko možnosti za drugačno racionalizacijo kot pri masi plač. Vendar tudi tu ne gre nujno za odpuščanje. Rezerv je veliko – tu so nadure, nagrade za povečano obremenitev, uspešnost in podobno, pojasnjuje minister.

"Tako na ministrstvu kot v širšem javnem sektorju je brez odpuščanja možno racionalizirati na področju informatike, pri ravnanju z nepremičninami, finančnem poslovanju, kjer se je v preteklosti slabo gospodarilo," še dodaja.

Pličanič poudarja, da velika večina javnih uslužbencev dela resno ter da odgovorno in marljivo opravlja svoje delo. Strinja se, da obstaja bojazen, da racionalizacija lahko zajame tudi dobre delavce.

"Če nekega procesa ni več, so nepotrebni pač vsi, ki so ga izvajali. Bomo pa poskušali oboje v čim večji meri nevtralizirati. Kakovostnih in marljivih kadrov tudi ni težko preusmeriti ali premestiti. Splošno izhodišče vseh naših prizadevanj pa je jasno: omogočiti mladim kot najbolj ogroženim na trgu dela na splošno čim več možnosti in naredili bomo vse, da mladi ne bodo na udaru. Hkrati bomo pa naredili vse, da racionalizacija ne bo pomenila odhoda dobrih, kakovostnih delavcev," poudarja minister Pličanič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (391)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deerar
05. 10. 2012 16.04
KDO daje izjavo o slabih delavcih.Za kozlat
tepee
05. 10. 2012 00.43
+1
nikjer ne piše koliko bo odpust vsakega delavca v državni upravi stal,vsakega se ne mora odpustiti s krivdnim razlogom,torej.
faronika
04. 10. 2012 22.25
+2
DaniloTurk2012 Skrbi me za številne samostojne ustvarjalce na področju kulture, ki jim je ob oslabljeni kupni moči in negotovih honorarjih vse bolj tesno. Meni je slabo!! Koga vse bo nagovarjal,da bo zadržal svoj položaj in prestiž?? Jutri pridejo na vrsto klošarji in njihove klopce??,........ NE ??? Ajaaa....zanje pa ni prostora v srčku prvorazrednega!!!
jagoda02
04. 10. 2012 20.44
+0
PA KAJ BI SAJ SO VSI ENAKI.TUDI LAŽNJIVI TURK HODI NA OKOLI NAMESTO ,DA BI OPRAVLJAL SVOJE DELO .SE RAJŠI PO BTC PROMOVIRA.
Danica Krajnc
04. 10. 2012 20.43
+6
Koliko Občin ima New York - eno, enega župana in ima cca 8,2..miljona prebivalcev,.....
Buena Vita
04. 10. 2012 20.37
+1
KOGA BRIGAJO ŠČERNJAVČEVI ZGUBIDANI,,, KAJ SO ŠLI KDAJ V KLAKŠNO FIRMO POGLEDAT DELOVCE, AH, JA,,ZA TE ZGUBIDANE DELOVCI NISO DRUZGA KOT SMETI,ŠE SMETI BODO RADI IMELI,GARANTIRAM
Trapček
04. 10. 2012 20.29
+4
Tamle u Ljubljan je 90 ljudi, ki jih je treba takoj vreči na cesto. Ne delajo nič v prid naroda za kregat je bolje da nimamo nobenga.......
novaknovak
04. 10. 2012 19.23
+4
Drago Ščernjavič. Ob tem postavlja ministru vprašanje, kdo bo opravljal naloge in funkcije odpuščenih delavcev v javnem sektorju. nepotrebne stvari se ukine, ostale, recimo nujne zadeve pa bodo opravljal tisti, kteri bodo ostal. morda bodo nardil še kako soboto in bo rešeno...
Lilliput
04. 10. 2012 20.12
+2
Kaj pa v vrtcu?! Kjer mislijo dvignit normative, zmanjšat sočasnost, pa so oddelki že sedaj na vrhu svojih zmogljivosti za še kolikor toliko kakovostno delo in predvsem varnost otrok. Ne metat vseh v isti koš, no. Nekje bodo šli rezi v grozljivo poslabšanje standardov.
novaknovak
04. 10. 2012 20.25
+0
dej povej mi kolk otrok čuva ena vzgojiteljica?gotovo imate ravnateljico al ravnatelja, zraven pa še vsaj eno če ne dve namestnici.kaj pomeni na vrhuncu svojih zmogljivosti?kolk imate letnga dopusta?
Buena Vita
04. 10. 2012 20.29
-1
nezaposlene matere imajo otroke v vrtcih,in to matere ki nočejo delati,,kje se tu sprašujete po varnosti, mar mati nezna svojo deco čuvati sama,mar je to dolžnost družbe da skrbi za lenuhe,mar niso centri zasocialno delo pooblaščeni da skrbijo za določen red'??????
TheWitch
04. 10. 2012 20.32
+2
kolikor vem na eno vzg. pride 11 otrok v starejših oddelkih, v jaslih pa šest pleničarjev na eno. Dopusta je okrog 30 dni. Nad glavo pa jim visi cel kup inšpekcij, od zdravstvene naprej
mala_zvezdica
04. 10. 2012 21.50
+3
v starejših skupinah je na eno 12 otrok, v mlajših 7... normativi so postavljeni na 12 oz 22 otrok + 2, ga doda občina... večinoma občina vedno doda 2 otroka in tukaj mediji zavajajo, ko govorijo vedno o dveh otrocih manj. delavci v vrtcih odgovarjajo za življenja naših otrok in imajo veliko vlogo v njihovi vzgoji... saj sama vem, da je moj otrok skoraj več z vrtcu kot z menoj... aktivno mislim... od 8-16 je v vrtcu... od 16-20 je aktivno z menoj/z nami. torej... jaz si sebe ne predstavljam s 7-12 otroci... pozanimala sem se tudi o plačah in dopustih... dopusti so čist normalni... okoli 25 dni +/- 5 glede na starost... vrtci so odprti vse leto, ne glede na šolske počitnice... plače pa... pomočnice vzgojiteljic od 19. pr dalje vzgojiteljice od 29 pr dalje... mislim, da je nekje tukaj,... kar pa mislim, da glede na delo in odgovornost, ki jo imajo ni ravno biser ;).... in tudi...moram reči, da v veliko vrtcih so majhne prostorske možnosti... pri hčeri je tako, da ko položijo po tleh ležalnike, je vsa igralnica skoraj čisto polna... v starejši skupini, kjer imam drugo hčer, pa morajo tudi mize zlagati na druge mize, da imajo prostor.... poleg tega moram tudi povedati, da starši marsikatere stvari (papir, igrače, knjige...) prinašamo v vrtec,, saj vemo kako je.... meni je vzgoja in počutje.... in varnost mojih otrok v vrtcu zelo pomembna... in mislim, da nisem edina... zato me kar zgrozi, ko vidim, kaj mislijo vse narediti.
Balki30
04. 10. 2012 19.17
+1
Kje je kj titovka?A jo je že zategnal al so jo brisal k je tok kričala vs čas?
novaknovak
04. 10. 2012 19.24
+2
upam da se ji ni kaj hudga zgodil, saj je bla po svoje še kar zanimiva. sicer je živela v svetu izpred nekaj desetletij pa vseen.morda ji je pa zmanjkal za internet, ko ji je janša zmanjšal penzijo s tisoč petsto na tisočdvesto?
Balki30
04. 10. 2012 20.04
+0
hahah ja revica ti.Prašek sigurno ve kak je na stvari.
TheWitch
04. 10. 2012 20.34
+0
novak, ti penzije mogoče sploh nikoli ne boš prejel
srebrnibreg
04. 10. 2012 19.00
+4
Tiste kateri izpolnjujejo pogoje za upokojitev naj dajo v upokojitev, ostalim s plačo na tisoč evrov pa plačo zmanjšati in ne bo treba odpuščati. Odpuščeni bi namreč spet prišli na socialno pomoč in bi bilo več škode kot koristi.
novaknovak
04. 10. 2012 19.21
+1
se strinjam s teboj, bo pa spet pol štrukelj pol zganjal demagogijo, da kršijo pravico do dela, pa da mora bit visoko izobražen kader dobro plačan...pa halo.kdo bo vse to pokrival ga pa očitno ne zanima.ne vem kdaj se je postavil na stran delavcev kteri niso dobil in ne dobivajo plač, kterim so kršene delovne pravice...itd itd.pa bo spet rekel, da so na voljo tožbe pa inšpekcije. ampak "dragi" štrukelj, če te v zasebnem sektorju določijo za višek boš pač šel in to je to. to je realnost.ti bodo nalagal še in še dela, pa dopusta ne boš dobil, pa boš skoraj vse sobote delal...in ob prvi priliki, ko bo prodaja mal padla adijo. al pa ukinejo tvoje delovno mesto, to delo porazdelijo med druge in čao djaci...tko je to tovariš štrukelj
ROMELS
04. 10. 2012 18.56
+4
štrukelj ne razume krize zato pa kvasi takše numnosti.Še več štrukljev in evropska pomoč bo kaj kmalu tu.
novaknovak
04. 10. 2012 19.26
+0
štrukelj marsičesa ne razume. ko pa bo prišel mario monti al dragi, kaj jaz vem kaj je že, pol mu bo pa brez veze grizt, pa se delat velikega. in on bo tisti na kterga se bo obračala ju, pa me zanima kaj jim bo pol tvezil?
spidi33
04. 10. 2012 18.04
+4
upam da man bodo tudi kredite zmanjšali za 5%!?
nogomet12
04. 10. 2012 18.12
+4
Pol se bomo pa zbudili z mokroto, saj veš kje.
volek
04. 10. 2012 17.48
+2
Štrukeljva za predesdika vlade, pol smo pa na konj, ampak samo tist iz JU, delavci iz gospodarstva, ma ko jih šmirgla, nej se znajdejo kolkor vejo in znajo.
zmha
04. 10. 2012 18.33
zile78
04. 10. 2012 17.47
+2
pa kdaj bodo ti slovenski politicni veleumi z majerjem na celu naredili kaj pozitivnega !!!!!!!!????!!!!!!!!! kdaj bodo povrnili pokradeni denar, kdaj bodo naredili kaj da se zaposlijo ljudje, KAJ BODO PA VZELI, KO NE BO VEC KAJ ZA VZETI !!!!!!!!!!!!
nogomet12
04. 10. 2012 18.13
+2
Saj so naredili pozitivno, na ablast so prišli,kar je bil namen:):(
snupy1
04. 10. 2012 17.29
+3
Verjetno res niso vsi biseri dragi Erjavec. A tudi miniistri niso. A boste tudi te (sebe) odpustili?
Niet-Che
04. 10. 2012 17.12
+12
Vsak državljan, zaposlen ali upokojenec, v SLO, bi moral imeti, v današnjih pogojih, min 1.000€ izhodiščne plače (neto), ne glede na to ali je mesar ali pa znanstvenik. To je dohodek, ki zagotavlja golo preživetje vsakomur (fiksni del). Vse ostalo je stvar okoliščin (fleksibilni del). Če gospodarstvo dobro deluje, se polni proračun in zaradi tega se lahko plače npr. v JU sorazmerno dvigujejo. Pri fleksibilnem delu se nato upošteva izobrazba, delovna doba, uspešnost ipd. Bolj kot sistem deluje bolj se to pozna na višini dohodka. Tudi v gospodarsvu je fiksni del nujen (prispevna stopnja pa ista kot danes pri minimalni plači - cca 220€), vse ostalo je stvar delodajalca, uspešnostti pri delu, delovne dobe, udeležbe pri dobičku ipd. Čistilka ima popolnoma enake osnovne potrebe kot poslanec in ne vidim razloga, zakaj bi moral poslanec že v osnovi dobivati več, vedoč da je danes vsaka čistilka veliko koristnejša kot vsi poslanci z Velikim vodjo skupaj.
novaknovak
04. 10. 2012 19.29
+0
pa me prav zanima kje v normalnem svetu ima ju večje plače od gospodarstva?ker kao njim že po defaultu pripada ker imajo kao izobrazbo...malo morgen.po njihovem bi moral artur imet pr dveh doktoratih in magisteriju najmanj deset tisoč plače, al pa penzije, kaj jaz vem...
evergrin
04. 10. 2012 17.11
-3
Tile belčki pa še kar naprej nočejo razumeti..\".podpirati vlado pomeni tudi za njih težko socialo\".
Huey
04. 10. 2012 17.23
+8
Evergrin, kaj pa tisti ki smo mnenja da so kr vse vlade do sedaj uničile delavca, gospodarstvo in storile veleizdajo z horunsko povečanostjo javnega sektorja in javne uprave? Kaj smo pa mi potem? Beli? Rdeči? Zeleni? Jaz bi rekel da smo realisti!
:VOY:
04. 10. 2012 16.56
-3
Nalivam čisto vino...pa too..
demokracija
04. 10. 2012 17.12
+3
ČEZ NEKAJ ČASA TE BO PA GLAVA BOLELA OD ČISTEGA VINA........he he he jaz vsaj vem kaj me-nas čaka, ti boš pa fejst bo betici dobil ko boš dojel......
Niet-Che
04. 10. 2012 17.18
-1
novaknovak
04. 10. 2012 19.29
+1
:VOY:
04. 10. 2012 16.41
+3
Kwa je levaki...a niste več zagovorniki ..Nacijonalnega interesa..pa to.. Sumljivo....ejga..
BaGr67
04. 10. 2012 16.53
+2
:VOY:Prej si jamral ,da te roka boli od pisanja.Očitno te ne :Veš to ni Miljonar in hitri prsti "ne bo nobene nagrade"ALI PAČ!!
:VOY:
04. 10. 2012 16.38
+0
Iz ELECTE..so sporočili...da ne bo ODPUŠČANJ..pa to...heeeeeee...