Slovenija

Veber si ni premislil. Odstopil ne bo, zato ga čaka razrešitev

Ljubljana, 08. 04. 2015 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Minister za obrambo vztraja, da je ravnal zakonito, zato ne bo odstopil, bo pa najverjetneje razrešen, saj mu podporo obljubljajo le poslanci SD. Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je prepričan, da utegne zaostrovanje Vebra pretresti koalicijo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Veber izzval zgražanje
    02:53
    Iz SVETA: Veber izzval zgražanje
  • Iz 24UR: SD pred glasovanjem zavita v molk
    05:06
    Iz 24UR: SD pred glasovanjem zavita v molk

Minister za obrambo Janko Veber še vedno vztraja, da ne bo odstopil, pač pa bo svoje naročilo analize posledic prodaje Telekoma argumentiral še na četrtkovi seji pred poslanci, na kateri bodo razpravljali o njegovi razrešitvi, ki jo predlaga premier Miro Cerar.

SD še vedno stoji za svojim ministrom

Prvak SD Dejan Židan je sicer danes ponovil, da SD ni bila seznanjena z zadnjimi izjavami ministra Vebra, v katerih je premierja Cerarja opozoril na izpodkopavanje obrambnih ukrepov. A Židan pravi, da se v SD tudi po teh izjavah ni nič spremenilo in v podpori ministru ne spreminjajo stališča.

V SD so prepričani, da je Veber deloval zakonito. Kljub temu pa naj bi ga v stranki neuradno prepričevali, da naj vendarle odstopi.
V SD so prepričani, da je Veber deloval zakonito. Kljub temu pa naj bi ga v stranki neuradno prepričevali, da naj vendarle odstopi. FOTO: Miro Majcen

V SD vztrajajo, da je podpredsednik stranke in obrambni minister Veber pri analizi posledic prodaje Telekoma ravnal zakonito in ima pravico, da zagovarja svoja dejanja pred DZ.

O Vebrovi torkovi izjavi sicer niso bili obveščeni vnaprej niti niso bili seznanjeni z njeno vsebino. "Prav tako ne poznamo gradiva, o katerem je minister govoril. To je bila njegova odločitev, o kateri stranka ni bila obveščena," je pred prihodom v poslansko skupino SD, kjer se sestaja več članov vrha stranke, pojasnil Židan.

Veber je v torek pojasnil, da je Cerarja opozoril na izpodkopavanje obrambnih ukrepov v skladu s 366. členom kazenskega zakonika in da skupina strokovnjakov razmišlja o ovadbi zoper Cerarja.

Na vprašanje, ali se njihova podpora ministru zaradi njegovih zadnjih izjav ne spreminja, pa je odgovoril: "Mi nismo stranka, ki stališče spreminja iz dneva v dan. Menimo, da je Veber ravnal v skladu z zakonom, tako ga pokrije tudi pravno mnenje."

V SD vedo, da imajo nekatere druge stranke drugačno mnenje, čakajo pa četrtkovo sejo, na kateri bo DZ obravnaval predlog za Vebrovo razrešitev. "DZ bo odločil, kot bo. Takrat se bomo morali opredeliti," je dodal Židan.

Na vprašanje, ali vztrajajo tudi pri podpori Vebru, da ne odstopi, pa je Židan odvrnil, da je pri tem imel Veber vedno podporo stranke. Ocenili so namreč, da je minister ravnal zakonito. Zato ni potrebe, kot pravi, da bi mnenje glede tega spreminjali.

Erjavec: Vebrove poteze lahko resno pretresejo koalicijo

Predsednik DeSUS Karl Erjavec pravi, da minister Veber trmasto vztraja in išče instrumente direktno proti predsedniku vlade oz. gre za napad na institucijo predsednika vlade, ki ima sicer pravico razrešiti ministra. "Gre za to, da se situacija s to napovedjo glede kazenske ovadbe zaostruje in bo očitno Veber šel do konca in ne bo odstopil, pač pa bo prišlo do njegove razrešitve," ugotavlja.

Veber vztraja, da je ravnal zakonito, zato ne namerava odstopiti z mesta ministra. Če bo razrešen, se vrača v parlament.
Veber vztraja, da je ravnal zakonito, zato ne namerava odstopiti z mesta ministra. Če bo razrešen, se vrača v parlament. FOTO: Miro Majcen

Te Vebrove poteze, še posebej, če jih bo nadaljeval, bodo po Erjavčevih besedah škodovale koaliciji oz. lahko resno pretresejo koalicijo in vplivajo na položaj SD v njej. "Predsednik vlade najbrž tudi pričakuje, da so mu partnerji v koaliciji lojalni," je še dodal Erjavec. Ob tem je opozoril, da se bo Veber po najverjetnejši razrešitvi najbrž vrnil v poslanske klopi, zato bi njegovo sedanje ravnanje vplivalo na delovanje koalicije tudi pozneje.

Gantar: Veber si je zaprl vrata

Podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar pa je v izjavi novinarjem v DZ izrazil upanje, da bo Veber kot poslanec deloval v skupnem koalicijskem duhu in bodo lahko normalno sodelovali. Upa tudi, da zadnje Vebrove poteze ne bodo vplivale na razmere v koaliciji, saj zgleda, da se zanje ni odločila cela stranka SD, pač pa Veber sam.

Zadnjo Vebrovo potezo je Gantar ocenil kot nepričakovano in nerazumno. "Če so bila prej priprta vrata za poiskati kakšno rešitev, si jih je dokončno zaprl in sodelovanje na ta način verjetno ni več možno," je dejal.

Cerar ocenjuje, da je šel Veber predaleč

Cerar pravi, da zadnje Vebrove izjave, pa tudi nekaterih drugih, ne povezuje s stanjem v koaliciji. S predsednikom SD Dejanom Židanom in tudi Erjavcem te dni normalno komunicira in tudi vnaprej bo poskušal to do neke mere ločeno obravnavati. "Če pa bi se SD postavila za takšna stališča, jih tudi sama začela zastopati, potem bi to bil seveda problem. A mislim, da ga ne bo," je dejal.

Erjavca skrbi vpliv Vebrovih potez na koalicijo.
Erjavca skrbi vpliv Vebrovih potez na koalicijo. FOTO: Miro Majcen

Cerar ocenjuje, da je šel Veber v prizadevanju, da pojasni svoja stališča, predaleč in da je očitno, da je to že kontraproduktivno. Če bo treba, se bo natančneje odzval, a meni, da so Vebrove izjave tako absurdne, da niti ni potreben poseben komentar.

Pri tem je premier še zagotovil, da ni opustil nobenih dejanj, ki bi lahko vodile v oslabitev obrambne sposobnosti države. "To je popolnoma absurdna trditev," je poudaril in navedel, da je tudi dokumentirano, da je ministra Vebra celo spodbujal k temu, da pripravi to dokumentacijo glede učinkov privatizacije Telekoma na obrambno sposobnost države. Vendar pa, kot je dodal, ni nikoli vedel in izvedel, da bo za to uporabljal obveščevalno-varnostno službo ministrstva za obrambo in takšne metode, kot jih je, torej nedopustne, nezakonite, sporne.

Pred sejo ponovni sestanek poslancev DeSUS

Premier Cerar sicer predlaga razrešitev Vebra zaradi njegovih navodil obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo glede analize posledic privatizacije Telekoma. Kot je navedel v predlogu, je Veber objektivno odgovoren za nezakonito, nepravilno in nepregledno delovanje omenjene službe.

Poslanci DeSUS se bodo po Erjavčevih besedah tik pred začetkom četrtkove izredne seje DZ, na kateri bodo obravnavali predlog za razrešitev, vnovič sestali in se odločili glede glasovanja. Kot pravi Erjavec, se bo namreč do takrat verjetno še marsikaj dogajalo, predvsem medsebojni pogovori predsednikov strank.

Ker so v DeSUS prejšnji teden napovedali, da predloga Vebrove razrešitve ne bodo podprli, saj da je bil ministrov namen korekten, čeprav se je zadeve nerodno lotil, Erjavec že vnaprej na morebitne očitke, da DeSUS vsak dan spreminja mnenje, odgovarja, da se vsak dan spreminjajo tudi okoliščine.

Podobno je povedal tudi Gantar. Če so pred tem poskušali razumeti ministrov dober namen v zvezi s prodajo Telekoma, ki je ne podpirajo niti v DeSUS, pa je zadnja Vebrova poteza po Gantarjevih ocenah nesprejemljiva in bo vplivala tudi na glasovanje DeSUS o razrešitvi Vebra.

Veber je v torek novinarjem pojasnil, da je Cerarja opozoril na spodkopavanje obrambnih ukrepov v skladu s 366. členom kazenskega zakonika. Dejal je tudi, da skupina strokovnjakov razmišlja o kazenski ovadbi zoper Cerarja. V SD so v torek pojasnili, da z zadevo niso seznanjeni, danes pa je ne komentirajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (678)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M_teorija
09. 04. 2015 10.09
+1
Takim ki jih skrbi za varnost države bipripadala medalja za zasluge!? Tako kot je Ertlu!?
Stjepans
11. 04. 2015 20.15
motorka57
09. 04. 2015 09.38
+0
Veber,a te bo morala ulica nagnat nekam ...... ?
motorka57
09. 04. 2015 09.40
+1
....dans grem v Ljubljano,da vidim,kok ga bojo nesl po Šubičevi ...
MARK AUREL
09. 04. 2015 10.15
+2
čakam kdaj bodo po Šubičevi ponovno nesli JJ-a
prašek
09. 04. 2015 09.04
+0
Desnosučnim predlagam, da oni prevzamejo vlado. Samo še zmagajo na volitvah .......
M_teorija
09. 04. 2015 09.58
+1
Lep predlog, ker sami niti ne pomislijo na kaj takega!?
pogled1
09. 04. 2015 07.45
+1
Veber ni sposoben odstopiti, s tem kaže kako majhen je.Vse za stolček, mali diktatorček...
Stjepans
11. 04. 2015 20.18
+1
Ko bo cerarček prodal merkelci naš telekom in bomo doživeli posledice, bodo komentarji drugačni. Takrat bodo vsi pametni!
Razumnež
09. 04. 2015 07.32
+0
Če odstopi ne dobi nadomestila... Če se ga razreši pač :))) Zvito Veber
DonDonDan
09. 04. 2015 07.39
+0
A, denar je v igri ! Ja, levakarji so usekani na denar !!!! Brezmejno požrešni ! Milijarde so pokradli, pa jim še ni zadosti !!! Hebeš načelnost in ponos !!
ginger 1
09. 04. 2015 07.47
+1
AAAAAHAHAHAHA kako so ze upili pred volitvami ?? M O R A L A & E T I K A-V I S J I P O L I T C N I STANDARDI...
srebrnibreg
09. 04. 2015 14.55
-1
Kakšno nadomestilo bi naj dobil, če nadaljuje delo poslanca? Spet samo manipulacije in zavajanje.
1xy
09. 04. 2015 07.27
+2
vložek oz. tveganje SD je preveliko, da še naprej ščitili Vebra.........menim, da so ga do te točke pripeljali tudi strankarski kolegi iz SD, ki so mu tudi pred kamerami dajali neomajno podporo, medtem ko so v sami v dveh vladah, ki je SPREJELA in POTRDILA seznam podjetij.........je pa zanimivo, da se je prvi oglasil in podal ovadbe Golob, kateremu je kasneje sledil tudi Veber.........kdo in kaj je počel Golob v pretekli politični karieri pa lahko preverite po javno dostopnih informacijah.........ja, odstavitev od korita je lahko tudi travmatična izkušnja.....
DonDonDan
09. 04. 2015 07.25
+3
Veber očitno želi oziroma potrebuje brco v auspuh.
ginger 1
09. 04. 2015 07.50
+0
++++ pa ne samo on od levakov...kar cisto vsa SEDANJA vlada !!!
BULDOH
09. 04. 2015 07.25
+2
Nazadnje bo vse Janša kriv-kot vedno....
DonDonDan
09. 04. 2015 07.26
+2
maijster
09. 04. 2015 07.26
+1
TheMafiaDon
09. 04. 2015 07.22
-1
Kahlo skrbi da ga bodo penzionerji spregledali in ne bodo več verjeli njegovim flancam...in tudi SDS in ostale sekte ki jih rešujejo kupljeni upokojenci.... pa tole Vebrovo kost bi lahko že nehali glodat, je še bolj nadležno kot avioni na 24ur, začuda so po 1 mesecu nehali utrujat...Severina ni nič retuširala danes?
Pantokrator
09. 04. 2015 07.20
+1
Pa pa veperčk!
extradeluxe
09. 04. 2015 07.13
+1
Veberja za predsednika vlade.
deratizacija
09. 04. 2015 07.11
+3
Narobe je to, da je nekdo nekomu gledal pod prste.
deratizacija
09. 04. 2015 07.09
+2
Cel cirkus zganjamo okrog tega, ali je prav ali ne, da smo pustili odprto okno. Ključ od vhodnih vrat pa smo dali prvemu, ki je prišel mimo hiše.
jesenvoyo
09. 04. 2015 07.35
+0
Točno tako, s tem da gre samo za odprto okno na kip. Jasno se vidi, da gre opoziciji samo za to, da ruši ministra in s tem zelo učinkovito preprečuje aktivno reševanje resničnih težav v tej družbi. Čisti populist pa je cmerarju očitno zelo všeč. Žal se ta vlada nima s čim pohvaliti na sploh in čeprav nisem čarovnik - zelo,zelo dvomim, da bo tudi v prihodnosti storila kaj za to zavoženo državo.
tantadruj1
09. 04. 2015 07.07
+0
in? ali odstopiš ali te razrešijo na koncu te ni. ne vem zakaj taka histerija. a nimate drugega dela?????
1xy
09. 04. 2015 07.06
+7
a ni SD imel težave z vstopom v koalicijo zaradi izpadlega člena koalicijske pogodbe o odkritju in sankcioniranju nastanka bančne luknje???.......dosegli so člen oz. dogovor, delajo PA NIČ........gredo celo v drugo smer, kjer še naprej vneto in goreče zagovarjajo in z vsem razpoložljivimi sredstvi branijo neodtuljiva korita priviligirancev........gredo celo dalje, za takšne in drugačne interese so pripravljeni celo izbrabiti vojsko, kar presega vse meje zdravega razuma............dajte na mizo transparentnost poslovanja VSEH DRŽAVNIH PODJETIJ, razkrite vse svetovalne pogodbe, kupčkanja in lastništva, pa naj NAROD odloči, če vas bo v vaši lopovščini podpiral še naprej...........Veber pa ima problem, ker enostavno NE more dokazat, kaj in kako je počel..........
maijster
09. 04. 2015 07.16
-4
se strinjam mene zanima zakaj SDS ki tako rad ustvarja referendume ne pobere podpisev ter sproži referendum da so vsi bančni podatki tajkunskih kreditev ter podatki TŠ svinjarije ???? res je da je SDS že sprožil v parlamentu to zadevo ( razen teša ) a je bilo zavrnjeno samo men je jasno da v parlamentu ne bodo tega nikoli nobena vlada sprejela ker so vsi imeli korist nekoč od tega sam bi šel v primeru referenduma dat svoj glas in še podpis na ulici !!!! a tega SDS ki tako red izvaja referendume ne naredi zakaj ???
1xy
09. 04. 2015 07.19
+7
maijster.........OBSEDENI ste z SDS.......tema in članek govori o koaliciji, SD in Vebru........kar se tiče TEŠ6, tudi tukaj je SD na ZELO tankem ledu........ZAKAJ je SDS protestirala proti takšni preiskavi??.......ker NISO hoteli zajeti celotnega projekta, ampak letnice, ki bi odgovarjale njim.......po zadnjih informacijah, se bo preiskovalo CELOTNO obdobje, kar je bila tudi zahteva SDS.........NE GLEDE na politično opcijo, je potrebno KRAJE SANKCIONIRAT!!!!!!.......denar in lopovščina NE moreta in NE smeta bit kriterij za ščitenje katerekoli politične opcije!!!!!
ginger 1
09. 04. 2015 07.53
+2
maijster
09. 04. 2015 07.04
+8
Veber spokaj pa ne glumi,.............sicer pa to je etična morala naših politikov vse narediti zase ne glede na državo,.....bruhhh,......
Kwaj
09. 04. 2015 07.03
+7
LJ je ena sama država v slo!!!Tam se na veliko krade,peharijo ljudi na veliko.........kot Kijev!!!!Samo,da se tam vse obrača in pol jih je pri koritu!!Ostali revščina!!
Angela Franko
09. 04. 2015 07.03
-3
KOGA SEDAJ PREISKUJEJO ???? KATERI MINISTER JE SPET NA VRSTI???? TONIN SI ZASLUŽI MEDALJO SEVEDA ZA POL MESECA MEŠANJA MEGLE !!!! JE DOBIL ŽEPNINO ?????? NE DELAJTE SE VEČ NORCA IZ NAS !!!!!
BULDOH
09. 04. 2015 07.07
+3
nika2002
09. 04. 2015 07.03
+8
V NAŠEM PARLAMENTU VSE DELAJO, SAMO DA NE BI DELALI.
DonDonDan
09. 04. 2015 07.44
+1
Ja, pa kolikokrat je Simona Kustec Lipicer javno izrekla, da komaj čaka, da začnejo delati. Problem je v tem, ker nekateri ne vejo, kaj je to delo, ker nikoli niso delali.
SkokecPokec
09. 04. 2015 06.50
+3
Rop je ropal, Janša je izpostavljal krivice, Bratušek je gasila požare pa je pogorela sama, Cerar ne dela drugega, kot menja ministre...
maijster
09. 04. 2015 07.03
-2
res je ostali niso želele menjati svojih ministrov he,he,he,....in janša je med njimi ko je njegov vinko gorenjak zatajil 4000 podpidev pa to,......