Slovenija

Erjavec: 'To je korak k razpadu vlade'

Ljubljana, 21. 04. 2011 17.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Golobičeva napoved, da bo odstopil kot minister, je naletela na odobravanje v Zaresu, zadržana je le Zalokar Oražmova. SD meni, da je treba ravnati odgovorno, DeSUS in SLS pa si želita čimprejšnjih predčasnih volitev.

Franco Juri pravi, da Golobič ni 'blefiral' in je danes povedal nekaj pričakovanega.
Franco Juri pravi, da Golobič ni 'blefiral' in je danes povedal nekaj pričakovanega. FOTO: Črt Butul

Vodja poslanske skupine Zares Franco Juri je dejal, da poslanska skupina odločitev predsednika stranke Gregorja Golobiča, ki je danes napovedal, da bo po referendumu odstopil z ministrskega položaja, razume. "To je izraz doslednega dejanja po tistem, ko je že predlagal odstop vseh treh političnih veljakov. Od tistega trenutka ni bilo poti nazaj. Gregor Golobič ni 'blefiral' in danes je povedal nekaj, kar smo pravzaprav pričakovali," pravi in dodaja, da je to slednji storil na zelo odgovoren način. Kot je nadaljeval, se bo predsednik stranke vrnil v parlamentarne klopi in postal poslanec. "Ne izstopamo iz koalicije, razprava pa teče o tem, kako vidimo izhod iz nastale situacije, ali se da izboljšati stanje znotraj te koalicije ali bo potrebno ponuditi nekakšno dinamiko," je dejal.

Na vprašanje, kdaj bo odstopil, je Juri odgovoril, da tega ne vedo. "Domnevam, da bo potrebno v tem kritičnem času pred referendumom strniti vrste in delovati odgovorno," pravi in poudarja, da vlada ostane, le minister bo nato odstopil in postal poslanec. Kot še pravi, je bila odločitev za odstop individualna, ostali ministri pa, da se bodo odločali sami. "Ni nobene računice in kalkulacije. Odstop je dosledna posledica našega predloga, da odstopijo in da znotraj te koalicije omogočimo temeljito rekonstrukcijo vrha vlade. To je bil namen. Ker se s strani ostalih partnerjev to ni zgodilo, se je Gregor Golobič za to potezo odločil sam," je še dejal. Na vprašanje, ali pričakuje, da bosta odstopila tudi Kresalova in Pahor, je odgovoril, da ne. "Z njimi bo potrebno sodelovati odgovorno, vsaj do izpeljave tega velikega projekta, ki se imenuje pokojninska reforma."

Tudi po mnenju predsednika DZ in člana Zares Pavla Gantarja je šlo za predvsem osebno, etično potezo, ki je bila edina možna, zato jo podpira in meni, da je vredna zgledov v politiki. Golobič je po njegovi oceni storil prav, saj je odstop predlagal tudi drugima dvema predsednikom koalicijskih strank. "Ker sta odstop zavrnila, je to, jasno, sam kot zgled moral storiti," dodaja.

Le poslanka Zaresa Cveta Zalokar Oražem meni, da je bilo za tako odločitev že več primernejših priložnosti. Trenutno pa se ji zdi, da z vidika pokojninske reforme ta odločitev ni bila sprejeta ob pravem času. Če se bo Golobič res vrnil v poslanske klopi, bo tam zamenjal prav njo. Včeraj pa je bila kritična do njegovega dela v stranki.

Dejala je, da se ne strinja z načinom, kako Gregor Golobič vodi stranko Zares. Pozvala ga je, naj razmisli o odstopu. V stranki imajo različna stališča tudi do predloga ustavnih sprememb, ki bi olajšale razpis predčasnih volitev. Zalokar Oražmova je poudarila, da ima drugačna stališča od stranke v številnih vprašanjih. "Ne strinjam se z načinom vodenja in nekaterimi stališči. Predvsem menim, da bi moral naš predsednik razmisliti, ali je v tem trenutku še primeren kandidat za predsednika stranke," je poudarila.

SD: Ravnati moramo odgovorno

Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer opozarja, da se morajo do pokojninske reforme vsi skupaj obnašati odgovorno, zato upa, da bo tako ravnal tudi Golobič. Po 5. juniju pa so vse opcije odprte, pravi Kumer in dodaja, da je ena od njih tudi Golobičev odstop. Kumer sicer ne verjame, da se bo predsednik Zaresa vrnil v poslanske klopi, saj tega doslej ni storil še noben minister.

Erjavec bi se dogovoril za predčasne volitve.
Erjavec bi se dogovoril za predčasne volitve. FOTO: Blaž Garbajs

Erjavec: To je še en korak k razpadu vlade

Karel Erjavec, predsednik stranke DeSUS, ta je po ponedeljkovem odstopu njene ministrice Duše Trobec Bučan napovedala izstop iz koalicije, je dejal, da je Golobičeva napoved nadaljnji korak k razpadu vlade, če odstopi minister za visoko šolstvo, ki je hkrati predsednik koalicijske stranke. Njegova selitev v državni zbor pomeni, da se je začel razkroj vlade. Podpira pobudo, ki jo je dal predsednik Türk, da je edina prava rešitev, da se po referendumu o pokojninski reformi, ki bo po njegovem prepričanju padla, začnejo pogovori za predčasne volitve. Predsednika države je ob tem pozval, naj po referendumu skliče predsednike parlamentarnih strank, "da se dogovorimo, kako bi po najkrajši poti prišli do predčasnih volitev".

LDS: Najbolj pomembna je pokojninska reforma

Vodja poslancev LDS Borut Sajovic pa pravi, da Golobič razlogov za odstop še ni pojasnil. Predvsem pa se mu zdi bistveno, da koalicija vztraja pri pokojninski reformi do referenduma, zato "LDS zagotovo vztraja na tej barki". V LDS se sicer še niso opredelili do pobude Golobiča za odstop vseh treh predsednikov koalicijskih strank z ministrskih mest, je pa bilo po besedah Sajovica jasno sporočilo premierja Pahorja, da bo vztrajal do referenduma.

Predsednica LDS Katarina Kresal pa je v sporočilu za javnost zapisala, da je za LDS sprejem pokojninske reforme absolutna prioriteta in to bo tudi fokus njihovega delovanja do 5. junija. "V raznih licitacijah o usodi te vlade zato ne bomo sodelovali, niti jih ne bomo komentirali, saj v tem času noben politični scenarij ni izvedljiv," je zapisala.

Kresalova meni, da noben od političnih scenarijev ni izvedljiv.
Kresalova meni, da noben od političnih scenarijev ni izvedljiv. FOTO: Aljoša Kravanja

SLS vztraja pri predčasnih volitvah

"Vse, kar lahko rečem, je: predčasne volitve so edina rešitev," je bil glede dogajanja v koaliciji kratek predsednik SLS Radovan Žerjav. Predčasne volitve podpira tudi SDS, ki pa Golobičeve odločitve ne podpira.

Predsednik SLS Žerjav meni, da so predčasne volitve edina prava rešitev.
Predsednik SLS Žerjav meni, da so predčasne volitve edina prava rešitev. FOTO: Blaž Garbajs

Jelinčič bi prej pričakoval odstop Kresalove

Predsednik SNS Zmago Jelinčič odločitev Golobiča pozdravlja, po njegovem mnenju pa to kaže na to, da je vlada v bistveno hujši krizi, kot je bilo videti. "Človek bi pa pričakoval, da bo še pred njim odstopila ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, ki je pravzaprav v veliki meri največji krivec za to, kar se zdaj dogaja v vladi," je dodal. Jelinčič Kresalovi očita uvajanje policijske države, uvajanje represije nad ljudmi, uvajanje pritiska na vsakem koraku, "predvsem pa popolno nekredibilnost, ki jo kaže v svojem vpletanju v privatne zadeve, v policijske zadeve in v preiskovalne zadeve".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krainburger
22. 04. 2011 08.43
"velepošteni" golobič se je odločil za odstop, a šele po treh letih "saniranja" svoje "ultre" z državnim denarjem!
Uporabnik113189
21. 04. 2011 22.21
Upam, da bo Pahor odstopil in da bodo razpisane volitve. Upam da bo zmagal SDS in uspel sestaviti koalicijo z največ enim poslancem več od opozicije. In upam, da se je Pahor naučil od desnice, pa bo spravil skupaj najmanj dvajset referendumov za vsak pasji kakec enega za drugim, da bodo ljudem gledali iz ušes. Zakaj bi bil boljši od današnje opozicije.
Zlovenec66
21. 04. 2011 22.08
Zlovenec66
21. 04. 2011 22.07
rageinblack
21. 04. 2011 21.32
Pahor, podpirajo te samo še tvoji privilegiranci in tisti ki si jim uspel sprati možgane.
botjabotja
21. 04. 2011 21.14
andrej69 21.04.2011, 19:39 -6 Pa kaj tak jamramo saj smo jih mi volili.... Bi jih spet?
gizadlinka
21. 04. 2011 20.33
Pahor se mi zdi kot kakšna bab, kot so rekli včasih.
usi-glih
21. 04. 2011 20.19
Vidite kako je to zanimivo . Ko je sedaj že bivša ministrica zadevo stožice predala NPU-ju je morala sama zaradi groženj oditi. Kdo ji je grozil je pa tako in tako menda jasno. Eni mislijo da so šerifi na divjem zahodu in laho vsakomur nekaznovano grozijo.
jankolino
21. 04. 2011 20.14
Ali da se obnašajo po načelu ukradi kar še lahko , pol pa vsi po svoje?
viliboh
21. 04. 2011 20.13
Na zadnjih volitvah sem glasoval za g. Pahorja,ker sem mislil ,da bo manjše gorje kakor g.Janša. Toda,danes imam mišljenje,da ima g.Pahor en kup masla-dreka ali grehov na glavi,da se pusti ostalim,da pometajo z njim in je na videz premier le na papirju. Če bi bi kaj dedec ,bi že zdavnaj naredil mir med strankami
jankolino
21. 04. 2011 20.13
ME PRAV ZANIMA KAJ JE SPORNEGA V MOJEM KOMENTARJU?
usi-glih
21. 04. 2011 20.12
Ma spelejo naj se že enkrat. Najraje bi videl , da bi bile volitve 5 Junija, če že moramo hodit na volišče zaradi referendumov, ki ne odločajo o ničemer, aja pardon odločajo o nekompetentnosti te vlade.
gizadlinka
21. 04. 2011 20.12
katerakoli vlada bo, bodo morale biti narejene reforme, predvsem bo treba za več kot pol zmanjšati javne službe, vsaka vas ima že srednjo šolo, vsako mesto pa visoko šolo, koliko denarja dobijo te šole za svojo slabo izvedeno delo, saj pridejo iz šol sami polpismeni. Ne vem ali je to šola ali rdeči križ, kjer kar tja v en dan talajo ocene.
antonino
21. 04. 2011 20.08
cvetka, počasi se boš morala prijeti kakega dela - tako lepo ti ne bo nikoli več
gizadlinka
21. 04. 2011 19.54
jaz ne vem ali vsi, ki so kakorkoli na oblasti na veliko kradejo. Pa ne le zase, še za svojo ožjo in razširjeno familijo, navadno se pa itak hvalijo, da imajo ful nekaj otrok in vsakemu potem zrihtajo kapital ali pa vsaj dobro plačano službo. Kot je to npr. Jankovič, Tovšakova, pa se mi zdi da tudi ta svetovljanjka Spomenka Hribar,l Barbara Brezigar ipd. Saj ne moreš verjet, mislim, da nni poštenega politika.
MMAKKI
21. 04. 2011 19.54
Vlada, pri kateri skoraj vsak dan napove odsto ali odstopi en minister, vlada pri kateri vsak dan ena stranka napove izstop iz koalicije, ni kredibilna in ne more sprejemati odločitev ki naj bi rešile državo. V takih časih je edina rešitev razpis predčasnih volitev in upanje da večino dobi nekdo nov, ne sedj vladajoči ne vlada v senci, ki želi priti na sonce. Srečno Slovenija
john gotti
21. 04. 2011 19.49
kva nategujete fol s temi bannerji
jeti36
21. 04. 2011 19.48
kaj pa bodo naredile predčasne volitve?,kdo pa naj reši to pokradeno državo,saj so do zdaj skoraj vse stranke imele vajeti,pa so pokazale kaj znajo.Potrebno je pogledat dokumentarec Duh Časa pa bo marsikomu bolj jasna politika,ki se dogaja danes doma in v svetu.
pepar
21. 04. 2011 19.48
Ma naj grejo nekam vsi skupaj. Ti v vladi so zgubljeni kot slepe kure,ob misli na drugo opcijo s ČERNAČEM,TANKOM,GRIMSOM IN TAKIMI,mi grejo pa prav tako lasje po konci.
big brother
21. 04. 2011 19.48
Ljudje samo SLS ne volit, tudi komunisti njihovim županom po lopovščini ne sežejo do kolen.