Slovenija

Erjavec: Slovenija sodeluje v boju proti IS, a ne z vojaškimi silami

Bruselj, 03. 12. 2014 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Bruslju je potekalo srečanje držav, ki sodelujejo v koaliciji proti Islamski državi. Kot je povedal slovenski minister Karl Erjavec, Slovenija aktivno sodeluje v boju proti IS, predvsem s preprečevanjem financiranja in drugimi protiterorističnimi ukrepi, ne sodeluje pa vojaško.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Miro Majcen

Zunanji minister Karl Erjavec se je v Bruslju udeležil srečanja več kot 60 držav, ki sodelujejo v koaliciji proti džihadistom Islamske države (IS) v Siriji in Iraku.

"Koalicija je zavezana boju proti terorizmu. Gre za globalno grožnjo, ki jo izvaja IS, zato je nujna globalna koalicija," je dejal Erjavec po srečanju, ki je potekalo na sedežu Nata, a pod vodstvom ZDA oziroma ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja.

Slovenija ne bo sodelovala pri vojaških operacijah

"Vsi ocenjujemo, da je to resna grožnja, ne le kot vojaška grožnja, ampak tudi kot grožnja človekovim pravicam, demokraciji, vladavini prava. Ocenjujemo, da je IS ena najbolj okrutnih terorističnih organizacij, s kakršno se še nismo soočili," je poudaril slovenski zunanji minister.

Povedal je še, da Slovenija na izziv IS odgovarja s sprejemanjem določenih ukrepov. "Določene smo že sprejeli, kot je na primer onemogočanje financiranja terorističnih organizacij in novačenja tujih borcev. Slovenija je tu na udaru zlasti kot tranzitna država za borce, ki se borijo na strani IS. Bojujemo se tudi proti kvazi radikalni islamski ideologiji, ne bomo pa sodelovali pri vojaških operacijah ali pa pri urjenju borcev proti IS," je zatrdil minister.

Zavrnil je, da bi bila Slovenija v tej koaliciji le načelno. "Je poleg tudi operativno, saj preprečuje financiranje IS. Treba je vedeti, da je IS zelo dobro organizirana, tako vojaško, saj ima tudi močne vojaške zmogljivosti. Dobro je organizirana tudi kar se tiče financiranja. Ima veliko lastnih virov in tudi veliko drugih virov, ki prihajajo iz mednarodnega okolja," je opozoril minister.

Isis
Isis FOTO: Reuters

Slovenija tu po njegovih besedah lahko odigra pomembno vlogo, zlasti kot tranzitna država, pri čemer obstaja velika verjetnost, da bi prek njenega ozemlja prihajali borci na bojišče oz. odhajali z bojišč na območju Sirije in Iraka.

"Grožnja IS ni samo grožnja za Sirijo, Irak ali bližnjevzhodno regijo, ampak tudi grožnja za nas, zlasti ko se ti borci vračajo. Recimo ravno v Bruslju smo imeli letos primer napada na judovski muzej, ki ga je pravzaprav izvedel borec IS, ki se je vrnil iz regije," je dejal Erjavec.

Namen srečanja: formalizacija tistega, kar že obstaja

To je bilo prvo srečanje vseh držav, ki sodelujejo v koaliciji proti IS. Ameriški državni sekretar je v nagovoru ob začetku srečanja menil, da bo boj dolgotrajen, zato bodo tovrstna srečanja verjetno še sledila.

Glavni cilj današnjega srečanja je bil sicer po Erjavčevih besedah to, da se "formalizira tisto, kar dejansko že obstaja".

"V Sloveniji je bilo veliko razburjenja, ko je bilo s strani ameriške administracije posredovano, da Slovenija spada med tiste države, ki so zavezane boju proti terorizmu. Takrat se je to razumelo, da bo Slovenija sodelovala tudi vojaško, a gre za tiste ukrepe, ki so nujni, če želimo ta globalni izziv premagati," je še povedal minister.

Koalicija odločena za nadaljevanje boja proti IS

Koalicija držav IS je sicer danes podkrepila odločenost boja proti tej teroristični organizaciji. Kerry je dejal, da je okoli tisoč izvedenih letalskih napadov že povzročilo velik udarec vodstvu te organizacije ter njihovim logističnim in operativnim zmogljivostim. Napadi pa se bodo še stopnjevali, je napovedal.

Na vzhodu in severovzhodu Sirije sicer letalske napade na položaje IS izvajajo ZDA, Bahrajn, Jordanija, Katar, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati. ZDA same bombardirajo tudi položaje drugih skrajnih skupin v Siriji, ki naj bi bile povezane s teroristično mrežo Al Kaida. Turčija, Jordanija in zalivske države naj bi prevzele tudi urjenje sirskih borcev proti IS, čeprav za zdaj konkretnih načrtov še ni.

V Iraku pa položaje IS ob ZDA bombardirajo še Francija, Velika Britanija, Danska, Belgija, Nizozemska, Kanada in Avstralija. Danes je položaje IS sicer bombardiral tudi Iran, ki pa formalno ni del mednarodne koalicije proti IS.

Slovenski zunanji minister Erjavec je pohvalil politični napredek v Iraku, ki da bo pomagal v tem boju. "Zelo pomembno je, da je bil podpisan sporazum s Kurdi glede nafte. Mislim, da je to pomemben signal, da bo neka enotnost v Iraku."

"Težja situacija pa je v Siriji, kjer je seveda nepredstavljivo, da bi koalicija sodelovala s sirsko vlado Bašarja al Asada. Takšno sodelovanje, pa četudi gre za boj proti IS, bi gotovo pomenilo napačen korak," je dodal slovenski zunanji minister.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

boljši jutri 1
03. 12. 2014 23.56
+1
Boj proti IS, boj proti terorizmu, itd.Bolj kot se borite proti več ga bo.Tega boja se ne da dobiti.
mirora
03. 12. 2014 20.26
+1
metronom
03. 12. 2014 19.22
+1
nakladaca erjavca pa tapruga
metronom
03. 12. 2014 19.21
+3
jest bi dol poslav celo vlado
pkorosec
03. 12. 2014 22.26
up_
03. 12. 2014 18.51
+3
saj dol si tko noben naš vojak ne upa. Ker naši so edino taki humanitarni vojaki ali taborniki. Nimamo pravih vojakov ki so sposobni ubijat mogoče kak %
ubogislovenci
03. 12. 2014 18.31
+1
Slovenija sodeluje v boju proti IS, SLOVENCI PA SODELUJEMO DOMA V BOJU ZA PREŽIVETJE!!!
mijavci
03. 12. 2014 18.06
+5
Prvi kamenček v mozaik boljše prihodnosti bi bil ta da se Karla odžaga iz vseh državnih funkcij za vse večne čase, drugi na spisku pa Židan.
Explainator
03. 12. 2014 18.05
+4
spoštovanje
03. 12. 2014 17.56
+3
erjavc tja pošilja kante za vato, vložke in prazne naboje, izrabljene nože
galjot
03. 12. 2014 17.53
+3
S cim pa potem pomagajo-s pitjem francoskega konjaka ali sampanjca-po zelji.ruski kaviar in dober moski cvek,kako bomo vse uredili.Clovek bi se kar zjokal
Crvena zvezda
03. 12. 2014 17.04
+6
Parlament skupaj z vlado v prve bojne vrste, pa kamion plenic z njimi...
puspan
03. 12. 2014 16.54
+4
Ma Kohl, ti si edinstven. A si podstresje ze pospravil? Samo tako mimogrede, mi je ravno na misel prislo.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
03. 12. 2014 15.40
+3
pomagamo ze samo s tem da mamo Ehjavca..... boljs ne more bit..... ISS novokomponirana zdruzba s strani CIE je ze samo zaradi tega popusila..... za prisotnost na podrocju nafte nas itak niso prosili da zraven praskamo......
Synchro
03. 12. 2014 14.31
+7
Aha, potem verjetno kuhajo kavo in skrbijo za veselo vzdušje s pripovedovanjem vicev.
lodz68
03. 12. 2014 16.24
+0
saj je vseeno če imaš plačo 3 jurje ali pa deset če ti nasproti stoji en ki bi ti za šalo odrezal glavo.