Slovenija

Erjavec pričakoval hitrejšo rešitev vprašanja Ljubljanske banke

Ljubljana, 20. 09. 2012 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zunanji minister Karl Erjavec ni zadovoljen s potekom pogovorov finančnih strokovnjakov Slovenije in Hrvaške glede vprašanja Ljubljanske banke. Pričakoval je, da bosta Arhar in Rogić hitreje našla kakšno skupno rešitev.

Zunanji minister Karl Erjavec je dejal, da za zdaj ne more biti zadovoljen s potekom pogovorov glede vprašanja Ljubljanske banke (LB).

Finančni strokovnjak, ki predstavlja Slovenijo, France Arhar je sicer po Erjavčevih besedah hrvaškemu finančnemu strokovnjaku Zdravku Rogiću ponudil nekatere rešitve. A te očitno za hrvaško stran niso sprejemljive, je povedal Erjavec.

Na vprašanje, ali je pripravljen Arharju podaljšati mandat, pa je Erjavec odgovoril, da ima Arhar mandat do konca leta. "Če ne najdemo rešitve do takrat, to pomeni, da na bilateralni ravni ni mogoče najti rešitve, mi pa vztrajamo pri tem, da naj hrvaška stran spoštuje svoje zaveze in da gre za nasledstveno vprašanje," je dodal Erjavec.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Miro Majcen

Erjavec je sicer ponovil, da si Slovenija želi, da bi bila Hrvaška čim prej polnopravna članica EU, vendar pa je treba najti ustrezno rešitev v zvezi z LB, saj je za Slovenijo nesprejemljivo, da pred hrvaškimi sodišči tečejo tožbe proti LB zaradi nečesa, kar je "tipično nasledstveno vprašanje".

Slovenija vztraja, da mora Hrvaška spoštovati zaveze, ki jih je dala prejšnja vlada, da se bo to vprašanje reševalo v okviru nasledstva. Obenem mora umakniti pooblastila, dana Privredni banki Zagreb (PBZ) in Zagrebški banki v postopkih, ki jih vodita na hrvaških sodiščih proti LB in NLB, je poudaril Erjavec.

Omenil je tudi določene "dezinformacije". Ena od njih je, da hrvaški varčevalci LB niso bili poplačani, saj so bili poplačani, razen tistih, ki niso želeli sprejeti državnih obveznic s strani Hrvaške, ter tistih, ki takrat niso imeli domovnic oz. hrvaškega državljanstva, je pojasnil.

Zavrnil je tudi navedbe hrvaške strani, da Banka za mednarodne poravnave v Baslu ni pripravljena reševati tega vprašanja. Kot je povedal, to ni res, saj so kontaktirali Basel in izvedeli, da so v banki na to pripravljeni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odpisan2x
20. 09. 2012 19.28
+1
a ga res upokjenci ne morte odstrant
Prudi
20. 09. 2012 19.00
+0
hodi rajši na tečja angleščine in potem komentiraj delo drugih
Mirsad Miro Muharemovi?
20. 09. 2012 18.29
+5
kaj reč kot da se človek orank nasmeje,čuj,tip je pričakoval da Hrvati šenkajo pokradeni denar revežov ubogi, iščrpani zadloženi Sloveniji..hehe..to mi deli,so pravili eni
kopron
20. 09. 2012 18.02
+6
Rešitve - Ni + tudi Nebo , kajti karkoli bodo sprejeli, se bo žal izjalovilo !
cirenij
20. 09. 2012 17.29
+10
Naj se pobriga za upokojence. In ostro zahteva postopke in čimprejšnje sankcije za pokradeno skupno premoženje. Ima veliko prednost, saj je v koaliciji.
odpisan2x
20. 09. 2012 17.14
+10
upokojenci sunte ga v rit