Slovenija

'Erjavec dokazal, da ni dober pravnik'

Ljubljana, 06. 09. 2008 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Predsednica LDS Katarina Kresal je v zvezi z afero Patria dejala, da se iz protikorupcijske klavzule vidi, da je pogodbo o nakupu oklepnikov patria pisal obrambni minister Karl Erjavec.

Posel s Patrio ostaja: minister Erjavec je včeraj sklenil, da glede na pismo, ki ga je prejel iz Patrie, ni pogojev za zamrznitev poslov. Predstavniki Patrie v pismu namreč zavračajo izplačevanje podkupnin.
Posel s Patrio ostaja: minister Erjavec je včeraj sklenil, da glede na pismo, ki ga je prejel iz Patrie, ni pogojev za zamrznitev poslov. Predstavniki Patrie v pismu namreč zavračajo izplačevanje podkupnin. FOTO: Dare Čekeliš
Janša je že nekajkrat zatrdil, da z nakupom oklepnikov nima nič. O poslu naj se ne bi z nikomer pogovarjal, je zatrjeval v četrtkovem soočenju na POP TV.

Minister za obrambo Karl Erjavec je za časopis Delo povedal, da je po koncu pogajanj in pred podpisom pogodbe s Patrio zahteval sestanek s predsednikom vlade Janezom Janšo. Želel ga je namreč seznaniti, kaj bo Slovenija dobila za 278 milijonov evrov vreden posel z oklepniki ter da bodo za 19,5 milijona evrov prekoračili vsoto, ki so jo imeli na razpolago za nakup oklepnikov. "(Janša, op.p.) ni rekel, 'ja, vse je v redu', rekel je, da je to moja odgovornost in da mi verjame,“ je povedal Erjavec. Obrambni minister je še poudaril, da Janša s pogodbo o osemkolesnikih nima nič. "Nikdar ni nič vprašal, nič svetoval," je pojasnil Erjavec za omenjeni časopis.

Z obrambnega ministrstva pa je danes prišlo pojasnilo, da je Erjavec v pogovoru povsem jasno povedal, da je predsednika vlade po končanih pogajanjih oziroma pred podpisom pogodbe seznanil z nameravanim podpisom pogodbe. "To pomeni, da je minister Erjavec predsednika vlade le seznanil s končanim postopkom naročila oklepnikov 8x8 za potrebe Slovenske vojske in ga obvestil, da bo podpisal pogodbo z izbranim ponudnikom," pojasnjuje vodja ministrovega kabineta Franc Stanonik.

Zaradi stopnje tajnosti interno je bila po Stanonikovih besedah pogodba, sklenjena med ministrstvom in izbranim ponudnikom, že pred podpisom prav tako pa tudi po podpisu, ustrezno hranjena v prostorih ministrstva za obrambo. V pojasnilu je še zapisal, da minister Erjavec, prav tako tudi nihče drug z ministrstva za obrambo, omenjene pogodbe ni nikdar kazal oziroma predstavljal nepooblaščenim osebam.

Erjavec sam pisal pogodbo

Po besedah predsednice LDS Katarine Kresal je iz protikorupcijske klavzule razvidno, da je pogodbo o nakupu oklepnikov patria pisal obrambni minister Karl Erjavec. "On je že večkrat dokazal, da ni prav dober pravnik," je poudarila Kresalova.

"Ne moremo se znebiti občutka, da tako kot pri mnogih drugih aferah, tudi tukaj vse poti vodijo v pisarno predsednika vlade," je prepričana Katarina Kresal.
"Ne moremo se znebiti občutka, da tako kot pri mnogih drugih aferah, tudi tukaj vse poti vodijo v pisarno predsednika vlade," je prepričana Katarina Kresal. FOTO: Dare Čekeliš

Po njenih besedah je naravnost neverjetno, da je pri tako velikem poslu obrambno ministrstvo sklepalo pogodbo brez kakršnekoli strokovne pravne pomoči. "Vendar ima naš minister več sreče kot spretnosti pri pisanju pogodbe. Ker se sam res ni dovolj zavaroval v tej pogodbi, ga varuje naš pravni red," je poudarila in dodala, da če se bo res izkazalo, da je bil posel s Patrijo sklenjen tudi z namenom korupcije, bo takšna pogodba nična že po zakonu.

Glavni akterji začeli zapletati

Sicer pa prva dama LDS ocenjuje, da so se "glavni akterji v aferi Patria očitno začeli zapletati, ker niso dobro uskladili zgodbo". In ta po besedah Kresalove poka že po vseh šivih. "Danes smo izvedeli od notranjega ministra Dragutina Mateja, da so res dobili depešo Interpola in da so jo založili za skoraj eno leto in pol. Ob tem si minister Mate celo upa reči, da to niti ni tako zelo pomembno, ker s tem ni bila storjena nobena škoda," je dejala. Še kako je bila storjena škoda, in sicer ugledu Slovenije, je dodala.

Kot pravi je naravnost zgrožena, kako se naša oblast loteva reševanja tega problema, saj se je "minister sam hvalil, kako bo krivce za ušesa privlekel na policijo". Nato pa je po besedah Kresalove dajal 24-urne ultimate tistim, ki so najbolj osumljeni, da so pri celi zadevi zraven, namesto da bi dobil informacije od kriminalistov. "Danes pa vendarle slišimo od njega, da bi o celi zadevi moral biti obveščen tudi predsednik vlade Janez Janša," je dejala. "Ne moremo se znebiti občutka, da tako kot pri mnogih drugih aferah, tudi tukaj vse poti vodijo v pisarno predsednika vlade," je prepričana Katarina Kresal.

Bomo kmalu videli dokumente s črko J?

Direktorica in glavna urednica prvega programa finske javne televizije YLE Riita Pihlajamäki je za omenjeni časopis dejala, da niso dobili še nobenega obvestila o tožbi, ki se jim obeta s slovenske strani. "Še nikoli nisem slišala, da bi katera koli demokratično izvoljena vlada tožila medijsko hišo,“ je bila začudena Pihlajamäkijeva. Na vprašanje, kako se je na vsebino dokumentarca o "spornih“ poslih odzvala Patria, je odgovorila, da televizije ne bodo tožili ne finska vlada, ne policija ne Patria. Nihče izmed njih namreč ni zanikal informacij, ki so jih objavili v oddaji.

"Vladajoča koalicija želi po diktatu vlade sporne stvari, ki vsak dan prihajajo na dan, pomesti pod preprogo in čimprej pridobiti alibi z večinsko izglasovanim mnenjem s strani ta iste koalicije," je poudaril Golobič.

Sama je tudi prepričana, da bodo dokumenti kmalu dostopni javnosti. Tudi tisti, ki v svojih tekstih vsebujejo črko "J“. Vprašanja, ali je tudi sama videla dokument, ki naj bi vseboval črko "J“, ni želela komentirati.

Urad zahteva objavo oddaje

Urad vlade za komuniciranje je na direktorja YLE Mikaela Jungnerja naslovil prošnjo za objavo prikaza nasprotnih dejstev oziroma dodatnih pojasnil v zvezi z oddajo 'Resnica o Patrii'. Gre za pojasnila, ki bistveno dopolnjujejo navedbe v oddaji, osvetljujejo ozadje nastajanja oddaje in izbora sogovornikov, hkrati pa podajajo jasna zagotovila pristojnih iz Slovenije in finskega podjetja Patria, da za v oddaji izrečene obtožbe na račun predstavnikov slovenske vlade ni prav nobenih dokazov, so zapisali v sporočilu za javnost.

"Od finske televizije YLE pričakujemo, da vsebino 'Resnice o Patrii - II. del' prikaže na TV1 v terminu s podobno gledanostjo kot v primeru ponedeljkove oddaje, tekst pa objavi tudi na svoji spletni strani v angleškem in finskem jeziku“, še poudarjajo v uradu.

Golobič: Predlagali bomo protikorupcijsko klavzulo

Predsednik stranke Zares Gregor Golobič je danes napovedal, da bo stranka na torkovi izredni seji DZ o aferi Patria predlagala spremembo protikorupcijske klavzule, v kateri bo vgrajena naknadna varovalka, ki bo zavarovala slovenske davkoplačevalce. "Že utemeljen sum korupcije bo zadoščal za prekinitev pogodbe," je poudaril.

Navzkrižje izjav vpletenih po Golobičevem mnenju potrjuje sume o korupciji.
Navzkrižje izjav vpletenih po Golobičevem mnenju potrjuje sume o korupciji. FOTO: POP TV

Sicer pa je prvak Zaresa prepričan, da je vladajoča koalicija izredno sejo sklicala na hitro in čez noč. Kot je dejal, je pred časom sam opozoril pred prehitevanjem dogodkov v aferi Patria in pred zlorabo te teme za predvolilne namene. Prepričan je, da mora biti izredna seja vsebinska in smiselna ter kot seja najvišjega zakonodajnega in izvršnega instituta "krona prizadevanj, da se stvari pride do dna".

"Vladajoča koalicija želi po diktatu vlade sporne stvari, ki vsak dan prihajajo na dan, pomesti pod preprogo in čimprej pridobiti alibi z večinsko izglasovanim mnenjem s strani ta iste koalicije," je poudaril Golobič in dodal, da predloženo gradivo za sejo pomeni, da "se parlament spreminja v ploskalni in ne več glasovalni stroj vladajoče koalicije in vlade. Na ta način se parlament po Golobičevem mnenju 'degradira na najslabši možni način'."

Golobič je omenil tudi pogovor Erjavca za današnje Delo, kjer je povedal, da je premier Janez Janša pogodbo videl, kar je Janša, kot pravi Golobič, ves čas zanikal. Navzkrižje izjav vpletenih po Golobičevem mnenju potrjuje sume o korupciji. Notranji minister Dragutin Mate z odgovorom, zakaj je slovenska policija avstrijskemu Interpolu glede nakupa patrij odgovorila šele po 15 mesecih, pa po besedah prvaka Zaresa "sramoti Slovenijo".

Interpol pozival slovensko policijo k ukrepom

Interpol Dunaj je že 21. februarja lani slovenski policiji poslal depešo, s katero so pozvali slovenske kolege, naj raziščejo vlogo Walterja Wolfa in Wolfganga Riedla pri poslu s Patrio.
Interpol Dunaj je že 21. februarja lani slovenski policiji poslal depešo, s katero so pozvali slovenske kolege, naj raziščejo vlogo Walterja Wolfa in Wolfganga Riedla pri poslu s Patrio. FOTO: POP TV

V časopisu Dnevnik pa je danes zapisano, da je Interpol Dunaj že 21. februarja lani slovenski policiji poslal depešo, s katero so pozvali slovenske kolege, naj raziščejo vlogo Walterja Wolfa in Wolfganga Riedla pri poslu s Patrio.

V depeši naj bi natančno pisalo, kakšno provizijo je Patria nakazala Riedlu in kako je ta denar potoval na račun Wolfa. Avstrijski organi so namreč presodili, da gre za sumljive denarne transakcije v višini 2,3 milijona evrov, ki so povezane z nakupom oklepnikov v Sloveniji.

Policija je na depešo odgovorila šele po dobrem letu, ko so se na Finskem zgodile hišne preiskave in pridržanja. Za takšno ravnanje pa je odgovoren generalni direktor policije Jože Romšek, tako omenjeni časopis.

Kresalova pričakuje poročilo policije in tožilstva

V LDS pričakujejo, da bosta tožilstvo in policija pojasnila, zakaj so se na indice o domnevno spornih nakazilih v zvezi nakupom patrij odzvali šele po ustanovitvi mešane slovensko-finske preiskovalne komisije, je danes povedala predsednica LDS Katarina Kresal. "Izjemno zaskrbljujoče je, da so naši organi že januarja lani dobili obvestilo od Interpola, da je nekaj narobe z nakazili v zvezi s patrijami. Od takrat se praktično do obdobja pred poletjem letos ni zgodilo popolnoma nič," je poudarila Kresalova. Od tožilstva in policije zato pričakuje poročilo, zakaj se "v tem času ni nič dogajalo".

Kresalova je komentirala tudi izjavo ministra za obrambo, da je po koncu pogajanj in pred podpisom pogodbe o nakupu oklepnikov zahteval pogovor s premierjem. "Izjemno bi me čudilo, da te pogodbe ne bi obravnavali na seji vlade, glede na to da gre za daleč največji posel v tem mandatu. Skoraj dvomim, da niso bili vsi pristojni ljudje obveščeni o njej," je dejala.

'Ohraniti ugled Slovenije'

Kandidatka SDS na letošnjih parlamentarnih volitvah Romana Jordan Cizelj je danes na druženju ob volilnem golažu v Celju komentirala afero Patria in pri tem povedala, da nikoli, pa naj gre za kakršen koli boj, ne misli "mazati ugleda Slovenije v tujini." Po njeni oceni je namreč ugled Slovenije v tujini velik in vsi skupaj se moramo prizadevati, da ga ohranimo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1441)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mymind
10. 09. 2008 07.55
Saj ni po izobrazbi pravnik. Saj tudi ona ni zdravnica?! Exim, bravo.
exim@t-2.net
09. 09. 2008 14.19
+1
¸Kresalova naj ve, da ne postaneš pravnik, če z njim spiš ali kaj drugega delaš.
stanyo1
08. 09. 2008 12.47
+1
KARLEK KAJ SI SPET UŠPIČIL
Prophet
08. 09. 2008 08.53
Mojo odločitev na volitvah sploh ne bo vplivalo dejstvo, ali so \"provizije\" tekle na Janšev osebni bančni račun ali kako drugače. Zame je ključno, da smo slabo opremljene patrije plačali bistveno (beri za desetine milionov) dražje kot so jih plačali Hrvati. Nato Policija ni bila niti tako ažurna da bi odgovorila na interpolovo depešo in začela preiskavo(sumljivo a ni?) pa še dejstvo ,če bi bilo vse transparentno ,sploh ne bi prišlo do te afere in Finci ne bi imeli razlog za odajo o Sloveniji.Prišlo je do trk sistemov v tem poslu,skandinavsko transparentni, ki se drži pravil, in balkansko tranzicijski, ki želi pravila pisati sproti in jih krojiti v skladu s svojimi interesi.
SPICELJ
08. 09. 2008 06.55
+1
Erjavec je dober pravnik za svoj žep.
veteran_91
07. 09. 2008 23.31
Slovenija 10, 07.09.2008, 17:12 Dobro definiranih 5 točk. Menim le, da se preveč razdajaš v svojih konfrontacijah npr. z patlerblanko. Razen če ti ni to v posebno zadovoljstvo ali zabavo. Priznaj da ti tudi to zna presesti. Razprava z ideološkim nasprotnikom ki ima takšen mentalni sklop kot pb je lahko le razprava o eni sami resnici, kot v jeklenih časih ene ali druge diktature glavnih totalitarnih ideologij komunizma in nacizma. nedemokratičnih ideologij komunizma in nacizma.
Prvo Borec
07. 09. 2008 22.08
schutzstaffel DANKE BITTE ZWEI BEAR
mindfucker
07. 09. 2008 22.07
lahko noč vsem! poseben pozdrav zate, moj zaveznik!
mindfucker
07. 09. 2008 22.06
ostfront? ja prvo borec! to pa je überraschung! potem pa obvladaš nemščino v nulo!
Prvo Borec
07. 09. 2008 22.03
schutzstaffel dva sta bila v Rusiji, en pa domobranec
mindfucker
07. 09. 2008 22.03
kaj so bili? \"junaški\" požiralci makaronov?
Prvo Borec
07. 09. 2008 22.02
schutzstaffel moji niso bili partizani LOL
mindfucker
07. 09. 2008 22.00
prvoborec. počakaj malo! partizani pa niso bili na naši strani!
Prvo Borec
07. 09. 2008 21.57
schutzstaffel MOJI so bil na vaši strani LOL
mindfucker
07. 09. 2008 21.53
prvo borec. me veseli da sva ohranila prijateljske odnose, a mal distance morava vseeno ohraniti.tvoji so bili v zmagoviti koaliciji, moji so bili na strani poražencev. od tu naprej velja sistem: voda, elektrika in rock & roll v vsako slovensko vas!
Prvo Borec
07. 09. 2008 21.39
schutzstaffel Ti imaš mogoče dunajsko šolo, sam pa imam šolo mojega očeta, ki je bil preveč pošten in mi je marsikaj povedal in je sedaj tiho, mama pa reglja , kot vsaka ženska !!
Prvo Borec
07. 09. 2008 21.36
bluesman kaj te muči ?? schutzstaffel lahko bi se kdaj kaj oglasil po emailu, ker 2 WW me kar zanima !!
bluesman
07. 09. 2008 21.34
prvo borec, saj nima smisla...kar trobite v rog. kaj vam pa drugega preostane?! kljub temu verjamem, da je "levica" objektivno v slabšem položaju, saj razen agresije , nekompetence in packarij ne nudi kaj pretresljivega...zaradi tega bom z zanimanjem prebral vaš komentar, ko se boste malo prizemljili in pomirili...
mindfucker
07. 09. 2008 21.33
prvo borec. priznam, zelo kulturno sva izmenjala mnenja. ve se, dunajska šola!
mindfucker
07. 09. 2008 21.32
oh, gottseidank! karstjäger waffen ss je prav!