Slovenija

'Na morju je meja določena, njihova plovila pa ves čas vdirajo v slovenski morski prostor, tudi v schengensko območje'

Ljubljana, 21. 07. 2017 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zunanji minister Karl Erjavec je uresničil svoje napovedi in podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu poslal pismo o hrvaških kršitvah meje v Piranskem zalivu. Pismo je po njegovih besedah potrdil tudi premier Miro Cerar. Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović pa poudarja, da Hrvaška ne bo dopustila enostranske implementacije arbitražne razsodbe.

Pismo je po besedah Erjavca potrdil tudi premier.
Pismo je po besedah Erjavca potrdil tudi premier. FOTO: POP TV

Zunanji minister Karl Erjavec je podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu poslal pismo o hrvaških kršitvah meje v Piranskem zalivu. Kot je sporočil Erjavec, je pismo potrdil tudi premier Miro Cerar.

Minister je že v četrtek napovedal, da bo Slovenija Evropsko komisijo obvestila o tem, kakšna je situacija po izdaji arbitražne odločbe. "Zlasti pa opozorila, da ne gre več zgolj za vprašanje določitve slovensko-hrvaške meje, ampak da gre tudi za vdore v t.i. schengensko območje," je dejal.

Slovenijo po Erjavčevih besedah moti predvsem to, "da Hrvaška ves čas pravi, da se je treba vzdržati enostranskih dejanj, v resnici pa lahko ugotovimo, če pogledamo poročilo policije, da se hrvaška stran ne vzdržuje enostranskih dejanj. Na morju je meja določena, njihova plovila pa ves čas vdirajo v slovenski morski prostor, tudi v schengensko območje", je opozoril.

S tem ko Hrvaška krši schengenski prostor, pa po njegovem mnenju krši tudi pravni red EU. "Moje mnenje je, da dokler ne spoštuje schengna na območju Slovenije, to pomeni, da ne spoštuje pravnega reda Evropske unije. Mislim, da država, ki namenoma krši mednarodni pravni red in pravni red EU, že sama po sebi ne izpolnjuje pogojev, da bi postala del schengna," je povedal minister.

Ob vprašanju, kako lahko Evropska komisija ukrepa, je spomnil na ukrepanje komisije v primeru Poljske. Pojasnil je, da so hrvaške kršitve pravzaprav hujše, saj gre za "kršitev mednarodnega prava, prava EU, negiranje ali pa ignoriranje vladavine prava". V primeru poljske pravosodne reforme gre namreč za "problem notranje narave znotraj ene države".

Slovenijo po Erjavčevih besedah moti predvsem to, "da Hrvaška ves čas pravi, da se je treba vzdržati enostranskih dejanj, v resnici pa lahko ugotovimo, če pogledamo poročilo policije, da se hrvaška stran ne vzdržuje enostranskih dejanj''.
Slovenijo po Erjavčevih besedah moti predvsem to, "da Hrvaška ves čas pravi, da se je treba vzdržati enostranskih dejanj, v resnici pa lahko ugotovimo, če pogledamo poročilo policije, da se hrvaška stran ne vzdržuje enostranskih dejanj''. FOTO: Damjan Žibert

Zunanji minister je že v ponedeljek opozoril na enostranska dejanja Hrvaške v Piranskem zalivu. Kot je dejal, je bilo po odločitvi arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško 29. junija 52 incidentov enostranske narave, ker gre za kršitve meje, določene na podlagi arbitražne odločbe.

Ministrstvo za notranje zadeve pa je medtem sporočilo, da se izvajanje nalog slovenske policije ob oz. na meji s Hrvaško se po odločitvi arbitražnega sodišča ni spremenilo. "Slovenska policija nadzira morsko mejo na enak način in v obsegu kot pred razsodbo," so poudarili in dodali, da bo način dela ostal enak do odločitve o načinu implementacije odločitve.

Grabar-Kitarovićeva: Izjave Cerarja in Erjavca so nevarne

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes poudarila, da Hrvaška ne bo dopustila enostranske implementacije arbitražne razsodbe glede meje, izjave slovenskega premierja Mira Cerarja in zunanjega ministra Karla Erjavca o tej temi pa označila za "nevarne". Slovenske kolege je pozvala k nadaljevanju pogovorov.

Premier Miro Cerar je po četrtkovi seji vlade opozoril, da je naloga obeh držav, da po arbitražnem sporazumu in v skladu z njim v šestih mesecih pripravita vse potrebno za implementacijo. Če bo hrvaška vlada še naprej ignorirala arbitražno odločbo, pa bo po premierjevih besedah moralo priti do implementacije razsodbe po drugi poti.

Na novinarsko vprašanje o določenih grožnjah iz Slovenije glede udejanjenja arbitražne sodbe je Grabar-Kitarovićeva v pogovoru za Dnevnik hrvaške televizije dejala, da sta se o izjavah Cerarja in Erjavca pogovarjala s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem na srečanju v Salzburgu. Spomnila je, da sta se s Pahorjem sešla tudi pred dvema tednoma v Dubrovniku.

"Veseli me njegova pripravljenost na dialog, o tem se bova še pogovarjala. Sicer pa so izjave premierja Cerarja in zunanjega ministra zares nevarne," je izjavila Grabar-Kitarovićeva.

Poudarila je, da se Hrvaški ni treba razburjati zaradi teh izjav. Ponovila je, da Hrvaška ne sprejema arbitraže, ki da je bila kompromitirana in je "absolutno v nasprotju z mednarodnim pravom". "Hrvaška ne bo dopustila enostranske uveljavitve arbitraže. Za to imamo odločnost, moč in kapacitete," je izpostavila.

Še enkrat je pozvala Slovenijo in slovenske kolege, da nadaljujejo pogovore o vprašanju meje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (354)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
23. 07. 2017 17.45
+1
zanima me samo kako lahko KOLI prepreči enostransko implementacijo ali bo prišla v ljubljano
DAEMONIUM
23. 07. 2017 20.58
Kako ne razumes? To že danes počnejo tako da z vojsko in policijo varujejo svoje ribice da lahko še naprej lovijo do polovice zaliva
mallonge
23. 07. 2017 13.52
+0
Kolinda je rekla, da imajo Hrvatje dovolj kapacitet, da nas zatolčejo pri uveljavljanju arbitraže. Vam garantiram, da ni imela v mislih gasilske opreme,
srebrnibreg
23. 07. 2017 14.07
+3
Koliko krat si že to na stotine člankov ponovil? Fajn te je prestrašila. Hitro si rezerviraj klet v Cankarjevem, da se bosta lahko s tvojim idolom tam skrila kot včasih.
srebrnibreg
23. 07. 2017 14.11
+2
Še vedno manj od tebe, če lepiš sto krat eden in isti post na vseh člankih katerega ti izTrstenjakove pošljejo. Pa tudi ne skrivam se pod nešteto nicki kot ti , ker se sramuješ svojih b utastih postov.
mallonge
23. 07. 2017 14.18
-1
krtofl
23. 07. 2017 14.49
+1
mallonge...al so porodne klešče krive al ti mamimo mleko ni dalo pameti...nekaj od tega je krivo....
mallonge
23. 07. 2017 14.57
Vidim, da si se pozanimal predvsem v lastnem interesu. Res kruta usoda te je doletela.
srebrnibreg
23. 07. 2017 15.14
To je res kruta usoda, ko nekomu ni dano tako malo pameti, da bi moral vedno eno in isto lepiti, ker ni sposoben nekaj novega napisati.
mallonge
23. 07. 2017 15.32
Malo se poglobi vase, izprašaj si vest in ugotovil boš, da si intelektualno gol in bos.
srebrnibreg
23. 07. 2017 15.41
A jaz lepim tri dni že eden in isti post na skoraj vse članke na tem portalu ali ti. In ti bi nekomu intelektualni golosti. Ubožček ubogi.
mallonge
23. 07. 2017 15.45
Zaradi ozkega obsega dojemanja imaš mnogo nelogičnih problemov in zato želiš svoje bolečine socializirati na čimširši krog nič krivih udeležencev debate.
krtofl
23. 07. 2017 15.47
mall...kje si pa ti našel intelekt...v bibliji?...zgrešeno...pisana je bla 150 let po množičnem križanju...po domišljiji večih piscev tako da je verodostojnost nekje na ravni pravljic...še nižje pravzaprav...
mallonge
23. 07. 2017 15.50
Drži se krompirja. je precej bolj enostaven za razumet pa še naješ se. Ostale teme pa prepusti razumnikom.
krtofl
23. 07. 2017 16.03
ti ne spadaš med te ki jih omenjaš...razumnike...
mallonge
23. 07. 2017 16.05
Jaz komentiram članek, ne tvojega krompirja. Tega prepuščam tebi.
krtofl
23. 07. 2017 16.13
bolje bi blo če bi krompir komentiral kod članek...
mallonge
23. 07. 2017 16.22
Ne bom ti hodil v zelje. S krompirjem se odlično ujemata.
DAEMONIUM
23. 07. 2017 21.07
Saj to že počno samo naši tega javno niti povedati ne upajo kaj šele da bi se jim zoperstavili, zato to Hrvaško samovoljo imenuje kršitve, gre pa za to da policija in vojska dnevno spremlja hrvaške ribice do polovice zaliva in jih tako varujejo pred cerarjevim gumenjakom. Če pa se gumenjak napoti čez sredinsko črto pa ga hrvaška policija s tapravim čolnom z vožnjo ob našem gumenjakom, preprosto zrinejo nazaj na našo polovico zaliva. Seveda jih naši zatozijo Bruslu in to je to, psi lajejo karavana pa gre naprej!
DAEMONIUM
23. 07. 2017 13.33
+0
Slovenija mora pod nujno nabaviti rakete zemlja-zemlja, zemlja-zrak in novejše protioklopno orožje, šele takrat bomo varni pred vdorom ustaskih hord. Saj nas ne bodo napadli jutri, pojutrišnjem pa zagotovo!!! Tudi Turki so napadli Grčijo, pa sta obe NATO državi in zadnji govor njihove predsednice je čez vrstice prav to poudaril.
srebrnibreg
23. 07. 2017 14.09
+5
Takim hordam ste med leti 41-45 pomagali pri uničenju Slovenije in slovenskega naroda.
kakafonijaprava
23. 07. 2017 12.49
-1
karlo aktiviraj slovenske tabornike!
krtofl
23. 07. 2017 12.55
+1
ti si tabornik...al del hrabrih bežibataljonov...
Burtonnn
23. 07. 2017 12.13
-2
Karrrletu je popolnoma jasno, da je njegov ples končan. Do jeseni ni šanse, da bi svojo veliko živčnost s svojimi izpadi kapitaliziral. Nihče ga več ne jemlje resno, sosedje se mu kar v obraz smejijo koliko ga daje živčnost. Kje je terrritorrriallni stik z odprtim morrrjem ki si ga obljubljal? Kje je Joško obtičal? Skrbijo ga hrvaški ribiči, ki plujejo do polovice Jadrana, pa ne more zaščititi šengenske meje.... Ma hebe se njemu za mejo in Joškota!
krtofl
23. 07. 2017 12.57
+1
pippo1
23. 07. 2017 11.50
+1
Zelo direkten prevod izjave hrvaske predsednice: Ce si bo Slovenija drznila upostevat pravni red in odlocbo Haskega sodisca, jo bo hrvaska vojska napadla. Nobenega komentarja nasih politikov na tako direktno groznjo z agresijo. Si ne upajo kaj takega narediti iz svojih prikolic in apartmajckov na hrvaski obali in to hrvaski politiki dobro vedo in izkoriscajo. Borut, ki je vse to zakuhal (se se spomite "Kaksen fenomenalen dan") pa naj se pazi da mu ne odgrizne usesa ko se naslednjic ljubckal z njo.
Burtonnn
23. 07. 2017 11.58
+0
Tvoj direkten prevod je bolj bodoben kakšnemu severnokorejskemu iz njihove propagandne TV.
DAEMONIUM
23. 07. 2017 12.14
+0
Čeprav je blonda neumna kot noč, če gledamo kako je tekala za Trumpom, da bi ja bila v bližini, pa se je vseeno bolj diplomatsko izrazila, v bistvu pa je povedala to kar si napisal.
Thinc25
23. 07. 2017 11.37
-1
Hrvatje nas ne jemljejo za resno stranko. S arbitražo smo več izgubili, kot pridobili.
Thinc25
23. 07. 2017 11.39
+0
ne rabimo predsednika
23. 07. 2017 13.33
+2
ne Karel ni naivnež, on je premeten in gleda izključno svojo korist, naivneži so volilci ki so ga izvolili
?rnogled
23. 07. 2017 08.38
-3
Kahli,se bi strinjal z vsem,a me zanima,zakaj so še naši vojaki na Sv.Geri,če se mi pa držimo vsega napisanega v arbitraži.
korintos23
23. 07. 2017 09.16
+3
mentorhercul
22. 07. 2017 20.23
+1
Če bi Slovenci imeli kaj hrbtenice , bi kako leto ali dve bojkotirali Cro morje, ampak ne ko kužek rep med noge pa pridno evrčke nosit..........pa mamo mi kak ponos...
DAEMONIUM
23. 07. 2017 12.16
Dobro si napisal, samo ti levofasšisti ne dajo prav. Točno tako, dosti je pokoravanja tatinskim hrvatarjem! Grem raje na naše morje pa pol ceneje pridem skozi a da o črnogorskem niti ne govorim!
trumpet2018
22. 07. 2017 20.04
+2
Piranski zaliv pod okupacijo, Kolinda grozi slovencem z uporabo vojaške sile, novinarji 24 ur pa na twitterju veselo objavljajo slike z Dalmacije npr. vesna ban, sem slučajno opazil na desni strani zaslona, zdaj pa res ne vem, ali je 24 ur hrvaški medij ali mogoče slovenski. a ljudje res ne vedo več kaj je to patriotizem in domoljubje, ali pa jim je mogoče FDV oprala možgane do fundamenta. res ne razumem teh ljudi, to je nekakšen r_etardni ultraviolet virus.
Karantanija
22. 07. 2017 18.52
+1
Pol leta imamo časa, če se hočemo kaj dogovoriti tudi po svoje glede meje. Mislim, da bi predvsem s Hrvati morali rešiti problem meje tam, kjer imajo ljudje še vedno en del hiše ali dvorišča, njive v Sloveniji, drugi del na Hrvaškem in bi se lahko sami odločili, kje hočejo biti in bi se jim lahko tako meja začrtala. v glavnem pa je meja določena, sploh na morju nimamo kaj spreminjati!
Nimasmisla
22. 07. 2017 16.15
+1
nekatere rvatke pa tole boli .To je tako kot ko žival zakolješ še malo brca potem se po umiri. pa lep pozdrav
korintos23
22. 07. 2017 15.21
+4
Na tisoče ton krompirja in paradajza sedaj tranzitira Slovenijo v poljskih, čeških in slovaških avtomobilih!
Nightyfly
22. 07. 2017 15.33
+4
........in jabolk , ki jih poljaki niso smeli izvoziti v Putinovo dezelo . Niso jezni na Merklovo , za sankcije so jezni kar na Putina . Cudni ti poljaki .
nikhrast
22. 07. 2017 21.28
-2
ne rabimo predsednika
23. 07. 2017 13.36
slovenci, predvsen mlajše generacije jih obožujejo, Tisti malo starejši že vedo kako in kaj....
Goky
22. 07. 2017 15.09
+4
Oni ne priznajo nič. Oni bi se pogovarjali o meji nekje pod Triglavom.
korintos23
22. 07. 2017 15.10
+2
Nightyfly
22. 07. 2017 15.37
+0
Orban jih bo kmalu dobil po znablih . Mu Ue diha za vrat .
staridida
22. 07. 2017 18.12
+0
korintos23
22. 07. 2017 15.04
+3
Penzije in plače pa pri Pištekih v nebo poskočile.
Nightyfly
22. 07. 2017 15.06
+5
hahahahahaha ,,,, ce te slisi kaksen hrvat ,ga lahko se kap v tej vrocini .
korintos23
22. 07. 2017 15.07
+2
Ga imam na portalu že celi cajt, Pišteka maloga.
Nightyfly
22. 07. 2017 15.13
+2
Ves , pri sebi sem tako obracal misli --- za vraga , zakaj je ta narod tak ? Pa saj jim Slovenija noce nic vzeti . Kar bi nekje izgubila kaksen meter , bi drugje izgubila . Glede Zaliva pa tudi vedo , da se stare karte iz Beneske republike kazejo Sloveniji v prid , pa tudi - kaj bi jim prinesla morska blokada Slovenije . Nikoli ne bi bilo miru . Jasno , da bi se odnosi ohladili na celi fronti in evo spet balkanski lonec ,ki kar naprej vre . Tega se zaveda cela Evropa , cel svet ,ki te ljudi cez mejo tudi pozna . No ,hrvati so se s tako politiko potisnili proti jugu , se bolj pa v krog visegrajskih nacionalisticnih drzav ,kakor berem v danasnji Repubblica -i . Gentiloni ne izbira besed do Visegrajcev ,ki kar diktirajo Italiji (na celu z Orbanom ) , da naj migrante v colnih blokira kar na Lampedusi .
Nightyfly
22. 07. 2017 15.15
+2
No , UE je odprla Dossier , kje ze analizira neslavno obnasanje teh drzav ,Poljske , Ceske , Slovaske in Madjarske ,ki se niso podredile navodilom Evr. komisije v casu migrantske krize , cez Balkan . Upam , da jih doletijo sankcije . Slovenija je takrat ,kot se spomnim odigarala svojo zelo korektno politiko in dostojno vlogo .
Nightyfly
22. 07. 2017 15.16
+4
hehehe ,pisteka maloga . A to je isto kot pisceka ?
korintos23
22. 07. 2017 15.17
+4
Nightyfly
22. 07. 2017 15.17
+6
Vidis ,imam znanca v Zagrebu ,pa se nic ne oglasi .Ali ga je sram ,ali pa je postal ultras . Ni vazno ,kakorkoli -Slovenija deluje korektno in se obnasa zrelo .To je vse .
Nightyfly
22. 07. 2017 15.18
+3
.....pardon ,picek . to sem zelel napisati . ;)
korintos23
22. 07. 2017 15.03
+4
Mislim da se bo EU morala prikloniti Pištekom in jih na miru pustiti, so gospodarsko močni kak satan.
Nightyfly
22. 07. 2017 15.19
+2
kori ,,,pa ja ni prevelike vrocine tam pri tebi , da bi take pisal ..... ali pa imas hrvasko masino za pisanje , da ti take pise ---hehehe .
korintos23
22. 07. 2017 15.22
+1
Nightyfly
22. 07. 2017 15.39
+2
uf .... tvoja stimunga tole pri vas , v vasih krajih ?
korintos23
22. 07. 2017 15.46
+3
korintos23
22. 07. 2017 14.58
+7
Pišteki, kak bo, ali Schengen ali Piranski zaliv, ali brez piranskega zaliva ali sankcije EU?
HrvojeZg
22. 07. 2017 14.59
-4
korintos23
22. 07. 2017 15.00
+1
korintos23
22. 07. 2017 15.00
+1
korintos23
22. 07. 2017 15.04
+3
HrvojeZg
22. 07. 2017 15.06
-3
korintos23
22. 07. 2017 15.08
+3
Ne bo prva, bo vaš Bedanec v luft skočil.
šlogar
22. 07. 2017 14.11
+4
A gospe iz Hrvaške še ni nihče prišepnil, da ni dobro sca.. proti vetru, ker si vedno poscan.
Nightyfly
22. 07. 2017 13.26
+4
HrvatHR 22.07.2017 10:41:14 -1 1 2 Erjavec je sigurno smijurija u EU******************** rvat ,,,,, smeh je pol zdravja , velja pregovor v nasi Mitteleuropi ,,,kjer pa vas ,,,,,glej glej -NI . Sem iskal pa vas ni . Le zakaj !!!. No , pol smeha bomo opravili pa se 29 . 12 . 2017 .Takrat bo Slovenija zaokrozila svojo podobo lepe in bogate kokoske .Vidite ,kockast , Slovenija je bila lokomotiva Jugoslavije , v vseh pogledih . Tudi vi ste posneli kar nekaj smetane s teh vagonov . Poglejte , skoraj ves denar ,ki ste ga dobili iz morskega in sploh turizma je sel v zasebne zepe ...raznih barba Tone , etc . Jugoslavija od tega ni imela cisto nic . Skoraj ves denar in devize ste obdrzali . Jasno ko beli dan . In verjamem , da je danes podobno . Da Zagreb malo vidi tega denarja , so pa res v igri mocni hercegovski lobiji in botri , ki drzijo vaso drzavo za goltanec . Pri vas so mocni , v Sloveniji pa je narod -hvala bogecu-toliko pri sebi , da takim ne daje vec vajeti vladanja ,tako da bevskajo samo se iz opozicije in na kninskih cajankah s prijatelji9 hrvati . Je tako ali ni !?
korintos23
22. 07. 2017 14.57
+2
korintos23
22. 07. 2017 15.10
+2
HrvojeZg
22. 07. 2017 15.14
+0
HrvojeZg
22. 07. 2017 15.21
+1
priest
22. 07. 2017 13.20
+6
Kot, da bi Hrvatom z nad 1000km morske obale kronično primanjkovalo morske plovbe poti, a za ona hodijo provocirati v vedno slovenski Piranski zaliv. Bo treba postaviti boje, ukiniti školjcisca in patruljiratii na morski meji, kaj se sploh gre ta 4,5mijl.narod!